GASZTRO
A Rovatból

Dubai csokit szeretnél a karácsonyfa alá? Nem könnyű, de nem is lehetetlen küldetés!

Ha idén karácsonyra Dubai csokit szeretnél ajándékba adni, de a legnagyobb üzletekben csak üres polcokat találsz, még ne add fel a reményt! Mutatjuk, hogy hol vadászhatod le az utolsó táblákat.


A klasszikus, online boltokból rendelésekkel már késő próbálkozni, de azért van még pár last minute megoldás, ahonnan beszerezhető az idei év sztárterméke. Dubaicsoki-vadászatra fel!

Vadászd le ott, ahol még elérhető!

Bár sok helyen már elkapkodták, azért Budapesten nem lehetetlen levadászni. (Sőt, a trend akkorára duzzadt, hogy vidéken is rengeteg kisbolt tárazott be belőle.)

Mi most pár példát hozunk csak, ahol a cikk elkészültének idejében (péntek délután) még lehet kapni valamilyen márkájú Dubai csokit.

1. Demeter Chocolate: A cég kézműves, prémium Dubai csokoládéi még elérhetők december 21-én, 15 és 17 óra között, Kiskunlacházán a Petőfi Művelődési Központban tartott „Mindenki Karácsonya” rendezvényen.

2. Lindt: Tegnap jelentették be, hogy a márka üzleteikbe megérkezett a „Lindt Dubai Style Chocolate”. Az elegáns stílusú csoki 45%-os pisztáciakrémet, mandulát és pralinét tartalmaz, ropogós kadayif tésztával. Keresd személyesen, a Lindt üzletekben!

3. Kifli.hu: A Kifli online áruház kínálatába ma (12.20.) érkezett újabb szállítmány Dubai csoki. És a cikk írásának időpontjában még elérhető volt a Promenad Dubai bonbon, és elvileg holnap reggel újra kapható lesz Dubai fánk is a The Box Donuttól.

4. BestStuff: Az BestStuff-ban (a weboldal alapján) még kapható Dubai szaloncukor, és 2 márkától csoki is. Persze mielőtt odaszaladnátok az Astoriánál található üzletükbe, érdemes lehet felhívni őket.

5. Wolt: A Wolton még rengeteg találatot dob fel a rendszer, ha rákeresel a Dubai csokira. Ha nyitott vagy a macaron és a fánk verziókra is, akkor még nagyobb esélyed lesz a sikerre.

6. Török élelmiszerboltok: A helyi török boltok még tartogathatnak meglepetéseket, hiszen sokszor importálnak hasonló finomságokat. Ha már ott vagy, de csokit nem találsz, a kadayif tésztát is beszerezheted, és nekiláthatsz az otthoni elkészítésnek.

Mit tegyél, ha nem találod sehol a Dubai csokit? Készítsd el magad!

Ha minden próbálkozásod ellenére sem sikerült beszerezni a vágyott Dubai csokit, ne keseredj el! Ahelyett, hogy lemondanál róla, elkészítheted otthon. Ehhez szükség lesz néhány speciális hozzávalóra is: pisztáciakrémre, kadayif tésztára és tahini pasztára is. De ha ezeket be tudtad szerezni, rengeteg receptet találsz a neten, ami alapján egy kis munkával egyedi csokit készíthetsz szeretteidnek.

@elektraps Making the viral Fix Chocolate bar “Can’t get Knafeh of it” ? #fixdessertchocolatier #fixchocolatier #dubai #dubaidessert #dubaichocolate #viral #viraltiktok #recipe #easyrecipe #pistachio #chocolate #pistachiochocolate #asmr #asmrsounds #foryourpage #greece #greecetiktok ♬ πρωτότυπος ήχος - elektraps

Mi van akkor, ha nem találod Kadayif tésztát?

Ha a kadayif tésztát nem találod sehol, akkor is van megoldás! Pótolhatod esetleg cérnametélttel, vagy házilag is elkészítheted.

@kittikonyhaja Kataifi tészta fillérekből? Hozzávalók: 220 gr liszt 160 gr keményítő 2 ek olaj 1 kk só 440 ml víz #fyp #recept #recipe #kataifi #kunefe #dubai #dubaichocolate #tészta ♬ One Night In Dubai - KASIMOFF,Dieez

Tudd, hogy mennyi kalória van benne?

Ha végül mégsem kerül a fa alá Dubai csoki, akkor se búsulj, mert nem túl egészséges, de annál nagyobb kalóriabomba.

A Dubai csokoládé kalóriatartalma 100 grammonként általában 457 és 550 kcal között mozog, ami egy desszert esetében jelentős mennyiségnek számít.

Ha te is a kalóriákat figyeled, érdemes a csokit mértékkel fogyasztani, vagy épp alternatív recepttel helyettesíteni. De ha egyszer megkóstolod, biztosan megér egy kis extra kalóriát!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
A Rovatból
Ahol az étel mellé madárcsicsergés is jár – 8 természetközeli budapesti terasz, amit imádni fogsz
Van, ahol a legjobb fogások mellé árnyas lombok, folyóparti levegő vagy egy titkos kis oázis is jár – csak tudni kell, merre indulj.


Ahogy beköszönt a meleg, egyre inkább vágyunk a szabad levegőre – napfényre, zöldre, madárcsicsergésre. Szerencsére Budapest tele van olyan teraszos helyekkel, ahol mindez adott: nem a forgalom zaja, hanem fák lombjai és parkok nyugalma vesz körül. Összegyűjtöttünk nyolc hangulatos budapesti teraszt, ahol a természet nemcsak háttér, hanem a kikapcsolódás része.

A Városliget szívében, árnyas fák alatt megbújó Zenekertben a chill hangulatot a liget zöld lombjai és a közeli csónakázótó nyugalmával együtt élvezheted. A belvárosban, egy fás sétány mentén bújik meg a VAJ Sas, ahol a reggeli mellé egy csendes, zöld oázist kapsz ajándékba. A DNB Budapest terasza pedig a Duna partján vár, ikonikus panorámával és egy kis Francia Riviéra hangulattal, ami garantáltan elvarázsol. A Kopaszi-gáton a Fruska Picnic & Bistro szinte beleolvad a fák közé, ideális hely egy vízparti piknikhez. A KIOSK Garden terasza a Március 15. téren, a rakpart szélén kínál fröccsöt és dunai kilátást, miközben a Gellért-hegy látványa ad hátteret. A Városmajorban megbúvó Majomhoz árnyas park közepén nyújt laza találkozóhelyet, a Hippie Island a Margitsziget fái között hoz igazi nyári menedéket, míg az Este11 a Feneketlen-tó partján, hatalmas gesztenyefák alatt vár. Ezek a helyek nemcsak finomak ízeket kínálnak, hanem segítenek egy kis időre kiszakadni – a város közepén, mégis zöldben.

1. Zenekert – Városliget fái között, DJ-vel fűszerezve

Ha kiszakadnál a belvárosi nyüzsiből, és árnyas fák tövében ejtőznél egy fröccsel vagy jegeskávéval, akkor irány a Zenekert! A Magyar Zene Háza oldalában, közvetlenül a csónakázótó és a Néprajzi Múzeum szomszédságában bújik meg ez a zöld oázis, ahol már negyedik szezon óta szól a chill, és folyamatosan pezseg az élet.

Aki szereti a természetet, de nem mondana le a városi lüktetésről sem, annak ez a tökéletes kiülős hely. A madárcsicsergést néha egy könnyed DJ-szett váltja fel, de a hangulat mindig barátságos marad.

A 2025-ös szezon étlapja nem fukarkodik az izgalmakkal: a tavalyi év kedvencét, a Smash Burgert idén is megtalálod, de jött mellé tépett csirkés, valamint a húsmentesek kedvéért szaftos laskagombás burger is.

