GASZTRO

Édes utazás a kakaóbabtól a tábláig: chocoMe Atelier

A chocoMe hazánk egyik legelismertebb csokoládémárkája, amelyet az exkluzív alapanyagok és a csokoládékészítés iránti szenvedély tett nemzetközi hírűvé. Most egy új, prémium kategóriájú bean to bar csokoládékínálattal jelentkeztek, amihez kapcsolódóan kóstolószeánszokkal is készülnek.


A chocoMe története 2010-ben kezdődött, amikor Mészáros Gábor csokoládémester saját márkát alapított, hogy az általa megálmodott különleges csokoládékat megoszthassa a világgal.

Az induló egyszemélyes vállalkozás mostanra 30 fős csapattá nőtte ki magát. Évente több mint 100 tonna prémium csokoládét gyártanak, és a termékek mostanra világszerte elérhetőek. Jelenleg 28 országban találhatóak meg 1500 partnerüzletben.

A Great Taste Awards, az International Chocolate Awards és az Academy of Chocolate Awards versenyeken számos terméküket díjazták.

Az évek során több mint 120 nemzetközi díjat zsebeltek be.

Mészáros Gábor elkötelezett híve a minőségnek és az innovációnak, sőt, évek óta dédelgetett álma egy valóban exkluzív, a csokoládékészítés hagyományaihoz visszanyúló termékcsalád megteremtése volt, amely végül az „Atelier” néven valósult meg. A név pedig egy bean to bar csokoládékollekciót takar.

Fotó: chocoMe

Bean to bar – Mit is jelent pontosan?

A bean-to-bar (babtól a tábláig) kifejezés a csokoládé készítésének teljes folyamatát jelenti, a kakaóbabok begyűjtésétől kezdve egészen a kész tábla elkészüléséig.

Az ilyen típusú csokoládékészítők minden egyes lépést saját maguk végeznek el, és közvetlen kapcsolatban állnak a kakaóültetvényekkel, amelyekről a babokat szerzik be.

A bean-to-bar csokoládék általában kisebb tételekben készülnek, így a készítők nagyobb kontrollt gyakorolhatnak a végtermék minősége és ízprofilja felett. Gyakran hangsúlyozzák a kakaó származását, és az etikus beszerzést is fontos szempontnak tartják, azaz a kakaóbabokat fenntartható módon szerzik be, és átláthatóságot biztosítanak a feldolgozási folyamatokban. Ez hasonló a farm-to-table (gazdaságtól az asztalig) modellhez az étkezési iparágban, amely lehetőséget ad arra, hogy a készítők a legmagasabb szintű kézművességgel és figyelemmel alkossák meg csokoládéikat.

Fotó: chocoMe
Fotó: chocoMe

Egyedi ízek és különleges alapanyagok

A chocoMe Atelier kollekció csokoládéi távoli kakaótermő vidékekről származnak. Egészen pontosan: Venezuelából, Nicaraguából, Tanzániából és Madagaszkárról. Mészáros Gábor személyesen járta be ezeket a régiókat, hogy a legkiválóbb kakaóbabokat szerezhesse be.

Az Atelier kollekcióban jelenleg 15 különféle csokoládét találunk, amelyek öt különböző termőterület ritka kakaófajtáiból készültek.

A táblás csokoládék (chocoMe Atelier) rendkívül széles spektrumon mozognak. A venezuelai Choroniból származó kakaóbabból készülő étcsokoládé íze például a kakaóbab mesteri feldolgozása miatt maradt kifejezetten savanykás és gyümölcsös. A Kokoa Kamili kakaóbabból készülő étcsokoládéhoz viszont wasabis szezámmagot is adtak, ami egészen extra élményt nyújt.

Fotó: chocoMe
Fotó: chocoMe
Fotó: chocoMe

A drazsé termékeknél (chocoMe Atelier Raffinée) különböző olajos magvakat vontak be csokoládéval. Talán az egyik legizgalmasabb az a drazsé, aminek a belsejében egy egész kakaóbab található, de a tonkababbal fűszerezett kókuszkorongot rejtő verzióba is elképesztő élmény beleharapni.

