A legjobb dolog, amit a libával Márton napon csinálni lehet
Szeretem a gasztronómiai természetű néphagyományokat. Idén (is) egy szaftos libamellre esett a választásom, amivel szerintem nem is érdemes mást csinálni, mint rozéra sütni. Köretnek rozmaringos sült almát és krumplikat (sima és édesburgonyát) sütöttem. Isteni volt. Marci, a nagyobbik (4,5 éves) fiam azt mondta: "Anya, mindig ilyen husit süssél!" - mondjuk egy darabig biztos nem unnám meg én sem... :)
1-2 személyenként (attól függ mennyire nagyétkűek) 1 libamell
pár szem krumpli (ha azt szeretnénk, hogy paleo fogás legyen, akkor ezt hagyjuk ki)
1 alma héjastul, cikkekre vágva
1 édesburgonya
1 ág rozmaring
só, bors, olívaolaj
Elkészítés
A krumplikat hasonló méretű hasábokra vágjuk, olívaolajjal összeforgatjuk és sütőpapírral borított tepsire borítjuk. Sózzuk,borsozzuk és megszórjuk friss rozmaring levelekkel. 220 fokos sütőben kb fél óra alatt ropogósra sütjük. A sütési idő vége felé mellé szórjuk az almacikkeket is, annak nem kell sok idő.
Közben előkészítjük a húst. A libamellet a kacsamellhez hasonlóan sütjük. Egy éles késsel beirdaljuk a bőrét (óvatosan a húsát ne érje a kés!). Sózzuk, borsozzuk, majd bőrös oldalával lefelé felforrósított száraz serpenyőbe tesszük, szép lassan kisütjük a zsírját. Ha szép ropogósra sült a bőre, akkor kiöntjük a serpenyőből a fölösleges libazsírt és megfordítva a mellet a másik oldalára is sütünk egy kis kérget. Belül ilyenkor még nyilván nem sül át.
Sütőpapírral borított tepsire tesszük a félkész libamelleket és sütőben sütjük készre. Ezt 160 fokon, 12 perc alatt sütöttem gyönyörű rózsaszínre. A megsült húst 5-10 percig pihentettem, majd felszeleteltem. A sült zöldségekkel tálaltam. Ha jót akartok magatoknak, akkor süssetek libát Márton nap alkalmából!
Oszd meg a barátaiddal, mielőtt nekifogsz!