hirdetés
galkristof.jpg

Gál Kristóf: A pultoslány nagyobb szelet húst adott, amikor meglátta, hogy én vagyok

Láng Dávid; címkép: MTI/Balogh Zoltán - szmo.hu
2020. június 20.


hirdetés

– Akadt néhány rosszindulatúbb, de a legtöbb vagy a vicces oldaláról fogta meg a dolgot, vagy úgy figurázott ki, ami szintén nem bántó volt, legfeljebb görbe tükör. Ami mégse ilyen volt, az szerencsére önmagát oltotta ki, és sokkal kevésbé terjedt el, mint például a kaspó, a tojástartó, vagy a színező.

Az utóbbiak a jófajta kreativitást hozták ki az emberekből, szerintem szuper, hogy egy világjárvány közepén, a #maradjotthon kampány idején tényleg otthon maradtak az emberek, és ilyesmivel töltötték az idejüket.

– A rendőröket a közvélemény humortalan, szigorú figurákként tartja számon. Te egy egészen más közegből érkeztél, mennyire lógsz ki a sorból?

– Házon belül egyáltalán nem lógok ki. A humortalanság szerintem csak a látszat, persze aki intézkedés közben lát rendőrt, annak az a benyomás marad meg, hogy komoly, egyenruhában van, magázódik. De a valóságban jó esély van arra, hogy ő is egy apuka, aki alig várja, hogy hazaérve bohóckodhasson a másfél éves kislányával. Ezekkel a kis megmozdulásaimmal is a falat szeretném lebontani, hogy közelebb hozzam a szervezetet az emberekhez.

– Korábban te is parodizáltad már a karót nyelt, hivatalos modort egy Kenderesi Tamással közös videóban. Valami igazság akkor mégiscsak lehet az előző kérdésben, nem?

– A helyzet az, hogy a rendőröknek, akik civilben egyébként apukák, anyukák, vagy éppen friss jegyespárok, jelentéseket kell írniuk hivatalos nyelven. Vegyünk egy példát:

„Jelentem, június 19-én megjelentem a Budapest, 13. kerület Teve utca 4-6. szám alatt, ahol a Szeretlek Magyarország című online magazin újságíróját feltaláltam.”

Feltalálni például a szekrény mélyén szoktak egy zacskó kábítószert. Te persze röhögsz ezen, sőt én is, de ez a szabály arra, hogy kell hitelesen leírni, mi történt. Szegények ebben élnek, ez az elvárás feléjük, és sokan egyszerűen beleragadnak, átveszik élő beszédben is.

– De ki szabja meg ezeket az elvárásokat, és miért nem lehet enyhíteni rajtuk?

– Hivatalos okiratokról van szó, amelyek aztán gyakran más hatóságokhoz kerülnek át, például az ügyészségre vagy a bíróságra, adott esetben ezek alapján hoznak ítéletet. Ott pedig ezt várják el, nehéz lenne változtatni a rendszerszintű beidegződéseken. Ami engem illet, próbálok minél egyszerűbben és közérthetőbben fogalmazni, amikor nyilatkozom, de ha például egy közlekedésrendészetis kollégának kell hirtelen kiállnia egy baleset után, tőle nem lehet ezt elvárni.

– A feletteseid mindig veszik a lapot, nem nehezményezik a lazaságodat?

– Szerencsére már az előző vezetés is támogatta, hogy feszegessük picit a határainkat, legyünk emberközelibbek, merjük vállalni, hogy van humorunk. Engem még nem ért kritika, amióta ezen a területen dolgozom, dicséret annál inkább. Ennek a folyománya például a Twitter vagy az Instagram-oldalunk, ahol nyugodtan lehetünk jópofák, hovatovább akár „cukik” is.

– A legújabb mémalapanyag az utolsó operatív törzs tájékoztató végén készült ölelkezős fotó. Ennek mi a története?