A bean to bar csokoládékat az aprólékos kézműves munka és a magas technológiai színvonal jellemzi, ahol minden tábla csokoládé megőrzi a kakaóbab egyedi személyiségét és aromavilágát. A csokoládékészítés folyamata minden esetben kézműves, és szigorú minőségi ellenőrzés mellett zajlik, garantálva a gazdag és felejthetetlen ízélményt.

A bean to bar csokoládé készítésének folyamata:

Felfedezés: A legjobb minőségű kakaóbabokat különböző kakaóültetvényekről szerzik be, fenntartható módon.

Beszerzés: Közvetlenül a termelőktől vásárolják meg a különleges kakaófajtákat, hangsúlyozva a fenntarthatóságot és az etikus beszerzést.

Betakarítás: A kakaóhüvelyeket kézzel szüretelik, majd a babokat kibontják a hüvelyből.

Fermentálás: Az erjedés folyamata 5-7 napig tart. Itt kezdődik a kakaóbabok jellegzetes ízének kialakulása.

Szárítás: A babokat napon szárítják, az optimális nedvességtartalom eléréséig.

Szállítás: A fenntartható logisztikára összpontosítanak, például vitorlás hajóval csökkentve a szén-dioxid-kibocsátást.

Kézzel válogatás: A babokat gondosan átválogatják, eltávolítva a hibás darabokat.

Pörkölés: Alacsony hőmérsékleten történik a pörkölés, amely lehetővé teszi az ízek teljes kibontakozását.

Őrlés: A kakaóbabok még enyhén meleg állapotában kerülnek egy őrlőgépbe.

Héjeltávolítás: A kakaóbabok héját egy légbefúvó rendszerrel távolítják el.

Melanging: Az őrlés közben a meleg hatására kialakul a kakaómassza, amihez cukrot, majd kakaóvajat adnak.

Szitálás: A csokoládét tömbökbe öntik. Közben finoman átszitálják, hogy sima, egyenletes állagot érjenek el.

Érlelés: Az érlelési időszakban (1-3 hónap) a csokoládé aromái még gazdagabbá válnak.

Temperálás: A csokoládé kristályszerkezetét finomhangolják melegítéssel majd hűtéssel.

Formázás: A temperált masszát öntőformákba öntik.

Hűtés: A csokoládét megdermesztik.

Csomagolás: A csokoládét csomagolják, hogy elérje végső formáját.

Erről a folyamatról bővebben olvashattok a chocoMe oldalán.

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

Kóstolószeánszok – Egy különleges gasztronómiai élmény

A chocoMe szervezett kóstolószeánszokkal is várja az igazi csokoládérajongókat.

A szeánszon a vendégek különleges ízélményekben részesülhetnek, és a csokoládékészítés szakmai titkait is megismerhetik közelebbről. Ezek az interaktív és szórakoztató események 11 tételes, kétórás kóstolót kínálnak, amelyeken több érzékszervet is bevonva ismerkedhetnek meg a látogatók a csokoládé komplex ízvilágával. A résztvevők a csokoládén kívül olyan különleges alapanyagokat is megkóstolhatnak, mint a japán panko morzsa, a wasabis szezámmag, vagy a yuzu.

De egy egészen különleges ital is terítékre kerül, amit a világon eddig csak pár tucatnyian kóstolhattak.

Válassz dátumot és váltsd meg jegyed most! Ha pedig ajándékba adnád az élményt, utalványként is megvásárolhatod a jegyet: chocome.hu/atelier/kostoloszeansz

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
A Rovatból
A koreai zabálógép most 3 kiló steaket, krumplipürét, egy adag gulyást, valamint spagettit falt fel, és egy halom desszertet utána
Tzuyang emelte a tétet, a törékenynek tűnő dél-koreai videós lány újabb étteremben bukkant fel, és tette emlékezetessé az ott étkezők napját.