A hot dog szekcióban te állíthatod össze, mi kerüljön rá – többféle toppingból válogathatsz, ízlés szerint. Az italkínálat is bő: specialty jegeskávé, kézműves sörök, borok, koktélok – minden, ami kell egy suli vagy munka utáni lazításhoz, vagy akár egy egész délutános baráti bandázáshoz.

És ha valami program is jól esne a fröccs mellé: a Zenekertnél egész sor társasjáték közül válogathatsz. A klasszikus Jenga, Uno, dominó mellett egy kifejezetten kutyabarát hangulatú kártyajáték is szerepel a repertoárban – így a társaságot is hozhatod magaddal, illetve kutyusodat is hiszen a hely természetesen kutyabarát.

A Városliget közelsége pedig nem csak látványos, de praktikus is: ha még egy kör sétát tennél a tóparton, beülnél a Zene Háza kiállításaira vagy csak kifeküdnél a napra, minden itt van, pár lépésre tőled.

Zenekert

Cím: 1146 Budapest, Városliget, Olof Palme sétány 3.

Fotó: ©LIGET BUDAPEST - Palkó György

2. VAJ Sas – Reggelizőparadicsom a Bazilika árnyékában

Aki reggel, délelőtt vagy akár délután keres egy szerethető, illatokkal teli belvárosi menedéket, annak a VAJ Sas pékség a tökéletes célpont. A Sas utca és a József Attila utca sarkán található, egy hangulatos, fás sétány mentén, néhány percre a Szent István-Bazilikát körülölelő parkos tértől. A teraszról a város lüktetése éppen csak beszűrődik, így miközben egy habos cappuccinót kortyolsz, a fákkal szegélyezett gyalogos utcákat figyelheted, a nyüzsgésen kívül, de mégis benne.

A VAJ az elmúlt években Budapest egyik legmeghatározóbb reggelizőhelyévé nőtte ki magát – nem véletlenül.

Itt minden falat kézműves: hosszú érlelésű kovászos kenyerek, ropogós héjú péksütik, friss szendvicsek, és szezonálisan változó desszertek várnak – utóbbiakat Márk Szonja, az egykori Édesem cukrászműhely vezetője álmodja meg. A szendvicsekbe és sütikbe saját készítésű lekvárok és krémek kerülnek, a minőség minden harapásnál érezhető.

Az italkínálat sem mindennapi: a specialty kávét a magyar Casino Mocca pörkölő világos pörkölésű kávéi adják, a teákat pedig a Zhao Zhou teaháztól hozzák. E mellé házi limonádé, dzsúsz, jegestea vagy kombucha dukál – mindenki megtalálja azt, amivel igazán felfrissülhet.

A VAJ nem csak egy hely, hanem egy egész napra szóló bázis: reggelizni, baráti csevejre, vagy akár egy gyors süti–kávé kombóra is ideális. Ha pedig otthon ünnepelnél, tortát is rendelhetsz tőlük – szeptember óta elérhető az online tortarendelés is.

A közeli Szent István tér parkos környezete ráadásul ideális helyszín egy kis lelassuláshoz. Árnyas padok, szökőkutak, szinte mediterrán hangulatú kis terek és a Bazilika monumentalitása adja a háttérdíszletet a reggelidhez, uzsonnádhoz vagy épp egy csöndes délutáni olvasáshoz.

VAJ Sas

Cím: 1051 Budapest, Sas utca 2.

3. DNB Budapest – Francia riviéra hangulat, dunai panorámával

Ha egy igazán vízparti teraszra vágysz a belvárosban, ahol a kilátásról, a menüről és a hangulatról is nehéz lemondani, akkor a DNB Budapest a te helyed. A Marriott Hotel aljában található étterem egyszerre elegáns és laza, a belső terei a legújabb kortárs dizájnt követik, a terasza pedig olyan, mintha a francia Riviérára csöppennél – csak itt a Lánchíd, a Budai Vár és a 2-es villamos szolgáltatja a panorámát.

A DNB filozófiája a „Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig” ívelő kulináris utazásra épül, mégis szívében modern magyar konyhát visz.

Az ételek izgalmasak, letisztultak, tele friss, szezonális alapanyaggal. Kiemelten erősek a reggelik és a brunchok, amikor még verőfényes napsütésben csodálhatod a Dunát, a hídakat, a villamosokat és a város nyüzsgését – egy croissant vagy eggs benedict mellett egészen más szögből látod Budapestet.

A borbár is hangsúlyos szerepet kap, az étlapot gondosan válogatott magyar és nemzetközi borok kísérik, de koktélfronton is jól állnak. Amikor beköszönt a jó idő, a terasz azonnal megtelik – a DNB ugyanis nemcsak egy étterem, hanem egy hangulatélmény is: bent modern, hűvösen elegáns, kint napsütéses, romantikus, este pedig sejtelmesen meghitt.

A vacsoraidőszak különösen varázslatos: ahogy leszáll az este, a világörökségi helyszín díszkivilágítása teszi különlegessé a pillanatot. Egy pohár borral a kézben nézni, ahogy Budapest lassan álomba ring, az egyik legszebb módja annak, hogy igazán átéljük a város lelkét. És ha mindehhez még hozzávesszük a közvetlen közelségben futó Duna-parti sétányokat, a Belvárosi rakpart sétáit vagy akár egy hajós városnézést, máris megvan egy egész délutánra vagy estére szóló program.

DNB Budapest

1052 Budapest, Apáczai Csere János u. 4.

4. Fruska picnic & bistro – Piknik a Kopaszi-gáton

A Fruska a Kopaszi-gát egyik gyöngyszeme, ahol tényleg csak néhány lépés választ el a Duna-parttól. A terasz szinte a fűbe simul, a környezet tele van fákkal, piknikezőkkel, családokkal, bringásokkal – vagyis igazi parkos, vízparti hangulat fogad.

A Kopaszi-gát egyik legismertebb és legkedveltebb helye, ahol a bohém, kockás terítők mellé olyan ételek érkeznek, amik simán felveszik a versenyt bármelyik fine bisztró kínálatával.

A Fruska nemcsak látványra barátságos: a hangulat közvetlen, mosolygós, és nem véletlen, hogy rengeteg törzsvendég tér vissza újra és újra. Aki egyszer betér, könnyen úgy érezheti: megtalálta a törzshelyét a városban.

Az idei évadban ráadásul vadonatúj étlappal indulnak: tele friss, szezonális fogásokkal, amelyek között mindenki talál kedvére valót. A könnyed, mediterrán hangulatú ételek mellett bőven akadnak laktató klasszikusok is – például fetasajtos-aszalt paradicsomos gnocchi, ami mellé tökéletesen passzol egy málnás rozéfröccs. Ha viszont igazán kiadós étkezésre vágysz, ott van a hús platter, amitől garantáltan jól fogsz lakni. És ha még marad egy kis hely – az ikonikus túrógombócot semmiképp ne hagyd ki!

A szabadtéri élményre is gondoltak: a Fruska piknikkosarát előre megrendelheted, és te magad válogathatod össze a tartalmát az étlap kínálatából. Csak vigyél magaddal egy plédet, egy pakli kártyát, és indulhat is a vízparti lazulás a fűben – romantikázásra, baráti chillre, családi kiruccanásra egyaránt tökéletes program.

A Kopaszi-gát nemcsak a víz közelsége miatt fantasztikus helyszín: a sétányok, bicikliutak, pázsitos terek és játszóterek miatt a környék igazi közösségi tér. Bringások, gyerekes családok, napozók, evezők – mindenki megtalálhatja a saját stílusát, és közben a város egyik legnyugodtabb, legzöldebb pontján lehet.

