hirdetés
zyntern2.jpg

Lediplomáztál, de fogalmad sincs, mihez kezdj az életeddel? A Zyntern segít megtalálni álmaid munkáját

Az ízig-vérig a Z-generáció igényeire szabott magyar startup célja, hogy minél több céget és frissen végzett álláskeresőt kössön össze egymással.
Láng Dávid - szmo.hu
2019. július 07.


hirdetés

„Nincsenek elvesztegetett napok, hónapok, de még évek sem, ha azok tapasztalatszerzéssel telnek” – ez a filozófiája Megyeri Mirtillnek, aki diplomáciai pályára készült, de pár év próbálkozás után rájött, hogy valami másra vágyik.

Két társával együtt saját vállalkozást alapított, ami a munkájává tette korábban csak szabadidejében űzött tevékenységét: ma már minden energiáját arra fordítja, hogy a friss diplomások és a számukra munkát kínáló cégek egymásra találjanak.

A Zyntern.com oldalt havi szinten 30-40 ezer fiatal böngészi, és már több mint 1200 cégnél sikerült legalább egyvalakit elhelyezniük.

– Mennyivel nehezebb most egy 17-18 éves fiatalnak a pályaválasztás, mint egy vagy két generációval korábban?

– Szerintem sokkal nehezebb. Ha például hozzám fordul egy fiatal, még pályaorientációs tanácsadóként sem tudom biztosan elmondani neki, milyen munkák lesznek 15-20, vagy akár csak 10 év múlva. Irányokat persze lehet adni, és azt is látjuk, mik az értékesebb készségek és mik kevésbé azok, de már rég nem ott tartunk, hogy tanulsz valamit az egyetemen, és életed végéig abban a szakmában dolgozol. Ez az egész egy folyamat eredménye: ahogy a technológiai fejlődés is exponenciális növekedésnek indult, a pályaválasztás is egyre gyorsabb ütemben válik bonyolultabbá.

– Az egyetemi szakoknak mekkora része lehet alkalmas arra, hogy tényleg hasznosítsd később az ott megszerzett tudást?

– Egy TED Talkban hallottam, hogy a mai fiatal generációnak alig 5 százaléka fog olyan munkát végezni hosszú távon, amit az egyetemen tanult és a diplomájában szerepel az elnevezése. Én azért ennél optimistább vagyok, szerintem a legtöbb szak ma is képes legalább részben hasznos tudást adni, és segít eligazodni – ha másban nem is, abban mindenképp, mit NEM szeretnél csinálni. Az viszont biztos, hogy fel kell zárkóznia az oktatásnak a 21. századi technológiai fejlődéshez. Tetszik vagy sem, szinte naponta jönnek létre új munkakörök, és az ezekhez szükséges ismereteket teljes körűen már nem lehet elsajátítani a mai felsőoktatás keretei között.

– Te is tartottál egy TED Talkot nemrég, amiben többek között elmesélted, hogy megpróbáltad ezt az utat (vagyis a tanult szakmádban elhelyezkedni), pár év után mégis a váltás mellett döntöttél. Minek köszönhetően jutottál el eddig?

– Igazából mindig is tisztában voltam vele, mi érdekel igazán, de a diplomáciai karrier adta magát a tanulmányaim és a humán beállítottságom miatt. Ettől függetlenül már ezzel párhuzamosan is sokat gondolkoztam rajta, hogyan lehetne a hozzám hasonló fiatalok elhelyezkedését segíteni. Egy ponton aztán mérlegelnem kellett, hogy ez a két irány megmarad-e a munka és az ettől független érdeklődési kör szintjén, vagy egy idő után összeolvadnak, tehát a munkám is az lesz, ami egyébként leginkább foglalkoztat.

– Az ideális egyértelműen az utóbbi volna mindenki esetében, nem?

– Persze, de ehhez egyrészt önismeret, másrészt nagyon széles látókör kell, hogy fel tudjuk mérni, milyen lehetőségek állnak előttünk. Ebben lenne hatalmas szerepe az oktatásnak és a kapcsolódó pályaorientációs programoknak: irányokat kell mutatni, hogy ezek ismeretében bárki eldönthesse, meg tud-e élni abból, ami igazán érdekli.

Szoros együttműködésre van szükség a piaci szereplőkkel, főleg az ott jelenlévő innovatív vállalkozásokkal. Fontos, hogy már az egyetem alatt lássák ezeket az irányokat, és olyan emberektől is tanuljunk, akik az előbb említett, éppen kialakulóban lévő szakmákban dolgoznak. Számos oktatási intézmény élen jár ebben, de mindig van lehetőség arra, hogy friss, új tudást vigyünk be az egyetemeken belülre.

Meg kell érteni, hogy tényleg teljesen más most a világ, mint 1-2 generációval ezelőtt volt. Nehezebb eligazodni a rengeteg lehetőség és döntési opció között, ami sokaknak nyomasztó lehet.

Én abban hiszek – ahogy a TED Talkomban is fogalmaztam –, hogy legyünk elég bátrak a saját utunkat járni, próbáljuk ki magunkat minél több területen, amíg ki nem derül számunkra, mi az, ami igazán hozzánk való és hogyan tudunk abból megélni. Nincsenek elvesztegetett napok, hónapok, de még évek sem, ha azok tapasztalatszerzéssel telnek. Ne egy sarokban ülve keseregjünk azon, hogy majd csak kitaláljuk, mihez kezdünk az életünkkel, hanem proaktívan kövessük folyamatosan a lehetőségeket!

– Ebből nőtte ki magát a Zyntern?

– Én is úgy találtam meg az ideális irányt, hogy dolgoztam egy bizonyos területen, közben viszont a szabadidőmben teljesen más dolgokkal is foglalkoztam. Először csak szenvedélyből segítettem a fiatalok és cégek közötti kapcsolatteremtést, majd számos projekt, és itthoni, valamint külföldi tapasztalatszerzést követően egy idő után már tanácsadóként dolgoztam együtt cégekkel és pályakezdőkkel, segítve az egymásra találásukat.

A Zyntern a fentiek digitális megvalósulása. Létrehoztunk egy olyan online felületet, ahol a cégek és a fiatal álláskeresők valós időben találhatnak egymásra. A misszió gyakorlati része pedig az, hogy rengeteg előadást, orientációs programot, tanácsadást szervezünk, amelyekre főleg egyetemi állásbörzék keretében, illetve a karrierirodákkal és diákszervezetekkel együttműködve kerül sor.

– Tegyük fel, hogy friss diplomás vagyok, konkrét tervek nélkül, és szeretném kipróbálni az oldalt. Mi a menete ennek?

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
fiatal.jpg

Ez a 13 éves találhatta fel a hasnyálmirigyrák kezelésének legbiztonságosabb módját

A fiatal diák egy rangos díjat is elnyert ötletével.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 14.A hasnyálmirigyrák túlélési mutatói rendkívül alacsonyak - körülbelül 9%-os akkor, ha öt évet veszünk alapul, és körülbelül 1%-os 10 év távlatában. A helyzet az elmúlt 40 évben nem is javult jelentősen.

Ám a 13 éves Rishab Jain elhatározta, hogy megváltoztatja ezeket a statisztikákat AI-alapú eszközével, a PCDLS Net-tel, amely javítja a hasnyálmirigy állapotának nyomon követését a sugárkezelés során. Jain ötletével megnyerte a 2018-as Discovery Education 3M Young Scientist Challenge-t, úgy, hogy akkor még a középiskolát sem kezdte el.

A szakértők szerint a fiatal egy biztonságosabb módszert alkotott meg a hasnyálmirigyrák kezelésére.

A fiatal a Business Insider-nek elmondta: az egész 2017 nyarán kezdődött, amikor meglátogatta a bátyját Bostonban, és ott megtudta, hogy milyen kutatások zajlanak. Megismerte a meglepően rossz statisztikákat a hasnyálmirigyrákról.

"Ezek után létrehoztam egy mesterséges intelligencia alapú PCDLS Net-eszközt, ami segíti a hasnyálmirigy állapotának követését a sugárkezelések során - mondta a fiatal.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
duotogni1.jpg

Állva tapsolt az America's Got Talent zsűrije egy magyar lánynak és párjának

Csak a tehetségkutató miatt utaztak Los Angelesbe, és úgy tűnik, megérte.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 17.A zsűri és a közönség is álló tapssal jutalmazta a magyar Antal Loretta és olasz partnere, Daniel Togni produkcióját az America's Got Talent válogatóján – írta meg a Blikk. A Duo Togni névre hallgató akrobata kettős valósággal elkápráztatott mindenkit.

A lány a lapnak azt mesélte, csak a tehetségkutató miatt utaztak Los Angelesbe, ahol az első körös meghallgatás zajlott.

"Nagyon izgatottak voltunk. Bár próbáltunk higgadtak maradni, amikor a színpadra léptünk, megláttuk Simon Cowellt, az America's Got Talent megalapítóját, és egy kissé bepánikoltunk"

– emlékezett vissza Antal Loretta, aki hat évvel ezelőtt ismerte meg Danielt a Fővárosi Nagycirkuszban. 2015 óta dolgoznak együtt, a színpad mellett a magánéletben is egy párt alkotnak.

A lányt egy artista ismerőse hívta el évekkel ezelőtt az egyik fellépésére, ami elsőre lenyűgözte. Ezután felvételizett a Baross Imre artistaképzőbe, ahol adtak neki egy esélyt, bár semmi alapja nem volt egy spárgát leszámítva.

A Duo Togni több méteres magasságban hajt végre hajmeresztő mutatványokat. Bár a válogatóról Loretta még csak nagyon szűkszavúan beszélhetett, hiszen egyelőre nem került adásba az egész, annyi biztos, hogy ez is rendkívül látványos volt. Az egyik jelenetben például párja a hajánál fogva lógatja őt.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
dinnyes_okolicsanyi-2-1.jpg

Gyerekként egy nagy vár megépítéséről álmodott, felnőttként létrehozta a világon egyedülálló Várparkot

Alekszi Zoltán makettjei kétszer is Guinness Rekorderek lettek, idén pedig még egy Árpád-kori tematikájú skanzent is készített.
Szöveg és képek: Söptei Zsuzsanna - szmo.hu
2019. július 17.Szinte minden kisgyerek imád várat építeni - homokból, fakockából, bármiből, ami a keze ügyébe esik. De akad olyan gyerek, aki ezt a szenvedélyét egészen felnőtt koráig magával viszi... Egy nagy várról álmodik... és a végén létrehoz valami nagyot, de egészen más módon.

A Velencei-tó déli partján különleges csemegéket kínál Dinnyés. A leghíresebb látványossága - egy kisgyerek megvalósult álma - a Várpark, ahol a történelmi Magyarországon állt középkori várakat nézheted meg – piciben. Bár makettek, de mégsem a hagyományos módon.

Érdekességük, hogy anyaghűek, és elhelyezkedésük is olyan, mint annak idején a valóságban lehetett. A "vármentő" parkban olyan építmények láthatók, amelyek ma már nem léteznek, vagy csak nagyon romos állapotban. A makettek kőből, fából, téglából épültek fel, és minden apró részlet kidolgozott az ablakpárkánytól a kapuzsanérig.

A park jelenleg 38 vár-makettet mutat be, és ezzel 2018-ban

megkapta a Guinness Rekordoknak járó elismerést,

mint a világ legnagyobb, vármaketteket bemutató kiállítása. A tulajdonos, Alekszi Zoltán a második oklevelet a Szeretlek Magyarországnak mutatta be először.

Zoltán, a Várpark megálmodója elmesélte nekünk, hogy 2012 óta foglalkozik a különleges gyűjteménnyel. Alapos kutatómunka után készültek el az eredeti vár építőanyagaihoz hasonló anyagokból épített várak. Az építmények mellett haladó sétányon emlékoszlopok idézik meg a magyar történelem nagy alakjait, a magyar királyokat, Árpád-kori és erdélyi fejedelmeket.

A „várkapitány” lelkesen mesél a kezdetekről is.

Gyerekként már azt találta ki, hogy egy nagy várat épít majd. Aztán mikor felnőtt, a várról nem mondott le, de rájött, hogy inkább vármentő parkot csinálna, ahol egyedülálló módon mutathatja be a középkori magyar várakat.

Az eddig elkészült maketteket mind saját maga rakta össze. Annyit elárult, hogy sokszor saját kárán jött rá a megfelelő technikára, volt, hogy leomlott a fal, amit rakott, de nem adta fel, és ma már tökéletes várfalakat tud csinálni kőből, fából.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
maklari-kotelugro-csapat.eb-europa-bajnoksag-norvegia-2.jpg

Lenyűgözte a világot a maklári kötélugró csapat - arannyal és ezüsttel tértek haza

Hatalmas sikert arattak.
Fotó: Maklári Bosch Kötélugró Klub - szmo.hu
2019. július 14.Tarolt egy magyar csapat a kötélugrók világbajnokságán, Norvégiában.

Mint arról a heol.hu beszámolt,

aranyérmekkel és ezüstérmekkel jöttek haza a Maklári Bosch Kötélugró Klub versenyzői.

A nemrég lezajlott World Jump Rope-on a Demó Versenyben például, ahol tizenhárom versenyző öt percen keresztül zajló összehangolt munkájára volt szükség, ezüstéremmel jutalmazták a csapat teljesítményét

A megmérettetésen 26 ország majdnem 1000 versenyzője vett részt. A maklári csapat fiatal versenyzői, Bozsik Regina, Zelei Dorottya, Zelei Diána és Hanuszik Lilla, páros duplakötélben hibátlan gyakorlatot mutattak be, ez első helyet ért.

"A 4×30 másodperces csapat gyorsasági számban Hanuszik Éva, Bánhegyi Hanna, Bánhegyi Flóra, Tatár Laura első helyen végeztek. A 2×60 másodperces duplaköteles gyorsasági számban Kurtán Adél, Hanuszik Éva, Bánhegyi Hanna, Bánhegyi Flóra aranyérmet vehettek át. Ugyancsak a legjobb volt a Kovács Réka, Bánhegyi Hanna és Bánhegyi Flóra alkotta hármas a 3×40 másodperces duplakötél számban. Ezüstérmet szerzett Bánhegyi Hanna és Tatár Laura a 2×30 másodperces duplázásban. Mind a négy gyorsasági számmal a legjobbak között a Grand Fináléban újra versenyezhettek, amely végén a 4×30 másodperc gyorsaságiban győztesként a magyar himnuszt hallhatták ismét" - írja a lap.

Az egyéni számokban Zelei Diána a juniorok között ezüstöt szerzett szabadon választott gyakorlatával. Ugyancsak ezüstérmet vehetett át Bánhegyi Hanna a 30 másodperces és 3 perces gyorsasági számokért is.

Hanuszik Éva egy másik korcsoportban szerzett ezüstérmet gyorsasági eredményével, akit ugyanebben Bánhegyi Flóra követett a harmadik helyen.

Bánhegyi Flóra összetett bajnok lett - az összes korcsoport eredményeit figyelembe véve ő volt a legjobb.

A fotókért és videókért kérjük, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x