Mi is megírtuk azt a gasztroborzalmat, amikor egy dél-koreai mokbang-videós, Tzuyang Magyarországon kóstolt bele a hazai ízekbe. A Pléhcsárda ikonikus ételkölteményeit pusztította elég szépen: két gigantikus rántott hús és két tál pacalpörkölt tűnt el a tányérról, miközben a többi vendég és az ott dolgozók csak pislogtak a látványon. A mukbang-influenszer, aki már több mint 11 millió követővel rendelkezik, itt még nem állt meg.

Tzuyang újabb áldozatának a Beef and Bone nevű éttermet szemelte ki, ahol nem kevesebb mint 3 kiló steaket fogyasztott el. Az ízletes húsok mellé összeválogatott még krumplipürét, egy adag magyaros gulyást, valamint spagettit is. Mikor már mindenki azt hitte, hogy itt a vége, a közönséget meglepve még desszertet is rendelt.

A bőétkű fogások után mákos bejglivel, csokitortával és somlói galuskával tette fel a koronát az élményre.

Az influenszer nem érte be ennyivel, hanem a Kazinczy utcában található Karaván nevű street food udvart is felfedezte. Itt pedig még egy sima és egy töltött kürtőskaláccsal zárta le a nem mindennapi gasztrotúrát.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
GASZTRO
A Rovatból
Ettől leesik az állad: magyar rántott húsos rekordot döntött a mukbang egyik legismertebb videósa a Pléh Csárdában
Két kilós rántott húsokat és nagy pacalpörköltet diktált magába a koreai videós.


A világ egyik legismertebb mukbang videósa, Tzuyang, Budapestre látogatott, hogy kipróbálja a legendás Pléh Csárda óriási adagjait – számolt be róla a Telex. A magyarországon forgatott videón jól látható, hogy az apró koreai lány olyan brutális mennyiségeket fogyasztott el, amitől még a helyi vendégek is csak pislogni tudtak.

A YouTube-sztár, aki ázsiai különlegességek habzsolásával szerzett több mint 11 millió követőt, ezúttal

két hatalmas rántotthúst, majd pacalpörköltet döntött magába a Rákospalotán található Pléh Csárdában.

A hely dolgozói is csak tátott szájjal figyelték, ahogy Tzuyang rekordot állít be, a pacalpörköltből ugyanis még repetázott is. A látványt még a étkezdébe betérő vendégek sem bírták szó nélkül hagyni, akik inkább becsomagoltatták a maradék ételüket. A gasztromaratont 9 pohár málnaszörp kísérte.

A mukbang videós több magyar helyszínre is ellátogatott.

A teljes videót itt tudjátok megnézni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
Új év, új ízek: edd és idd egészségesre magad!
Fogyni szeretnél pár kilót, vagy csak szeretnél odafigyelni arra, hogy egészségesebb ételeket fogyassz? Ezek a helyek úgy segíthetnek elérni céljaidat, hogy közben élvezni is fogod az utat.


Ahogy beköszönt az új év, sokan friss erővel és elhatározással vágnak neki, és az egészséges életmódra való törekvés gyakran az egyik legnépszerűbb fogadalom. Van, aki kifejezetten fogyni akar, de az egészséges étkezés nem feltétlenül egyenlő a diétával vagy az egésznapos éhezéssel. Sokkal inkább arról szól, hogy tudatosabban étkezzünk, és az alapanyagok minőségére koncentráljunk.

A friss, tápanyagokban gazdag összetevők előnyben részesítése, valamint az ultrafeldolgozott élelmiszerek kerülése már önmagában is hatalmas változást hozhat.

Ebben a cikkben olyan helyeket mutatunk be, ahol nemcsak finom, de tápláló és egészséges ételekkel és italokkal támogathatod céljaidat:

Ichigo, Tibidabo, Zili's Breakfast Café, Indigo Express, Food Revolution, Matcha Island Budapest és Lényeg Juice Bar.

Kezdd az évet tudatosan, tápláló falatokkal!

Ichigo

Az Ichigo tökéletes választás azoknak, akik egészségesen szeretnék kezdeni az új évet, és közben izgalmas, japán ihletésű ételeket kóstolnának. A Király utcában található étterem nemcsak a különleges fogásokról, hanem hangulatos, pink neonfényben úszó enteriőrjéről is híres, amely garantáltan feldobja a napodat.