– Megszerettük egymást tisztifőorvos asszonnyal, azzal sem árulok el nagy titkot, hogy egy ideje már Cilinek szólítom és tegeződünk. Amikor vége lett az adásnak és elaludtak a piros lámpák a kamerán, valahogy adta magát ez a gesztus. Csak az ölelés után vettem észre, hogy még ott a fotós, akkor már sejtettem, hogy valószínűleg meg lett örökítve a pillanat.

Persze magas labda volt a mémgyártóknak, hogy a sorozat végén összejön a két főszereplő, készült is számos verzió belőle – szerintem ez nagyon vicces, és valószínűleg Cili is jót nevetett rajta.

– Elég érzelmesnek tűnt a búcsú a kép alapján. Mi fog leginkább hiányozni ebből az időszakból?

– Érdekes módon olyan még nem volt, hogy fél 11-kor azt érezzem, „basszus, már ott kéne lennem…” Lehet, hogy később ez is eljön majd, mindenesetre egyelőre örülök, hogy újra teljesen a szóvivői munkámra koncentrálhatok, nincs úgymond félbevágva a napom. Azt viszont elképzelhetőnek tartom, hogy az emberi kapcsolatok közül lesz olyan, ami tartósan megmarad.

Egy rendőrségi szóvivő és az országos tisztifőorvos alapesetben nem nagyon találkozna egymással. De úgy alakult, hogy három hónapon keresztül egymás mellett álltunk, közben beleláttunk kicsit egymás életébe, és igazán jó viszony alakult ki köztünk.

Szerintem időről időre ezután is beszélünk majd, már meghívtam Cilit egy kávéra ide a Teve utcába, amit nagy örömmel fogadott. Egyelőre még nem sikerült összehozni, de remélhetőleg csak idő kérdése, ahogy én is szívesen megismerném az ő munkakörnyezetét.hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
woman-in-white-long-sleeve-jacket-shopping-for-fruits-3962291_b-1000x710-2.jpg

Tényleg nyugati szintre drágultunk? Megnéztük a skóciai élelmiszerárakat és ledöbbentünk

Megkértem egy barátnőmet, aki hat éve Skóciában él, fotózzon le pár alap dolgot bevásárláskor, árcédulával. Aztán megnéztük ugyanezeket itthon. Persze ez csak szemezgetés. De azért...
Hargitay Judit. Címkép: Pexels - szmo.hu
2020. szeptember 18.


hirdetés

Szerintem nincs ma ember Magyarországon – hacsak nem valami áldott buborékban él –, aki ne szembesülne nap, mint nap a (fogalmazzuk finoman) megszokottnál jóval nagyobb iramban emelkedő árakkal. Most az alapvető élelmiszerekről, háztartási "kellékekről" beszélek, amelyek nélkül nem lehet meglenni, ha van járvány, ha nincs. Tehát szó sincs luxusról.

Amikor másfél éve meglátogattam a barátnőmet Skóciában, már akkor feltűnt, hogy az egyik legismertebb és legolcsóbb üzletlánctól házhoz rendelt nagybevásárlás-pakkban (ott megszokott a netes nagybevásárlás) szinte teljesen a magyarországival megegyező árú élelmiszereket láttam.

Kíváncsi lettem, hogy is áll ez most. A barátnőm ezen a héten, egész pontosan szeptember 16-án, szerdán küldte át az alábbi fotókat. Én és két kollégám tegnap és ma reggel készítettük itthon a többit.

Elvárás volt, hogy a lehető legolcsóbb termékeket keressük meg, egy-két kivétellel, ahol a minőség felülírta az árat (márkanevet nem írok, de körülbelül mindenki ismeri az üzletláncokat, amelyekben a képek készültek). Az árakat a Magyar Nemzeti Bank mai középárfolyamán számoltuk át angol fontból (395 forint).

Ez persze nem reprezentatív felmérés, inkább csak szemezgetés, de azért sokatmondó. Először is kell hozzá néhány alapadat.

hirdetés

Skóciában a minimálbér 8,72 font óránként, tehát 3444 forint. Ha felszorozzuk egy havi átlagos munkaidőre, 551 ezer forintot kapunk.

