A Marumba új arca: A hús hiányát nem húspótlókkal oldják meg, hanem a zöldségek kreatív, változatos textúráival és ízeivel
Emlékeztek arra az időszakra, amikor nagyjából tíz évvel ezelőtt mindenki vegán akart lenni?
Jó, ez nyilván túlzás, de az influenszerek egymás után jöttek elő a vegán coming outtal, és rengetegen kísérleteztek a húsmentes ételekkel és alapanyagokkal (én is). Pár éve ez tényleg hatalmas trend volt, amiről mindenki beszélt, és persze sokan kritizálták is.
A vegánság 2025-re sem tűnt el, de a téma mondhatni lecsengett, normalizálódott. Sok vegán influencer ma már újra eszik húst, vagy legalábbis visszavezette az étrendjébe a sajtot, a tojást. És bár arról lehet vitatkozni, hogy ez jó irány-e, egy dolog biztos: az elmúlt évek hatására nyitottabbak lettünk.
Sokan tudatosabban esznek, átgondoltabban választanak, és kialakítottak maguknak egy rendszert, amiben akár lehet helye a húsnak vagy az állati eredetű termékeknek is, csak épp nem minden nap, nem minden áron.
Ezen kívül a vegánság virágkorának maradt egy fontos öröksége: új alapanyagok, új szokások és sokkal nagyobb figyelem az ételérzékenységekre. Negyven éve még azt sem tudtuk, mit jelent például laktózérzékenynek lenni, ma meg természetes, hogy egy étterem kínál alternatívát.
A Marumba pontosan ezt az irányt képviseli. Egy olyan hely, ahol a húsmentesség nem kényszer, hanem tudatos döntés. Ahol a séfek nem megváltoztatni akarják a klasszikusokat, hanem újraértelmezni. És ahol a növények végre valóban főszerepet kapnak, anélkül, hogy bármit is „megerőszakolnának” az ízekért.
Rakott Krumpli - 3790 Ft
Sárgaborsókrém Rántott Gombával - 3290 Ft
Vegán Sült Zsír Tál - 3390 FtA Holló utcai Marumba a Rumba-család (Dobrumba és Pingrumba) legfiatalabb tagja.
A döntés a tulajdonosok személyes életmódváltásából indult ki, a tudatos táplálkozás és a mentes étkezés inspirálta őket.
A Marumba továbbra is small plate étterem: fejenként két-három fogást ajánlanak. A konyhát két séf vezeti (Sajben Csaba és Pilter Tamás), akik közösen alkották meg az új koncepciót.
A Marumba konyhája egyszerre hazai és világkonyhai: magyar alapízekre épít, de sok benne a nemzetközi csavar. Az alapanyagok kistermelőktől, Farm2Fork Boldizsáron keresztül érkeznek, így az étlap természetesen szezonálisan változik.
Ételek, amiket kóstoltunk
Az előételek vagy "helyi mezzék" közül a vegán sült zsíros tál egyértelmű kedvenc lett. A zöldséges pecsenyezsírt savanyított és friss zöldségek, kovászos kenyér kíséri. Laktató, izgalmas, de a kisétkűek vigyázzanak vele, mert könnyen telít.
A mustáros ízvilágú sárgaborsókrém kukoricapelyhes bundájú rántott gombával érkezik. Friss zöldekkel és sáfrányos növényi joghurttal adtak neki még egy csavart. Klasszikus comfort food élmény, nagyon jó textúrákkal.
A mángoldos ceruzabab sárgarépás tahinit, pikáns paprikakrémet és a pirított tökmagot is kapott a mángold és a rukkola mellé. Ez az a saláta, amire senki sem fogja húzni a száját.
A rakott krumpli füstölt paprikás gabonakolbászkrémmel, labneh-vel, lágy tojással és parmezános burgonyával készül. Érdekes, hogy bár ezen az ételen rengeteg változtatás történt, az ízélmény mégis nagyon hasonlít az eredeti ételre.
Rakott Karfiol, Tormás Céklasaláta - 5490 Ft
Káposztás Cvekedli - 4890 Ft
Túrógombóc Édes Tejföllel , Gyümölcsökkel - 2890 FtA főételek közül a rakott karfiol tormás céklasalátával igazi meglepetés: gombákkal, fűszeres lencsével és dióval készül, és a tetején pesztós kukoricaropogós található. Izgalmas étel, de itt abszolút nem a magyar klasszikus ízvilágára kell számítani. Szóval ezt csak akkor érdemes kikérni, ha valami nagyon újra vágyunk.
A káposztás cvekedli krémes kesu besamellel, karamellizált káposztával és kovászos káposztával hozza azt az otthonos, mégis modern ízvilágot, ami miatt vissza akar ide térni az ember.
Desszertnek a túrógombóccal zártunk, amiből talán a hidegebb hónapokra jobban esne egy meleg verzió, de lehet hogy ez is csak olyan automatikus berögződés, amit sokan otthon tudnak hagyni, ha egy ilyen modernebb konyhát képviselő helyre jönnek. Az biztos, hogy ez egy könnyű, mégis karakteres zárása volt az étkezésnek.
A borlap natúr, bio minősítésű tételekre épül, de az igazán izgalmasak a saját készítésű frissítők is: a vízi kefir barack–rozmaring ízben, a kombucha szilva–babér kombinációval, és a Sunny, ami fehér szőlőből és kamillás kombuchából készül.
A Marumba új, izgalmas irányba indult el: megmutatják, hogy hogyan tud a zöldség vezető szerepet kapni a tányéron úgy, hogy közben senkinek sem lesz hiányérzete.
Cím: 1075 Budapest, Holló utca 1.
Web: marumba.hu
Nyitvatartás:
Hétfő: zárva
Kedd–Szerda: 17:00–23:00
Csütörtök–Vasárnap: 12:00–23:00
A számla végösszegéhez 12% szervizdíjat számolnak fel.
Fotó: Marumba








KACSAMELL dödölle, kacsa jus, hagyma
„FESTMÉNY A FALON” cseresznye, kecsketej, roz
Fotó: Fazekas Nikoletta
Fotó: Erdőháti Áron
Fotó: Fazekas Nikoletta



















