Az Év Fagylaltja a mascarponés túrókrém sós karamellel
Közel száz tételt kóstolt végig hétfőn az Év Fagylaltja verseny zsűrije Szegeden. A legjobbnak járó díjat a balmazújvárosi Eszenyi Ferenc által készített mascarponés túrókrém sós karamellel elnevezésű jeges édesség kapta - írta a delmagyar.hu.
A győztes édességeket hamarosan az ország bármelyik cukrászdájában meg lehet kóstolni.
A zsűri szerint a vevők egyre tudatosabbak és keresik a minőségi alapanyagokból készült fagylaltokat.
– Én 56 fagylaltot kóstolok végig. Ezeket cukrászok készítették. Van még a gyártók és a mentes kategória – mondta a soltvadkerti Szent Korona Cukrászda mestercukrásza, ifj. Szervánszky László a delmagyar.hu-nak. A fiatalember a szakmai zsűri tagja volt a hétfőn megrendezett Év Fagylaltja versenyen. Szervánszky délelőtt még csak négy fagylalton volt túl, az egyik chilis ízesítésűt dicsérte. – A legvégén érzi csak az ember a torkában a csípősséget. Nem a csípős íz dominál – magyarázta.
A temérdek fagylaltot a tér közepén lévő hűtőpultokban sorakoztatták fel a szervezők. A gyönyörűen díszített tégelyeken érdekesnél érdekesebb fantázianevek sorakoztak: perverzió, szotyoládé és volt paleo narancsos sütőtök fagyi is.
A rendezvény ideje alatt a szomszédos Kis Virág cukrászdában óránként más-más nosztalgiafagylaltot – vanília, puncs, csoki, citrom és rumos dió – lehetett kóstolni gömbönként 220 forint helyett mindössze 88 forintért. Az SZTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 4./b osztálya ki is használta az alkalmat:

– A kollégák azt mondták nekem, hogy ez ráfizetés, de ez a mai nap nem a haszonról szól, hanem a boldog gyermekekről és vendégekről – mondta az egyik szervező, Gyuris László mestercukrász, az Acapella és a Virág Cukrászda tulajdonosa a delmagyar.hu-nak.
Az RTL Klub híradójának anyaga a versenyről, de azt is megtudhatjátok belőle, hogy kell otthon finom fagyit főzni:
A mentes kategória legjobbjának Erdélyi Balázs (Frer cukrászda Budapest) bizonyult, a 2-es kategóriában krémsajt fagylalt sós tejkaramellával és sült almával Andok Tamás (Nectar Kft. Budaörs) kapta az első helyet, az Év Fagylaltja pedig a balmazújvárosi Eszenyi Ferenc mascarponés túrókrém sós karamellel elnevezésű alkotása lett. Eszenyi a Kézműves Nívó díjat is megkapta. A Rádió88 I love Szeged elismerését Jóri-Hegedűs Szilvia a budapesti Diamante fagyizó narancsos-bazsalikomos csokoládé fagylaltja kapta. A közönségdíjat a budaörsi Andretti cukrászdából Csap Szabolcs barackos túrós pite fagylaltja vihette haza.