Az Ichigo kínálatában mindenki megtalálhatja a számára tökéletes menüt: vegetáriánus, vegán, halas vagy húsos ételek széles választéka vár.

A menü alapját kizárólag friss és egészséges hozzávalók adják, emellett pedig minden falat valódi "umami élmény".

Egyedi tálak és rizstekercsek közül válogathatsz, amelyek személyre szabhatóak: választhatsz fehér vagy vörös rizst, különféle szószokkal és feltétekkel. A ropogós csirke és tofu mellett többféle nyers hal és rengeteg zöldség sorakozik.

Amellett, hogy az izgalmas szószok tényleg remekül feldobják az ételeket, házi készítésűek, így nincsenek tele felesleges adalékanyagokkal és aromákkal. Az ételek pedig rengeteg minőségi fehérjét és rostot tartalmaznak, így nemcsak ízletesek, de táplálóak is.

Az Ichigo tehát nemcsak a japán konyha szerelmeseinek ajánlott, hanem mindazoknak, akik az új évben szeretnék ötvözni az egészséges étkezést az új, izgalmas ízek felfedezésével. Egyszerre gyors, friss és változatos.

Cím: 1061, Király utca 40.

Weboldal: ichigobp.hu

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

Tibidabo gluténmentes étterem

A Tibidabo gluténmentes étterem kitűnő választás azoknak, akik speciális étrendi igényekkel rendelkeznek. Az étterem küldetése, hogy minden vendég számára olyan étkezési élményt nyújtson, amely kompromisszumoktól mentes, legyen szó glutén-, tej- vagy húsmentes diétáról, esetleg szénhidrátcsökkentett fogásokról.

A MOM Parkban található helyszín egyszerre modern és barátságos. A természetes anyagok, a sok fa és a harmonikus színek otthonossá teszik a helyet.

Az étlap tele van izgalmas és ízgazdag fogásokkal, amik messze túlmutatnak a szokásos mentes kínálaton. A könnyed saláták, gazdag bowlok vagy különleges flatbreadek mellett érdemes megkóstolni a pisztáciás kecskesajtot és a lazac pisztáciakéregben készült változatát is, de a desszertek között is bőven akadnak figyelemre méltó mentes finomságok. Az egyik kedvencünk a Tibidabowl, ami minden szempontból tökéletes: friss, színes, és az ízek egyszerűen elképesztőek. A tálon a fűszeres garnéla, a marinált lazac, a pácolt tojás és a görögdinnyeretekkel, mikrozöldekkel, sushi rizzsel és citrusos teriyaki szósszal találkozik.

Az étterem különlegessége továbbá, hogy az egyik sarkában egy pékség is üzemel, ami teljesen gluténmentes.

A friss kenyerek, szendvicsalapok és finom pékáruk sok esetben más mentességekkel is rendelkeznek. Így például az édességek között is találhatunk laktózmentes vagy cukormentes opciót is.

A Tibidabo üzenete világos: az étkezés lehet élvezetes, tudatos és allergénmentes egyszerre.

Cím: 1123, Alkotás utca 53. (MOM Park)

Weboldal: mom.tibidabo.hu

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

Zili's Breakfast Café

A Corvin mozi mellett található kávézó nemcsak egészséges, de ínycsiklandó fogásokkal, és barátságos, modern atmoszférával is várja a vendégeket. A nagy belmagasság és a letisztult design kényelmes, nyugodt környezetet teremt, ahol egyaránt élvezheted a gyors kávézásokat vagy az elnyújtott brunch-okat.

Az étlap sokszínűsége miatt az ételérzékenyek és diétázók is megtalálják a kedvenceiket: vegán, paleo, gluténmentes és cukormentes alternatívákból is széles a választék.

A vegán pisztáciás croissant remek példa arra, hogy a mentes desszertek is lehetnek egyszerre gyönyörűek és finomak, de az édesszájúaknak a Chai French Toast is biztos befutó lehet.

Ha tartalmasabb fogásra vágysz, a Full Breakfast laktató, mégis kiegyensúlyozott opció rántottával, tépett hússal, édesburgonyával, szalonnával és friss zöldekkel. A Salmon Bagel pedig egy igazi klasszikus újragondolt változata, amely a füstölt lazacot, sajtkrémet, lágy tojást és friss salátát egyesít egy puha bagelben, amit akár gluténmentes változatra is cserélhetsz.

A Zili's egyik legnagyobb vonzereje, hogy bebizonyítja: az egészséges ételek nemcsak táplálóak, de vizuálisan is lenyűgözőek és valódi gasztronómiai élményt nyújtanak. A hely varázsához pedig a barátságos személyzet és a korrekt árak is hozzájárulnak.

Cím: 1085, József körút 82.

Weboldal: zilis.hu

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

Matcha Island Budapest

Ha az idei fogadalmaid között az egészséges étkezés mellett a kávézási szokásaid megreformálása is szerepel, akkor a matchával érdemes barátkoznod!

A matcha egy különleges, porított zöld tea, amely számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, és kiváló alternatívája lehet a kávénak. Gazdag antioxidánsokban, amelyek segítenek a szervezet méregtelenítésében és az öregedési folyamatok lassításában. Emellett a matcha tartalmaz L-theanin aminosavat, amely nyugtató hatású, csökkenti a stresszt és szorongást, miközben fokozza a mentális éberséget és koncentrációt. A matcha koffeintartalma alacsonyabb, mint a kávéé, így elkerülhető a kávé fogyasztása után gyakran jelentkező idegesség és energiahullámzás.

Azonban a matcha élvezetéhez elengedhetetlen a kiváló minőség. A gyenge minőségű matcha keserű lehet, és negatív élményt nyújthat, ami hosszú időre elveheti a kedvet a fogyasztásától.

Ezért fontos, hogy első alkalommal prémium minőségű matchát kóstoljunk.

A Matcha Island prémium minőségű, közvetlenül Japánból importált matchát kínál, biztosítva a legjobb ízélményt és a matcha összes egészségügyi előnyét.

A vízzel elegyített, alap matchán kívül hideg és forró matchás italok variációi érhetőek el itt. Az egyszerűbb lattén túl, a habosra kevert és gyümölcsökkel ízesített felhőkön (matcha cluod) át, a sajtkrémmel turbózót (cream cheese) vagy éppen buborékos (matcha soda) verziókig mindennek érdemes lehet egy esélyt adni, mert az alapanyag valóban tökéletes.

Ráadásul igényeink szerint édesítik is őket, így nem fogunk feltétlenül cukorsokkot kapni. És az alternatív tejek széles választéka miatt a laktóz is könnyen elkerülhető.

Emellett a Matcha Island egyedi, matchával készült édességeket is kínál, amelyek csak náluk érhetők el. Kedvencünk a Matcha Crepe Cake, egy többrétegű palacsintatorta, amelyben a lágy palacsintarétegek között finom matchás krém található. Tökéletes desszert azoknak, akik valami különlegesre vágynak!

Cím: 1074, Dohány utca 37.

Weboldal: facebook.com

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

Food Revolution - Prémium ételházhozszállítás

A házhoz szállított napi menü ideális megoldás lehet, ha az ember nem tud vagy nem szeret túl sok időt tölteni a konyhában. Azonban kevés olyan cég van, ahol tényleg minőségi alapanyagokból főznek, és kifejezetten egészséges ételeket kínálnak. Ezt a piacot igyekszik megreformálni a Food Revolution.

A Food Revolution filozófiájának alapja, hogy az étel csak akkor lehet igazán egészséges, ha a legjobb alapanyagokból készül.

A zöldségek és gyümölcsök adalékmentesek, sok esetben biogazdaságokból érkeznek, a húsok GMO- és hormonmentesek, míg az olívaolajuk Spanyolország egyik legjobb hidegen sajtolt terméke.

A fogásokat egy élelmiszeripari mérnök segítségével tervezték meg, így azok tökéletes mennyiségű makrotápanyagot tartalmaznak. Ennek köszönhetően biztos lehetsz benne, hogy a menüik nemcsak finomak, hanem táplálóak és kiegyensúlyozottak is.

A napi ajánlatok között mindig akad többek között vegetáriánus, vegán és sportolóknak kifejlesztett fogás is. De különböző juice-ok és fermentált italok is rendelhetőek tőlük. És bár a főételek és sütemények nem feltétlenül diétásak, a jó minőségű alapanyagoknak köszönhetően mindenképpen jobb választásnak bizonyulnak egy random kifőzdénél, vagy egy bolti péksütinél.

A Food Revolution nemcsak az ételek minőségére figyel, hanem a környezetvédelemre is. Az ételeket tartós és higiénikus üvegtálakban szállítják, minimalizálva a hulladékot, és elősegítve a fenntartható életmódot.

foodrevolution.hu

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

Indigo Express

A legnagyobb odafigyeléssel megtervezett heti menü mellett is becsúszhat egy-egy olyan alkalom, amikor az embernek gyorsan kell találnia a városban valami laktató és finom, meleg ételt. De egyáltalán nem mindegy, hogy ilyenkor milyen gyorsétterembe térünk be.

Az Indigo Express modern gyorséttermi koncepcióval dolgozik, mégis megőrzi az autentikus indiai ízvilágot, és a gondosan kiválasztott alapanyagoknak hála egészséges alternatívát kínál. A Nyugati téren található helyszín különösen ideális egy rohanós hétköznapon, egy könnyed ebédre vagy vacsorára.

A széles kínálatban vannak kifejezetten kímélő fogások, mint a levesek és a superfood saláták.

De a vegán és vegetáriánus életmódot folytatók is rengeteg opció közül válogathatnak, hiszen a zöldséghangsúlyos előételek mellett majd minden főétel is létezik hüvelyesekkel készülő vagy zöldséges verzióban (vagy indiai sajttal, azaz paneerral).

Még a desszertek és italok között is találunk cukormentes vagy könnyedebb opciókat. Például a mangó lassit, amely joghurtos alapjával tökéletesen illik egy kiegyensúlyozott étrendbe.

A rollok pedig tényleg úgy vannak kitalálva, hogy akár azonnal útjára is indulhasson velük az ember. És egy sajtburgernél nem csak hogy táplálóbbak, de minden bizonnyal laktatóbbak is.

Az étterem stílusos és kényelmes belső tere, valamint a barátságos árai pedig szintén hozzájárulnak ahhoz, hogy az Indigo Express a mindennapi étkezések között egy egészséges és ízletes opció legyen.

Cím: 1066, Nyugati tér 1.

Weboldal: indigoexpress.hu

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

Lényeg Juice Bar

A Lényeg nemcsak finom italokat kínál, hanem elkötelezett az egészség, a környezetvédelem és a fenntarthatóság mellett is. Ha az újévi fogadalmad az, hogy jobban odafigyelsz magadra és a környezetedre, itt biztosan megtalálod, amit keresel!

Különlegességük a hidegen préselés, amely a gyümölcsök és zöldségek tápanyagainak, vitaminjainak és enzimeinek megőrzését garantálja.

A lassú préselési technológia során nem keletkezik hőhatás, így a levek természetes értékei teljes mértékben megmaradnak.

A levekhez semmilyen hozzáadott anyagot, cukrot vagy tartósítószert nem adnak. Csak tiszta gyümölcs- és zöldségleveket fogyaszthatsz, amelyek 3-4 napig őrzik meg frissességüket. Tökéletes választás egy tisztítókúrához vagy mindennapi vitaminpótláshoz.

Plusz pont, hogy ha saját üvegeddel érkezel, a leveket közvetlenül abba töltik, ezzel csökkentve a hulladék mennyiségét. És az üzletben még arra is ügyelnek, hogy a préselés során megmaradt szilárd részeket állatoknak adományozzák.

Azok számára, akik mélyebb tisztulásra vágynak, a juice bár különféle léböjt csomagokat is kínál. Ezek segítenek a szervezet méregtelenítésében és az energiafeltöltésben, miközben ízletes élményt nyújtanak.

A Katona József utcában található juice bár 2021 óta működik, és nemcsak személyesen látogatható, hanem online rendelési lehetőséget is kínálnak.

Cím: 1137 Budapest, Katona József utca 31.

Weboldal: lenyegjuicebar.hu

Fotó: Lényeg
Fotó: Lényeg

Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
Ahol a köret a főszereplő – a Nokedlish új színt hozott a magyar gasztronómiába
A nokedlit középpontba állító márka 2024 őszén egy új helyet is nyitott a Dob utcában.


A Vas utcában 2024 tavaszán nyílt meg a Nokedlish, amely merőben új megközelítést adott a magyar konyha egyik legismertebb, ám gyakran háttérbe szorított eleme, a nokedli számára.

A hagyományosan köretként ismert ételt modern street food formában helyezték a középpontba.

A hely megálmodója, Gottreich-Horváth Ádám vendéglátós családból származik. A Nokedlish alapötlete egy nokedlikészítő gép fejlesztéséből indult ki, amely egyszerre szaggatta, keverte és főzte volna a tésztát. Bár ez a gép végül nem készült el, Ádám és csapata egy olyan helyet hoztak létre, ahol a nokedli végre megkapja azt a figyelmet, amit megérdemel.

A Vas utcai üzlet gyorsan közönségkedvenc lett, olyannyira, hogy teljes mértékben nem is tudta kiszolgálni az igényeket.

Őszi újdonságok és bővülés

2024 őszén egy új helyet nyitottak a Dob utcában, és kibővítették az étlapot. Az alap fogások mellett megjelentek új ízek és szezonális különlegességek is.

És mivel az új hely jóval nagyobb, befért több asztal, így végre helyben is lehet fogyasztani a galuskás finomságokat.

Az étel mindig frissen készül, és ehhez Ádám saját fejlesztésű nokedliszaggató gépét használják, amely garantálja a frissességet és az egyenletes minőséget.

Tojásos nokedli vagy Nock’n’cheese?

Az étlapról azonnal érezhető, hogy a klasszikus magyar nokedlit nemcsak modern formába öntötték, hanem egyedi, személyre szabható élményt is kínálnak. A hagyományos tésztával készült nokedli (1890 forint) mellett gluténmentes-vegán változat is elérhető (+350 forintos felárral). Ehhez háromféle szósz közül lehet választani: a paradicsomos verzió friss és könnyed, a tejszínes-spenótos változat gazdagon krémes, míg a vadas és a paprikás igazi klasszikusok, vegetáriánus csavarral.

A feltétek kínálata igazi játék a textúrákkal és ízekkel. A friss spenót, sült hagyma és jalapeno mellett választhatunk füstölt bacon kockát, sauté gombát vagy parmezán forgácsot is.

Az étlap különlegességei között ott van a tojásos nokedli, amit ropogós saláta kísér (mindössze 1690 forintért), és a kreatívan elnevezett nock’n’cheese, amely az amerikai sajtos tészta magyaros változata, 2290 forintos áron.

Ha valaki extra húsra vágyik, kipróbálhatja például a sous vide csirkemellet vagy marhát, amelyek tökéletesen kiegészítik a nokedlit.

És persze, egy nokedlis lakoma nem lehet teljes egy jó kis savanyúság vagy frissítő ital nélkül: ezek itt is elérhetők, barátságos áron.

A Nokedlish sikere abban rejlik, hogy képes volt a hagyományos magyar ízeket modern köntösbe csomagolni, mindezt úgy, hogy közben megfizethető és gyors maradt.

Bár a nokedlik házhozszállítással is elérhetőek, frissen és forrón adják azt az igazi "wow" élményt, így én azt javaslom, hogy személyesen keressétek fel őket!

Cím:

1088, Vas utca 1.

1075, Dob utca 28–30.


Link másolása
KÖVESS MINKET: