Egy nap a pálinkamennyországban! - az Agárdi Pálinkafőzdében jártunk
Meséltünk már nektek az Anantara több, mesés szolgáltatásáról is. A hotelben található Fehér Szalont elsők között próbálhattuk ki, a vadiúj Spa-részlegben pedig egy egész délutánon keresztül lazítottunk. És itt nem ért véget a sor.
Ha nyitottak vagyunk a matyó hímzésre és hagyományokra, akkor akár Tardra is elvisznek minket, ahol egy napig úgy élhetünk, mint a helyi asszonyok. Viseletbe öltözhetünk, csigatésztát szaggathatunk, népdalokat énekelhetünk és hímezhetünk.
Agárd a Velencei-tó mellett, Budapesttől mindössze 40-50 kilométerre fekszik.
Itt található a Sreiner Tanya, ami otthonául szolgál az Agárdi Pálinkafőzdének, a hozzá kapcsolódó pálinkaboltnak, és az Agárdi Bisztrónak.
A pálinkák mellett pedig egy kis elmélet, és rengeteg más finomság is vár ránk.
Agárdi Pálinkafőzde
Agárd szélén van egy gyümölcsösökkel körülölelt tanya, amelyet a cigánymeggy, kajszibarack, hamvas szilva, zamatos cseresznye és sok más egészséges gyümölcs illata leng be. Itt készülnek immár 20 éve a kiváló minőségű Agárdi gyümölcspálinkák.
Az egészséges gyümölcsöt a lehető legtökéletesebb módon főzik pálinkává, a maximális minőségre való törekvés pedig mennyiségi határokat szab:
Az Agárdi gyümölcspálinkák limitált mennyiségben, sorszámozva kerülnek a polcokra.
Törekvésük eredményességét számtalan hazai és nemzetközi elismerés is igazolja. Idén Vértes Tibor pálinkafőzőmester vezetésével, a legeredményesebb magyarként 10. alkalommal nyerte el az Agárdi Pálinkafőzde a megtisztelő "Nemzetgyőztes” címet, a Destillata 2023. versenyen! Ráadásul az értékelt tételek minősítése alapján a legjobbak közé, a "Kiválasztottak körébe" kerültek, a legeredményesebben szereplő "mesterek" közé.
A pálinkakóstolás közben könnyen megéhezhet az ember, így jó ha akad néhány hideg falat. De amivel itt várnak, arra nem árt felkészülni lélekben.
Később még érkezett egy óriási adag zöldséges tál is, és igazi vidéki brunch kerekedett a kóstolóból. Mi arra jutottunk, hogy ez gyakorlatilag elpusztíthatatlan mennyiség, de egyáltalán nem bántuk.
Falatozás közben rákérdeztem pár alapanyagra, és öröm volt hallani, hogy amit csak lehet, helyben készítenek, vagy a környékről hoznak.
Mondanom sem kell, hogy egészen különleges aromája van.
De a helyben sült, színes kenyerek, és a szintén helyben készült körözött és rilette is fenséges volt.
Remekül érezni egy ilyen kóstoló után, hogy mennyire más ízeket és minőséget lehet elérni, ha válogatott, ép gyümölcsökkel dolgozik egy főzde. A gyümölcsök íze és illata mindegyik pohárban ott volt.
Majd, hogy kicsit magukhoz térjünk, következett a főzdelátogatás, ahol beleláthattunk a minőségi italok készítésének technikai hátterébe is.
Mivel jelenleg a gyümölcsökre még várni kell, legnagyobb örömömre pálinka helyett éppen gin készült. És miután kicsit ebbe a folyamatba is beleshettünk, szinte kötelező volt a látogatást egy gin-tonikkal zárni.
Nem is vágytunk ennél tökéletesebb kilépőre!
Ha megjött a kedvetek egy ilyen kiránduláshoz, írjatok egy üzenetet a [email protected] e-mail címre!