hirdetés
galambos_okolicsanyi-3-1.jpg

Galambos Sándor ma már az egyetlen, akinek a tanult szakmája a hintókészítés

Szerte a világban használják a Galambos-hintókat. Legutóbb Chilébe került egy hófehér esküvői hintó, de számos fogathajtó versenyen az ő kocsijait használják.
Söptei Zsuzsanna írása - szmo.hu
2018. július 03.


hirdetés

Magyarország leghíresebb hintókészítőjéhez Füzesgyarmatra kell utazni. Galambos Sándor ma hazánkban az egyetlen, akinek szakmája a hintókészítés. A szakma alapjait Szécsi József kocsigyártó mestertől tanulta meg, és azóta is ezzel foglalkozik. Munkáját mára sokfelé ismerik, Szlovákiától Kenyáig vitt már hintókat, fogatokat.

A kovács- és hintókészítő mester fogathajtóként is bejárta a világot, 34 országban versenyzett.

Elsősorban díjhatóknak dolgozik, de számos megrendelést kap kastélyoktól, sőt külföldre esküvői fehér hintót is kértek már tőle – lovakkal együtt.

Galambos Sándor 1980-ban nyitotta meg műhelyét, majd 2002-ben új telepre költözött, ahol már egy bemutatóteremben is meg lehet csodálni a különleges járműveket. Városa, Füzesgyarmat is büszke rá, 2005-ben PRO URBE díjat kapott. 2012-ben a szakma az Év Hintókészítője címmel ismerte el munkásságát.

Felesége - aki szintén a családi vállalkozásban dolgozik - elmesélte, hogy a

sokféle termék közül a legkeresettebbek a díszhintók és a maraton kocsik,

de gyártanak jártató kocsikat és sétakocsikat is. Az új járművek készítése mellett vállalnak felújítást és javítást is. Látogatásunk idején pont egy fogathajtó kocsiján dolgoztak. Érdekességként megtudtuk, hogy az országban egyedül itt készítenek ökrös szekeret. Arra is büszkék, hogy több híres hintót ők restauráltak, legutóbb például a debreceni Kossuth-hintót újították fel.

A kocsik legnagyobb része kézi munkával készül, minőségi anyagokból, sok munkaóra ráfordítással.

Egy hintó átlag hat hét alatt készül el. Egy fonott díszítést 12 ezer ütéssel alakítanak ki, ez 3-4 napos feladatot jelent.

A műhelyben egy-egy feladatra külön szakembert alkalmaznak, így dolgozik nálunk kovács és bognár is. Az alapanyagok legnagyobb része a fa, főleg akácot, kőrist használnak. Szinte minden kézzel készült, nagyon odafigyelnek a legapróbb részletekre, díszítésekre is, több általuk tervezett motívumot is használnak. Mindezek miatt igen jó a minőségük, és

a „Galambos-kocsik” jó ideje a kiváló márkát jelentik.

A munkában a család is segít, és a lovas sport szeretete pedig apáról fiúra szállt. Galambos Sándor fia, Nándor például a Kettesfogathajtó Magyar Válogatott tagja volt. Felesége Magdolna a csapat menedzsere is. Lányuk versenybíró, műsorközlő a fogathajtó versenyeken, férje szintén fogathajtó.

A hintók

A világon az első kocsit Magyarországon a Kocs nevű településen készítették a 15. században és kocsinak, hintakocsinak (hintó) hívták. Ez az addig használt szekérből átalakított jármű volt, fából készült, de finom kidolgozású, könnyű és gyors volt, sőt elődjéhez képest kényelmes is. Ennek köszönhetően hamar népszerű lett Európában.

Érdekessége még, hogy a magyar megnevezést több nyelv is átvette: (angol coach, német Kutsche, katalán cotxe, spanyol coche, olasz: cocchio, flamand: goetse, lengyel: kocz, cseh: kočár, szlovák: koč, kočiar, ukrán: коч, szerb: кочије, szlovén: kočíja, svéd: kusk). A Kaukázus vidékén és Kis-Ázsiában pedig a könnyű szekeret „madzsarnak” nevezik. (Forrás: Wikipédia)

Azt mondják, hogy az íjat jól ismerő nép jól tudott bánni a fával, ezért is tudott kocsit készíteni.

A kocsik elősegítették a távolsági közlekedést, és egyre többször kedvelt mulatság is lett a gazdagok körében. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy többféle variánsa készült el, így jött létre a felfüggesztett karosszériájú, díszes hintó is.

A hintó azért volt különleges a többi fakerékkel felszerelt, lóvontatta kocsihoz képest, mert laprugóval szerelték, ettől rugózó, hintázó lett, ezáltal kényelmes volt.

A hintók közötti különbséget a jelzőkkel jelölték később, így volt díszes hintó, cifra hintó, kis hintó, nehéz hintó, kisasszony hintó… stb. De a nevek tovább variálódtak aszerint, hogy hol készültek, vagy kinek készültek. A hintókat lovak húzzák, van kétlovas, négylovas, és a díszes típushoz ötösfogat jár.

A hintó első hazai írásos említése 1267-ből való, ekkor IV. Béla király oklevelében használták latinul, és ingó szekérnek nevezték.

A Galambos család műhelyben is sokféle hintóval, kocsival, sőt szánnal is foglalkoznak. Így szerepel náluk a díszhintó, a maraton kocsi, a jártató kocsi vagy sok egyéb is, pl szán, bécsi kocsi stb..

Bővebb információk ITT

Fotók: Söptei Zsuzsanna, Okolicsányi Zoltán, Galambos Sándor honlapja


KÖVESS MINKET:
hirdetés
nyito-11.jpg

A 700 lelkes falu, amit a pékség, a gyógyvizű fürdő, és a Holt-Duna tett híressé

Lipót vadregényes vidékén a természet szerelmesei, a gyógyulni vágyók, a finom falatokat kedvelők és a sportos, aktív pihenést keresők is remekül érzik magukat.
Söptei Zsuzsanna - szmo.hu
2019. július 21.A vadregényes Lipót, ez a 700 fős kis falu számtalan vonzó programmal várja a látogatóit. Az ország a pékségéről ismerte meg, de a természetimádók, a Szigetköz szerelmesei már korábban is felfedezték ezt a barátságos, virágos települést, ahol a családias vendéglátás mellett sportolni, fürdőzni, lovaskocsikázni is lehet.

A régi lipótiak a vízből éltek

A Duna jobb partján, Győr-Moson-Sopron megyében található Lipót, a település egy Lipót nevű emberről kapta a nevét, aki egykor a hely birtokosa volt. Már a 13. században is okleveleken szerepelt a neve, Lypoldt-ként, később Lypolthfalva néven a Héderváry-család birtokaként említik.

A vidék sok vészt megélt, a Duna áradása miatt az itt élőknek gyakran kellett a közeli szigetekre menekülniük. A falut többször is újjáépítették más-más területen, míg a mai helyén is szükség volt az ár miatti újjáépítésre 1954-ben.

A régi falusiak a vízből éltek, halásztak, és a zsákmányt – a legkeresettebb a viza volt – Bécsben és Pozsonyban adták el.

A vidék híres volt az aranymosásról, a vízimalmokról, többeknek adott megélhetést a révészkedés, hajóvontatás, hajózás.

A Duna szabályozás után azonban már leginkább a földművelés, állattartás volt a fő megélhetési forrásuk.

1968-ban az első fúrások után tört a felszínre a termálvíz, amelyhez fürdő épült, és a mai napig fontos vonzerőt jelent.

Innen indult a ma már országosan is ismert Lipóti pékség hálózata is, amely egyre több embernek ad munkalehetőséget is.

Híres vadgesztenye fasor és díjazott virágos falu

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
hortobagyi-eg.jpg

A Hortobágy csillagos ege az egyik leggyönyörűbb a CNN szerint

A Grand Canyonnal említik egy lapon. Mutatjuk az álomszép fotókat!
Képek: VisitDebrecen - szmo.hu
2019. július 30.A világ egyik legszebb csillagos egét láthatjuk a Hortobágy felett a CNN összeállítása szerint.

Olyan természeti csodával említik egy lapon, mint a Grand Canyon,

ráadásul egy hónapon belül júliusban kétszer is ajánlották a térség látványosságait.

A 23 legjobb hely a világon, ahol csillaglest tarthatunk

namíbiai, írországi és amerikai helyezettek mellett két magyar célpontot: a Hortobágy és a Zselici Tájvédelmi Körzet is felkerült a listára.

Hortobágyot említve a 20. század elején élt ottani pásztorokról is megemlékeznek: azt írják, hogy nagy szükségük volt a csillagok és a csillagképek ismeretéhez a tájékozódáshoz.

A CNN július 23-i cikkében arra hívta fel a figyelmet, hogy Debrecen a túlturizmus nyertese is lehet, hiszen Budapesthez képest jelentősen kisebb zsúfoltság, mégis remek kirándulási célpont.

Aki éjjel járt már a Hortobágyon, az tudja, valóban mennyire csodás, fényszennyezéstől szinte mentes égboltra tekinthet fel a síkságnál.

Most mi is mutatunk néhány gyönyörű fotót róla:


KÖVESS MINKET:

hirdetés
fuzer-var-zemplen-eszak-magyarorszag.jpg

4 remek kirándulás Észak-Magyarország gyönyörű helyeire

Különleges, kihagyhatatlan élmények.
SzÉ - szmo.hu
2019. július 31.1. Füzér

Utoljára egy osztálykiránduláson láttam a vulkanikus hegyen álló, akkor még romos várat. Egy szempillantás alatt lenyűgözött, és ide felmászni is élmény volt, de egyébként is mindig vonzottak a romok. Szerettem volna még egyszer látni úgy, abban az állapotban, de nem jött össze, és már nem is fog, mivel a várat a XXI. században folytatott munkák során újjáépítették.

Füzér várát először a 13. században említették a források, a történészek szerint 1235-ben, II. András halálakor már állt. Az évszázadok során sokszor gazdát cserélt. A Füzér község fölött 170 méter magasan, álló erődítményben őrizték egy ideig a magyar koronát, mivel 1526-ban Perényi Péter koronaőr a mohácsi vész és Szapolyai János koronázása után ahelyett, hogy szokott helyére, a visegrádi várba vitte volna, Füzérre szállíttatta.

A XVII. századra egyre veszített a jelentőségéből, ám a Wesselényi-felkelés után biztonsági okokból (hogy ne foglalhassák el lázadók) 1676-ben a császári katonák felgyújtották a tetőszerkezetét és lakhatatlanná tették. A feltárása a XX. században zajlott, a rekonstrukcióval pedig láthatóvá tették számunkra az egykori erődítményt.

VIDEÓ: A füzéri vár a magasból:

2. Boldogkő

Egy újabb fantasztikus magyarországi várrom. Miskolctól északkeletre, sziklaszirten áll Boldogkő erődítménye. Először a III. András által kiadott oklevélben említették, és vagy Tyba ispán vagy Aba Amadé építtette. Ennek a várnak is sok tulajdonosa volt, és a Rákóczi-szabadságharc előtt, 1701-ben hasonló sorsra jutott, mint a füzéri vár: a császári csapatok lakhatatlanná tették.

A régészeti kutatás az 1960-as években kezdődött, később egyes részeit helyreállították, a 2000-es években felújították. A munkák során a várban lefedték a palotaszárnyat, helyreállították a szárazmalmot, a háromszögű torony védőfedést kapott, a régészeti kutatást követően rekonstruálták az északi védművet és az alsóvár kapuját. legrégebbi része a 13. századi öregtorony. A vár legkorábbi szakaszában csak ez az épület állt, amit lakótoronyként is használtak. Ikonikus része a Déli torony alatti megfigyelőbástya, ami számtalan fotón szerepel.

A környék 1984 óta a Zempléni Tájvédelmi Körzet része, gazdag növényvilágáról híres, és erre halad az Országos Kéktúra útvonala is, ezért érdemes nagyobb kirándulásban gondolkodni és egy teljes napot szánni Boldogkőre.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
matracim.jpg

5 csodás hely a Mátrában, amit látnod kell

Közel sem csak a Kékestető miatt érdemes odautazni!
Dobó Maitz Petra cikke; képek: DJ fotó - szmo.hu
2019. július 29.Évente egyszer felüdülni, kikapcsolni járunk a Mátrába. Oda, ahol az őzikék és a mókusok a jó barátaink, ahol a friss levegőt harapni lehet és ahol minden évben találunk valami új kirándulóhelyet, vagy újdonságot, amiért érdemes elutazni az ország legmagasabb hegyei közé.

Most öt olyan különleges helyet mutatunk, amelyeket neked is érdemes végigjárnod, meglátogatnod!

Tar – Buddhista sztúpa, szentély

2500 év tanait viszi tovább az a buddhista templom és sztúpa, ahol a csend, a béke és a nyugalom lakik.

Tar község határában már a távolból látszik a színpompás, kupolás templom, ahová délelőttönként az érdeklődők is betérhetnek, a sztúpa pedig, a közepén található óriási haranggal olyan élmény, amely a más vallást követők számára is igazi spirituális élményt nyújt.

Hogy mi is az a sztúpa? A buddhista építészet jellegzetes alakú megjelenítése, amely a kezdetekben nem volt más, mint egy földhalom, ahová Buddha relikviáit temették.

A Taron található épületek mellett helyet kapott a Kőrösi Csoma Sándor emlékét dicsérő emlékpark.

tar1tar2
Tippünk, ha ott is aludnál

A környék számtalan lehetőséget biztosít a kikapcsolódásra, túrázásra és fürdőzésre, így érdemes több napra tervezni. Az aktív pihenés szerelmeseinek, de a város zajától menekülők számára is ideális szálláshely lehet a Teddy House Relax & Wellness Vendégház.

Náluk mindent megtalálsz, ami valódi feltöltődést biztosít egy családi nyaralás vagy barátokkal történő kiruccanás során, de abban az esetben is, ha csak pároddal szeretnél eltölteni pár romantikus napot kettesben. A vendégház a Mátra északi lábánál helyezkedik el, gyönyörű festői környezetben. Recsken egy csendes mellékutcában található, a környéken és a településen egyedülálló privát wellness részleggel.

A vendégházban kompletten felszerelt konyha-éléskamra, nappali, 2 szoba, fürdőszoba található, a kertben kerti sütögető, játszótér, hintaágy és szabadidős tevékenységekhez eszközök (pl.: bicikli, labda, csocsó) vannak. A különálló épületben levő privát wellness pedig valódi kényeztetést nyújt (jakuzzi, szauna, sófal). További részleteket ide kattintva találsz!

Mátraszentimre – Mátra Ásványház

Magyarország legmagasabb településén, a festői szépségű Mátraszentimrén nyílt meg a Mátra Ásványház Múzeuma. A mintegy 150 négyzetméteres kiállítóteremben nem csupán a Mátrában, vagy akár a Magyarországon fellelhető ásványok, fosszíliák és egyéb kincsek láthatóak, hanem az egész világról érkeznek ide ritkaságok.

Amiért ez a múzeum a mátrai kirándulások egyik fénypontja lehet, az a sokoldalúság, ami az egész család számára szuper, egész napos programot adhat.

A múzeum alsó szintjén például ásványcsiszoló műhelyt látogathatnak meg az ide betévedők, egyedülálló módon nyerhetnek bepillantást, hogyan is dolgozik egy ásványvágó, vagy ásványcsiszoló gép.

A gyerekek pedig kérhetnek kincskereső szettet, amivel a kertben saját maguk is elsajátíthatják az ásványmosás (ők majd úgy fogják mondani: aranymosás) mesterségét. Az így nyert kincseket pedig haza is vihetik.

asvany1asvany2

Parádfürdő – Ilona-völgyi vízesés

Sokan a magyar Plitviceként hívják az Ilona-vízesést, ami persze egy picit barokkos túlzás, ugyanis száraz időszakban a forrás néha elapad. Ritkán, de előfordul: mi tavaly augusztusban jártunk ott, verőfényes negyven fokban és akkor zubogott. Egy hónappal később ismerőseink már nem találkoztak a jelenséggel, de megnyugtatok mindenkit: ez tényleg ritka.

A vízeséshez egy közel 5 kilométernyi gyalogtúra vezet, ami minden egyes méterén pazar élmény és látvány.

Ahogyan a Wikipédia fogalmaz: Az Ilona-völgyi-vízesés Magyarország legnagyobb szintkülönbségű természetes zuhataga, a mesterségesen kialakítottak közül pedig csak a lillafüredi vízesés magasabb nála.

ilona1ilona2

Mátraballa – Ahol a legendás Csodaszarvas otthonra lelt

Mátraballa egy tüneményes kis falu, tele vendégszerető emberrel és egy fantasztikus főtérrel, amely 2000-ben, a millenneumi ünnepségsorozat keretén belül egy igazi kincset kapott.

A legendás Csodaszarvas szobrát, amelyet Király Róbert, egri szobrászművész álmodott és alkotott meg. Az óriási sziklatömbön álló, arany színű szarvas tekintetét az égre emeli.

matraballa2matraballa1

Galyatető – Galya kilátó

Ha azt szeretnéd, hogy szinte egész Magyarország a lábaid előtt heverjen, látogass el Galyatetőre.

Az ország második legmagasabb hegyére épített kilátót 2015-ben adták át, tetejéről szédítő látványban van részed, amelyet 360 fokban élvezhetsz.

galya2galya1
KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x