Fruska Picnic & Bistro

Cím: 1117 Budapest, Kopaszi-gát

5. KIOSK Garden –  Csodás panoráma a Duna-korzó kapujában

A KIOSK Budapest a Március 15. téren található, közvetlenül a Duna-parton – és ha lehet fokozni a belvárosi kiülős élményt, akkor az a KIOSK Garden! Ez az V. kerület egyik legklasszabb terasza, ahol a fatüzelésű kemencében sült nápolyi pizzák illata keveredik a Duna felől érkező friss szellővel. A Gellért-hegy, az Erzsébet híd és a rakpart panorámája már önmagában megéri a látogatást, de itt aztán az étlap is rendesen megdolgozik az élményért.

A Garden kínálatában nápolyi pizzák, hamburgerek (természetesen vegán verzióban is!), friss saláták és különféle bar foodok szerepelnek – ideális egy könnyed ebédhez, vagy ha inkább egy koktél mellett nassolnál valamit.

A nyári hangulatot pedig az italválaszték koronázza meg: hideg fröccs, hűsítő limonádé, klasszikus long drinkek és egy-egy lazító shot is bőven akad a kínálatban.

De ami igazán különlegessé teszi a helyet, az a Garden Specials szekció: itt olyan koktélok várnak, amikben már a nevük is egy nyári kaland ígéretét hordozza. Ilyen a Love in The Garden – mangós, citromos, bazsalikomos frissítő –, vagy a Frozen Aperol, aminek már a gondolatától is hűs hullám jár végig az emberen. Ha valami igazán izgalmasat keresel, próbáld ki a zöld teás Tanqueray-t, ami egyenesen egy stílusos délután kezdete lehet.

A Március 15. tér maga is különleges hangulatú: a teret fákkal szegélyezett sétányok és padok teszik igazi városi oázissá. A közeli Belgrád rakpart kellemes hely egy naplementés sétára, a Duna-part közelsége pedig minden időtöltést megemel – akár egy romantikus vacsora, akár egy délutáni koktélozás a barátokkal a cél.

KIOSK Garden

Cím: 1056 Budapest, Március 15. tér 4.

6. Majomhoz – Buda titkos kertje a Városmajorban

Ha nem ismernéd, a Majomhoz olyan, mintha valaki egy mini nyári fesztivált rejtett volna el a Városmajor sarkában. A futókörön és a teniszpályákon túl, az idős fák árnyékában bújik meg ez a zöld oázis, ahol napközben békés a hangulat, estére pedig jöhet a pezsgés.

A hely nagy tere és természetes környezete önmagában is hívogató, de igazán akkor mutatja meg magát, amikor beindulnak a zenés programok:

élő koncertek, DJ-estek és nyár esti bulik adják egymásnak a stafétát – ha úgy alakul, simán ott ragadsz egy italra (vagy háromra). A DiVino borai, a repoharas rendszer, valamint a laza, szabadtéri hangulat garantálja, hogy az este végére kicsit olyan érzésed lesz, mintha fesztiválon lettél volna – csak nem kellett messzire menned.

A food truck kínálat is erős: pizza, hamburger, egyéb street food klasszikusok sorakoznak a pultoknál, mellé pedig mehet egy jól behűtött koktél vagy fröccs. Aki aktívabb élményre vágyik, az figyelje a programokat, mert a koktélworkshopok különösen népszerűek, és még tanulni is lehet valamit a fröccsözés közben.

A Városmajor közelsége nemcsak a futóknak és bringásoknak jó hír – a parkban sétálni, heverészni vagy csak bámészkodni is éppolyan jó program, mint beülni a Majomhoz egy italra. Nappal chill, este buli – ahogy épp kedved tartja.

Majomhoz

1122 Budapest, Maros utca 56.

 

7. Hippie Island – Színes gasztroélmény a Margitszigeten

A Hippie Island a Margitsziget déli részén, a Gasztro Sétányon bújik meg a lombok között – és pont azt adja, amire egy fárasztó hétköznap után vágysz: nyugalmat, finom ételeket és színes chillhangulatot.

A hely egyszerre kávézó, brunch-hely, kutyabarát közösségi tér és nyári menedék, ahol mindig történik valami – de csak annyira, hogy közben teljesen ki tudj kapcsolni.

A reggeli választékot már kora délelőttől élvezheted: bundáskenyér, tojásrántotta ropogós baconnel, vagy egy klasszikus angol reggeli sült paradicsommal és pirítóssal indíthatja a napot – mindez napfényben úszó asztalok mellett, friss levegőn. A menü egész nap változatos: házi, nemzetközi és vegetáriánus fogások váltják egymást, és minden étel valamilyen kis extrát is kap – legyen az egy különleges fűszer, egy játékos tálalás vagy egy hippi hangulatú fantázianév.

Ha igazán érdekes élményre vágysz, válaszd a „Santana” névre hallgató báránycsülköt lencsével és hagymás tört burgonyával, vagy a „Hippie Bowl”-t, ami egy igazi superfood-saláta céklával, csicseriborsóval, sütőtökkel, kecskesajttal és fürjtojással. A desszert fronton is tudnak meglepetést okozni: a mákos guba tökmagolajjal vagy a vodkás csokitorta nem csak ízben ütős. Napközben gyakran találsz náluk kedvező árú napi menüt is, mindig húsos és vega opcióval.

A hely teljesen kutyabarát, szóval nyugodtan hozd a négylábú barátodat is. A színes raklapbútorok, bohém dekoráció, jókedvű kiszolgálás és a közvetlen hangulat garantálják, hogy minden látogatás olyan, mintha egy mini nyaralásra ugrottál volna ki a város közepén.

A Margitsziget pedig maga a szabadtéri élmény: bringóhintóval vagy gyalog is bejárható, sportpályák, szökőkutak, rétek, piknikezőhelyek és árnyas fák között tényleg nem kell programot keresni – elég csak jelen lenni.

Hippie Island

Cím: 1007 Budapest, Margitsziget, Gasztro Sétány 5.

8. Este11 – Gesztenyefák árnyékában a Feneketlen-tó partján

A Bartók-negyed vége, a Feneketlen-tó környéke egyre inkább kezd Budapest új találkozóhelyévé válni – és ehhez a hullámhoz stílusosan csatlakozott a tóra néző Este11 is. A régi teniszklub kertjében, hatalmas gesztenyefák árnyékában terül el a terasz, ahol jéghideg koktélok, ízletes grillételek és laza, jókedvű hangulat vár rád. Ha valami igazán nyári, mégis budapesti helyre vágysz, ez lesz az új kedvenc.

A konyha középpontjában a BBQ-vonal áll: szaftos pulled pork szendvicsek, hamburgerek, mártogatós tálak, sült krumpli, és más street food kedvencek sorakoznak az étlapon.

Az italválaszték szintén figyelemre méltó: kézműves sörök, hazai borok, könnyed fröccsök és ütős koktélok közül válogathatsz – és közben nézheted, ahogy a tó vize békésen hullámzik a háttérben.

A hangulatról pedig nemcsak a látvány, hanem a DJ-pultból szóló zene is gondoskodik – gyakran alakulnak ki spontán bulik a fák alatt, de ha csak egy laza beszélgetésre vagy délutáni feltöltődésre ülnél be, akkor is tökéletes választás. Ez a hely pont azt tudja, amit kell: könnyed zene, jó barátok, egy frissítő a kézben, és a város egyik legzöldebb zuga.

A Feneketlen-tó körüli parkos terület ráadásul ideális a kiadós vacsora előtti vagy utáni sétára is: street workout pálya, futóösvény, pihenőpadok és árnyékos fás részek váltják egymást. Tökéletes hely arra, hogy egy kicsit kiszakadj a nyüzsiből – vagy belecsapj a lecsóba, ha épp úgy alakul.

Este11

Cím: 1113 Budapest, Villányi út 14.

Ezek a helyek nemcsak egyszeri kipróbálós pontok a nyári bakancslistádon. Sokkal inkább olyan teraszok, ahova jó érzés visszatérni – egy reggeli kávéra, egy hirtelen jött délutáni lazulásra vagy csak azért, mert tudod, hogy ott mindig lelassul kicsit a világ. Mentsd el a listát, fedezz fel minél több helyet, és találd meg azt, ahova újra meg újra visszahúz majd valami ezen a nyáron!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
GASZTRO
A Rovatból
Világbajnok pizza és hibátlan pasta - a Forni di Napoli sikertörténete
Ha van budapesti hely, amiért simán megéri átvágni a fél városon, az a Forni di Napoli.


Egy tökéletes nápolyi pizzáért ma már nem kell Nápolyig utaznunk. Budapest szívében, a Jászai Mari tér közelében található Forni di Napoli ugyanis pontosan azt a leheletvékony, mégis puha tésztát kínálja, amelyet buborékos, roppanós szél és hamisítatlan olasz ízvilág jellemez.

A Forni di Napoli ötlete a pandémia idején született meg egy baráti körben, ahol egy tehetséges pizzaszakács munkássága adta az inspirációt.

A lelkesedésből hamar tett lett: a tulajdonosok Nápolyba utaztak, hogy testközelből tanulmányozzák az eredeti nápolyi pizza készítésének fortélyait.

A megfelelő helyszín megtalálása után (ahol a turisták és a helyiek egyaránt könnyen rátalálhatnak az étteremre), 2021 szeptemberében megnyitotta kapuit a Forni di Napoli.

Egy igazi nápolyi pizzázóhoz elengedhetetlen egy profi kemence, prémium alapanyagok és egy hozzáértő séf. A Forni di Napoli mindhárom területen erős.

Speciális, forgótányéros Morello Forni gázkemencéjük egyszerre akár kilenc pizzát is képes megsütni, garantálva a gyors kiszolgálást és az állandó minőséget még csúcsidőben is.

Az alapanyagok listáján kizárólag kiváló minőségű olasz termékek szerepelnek: San Marzano paradicsom, válogatott sajtok és felvágottak, valamint a pizzatésztához használt különleges liszt. A tészta 72 órás kelesztési ideje pedig biztosítja a tökéletes állagot és ízt.

A klasszikus ízek mellett szezonális újdonságok is felkerülnek az étlapra. Az italválasztékban friss limonádék és aperitifek, míg a desszertkínálatban olyan olasz kedvencek szerepelnek, mint a tiramisu vagy a panna cotta.

A hangulat otthonos, barátságos, a terasz pedig ideális választás a nyári estékre.

Új fejezet: Tésztaparadicsom a szomszédban

A Forni di Napoli sikere évek óta töretlen. A Bazilika mellett található egységük változatlanul a turisták kedvence. Ráadásul a legutolsó látogatásunk óta a Szent István körúti egység jelentős bővülésen esett át. A pizzéria közvetlen szomszédságában megnyitotta kapuit új, tésztákra specializálódott éttermük.

Így már két különálló egység várja a vendégeket egymás mellett, egy hatalmas, egybefüggő terasszal.

Az új tésztázó egy galériás, patinás múltú épületben kapott helyet, amely világosabb színekkel és barátságos részletekkel született újjá. A terasszal együtt immár 150 fő fogadására képesek.

A helyszín nemcsak vacsorára, de rendezvényekre is ideális választás: catering szolgáltatás, hangosítás és stílusos környezet egyaránt adott.

Az új étterem célja, hogy a klasszikus olasz tésztaételeket a legmagasabb színvonalon kínálják Budapesten.

Az étlapon Olaszország méltán híres tésztaételei szerepelnek, melyeket úgy készítenek el, hogy azok az autentikus ízeket, a mediterrán életérzést és a harmóniát közvetítsék a vendégek felé.

A tészták titkos recept szerint, helyben készülnek el, 100%-ban friss alapanyagokból.

Az óriási kínálatban pedig a gluténmentes, vegetáriánus és vegán tésztákra vágyók is találnak kedvükre valót.

Világbajnok ízek: A Forni di Napoli nemzetközi színtéren

A Forni di Napoli nemcsak Budapesten, hanem a nemzetközi porondon is komoly elismerést vívott ki magának. A pizzéria séfje, Damu László, valamint a Forni csapata 2025 elején a nürnbergi Pizza Europa League versenyen szereztek bajnoki címet.

Ez azonban csak a kezdet volt:

a Riminiben rendezett Pizza Senza Frontiere nemzetközi versenyen világbajnoki címet szereztek.

A megmérettetésen 17 kategóriában versenyeztek a világ minden tájáról érkezett csapatok, a döntést pedig szakértő zsűri hozta meg. Egy ilyen mezőnyben elsőnek lenni óriási teljesítmény.

A győztes pizza, a Campione Del Mondo jelenleg is elérhető az étlapon. Természetesen mi is megkóstoltuk.

Ez a különleges kreáció Fior di Latte alappal, Black Angus carpaccioval, gorgonzola dolcéval, málnával, friss bazsalikommal és extra szűz olívaolajjal készül.

Az ízek harmóniája lenyűgöző, a minőségi alapanyagok pedig garantálják a páratlan gasztronómiai élményt. A lágy, krémes gorgonzola édességét tökéletesen ellensúlyozza a friss málna savanykás íze, a Black Angus carpaccio pedig egyedi, kifinomult karaktert kölcsönöz a pizzának. A friss bazsalikom és az extra szűz olívaolaj pedig a végső simításként teszik fel a koronát erre a világbajnok fogásra.

A Nápolyi konyha a képernyőn: A Forni di Napoli TV-sorozat

A Forni di Napoli sikertörténete idén képernyőre is került. 2025-ben elstartolt a TV2 új gasztronómiai sorozata, a "Forni di Napoli". A 12 részes műsorban a nézők bepillantást nyerhetnek a nápolyi kemencék forró hangulatába, autentikus recepteket ismerhetnek meg, különleges alapanyagokat fedezhetnek fel és szenvedélyes történeteket hallgathatnak meg.

A sorozatban Damu László világbajnok pizzamester és Várnai László modern séf kalauzolják el a nézőket az olasz konyha ínycsiklandó világában.

A Forni di Napoli a nápolyi konyha iránti szenvedélyt a legmagasabb szintre emelte Budapesten, és a televízióban, valamint nemzetközi porondon is öregbíti a magyar gasztronómia hírnevét.

Kíváncsian várjuk a folytatást, mert úgy tűnik, hogy a fiúk nem fáradnak!

Cím:

1055, Szent István körút 7-9.

1051, Október 6. u. 19.

www.fornidinapoli.hu


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
Budapest legszebb rooftop bárjai: koktélok, ínycsiklandó falatok és lélegzetelállító panoráma
Ha igazán emlékezetes estére vágysz Budapesten, ezekre a helyekre mindenképp el kell látogatnod!


Ha valaha is álmodoztál arról, hogy egy pohár pezsgővel a kezedben nézed végig, ahogy a nap lemegy a Parlament kupolája mögött, vagy hogy egy csillagos nyári estén kortyolsz bele egy mesterien megkomponált koktélba Budapest fényei felett, akkor ez a cikk neked szól. A város felett magasodó rooftop bárok külön világot teremtenek – egy helyet, ahol a panoráma nem csupán háttér, hanem főszereplő. Íme Budapest legszebb tetőteraszos bárjai, ahol minden érzékszerved kényeztetve lesz.

White Raven Skybar & Lounge – A Budai Vár ékköve

A Hilton Budapest tetején, a Halászbástya közvetlen szomszédságában található a White Raven Skybar & Lounge, Budapest egyik legelegánsabb rooftop bárja. A Halászbástya közvetlen közeléből olyan, mintha a város a lábaink előtt heverne – a Parlament, a Lánchíd és a Gellért-hegy mind egyetlen varázslatos látképbe olvad össze.

De itt nemcsak a kilátás páratlan, hanem a különleges koktélok, a Halimba kristálypohárban kínált prémium italok és a megújult bárfalatok is igazi élményt nyújtanak – ízben, látványban és hangulatban egyaránt.

A White Raven étlapján megtalálhatók például kézműves sajtválogatások, amelyek sárgabarackkal, datolyával és mézzel, illetve a füstölt tokhal avokádóval és pácolt gyömbérrel, mind a minőségre és az ízek harmóniájára helyezik a hangsúlyt. A mangalica sonkát friss paprikával, paradicsommal és uborkával tálalják, míg a szürkemarha tatárt savanyított zöldségekkel, tojással és retekkel egészítik ki. Mindez egy-egy szelet kovászos kenyérrel párosítva egy igazi ínycsiklandó élményt garantál.

A 2025-ös itallap igazi Instagram-álom: a Snap & Sip koktélszekcióban dizájnpoharakban tálalt italokkal találkozhatsz, amik ízben és látványban is új szintet képviselnek.

A White Raven mixerei, Czirják Mátyás és Martin Hauser, új Signature koktélokat is alkottak, ikonikus zenei korszakok inspirációjával. A Back to Black karakteres whiskey-karamell-banán hármasa bódít, míg a Dancing Queen guava, popcorn és lime kombinációjával hozza a nyári könnyedséget.

A bár továbbra is együttműködik a neves Laurent Perrier pezsgőházzal: a La Cuvée Bruttól egészen a Grand Siècle No. 26-ig többféle tétel is elérhető náluk.

A szezonban tematikus pezsgőkóstolók és elegáns rendezvények is várják a vendégeket.

Különösen érdemes figyelni a Midsummer Partyra június végén: DJ, tánc, exkluzív koktélok és varázslatos naplemente garantálják, hogy az év leghosszabb napját Budapest felett ünnepeljük.

További információ: whiteravenskybar.com

Cloud IX – Panoráma Budapest fölött

Ha azt hitted, már mindent láttál Budapestből, van egy tippünk: nézd meg fentről, egy gin-tonikkal a kezedben! A Cloud IX Skybar, az ibis & TRIBE Budapest Stadium Hotel tetején, a Groupama Aréna és az MVM Dome közvetlen közelében, a Népliget szomszédságában egészen új szintre emeli a budapesti bárélményt – méghozzá szó szerint.

A kilencedik emeleti rooftop bár zavartalan panorámát nyújt Budapestre, mivel előtte nincsenek magasabb épületek – így a hatalmas üvegablakokon keresztül tényleg úgy érezheted, mintha a város fölé emelkednél.

A naplemente aranyfényében vagy a kivilágított városi tájban gyönyörködni itt nem csak egy ital melletti program – hanem igazi élmény.

A modern, fiatalos térben – amely a TRIBE hotelek merész és színes stílusát tükrözi – kényelmes kanapék, hintaszékek és hangulatos világítás teremti meg a laza, ugyanakkor stílusos hangulatot. Akár egy esti randevúra, baráti iszogatásra, koncert előtti hangolódásra vagy egy hosszú nap levezetésére is tökéletes választás.

A bár igazi erőssége az italválaszték:

13-féle gin-tonik, signature koktélok, ritka ginek (mint a Lavender Tihany vagy az Amass), valamint alkoholmentes verziók és prémium borok, pezsgők is helyet kaptak az itallapon. Emellett finom falatok gondoskodnak róla, hogy gasztronómiailag is kerek legyen az élmény.

A Cloud IX rendezvényhelyszínként is népszerű – akár 100 fős privát eseményekhez is ideális, legyen szó céges buliról vagy születésnapról. Ráadásul kutyabarát és akadálymentesített, így tényleg mindenkit szívesen látnak.

További információ: tribehotels.com/en/hungary/budapest-stadium/cloudix-skybar/

feNNen Skybar – Egy titkos oázis a város felett

A budai oldalon, a Kimpton BEM Budapest luxusszálloda tetején bújik meg az exkluzív feNNen Skybar – egy elrejtett tetőkert, amely a város nyüzsgéséből repít át egy nyugodt, mégis lenyűgöző világba.

A biophilic dizájnnal megálmodott tér buja növényzettel, üvegkupolával és természetközeli elemekkel teremt meghitt, mégis pazar hangulatot – mintha nem is egy rooftop bárban, hanem egy titkos kertben járnánk, valahol a város felett.

A feNNen nem csupán látványban, de hangulatban is kiemelkedik: signature koktélok, szenvedéllyel dolgozó bartenderek és a Duna, valamint a Várnegyed lélegzetelállító látványa várja az érkezőket minden este 17:00-tól. Az itallap a klasszikus és kreatív koktélok ízkavalkádját kínálja – akár szénsavas, gyümölcsös, aromás vagy savanykás kedvencekre vágyunk, itt megtaláljuk. Emellett számos prémium gin, whisky, különleges likőrök, borok, pezsgők és alkoholmentes italok is elérhetők, így minden vendég megtalálhatja a saját kedvencét.

A bár kizárólag előzetes foglalással látogatható, így valóban exkluzív élményt nyújt. Télen hangulatos iglukban élvezhetjük az italokat a fűtött teraszon, nyáron pedig a nyitott tetőkert varázsolja el a vendégeket. Legyen szó romantikus estéről, baráti összejövetelről vagy egy különleges alkalomról, a feNNen tökéletes helyszínt nyújt a maradandó pillanatokhoz.

További információ: fennen.hu/hu

Liz & Chain Rooftop Bar – A Marriott koronája

A Marriott Hotel tetején található Liz & Chain egy modern rooftop lounge, ahol Budapest panorámája 270 fokban vesz körül. A 9. emeleten kialakított bár korábban zárt, vendégek elől elzárt rész volt, de szerencsére újragondolták a lehetőségeket, és megnyitották a szélesebb közönség számára, hogy bárki élvezhesse ezt a különleges kilátást.

Innen az egész budai Duna-part belátható a Gellért-hegytől a Budai Várig, sőt még azon is túl. A hosszában elterülő Duna, a hidak, a két part közötti látvány, a Parlament és a Bazilika szinte képeslapra kívánkoznak egymás mellé.

A pesti oldal is gyönyörűen kibontakozik, miközben a naplemente aranyba borítja az épületeket és a vízfelszínt. Ha olyan helyet keresel, ahol egyszerre ihatsz egy kifinomult koktélt és gyönyörködhetsz Budapest legszebb arcában, a Liz & Chain Rooftop Bar az egyik legjobb választás.

A hely nemcsak a panorámájával hódít, a vendéglátást is új szintre emeli: itt minden koktél, minden falat tudatos döntés eredménye. A természetesség és a kreativitás kéz a kézben jár a bár signature koktéljaiban, amelyek szezonális, helyi és bio alapanyagokból készülnek.

Ilyen például a bazsalikomos eperrel és friss citrusokkal megbolondított „Strawberry” koktél, ami egy könnyed, gyümölcsös frissítés a hosszú nyárestékhez. A „Lemon” koktél pedig citrom sorbet és kakukkfű tökéletes házasságából születik, és egy csipetnyi mediterrán nyarat csempész a pesti ég alá. A borlap sem marad le a koktélok mögött: bio és biodinamikus tételek sorakoznak rajta, amelyek minden kortyban a természet tiszteletéről mesélnek.

A Liz & Chain Rooftop Bar étlapja is különleges élményt kínál: a mexikói konyha kortárs újragondolása, megosztásra tervezve, fenntartható alapanyagokkal és zero-waste szemlélettel.

A hideg falatok között kihagyhatatlan a guacamole trió, amelyben a klasszikus, a mangós-habanerós és a gránátalmás változat egyszerre nyújtja a megszokottat és az izgalmas újdonságot – mindezt házi kukoricás tortillachipsszel tálalva. A meleg ételek közül a szuvidált marhaoldalassal töltött taco az, amire még másnap is nosztalgiával fogsz gondolni – teriyaki és barbecue szósz, friss koriander és paradicsomsalsa teszi igazán felejthetetlenné ezt az ízélményt.