Egy háromszobás (1 nappali, két háló, külön konyha, fürdőszoba) lakás Glasgow egyik szép, zöld elővárosában havi 600 fontot visz el, ez 237 ezer forint. Ebben benne van a bérleti díj, az önkormányzati adó (amely tartalmazza a korlátlan vízhasználat díját), valamint a többi rezsi.

A márciusban kezdődő COVID-kijárási korlátozások miatt ott is többen megszorultak, elvesztették az állásukat, félmunkaidőre küldték őket, a magánvállakozók bevétele is kiesett. Ők mind, valamint a főiskolai, egyetemi hallgatók is egyéni megítélés szerint, de havonta átlag több száz fontra rúgó (mondjuk 300 font az körülbelül 120 ezer forint) keresetkiegészítést, vagyis tulajdonképpen ingyen adományt kaptak az államtól. A múlt hónap végéig még biztos kapták, a többit a jövő dönti el.

És akkor nézzünk most néhány árat.

15 darabos tojás – 1,18 font, azaz 466 forint. Itthon 10 darabos tojás – 549 forint.

1.

2.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
korhaz-apolo-egeszsegugy-sziv-pixabay.jpg

„Mélyen meg vagyunk döbbenve” – támogatás helyett most „agressziót, méltatlan kritikákat és számonkérést” kapnak az egészségügyi dolgozók

„A járvány második hulláma idején nem kérjük, hogy etessetek, nem kérjük, hogy szépítsetek, csak annyit kérünk, hogy szeressetek” – írják a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Facebook-posztjában.
A címkép illusztráció: Gerd Altmann/Pixabay - szmo.hu
2020. szeptember 20.


hirdetés

Megrendítő és egyben nagyon megható posztot tettek közzé a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Facebook-oldalán.

"Nem kertelünk, mélyen meg vagyunk döbbenve. Míg a járvány első hulláma alatt felfoghatatlan támogatást kaptunk a magyar társadalomtól, most a második hullám elején agresszióval és méltatlan kritikákkal, számonkérésekkel találkozunk"

- kezdik a posztot, amelyben leírják, hogy szombaton rendőrségi feljelentést is kellett tenniük egy bent fekvő gyermek édesapjának agresszív fellépése miatt.

"Egy bent fekvő gyermek édesapja nem volt hajlandó megállni a járvány megfékezése céljából felállított szűrési ponton. Az ott dolgozó kollégák, hiába mondták, hogy látogatási tilalom van érvényben, az elkövető félrelökte a biztonsági őrt, majd berohant az épületbe és meg sem állt a Gyermekszív Központ második emeletéig. A biztonsági őr itt utol érte és felszólította, hogy tegyen eleget az Intézet COVID-19 protokolljában előírt szűrési kötelezettségének és vegye fel - az ingyenesen biztosított - szájmaszkot. Az illető erre sem volt hajlandó, sőt, megütötte a szolgálatot teljesítő kollégát."

hirdetés

A posztban azt is hozzáteszik: az elmúlt napokban nem ez volt az egyetlen fájó történés, ugyanis a járványügyi helyzet miatt bevezetett eljárásrendekért is több kritika érte őket.

"Higgyétek el, minden intézkedésünk a nálunk gyógyulók és gyógyítók érdekét védik. Az emberi életnél nincs fontosabb, a járvány második hulláma minket sem kerül el, a szív-és érrendszeri megbetegedéssel küzdők pedig a legveszélyeztetettebbek. Mi szívvel dolgozunk!" - fogalmaznak.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
korhaz-betegagy-pixabay.jpg

„Sajnos az, hogy senki nem marad ellátatlanul, egyáltalán nem igaz” – a kórházi helyzetről írt egy intenzíves orvos

„Míg van 16 ezer lélegeztetőgépünk és 10 ezer üres kórházi ágyunk, speciálisan képzett szakápolóból kevesebb mint 2000 van – de senki nem figyel rájuk, pedig ők viszik a hátukon az össztársadalmi felelősséget” – írja dr. Máté-Horváth Nóra.
Címkép: illusztráció (Pixabay) - szmo.hu
2020. szeptember 20.


hirdetés

Magyarországot is elérte a koronavírus-járvány második hulláma, folyamatosan emelkedik az igazolt fertőzöttek és a kórházban ápoltak száma. Az orvosok most is mindent megtesznek a betegek gyógyításárért, ám az érezhető feszültségben most a páciensek a tavaszi szeretet és támogatás helyett sokkal inkább kritizálják az egészségügyi dolgozókat, sőt előfordul, hogy agresszívak velük szemben. Megrendítő és egyben nagyon megható posztot tettek közzé a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Facebook-oldalán.

Hogy mit tapasztalnak az orvosok, hogyan élik meg a jelenlegi egyre keményedő helyzetet, arról egy szakember is a közösségi oldalán írt. Dr. Máté-Horváth Nóra, aneszteziológus, intenzív terápiás szakorvos hosszú posztban magyarázza el, miért nehezebb most a helyzetük.

"Aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvosként, valamint a magyar társadalom tagjaként arra kérlek mindannyiótokat, egy világjárvány idején ne a széthúzást, az egymás szidását, a politikai sárdobálást, számháborúzást helyezzük előtérbe, hanem az összefogást, együtt gondolkodást és a megoldáskeresést.".

"Mi nem állig felfegyverkezve várjuk a járványt. Leginkább félve várjuk" - írja az orvos. Aggódnak a napi számok láttán. Most a COVID-osztályok mellett a többi osztály is működik, folynak műtétek, kezelések, nincs korlátozás. Eközben pedig "nap nap után szólunk rá betegeinkre, hogy vegyék fel a maszkot, hozzátartozóikra, hogy sajnos nem tudjuk beengedni őket látogatni az intézményeinkbe".

hirdetés

"Mindennaposak a konfliktusok páciens és orvos, orvos és orvos, orvos és fenntartó, fenntartó és döntéshozók között - érezhetően nagy a feszültség."

Az orvosok aggódva figyelik a politikusokat is, akik egymással veszekednek: "egymásra licitál, számháborúzik, bezzegel, olykor minket használ fel (és semmi kétség: ezt a levelet is felhasználja majd) saját népszerűségének növelésére ahelyett, hogy most, ebben a kritikus időszakban kivételesen összefognának. A koronavírus nem tesz különbséget ugyanis kormánypárt és ellenzék között, támad bárkit, miközben a politikai elit leginkább egymás ellen van állig felfegyverkezve".

"Hogy mi van a kórházakban?" - teszi fel a kérdést. "Aggodalom és várakozás". Bár felszerelés és lélegeztetőgép is van, emellett "van helyileg nagy óvatossággal kitalált, az elmúlt hat hónapban rutinosra gyakorolt COVID ellátási protokoll, vannak bátor, igényes kollégák, akik követik a nemzetközi szakirodalmat, és van egy növekvő pszichés készültség".

"Van azonban egy olyan fokú tisztánlátás is, amit minden egyes döntéshozói megnyilvánulásból hiányolunk: mi reálisan látjuk, mire képes a rendszer."

"Sajnos az, hogy senki nem marad ellátatlanul, valamint az, hogy “a kórházi kapacitások szinte korlátlanul állnak rendelkezésre”, egyáltalán nem igaz. Tudjuk ugyanis, hogy annak, hogy hány intenzív osztályos beteget tud ellátni a magyar egészségügy, nem a szabad ágyak száma, és már biztos, hogy nem a lélegeztetőgépek száma fog gátat szabni.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
jocobacsi-1.jpg

Jocó bácsi egy iskolai COVID-levél kapcsán: „Kérek minden iskolát, tanárt, most már hagyjuk a gyereket békén”

'Az amúgy is stresszes, amúgy is terhelt, amúgy is bizonytalan időszakban ne rontsuk őket még jobban' – írja Balatoni József pedagógus.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 21.


hirdetés

Jocó bácsi többször is írt a közösségi oldalán az idei iskolakezdésről, a járvány kezeléséről, az oktatásról és a pedagógusokra háruló feladatokról.

Most egy középiskolai COVID-tájékoztató kapcsán írta meg gondolatait:

"Részletek egy középiskola COVID tájékoztatásából...

"Kérjük ne engedjék, hogy a tanulók iskolán kívül csoportokba szerveződjenek! Akiről tudomást szerzünk, hogy hétvégén, iskolaidőn kívül más diákokkal, fiatalokkal szorosabb kapcsolatba kerül, a csoportosulásra vonatkozó szabályt megszegi, azt nem fogjuk beengedi az iskola területére."

hirdetés

És egy másik, egy részében nagy, piros betűkkel írva:

"Most jelezném, hogy tudomásunkra jutott, hogy a tanulók a tiltás ellenére csoportosulnak iskolán kívül a délutáni, esti órákban, hétvégén.

Felhívom minden gondviselő és nagykorú diák figyelmét arra, hogy - a házirend szerint - ezentúl azzal a tanulóval szemben fegyelmező intézkedéseket fogunk foganatosítani, aki veszélyezteti a többi tanuló és a dolgozók egészségét csoportos gyülekezéssel!!!

Aki ezt a levelet megelőzően szegte meg a csoportosulási szabályt, az haladéktalanul vonuljon önkéntes karanténba, vegye fel hétfőn a háziorvosával a kapcsolatot, és jelezze az osztályfőnöke felé!"

"Most komolyan, ez így rendben van???" - kérdezi Jocó bácsi.

Lehet tudni, hogy náluk mit jelent a csoportos gyülekezés? Például egy családi rendezvény, sportesemény vagy mise annak számít?

Lehet tudni, hogy honnan jutott a tudomásukra?

Lehet tudni, hogy a tanárokra, dolgozókra is vonatkozik ez?

Lehet tudni, mit jelent a szorosabb kapcsolat?

Ez az egész nem csak kontraproduktív, de eszméletlenül káros is. Hisz azt üzeni, hogy ha ő bármit csinál, veszélyezteti a társait, tanárait.

Hisz arra buzdít, hogy inkább titkolják el, bujkáljanak, nehogy lebukjanak.

Hisz azzal fenyeget, hogy ha találkozik a társaival hétvégén, akkor megfosztják a tanuláshoz való jogától.

Hisz azt üzeni, hogy ha bárki találkozik bárkivel, potenciális fertőzött és fertőző lesz.

Hisz nem emeli ki azt, hogy a megfelelő szabályok betartása mellett lehet dolgokat tenni.

Hisz nem ad egyértelmű utasításokat, nem magyarázza meg a szavakat.

Kérek minden iskolát, tanárt, most már hagyjuk a gyereket békén. Igen, tartsák be azokat a szabályokat, nem nem irreálisak, amik az iskolában vagy máshol kötelező. De ne alkossunk újakat. Hisz tudtommal nincs sem gyülekezési, sem kijárási korlátozás életben. Az amúgy is stresszes, amúgy is terhelt, amúgy is bizonytalan időszakban ne rontsuk őket még jobban.

Nem ők tehetnek arról, hogy nincs megfelelő számú teszt.

Nem ők tehetnek arról, hogy fiatalok, és vágynak egymás társaságára.

Nem ők tehetnek arról, hogy van akinek lehet dolgokat, és van, akinek nem.

Nagyon szomorú vagyok, amikor egy iskolától ilyen fenyegető kommunikációt olvasok. Mert ez nem jó, nagyon nem...

Én kiállok a diákok mellett! Mert ez a dolgunk. Nem fenyegetni, lekorlátozni őket. Hanem segíteni nekik, hogy be tudják tartani a szabályokat...

Címkép forrása: YouTube

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!