A Liz & Chain nemcsak a gasztronómiai élmények miatt különleges, hanem a hangulata is magával ragadó.

Csütörtöktől szombatig élő DJ-szettek fokozzák az esték hangulatát, így a naplemente után a zene veszi át a főszerepet.

A helyszín ideális választás baráti összejövetelekre, romantikus naplementenézésekre, valamint különleges alkalmakra, mint eljegyzés, leánykérés, leány- vagy legénybúcsú. Céges események lebonyolítására is kiválóan alkalmas, hiszen elegáns, mégis oldott légkört kínál, amely minden alkalmat emlékezetessé tesz.

További információ: lizandchain.com

 

Leo Bistro Étterem & Rooftop Sky Bár – Trópusi nyugalom a Lánchíd felett

A Lánchíd lábánál álló Hotel Clark földszintjén találjuk a Leo Bistrót, a 8. emeleti tetőteraszon pedig a Leo Rooftop várja a vendégeket. A Hotel Clark Budapest tetején rejtőző Leo Rooftop valóságos dzsungel oázis a város szívében.

A buja növényzettel szegélyezett teraszon egzotikus hangulat fogad, míg a szemed a Lánchídra, a Budai Várra és a Citadellára vetül.

Páratlan panoráma nyílik a budai Vár irányába, a Dunára és a rakparton található házakra egyaránt.

Akár egy klasszikus, akár valami igazán meglepő és izgalmas koktélt választanánk, nem fogunk csalódni. Több izgalmas fantázianevű koktélkollekciót is találunk az itallapon, mint például a "Purple Rain" vagy a limitált "Coração do Mundo", ezért érdemes többször visszanézni, lazulni a tetőteraszon. A "Purple Rain" koktél Belvedere vodkát, ibolyát, verjust, licsi- és lilarépahabot tartalmaz, míg a limitált "Coração do Mundo" mezcal, mogyorólikőr, verjus, bodza, tonik és palo santo füst különleges kombinációjával csábít. Emellett a pezsgőkből és a gazdag borlapból is válogathatunk.

A konyha kínálatában a könnyedebb bárfalatkákon és az ízes small plates fogásokon van a hangsúly, amelyeket sokféleképpen variálhatunk: a házi garnélás krokett chipotle majonézzel, a szarvasgombás burgonyapürével és pak choi-jal kínált Angus bélszín tournedos, vagy a gorgonzolás házi gnocchi karamellizált körtével és szarvasgombával mind-mind karakteres, mégis könnyed választás egy koktél mellé. És ha valami igazán frissre vágyunk: a Leo görög saláta garnélával, tonhallal, kalamárival és yuzu dresszinggel egyszerre mediterrán és modern.

További információ: leobudapest.hu

High Note SkyBar – Elegancia a Bazilika lábánál

A patinás Aria Hotel tetőszintjén megnyitott, gazdagon parkosított High Note SkyBar egy teljes körű szolgáltatást nyújtó rooftop bár és étterem a város közepén, ahol nyugodt környezetben lehet koktélozni, napozni vagy ebédelni, a Szent István-bazilika kupolájának árnyékában.

A 360 fokos kilátásnak köszönhetően a Parlament kupoláját és a Citadellát is alaposan szemügyre vehetjük, míg sötétedés után a kivilágított Lánchíd, a budai vár és a Mátyás-templom nyújt varázslatos látványt.

A hely nemcsak panorámája miatt különleges, hanem mert félévente, illetve évente megújuló, tematikus koktélmenüvel is várnak a klasszikus italok mellett. Terveik szerint időről időre új művészeti ágak köré építik fel a signature itallapot, ezért érdemes vissza-visszajárni.

A bár különleges koktélokat és izgalmas bárételeket kínál, miközben a zenei tematika végigkíséri az élményt. Aki könnyed frissítőre vágyik, ne hagyja ki az Amy Winehouse-t: banán, zsálya és Bacardi fehér rum találkozása egy meglepően összetett, mégis játékos koktélban. Az Elvis Presley koktél a trópusi ízek rajongóinak kedvence lehet: Bumbu rum, maracuja, citromfű és egy kis csokoládé – egy valódi íz-show. A klasszikus zene szerelmesei se fognak csalódni: a Tchaikovsky vodka, fenyő, fekete tea és méz kombinációja mély, fás és teás jegyekkel hódít. És ha valaki valami igazán merészet keres? A Beethoven koktél Hennessy konyak, kajszibarack, dió és kék sajt egyesítésével valódi gasztronómiai kaland.

Az étlap kínálata ráadásul messze túlmutat a megszokott bar snackeken: a kínálatban barfood előételek, főételek és desszertek is helyet kaptak, amelyek ízben és tálalásban is méltók a hely szellemiségéhez. A könnyed induláshoz választhatunk például spenótos kecskesajtkrokettet bodzás-chilis mézzel és sült fokhagymás aiolival, vagy a bivalymozzarellás gazpachót grillezett bébikukoricával és házi focacciával. Az Angus tatár habanero majonézzel, marinált mangóval és grillezett lapos kenyérrel egyszerre karakteres és kifinomult.

A főételek sorában a grillezett kacsamell fehérrépapürével és cukorborsó raguval igazi különlegesség, míg a pirított lazacfilé sáfrányos rizottóval és bouillabaisse mártással a tenger ízeit hozza el a város fölé. A vegetáriánusok sem maradnak választék nélkül: a conchiglioni tészta san marzano paradicsomszósszal, grillezett zöldségekkel és fenyőmaggal igazi mediterrán hangulatot idéz.

És persze a desszert sem maradhat el: az Aria 10 desszert – mangós katalán krémmel, piemonti mogyorópralinéval és mandulás sabléval – minden falatja egy ízélmény. Ha pedig valami könnyedebbre vágynánk, a Paris-Brest yuzus tejfagylalttal és földimogyoró-mousse-szal tökéletes zárása lehet egy felejthetetlen estnek.

További információ: highnoteskybar.hu

 

Pénzmúzeum Panoráma Terasz - Modern látványosság a Postapalota tetején

A Széll Kálmán tér felett magasodó, impozáns épület tetején nemcsak a pénzügyek világába nyerhetünk bepillantást, hanem a város egyik legkevésbé ismert, mégis lenyűgöző kilátópontjára is feljuthatunk. A gyönyörűen felújított Postapalota tetején rejtőzik a város egyik legújabb és legkülönlegesebb kilátóterasza – a Pénzmúzeum Panoráma Terasz. Ha eddig azt hitted, hogy a legjobb kilátásokat csak a belváros kínálja, ez a hely biztosan meglep majd.

A panoráma pazar: egyszerre láthatod a Budai Várat, a Hármashatár-hegyet, a Rózsadomb villáit és a modern városi lüktetést. Egy letisztult, mégis elegáns környezet vár, ahová felérve nemcsak a látvány, de a miliő is magával ragad.

A terasz a Pénzmúzeum látogatása után is remek levezetés – egy hely, ahol szó szerint más perspektívából láthatod Budapestet.

A tetőteraszon egy stílusos kávézó is helyet kapott, ahol a város felett kortyolhatunk egy finom kávét vagy hűsítő limonádét. A kínálatban friss sütemények, kávé, hideg üdítők és egy-két koktél is megtalálható. Legyen szó egy fárasztó nap levezetéséről vagy egy hétvégi kiruccanás csúcspontjáról, ez a hely ideális egy kis pihenésre.

Fontos tudni, hogy a múzeumi kiállítás megtekintése regisztrációhoz kötött, viszont a panoráma terasz szabadon látogatható a nyitvatartási időn belül – bár érdemes asztalt foglalni, különösen a napsütéses délutánokon, amikor sokan választják ezt a nyugodt kis magaslati oázist.

A terasz különlegessége, hogy edukáció és esztétikum itt kéz a kézben jár: időszaki programok, pop-up kitelepülések, bor- és pezsgőkóstolók is előfordulnak. Egy-egy nyári estén pedig gyakran jazz vagy könnyű akusztikus zene szól, miközben a város lassan fényeibe borul.

További információ: penzmuzeumpanoramaterasz.hu

St. Andrea Wine & Skybar – Bor, Budapest, báj

A Váci1 ikonikus épületének tetején található St. Andrea Wine & Skybar igazi belvárosi ékszerdoboz, ahol a boré a főszerep. Eger egyik legmeghatározóbb pincészete, miután elismert belvárosi étterme meghódította a fővárost, 2017 nyarán megnyitotta elegáns rooftop bárját is.

Itt a saját St. Andrea borok mellé fine dining felé hajló gourmet bárkonyha és prémium koktélkínálat társul – mindez Budapest felett.

A Gellért-hegy, a Citadella és a belváros sziluettje tárul eléd, miközben egy pohár St. Andrea Bikavért kortyolsz, a panoráma pedig minden napszakban más arcát mutatja.

A Skybar fedett vendégtérrel is rendelkezik, így esőben vagy hűvösebb estéken sem kell lemondanod a különleges élményről. A hely stílusos, így a dresscode is adott: adjuk meg a módját az estének, hiszen a flip-flop papucs és a forrónadrág nem passzol a Vörösmarty tér fölé magasodó elegáns terasz atmoszférájához.

A feljutás lifttel megoldott, és már az első pillanatban érezni, hogy ez nem egy átlagos hely. Ahogy a lift ajtaja kinyílik, egy szimmetrikus, letisztult, üvegfelületekben gazdag tér tárul elénk, ahol a fehér szín dominál, kihangsúlyozva a kilátás monumentalitását. A tetőn két köralakban kialakított terasz – a Citadella és a Bazilika terasz – várja a vendégeket, mindkettőről más-más nézőpontból csodálhatjuk meg Budapest ikonikus épületeit.

A belső tér kialakítása tudatosan mellőzi a túlzó belsőépítészeti megoldásokat – semmi nem vonja el a figyelmet a lenyűgöző panorámáról. Az összhatás könnyed, légies és elegáns: minden adott hozzá, hogy emlékezetes élménnyé váljon a borozás a város felett.

A bárkínálat egyedülálló: a signature koktélok a borászat szellemiségét tükrözik, a gourmet falatok – például a mangalica terrine, a bélszín tatár beefsteak vagy a sajtválogatás – pedig tökéletesen illeszkednek az italokhoz. Miközben a város fényei lassan kigyúlnak alattunk, egy gondosan megkomponált ízutazás részeseivé válunk.

A kiszolgálás minden alkalommal figyelmes, az atmoszféra kifinomult, de nem távolságtartó – mintha egy ünnepi pillanatba csöppennél. Az este végére garantált a klasszikus „miért nem jöttem ide előbb?” érzés.

További információ: standreaskybar.hu

Budapest rooftop bárjai nemcsak egy helyszínt, hanem élményt is kínálnak, ahol a város szívében, a felhők felett élvezhetjük a legjobb koktélokat, miközben a lenyűgöző panoráma és a kellemes hangulat minden érzékszervünkre hatással van. Akár egy naplementés randevú, akár egy baráti koccintás vagy egy különleges esemény apropóján térsz be valamelyikükbe, biztos lehetsz benne: felejthetetlen élménnyel távozol majd.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
Ötévesen már zöldségeket szeletelt egy kocsmában, és majd’ beleőrült, amikor kb. 1000 embert ki kellett rúgnia – Jamie Oliver 50 éves
„A pucér szakács” az egészséges étkeztetésre tette fel az életét, a bukása óta viszont csendesebb életét él.


James Trevor Oliver 1975. május 27-én született az Egyesült Királyságban, az Essex megyében található Clavering nevű faluban, és ott is nőtt fel. Érdekesség: a településen csupán két kocsma üzemelt, az egyik azonban Oliver szülei, Trevor és Sally tulajdonában volt, és The Cricketersnek hívták. A pubnak volt konyhája is, Jamie pedig itt tanulta meg gyerekkorában a főzés fortélyait. 11 éves korára már a többi alkalmazottal együtt végezte az alapvető ételkészítési feladatokat, 16 évesen pedig otthagyta a középiskolát. Azért hozta meg saját elmondása szerint ezt a döntést, mivel különleges igényű gyereknek tartotta magát, és úgy érezte, hogy az iskola cserben hagyta őt. A Westminster Catering College-ba iratkozott be, hogy rendesen kitanulja a szakmát.

Ő maga így beszélt a gyerekkoráról: „Vérbeli vidéki fiúként nőttem fel Claveringben, Cambridge-től körülbelül 18 mérföldre. Ötéves koromra már segítettem a szüleim pubjában, a The Cricketersben, poharakat mostam, és zöldséget szeleteltem 1 fontos órabérért. Már akkor is nagyon jól bántam a késsel, és őszintén szólva már gyerekként is nagyon finom ételeket főztem.

De a szüleim még valami más fontos dolgot is megtanítottak nekem: a kemény munkát, illetve azt, hogy másokkal tisztelettel és barátságosan kell bánni, és hogy még akkor is udvariasnak kell maradni, ha stresszes vagy, és már alig állsz a lábadon.

Néha azt kívánom, bárcsak a saját gyerekeim is segíthetnének néha a nagyszüleiknek, és megtanulhatnák mindezt. Akkoriban hamar megértettem: ha el akarsz érni valamit, fel kell tűrnöd az ingujjadat, és neki kell állnod a munkának. A szüleim munkáscsaládból származnak; fogalmam sincs, miért gondolták azok az emberek, akikkel később A pucér szakács című tévéműsoromban találkoztam, hogy én valami kiváltságos gazdag gyerek vagyok, aki magániskolába járt. Valójában egy kövér, buta gyerek voltam, és olyan rosszul tanultam, hogy a legegyszerűbb tantárgyakból is korrepetálásra szorultam.”

A siker receptje

Miután egy ideig Franciaországban tanulta a szakmát, visszatért Londonba, ahol első hivatalos munkatapasztalatát (mármint a szülei protekciós pubján kívül) Antonio Carluccio Neal's Yard nevű éttermében szerezte. Ott cukrászként dolgozott, és betekintést nyert az olasz konyhaművészetbe is. De a legfontosabb, hogy megismerkedett első számú mentorával, Gennaro Contaldóval. Ezután a az ikonikus The River Caféban kapott munkát, ahol három és fél éven át szuséfként dolgozott. Amikor Jamie erről az időszakról beszél, hangsúlyozza, hogy megtanulta, mennyi idő és erőfeszítés szükséges ahhoz, hogy „a legőszintébb és legfinomabb ételeket” készítse el.

De van még egy ok, amiért ez az időszak mérföldkőnek számít a kulináris karrierjében. Az 1999-es év egy napján megjelent náluk a BBC stábja, hogy dokumentumfilmet forgasson a The River Caféról. A producer pedig nem tudta nem észrevenni Jamie kamerák előtti természetes sármját, és onnantól a dolgok gyorsan felpörögtek.

Még ugyanabban az évben sok minden történt: a BBC-n debütált Jamie saját műsora, A pucér szakács, az azonos című szakácskönyve bestsellerré vált, és meghívták, hogy főzzön ebédet Tony Blair miniszterelnöknek.

Az étterem-birodalom bukása

A Fifteen volt Jamie első – és valószínűleg legnépszerűbb – étterme Londonban. Egyben egy társadalmi projekt is volt, amely során nehéz sorsú fiatalokat képeztek ki, hogy munkát találhassanak a vendéglátóiparban. Az eredeti Fifteen nagy sikert aratott, így más éttermek is nyíltak Amszterdamban, Cornwallban és Melbourne-ben. Jamie ezekben a mediterrán ízekre, különösen az olaszra helyezte a hangsúlyt, és a bezárásáig folyamatosan segítette a rászoruló fiatalokat.

Oliver másik kultikus étkezdéje a Barbecoa volt, egy exkluzív barbecue étterem, amelynek húsalapú étlapját a séf barátja, Adam Perry Lang segítségével állította össze.

Aztán jött a Jamie's Italian, amely 2008-ban nyílt meg, és szintén hatalmas sikert aratott. Ezt követően séfünk összesen 42 éttermet nyitott az Egyesült Királyságban, valamint számos más egységet Kanadában, Hongkongban, Oroszországban, Törökországban, Izlandon, Katarban, Írországban, Szingapúrban és Budapesten is.

Majd beütött a krach. Miután Jamie felépített egy nemzetközi étterembirodalmat, cége, a Jamie Oliver Group csődbe ment. Az Egyesült Királyságban akkor működő 25 étterme közül 22-t be kellett zárni, aminek következtében körülbelül 1000 ember veszítette el az állását. Néhány repülőtéri étterem, valamint a nemzetközi franchise-ok nem voltak érintettek akkor még, később ezekből is rengeteg bezárt. Jamie megpróbálta menteni a menthetőt: befektetőket keresett, és a saját pénzét (több mint 15 millió dollárt) is beletette az üzletbe, de végül nem járt sikerrel, és fel kellett adnia a harcot. Elmondása szerint a Fifteen bezárása volt valószínűleg a legnehezebb a számára, mivel ez az étterem képviselte a jobb világ iránti elképzeléseit és a kulináris gyökereit.

Ám annak ellenére, hogy 2019-ben számos üzletében szögre kellett akasztani a kötényeket, azért továbbra is sikeres éttermeket üzemeltet világszerte, többek között Brazíliában, Thaiföldön, Indonéziában, Indiában, Portugáliában és Oroszországban.

Utólag állítólag „megkönnyebbült”, hogy a kiterjedt vállalkozása végül kisebb lett.

Adni, adni, adni

Jamie a karrierje kezdetétől fogva érdeklődött a társadalmi ügyek iránt, szinte lehetetlen elkülöníteni őt ezektől. Minden a Fifteen Foundation nevű alapítvány létrehozásával kezdődött, amikor hátrányos helyzetű fiatalokat képeztek ki a vendéglátás területén. A program tizenhét éven át sikeresen működött, s akkor ért véget, amikor a Fifteen étterem is bezárt.

A Food Revolution nevű kampányával aztán 2010-ben TED-díjat is nyert. A kampány az étkezési nevelésre, a gyermekkori elhízás elleni küzdelemre és a „jó étel” fogalmáról kialakult általános világszemlélet megváltoztatására összpontosított. Az évek során Oliver folyamatosan törekedett az iskolai étkeztetés, az étkezési nevelés és az egészséges táplálkozás javítására, például a Feed Me Better kampányával és a Jamie Oliver Food Foundation nevű alapítványával.

Jelenleg is számos alapítványt és jótékonysági szervezetet támogat, többek között az American Heart Associationt, az Alliance for a Healthier Generationt, a Small Steps Projectet, a Comic Reliefet és az American Stroke Associationt.

Könyv és tévémogul

Jamie Oliver minden idők egyik legkelendőbb brit nem fikciós írója, és a második legolvasottabb brit szerző J.K. „Harry Potter” Rowling után, vagyis tisztán látszódik, milyen hatalmas népszerűségnek örvend. Több mint 14 millió könyvet adott már el, illetve rengeteg tévéműsorban, dokumentumfilmben és tévés különkiadásban szerepelt. Voltak sorozatai, amelyek társadalmi kérdésekkel foglalkoztak, mint például a Jamie's Kitchen (2002) vagy ott volt a Jamie menzája (2005), amelyben egy greenwich-i iskola étkeztetéséért felelt. Emmy-díjat nyert ugyanakkor a Jamie gasztroforradalma (2010-2011) című műsoráért.

Jamie összes tévés szereplését szinte lehetetlen lenne felsorolni, még ha leszűkítjük a legsikeresebbek kategóriájába, akkor is rengeteg cím merülne fel. Érdemes ugyanakkor megemlíteni, hogy 11 éven át ő volt a Sainsbury's nevű szupermarketlánc arca. Ez a partnerség, amelynek keretében több mint 100 reklámot készített a márkának, több mint 10 millió fontot hozott neki.

Manapság több mint 30 millió követője van a közösségi médiában, a tévéműsorainak nézőszáma globálisan 67 millió körül van, a teljes vagyonát pedig kb. 200 millió dollárra becsülik.

Bár, amióta az éttermeinek többsége bezárt, Jamie Oliver élete is egy kicsit csendesebb lett, kevésbé van előtérben. Sokat főz, a családjával tölti minden szabadidejét, és olyan témákról készít tartalmakat a közösségi médiában, amelyek iránt szenvedélyesen érdeklődik.

Tiniszerelem… máig

Jamie épp annyira családcentrikus ember, mint amennyire híres séf.  Még a középiskolában, 17 évesen ismerte meg Juliette „Jools” Nortont, vagyis a szerelmük még azelőtt kezdődött, hogy Jamie híressé vált volna. Az esküvőjükre azonban már utána került sor, 2000 júliusában.

Első gyermekük, Poppy Honey Rose 2002 márciusában született, majd 2003 áprilisában követte őt a húga, Daisy Boo Pamela. Egy rövid „gyermekszünet” után Jools a harmadik lányuknak, Petal Blossom Rainbow-nak 2009 áprilisában, első fiuknak, Buddy Bear Maurice-nak pedig 2010 szeptemberében adott életet. Az ötödik és egyben eddigi utolsó gyermekük, egy újabb fiúcska pedig 2016 augusztusában született, akit a boldog pár River Rocket Blue Dallasnak nevezett el. Vannak itt érdekes nevek, kérem szépen!

A 2017-ben a Now To Love magazinnak adott interjújában Jamie elárulta, hogy az otthonukban mindenki egészségesen táplálkozik: „Nem akarom túlságosan leegyszerűsíteni, de otthon csak akkor eszel sz*rt, ha előbb megveszed, mi pedig nem veszünk ilyesmit. Tényleg ennyire egyszerű. A feleségem még nálam is szigorúbb, de ha a fiam kólát akar, akkor megengedem neki, persze csak különleges alkalmakkor, például egy vásáron vagy nyaraláskor. Jools nem engedné, de nekem nincs vele gondom. Mindenesetre nagyon nehéz rosszul étkezni, ha te vásárolod magadnak az ételt."

2019-ben Jamie még arra arra is utalt, hogy lehet, csatlakozik a családhoz egy hatodik gyermek is, miután Jools azt mondta, szeretne még egyet. „Adhatnék egy határozottabb választ, például: »Nézd, öt elég. Már így is alig férnek be a kocsiba. Már nem is lehet autóm. Egy rohadt buszt vezetek. Nincs szükségünk több gyerekre.« De akkor azt hinnéd, hogy van ráhatásom a helyzetre. Szóval, meglátjuk” – nevetett Jamie. Azóta mindenesetre nem érkezett meg az a bizonyos hatodik.

2019 közepén így a „mindössze” hétfős család beköltözött Spains Hallba, egy történelmi, Erzsébet-kori vidéki házba, amely Essex megyében, Finchingfieldben található. A műemléki státusza ellenére az ingatlan tökéletesen felújított, és egy 70 hektáros birtokon fekszik, amelyhez egy hat hálószobás parasztház, egy három hálószobás vendégház, úszómedence, teniszpálya és még átalakított istállók is tartoznak. Egészséges ételek, egészséges levegő!


Link másolása
KÖVESS MINKET: