hirdetés
zyntern2.jpg

Lediplomáztál, de fogalmad sincs, mihez kezdj az életeddel? A Zyntern segít megtalálni álmaid munkáját

Az ízig-vérig a Z-generáció igényeire szabott magyar startup célja, hogy minél több céget és frissen végzett álláskeresőt kössön össze egymással.
Láng Dávid - szmo.hu
2019. július 07.


hirdetés

„Nincsenek elvesztegetett napok, hónapok, de még évek sem, ha azok tapasztalatszerzéssel telnek” – ez a filozófiája Megyeri Mirtillnek, aki diplomáciai pályára készült, de pár év próbálkozás után rájött, hogy valami másra vágyik.

Két társával együtt saját vállalkozást alapított, ami a munkájává tette korábban csak szabadidejében űzött tevékenységét: ma már minden energiáját arra fordítja, hogy a friss diplomások és a számukra munkát kínáló cégek egymásra találjanak. Cégalapításról további információ a Logosz Studio weboldalán.

A Zyntern.com oldalt havi szinten 30-40 ezer fiatal böngészi, és már több mint 1200 cégnél sikerült legalább egyvalakit elhelyezniük.

hirdetés

– Mennyivel nehezebb most egy 17-18 éves fiatalnak a pályaválasztás, mint egy vagy két generációval korábban?

– Szerintem sokkal nehezebb. Ha például hozzám fordul egy fiatal, még pályaorientációs tanácsadóként sem tudom biztosan elmondani neki, milyen munkák lesznek 15-20, vagy akár csak 10 év múlva. Irányokat persze lehet adni, és azt is látjuk, mik az értékesebb készségek és mik kevésbé azok, de már rég nem ott tartunk, hogy tanulsz valamit az egyetemen, és életed végéig abban a szakmában dolgozol. Ez az egész egy folyamat eredménye: ahogy a technológiai fejlődés is exponenciális növekedésnek indult, a pályaválasztás is egyre gyorsabb ütemben válik bonyolultabbá.

– Az egyetemi szakoknak mekkora része lehet alkalmas arra, hogy tényleg hasznosítsd később az ott megszerzett tudást?

– Egy TED Talkban hallottam, hogy a mai fiatal generációnak alig 5 százaléka fog olyan munkát végezni hosszú távon, amit az egyetemen tanult és a diplomájában szerepel az elnevezése. Én azért ennél optimistább vagyok, szerintem a legtöbb szak ma is képes legalább részben hasznos tudást adni, és segít eligazodni – ha másban nem is, abban mindenképp, mit NEM szeretnél csinálni. Az viszont biztos, hogy fel kell zárkóznia az oktatásnak a 21. századi technológiai fejlődéshez. Tetszik vagy sem, szinte naponta jönnek létre új munkakörök, és az ezekhez szükséges ismereteket teljes körűen már nem lehet elsajátítani a mai felsőoktatás keretei között.

– Te is tartottál egy TED Talkot nemrég, amiben többek között elmesélted, hogy megpróbáltad ezt az utat (vagyis a tanult szakmádban elhelyezkedni), pár év után mégis a váltás mellett döntöttél. Minek köszönhetően jutottál el eddig?

– Igazából mindig is tisztában voltam vele, mi érdekel igazán, de a diplomáciai karrier adta magát a tanulmányaim és a humán beállítottságom miatt. Ettől függetlenül már ezzel párhuzamosan is sokat gondolkoztam rajta, hogyan lehetne a hozzám hasonló fiatalok elhelyezkedését segíteni. Egy ponton aztán mérlegelnem kellett, hogy ez a két irány megmarad-e a munka és az ettől független érdeklődési kör szintjén, vagy egy idő után összeolvadnak, tehát a munkám is az lesz, ami egyébként leginkább foglalkoztat.

– Az ideális egyértelműen az utóbbi volna mindenki esetében, nem?

– Persze, de ehhez egyrészt önismeret, másrészt nagyon széles látókör kell, hogy fel tudjuk mérni, milyen lehetőségek állnak előttünk. Ebben lenne hatalmas szerepe az oktatásnak és a kapcsolódó pályaorientációs programoknak: irányokat kell mutatni, hogy ezek ismeretében bárki eldönthesse, meg tud-e élni abból, ami igazán érdekli.

Szoros együttműködésre van szükség a piaci szereplőkkel, főleg az ott jelenlévő innovatív vállalkozásokkal. Fontos, hogy már az egyetem alatt lássák ezeket az irányokat, és olyan emberektől is tanuljunk, akik az előbb említett, éppen kialakulóban lévő szakmákban dolgoznak. Számos oktatási intézmény élen jár ebben, de mindig van lehetőség arra, hogy friss, új tudást vigyünk be az egyetemeken belülre.

Meg kell érteni, hogy tényleg teljesen más most a világ, mint 1-2 generációval ezelőtt volt. Nehezebb eligazodni a rengeteg lehetőség és döntési opció között, ami sokaknak nyomasztó lehet.

Én abban hiszek – ahogy a TED Talkomban is fogalmaztam –, hogy legyünk elég bátrak a saját utunkat járni, próbáljuk ki magunkat minél több területen, amíg ki nem derül számunkra, mi az, ami igazán hozzánk való és hogyan tudunk abból megélni. Nincsenek elvesztegetett napok, hónapok, de még évek sem, ha azok tapasztalatszerzéssel telnek. Ne egy sarokban ülve keseregjünk azon, hogy majd csak kitaláljuk, mihez kezdünk az életünkkel, hanem proaktívan kövessük folyamatosan a lehetőségeket!

– Ebből nőtte ki magát a Zyntern?

– Én is úgy találtam meg az ideális irányt, hogy dolgoztam egy bizonyos területen, közben viszont a szabadidőmben teljesen más dolgokkal is foglalkoztam. Először csak szenvedélyből segítettem a fiatalok és cégek közötti kapcsolatteremtést, majd számos projekt, és itthoni, valamint külföldi tapasztalatszerzést követően egy idő után már tanácsadóként dolgoztam együtt cégekkel és pályakezdőkkel, segítve az egymásra találásukat.

A Zyntern a fentiek digitális megvalósulása. Létrehoztunk egy olyan online felületet, ahol a cégek és a fiatal álláskeresők valós időben találhatnak egymásra. A misszió gyakorlati része pedig az, hogy rengeteg előadást, orientációs programot, tanácsadást szervezünk, amelyekre főleg egyetemi állásbörzék keretében, illetve a karrierirodákkal és diákszervezetekkel együttműködve kerül sor.

– Tegyük fel, hogy friss diplomás vagyok, konkrét tervek nélkül, és szeretném kipróbálni az oldalt. Mi a menete ennek?

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
izsakrita4.jpg

Cigány származása miatt rúgták ki első munkahelyéről, ma az ENSZ-ben küzd a kisebbségek jogaiért

Izsák-Ndiaye Rita szinte az egész világot beutazta az elmúlt 15 évben. Öt éve Szenegálban él muszlim vallású férjével és két kislányukkal, az ebből fakadó kulturális kihívásokról is mesélt.
Láng Dávid - szmo.hu
2019. november 02.


hirdetés

Ritával Dakarban, Szenegál fővárosában találkoztunk, és ha nem tudtam volna róla, hogy magyar, aligha találom ki magamtól: bőrszíne és hajviselete is simán „eladja” őt afrikainak.

Valódi gyökerei viszont sokkal különlegesebbek: édesapja Felvidékről áttelepített magyar, édesanyja pedig cigány származású.

Már kisiskolásként megtapasztalta az előítéleteket és a hátrányos megkülönböztetést, húszas évei elején pedig kapott egy ennél is nagyobb pofont. Ez azonban csak még elkötelezettebbé tette abban, hogy bizonyítson.

hirdetés

– A családi hátteredet alapul véve hogy kerültél az ENSZ és a nemzetközi diplomácia közelébe?

– Szekszárdról származom, és amikor anyukám bement a szülői értekezletre általános iskola nyolcadikban, azt mondták neki, hogy a kislánya menjen csak egy szakmunkásképzőbe vagy szakközépbe, maximum egy gyengébb gimnáziumra, de komoly továbbtanulásról ne is álmodjak. Enyhén szólva nem jósoltak nekem nagy jövőt. Anyukám elmondása szerint ezen én annyira feldühödtem, hogy direkt megnéztem a középiskolák listáját, kiválasztottam a legerősebbet – ez a pécsi Nagy Lajos Gimnázium volt –, és oda jelentkeztem.

Fel is vettek, szóval elkerültem Pécsre, érettségi után pedig a Pázmány jogi karára Budapestre. Ezalatt végig elkísért a külső szkepticizmus, tehát hogy hozzám hasonló háttérrel képes lehet-e valaki erre. Édesanyám vezetékneve Orsós, ami minden naplóban és a személyes iratban is szerepelt, így akaratomon kívül is eleve definiált engem. Ugyanakkor az ebből fakadó bizonyítási vágy is nagyon erős volt bennem.

Sokáig nem tudtam, mihez kezdjek magammal, a fordulópont azután jött el, hogy még az első Orbán-kormány idején bekerültem az Országimázs Központhoz. Szerződésben állt velük egy cég, akik a mi egyetemünkről toboroztak önkéntes segítőket állami ünnepekre. Főleg külföldi vendégeket kellett kísérgetnünk és információkat adni nekik, szórólapokat osztogatni, ilyesmi.

Én egészen addig csináltam, amíg az egyik főnököm ki nem rúgott: a titkárnőjén keresztül tudtam meg, hogy nem tudja felvállalni a származásomat ilyen magas politikai körökben. Ekkor döntöttem el véglegesen, hogy emberi jogokkal és kisebbségvédelemmel kell foglalkoznom.

– A cigány származásod, a szokások és hagyományok egyébként mennyire határozták meg a mindennapjaidat?

– Nem igazán, mert édesanyám intézetben nőtt fel, emiatt megvolt benne az, hogy eleve szakítani akart az egész kultúrával, hiszen csak rossz emlékei fűződtek hozzá. Már az is rengeteg időbe telt, hogy a felvidéki magyar származású édesapám családja elfogadja őt. A szüleimé volt egyébként az egyik első cigány-magyar vegyesházasság Szekszárdon, sőt talán az országban is. Akkoriban, a ’70-es években ez még messze nem volt megszokott, nagy port is vert fel helyben.

Ilyen előzmények után nem csoda, hogy anyu nem szívesen mesélt nekem a gyökereinkről. Leginkább csak a szokásos sztereotípiákat tudtam, például azt, hogy tehetséges vagyok a zenében, táncban, éneklésben. Viszont mivel ez csupa pozitív dolog, még nagyobb pofonként éltem meg 21 évesen, hogy a parlamentben viszont nem dolgozhattam.

– Mihez kezdtél ezután a pofon után?

– Jelentkeztem az Európai Roma Jogok Központjába (angol rövidítéssel ERRC) Budapesten, négy évet töltöttem el itt. Majd 26 éves koromban úgy gondoltam, hogy a roma jogvédelem területén megszerzett tapasztalataimat más kisebbségek érdekében is kamatoztathatnám. Nagy szerencsémre azonnal bekerültem az ENSZ-be: először egy háromhetes gyakornoki ösztöndíjat nyertem el, és a jelek szerint elégedett volt velem a főnökség, mert visszahívtak szerződéssel. Genfben kezdtem el dolgozni, de úgy éreztem, hogy a kényelmes irodámban buborékban élek, ezért szerettem volna inkább terepen kipróbálni magam.

Először Szomáliába mentem ki egy alapítvánnyal, itt másfél évet töltöttem ifjúsági segítőként egy helyi civil szervezetben egyetlen külföldiként, mellette az egyik helyi egyetemen is tanítottam.

Innen jelentkeztem a bosznia-hercegovinai Szrebrenicába, a népirtás helyszínére, mert meg akartam érteni a bosnyák-szerb-horvát ellenségeskedés hátterét.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
harkany-medence.jpg

Ez a 10 fürdő lett idén Magyarország legjobbja

Nektek melyik a kedvencetek? Mutatjuk a listát.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 08.


hirdetés

A termalfurdo.hu összeállította a 10 legjobb magyar fürdő listáját. Azt írták: az Év Fürdője szavazáson olyan különleges fürdők diadalmaskodtak, mint Európa legnagyobb fürdőkomplexuma, Közép-Európa legnagyobb barlangfürdője, a legsokoldalúbb gyógyvízzel rendelkező fürdő, sokoldalú élmény-, gyógyfürdők és aquaparkok.

Az első helyen a Harkányi Gyógy- és Strandfürdő áll. 18 medence, 7 csúszda, 3 szauna található benne. Strandmedencék, feszített víztükrű uszoda, gyermekmedence és csúszda várja a vendégeket - csúszdaparkja családi, 10 méterről induló kamikaze- és anakonda csúszdát is magában foglal. A gyermekvilágban vízesés, kalózhajó és kincsesbarlang található. A szolgáltatások között megtaláljuk a frissítő és gyógyító kezelések mellett a holisztikus gyógymódokat is. Gyógyvize a mozgásszervi panaszok mellett bizonyítottan jótékony hatással van nőgyógyászati és bőrbetegségekre is, írják róla.

hirdetés
A teljes lista így alakult:

1. Harkányi Gyógy- és Strandfürdő

2. Hungarospa Hajdúszoboszló

3. Zalakarosi Fürdő

4. Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő

5. Gyulai Várfürdő

6. Cserkeszőlő Fürdő és Gyógyászati Központ

7. Demjéni Termál Völgy

8. Zsóry Gyógy- és Strandfürdő

9. Saliris Resort Gyógy és Wellness Fürdő

10. Miskolctapolca Barlangfürdő


KÖVESS MINKET:

hirdetés
magyar-startup-siker.jpg

Millió dolláros ötlet: a fogászatot forradalmasítja egy magyar startup

Jelentősen leegyszerűsödhet, rövidülhet és fájdalommentessé válhat a fogászati mintavétel.
Címkép: Dental Scanner Solutions Facebook - szmo.hu
2019. november 10.


hirdetés

350 millió forintos befektetést kapott a Start it @K&H-ban fejlődő, 3D fogászati technológiát fejlesztő Dental Scanner Solutions az MFB csoporthoz tartozó Hiventures-től, valamint a Solus Capital Kockázati Tőkealaptól. A szakterületet forradalmasító magyar csapat ezzel az inkubátorprogram első „millió dolláros” startupja lett.

Az innovatív megoldás szakít az eddig megszokott módszerekkel és teljesen kiváltja a régi gipszmintás eljárást, ezzel jelentősen leegyszerűsítve, lerövidítve és fájdalommentessé téve a fogászati mintavételt.

A fogak állapota nagymértékben befolyásolja önbizalmunkat, illetve a rólunk kialakult képet. Ennek ellenére nagyon sokan egy régi rossz emlék vagy egyszerűen csak a fogászatról kialakult negatív kép miatt az utolsó utáni pillanatig halasztják a fogorvos meglátogatását. „Habár a fogorvostudomány az egészségügy egyik leginnovatívabb ágazata, a fogpótlás mintavételi folyamata gyakorlatilag nem változott az elmúlt 50 évben.

hirdetés

A legtöbb helyen még manapság is egy többlépcsős, bonyolult műveletet jelent a fogorvos és a fogtechnikus részéről, a páciens számára pedig gyakran fájdalmas és igen költséges folyamat lehet, és nem garantált a 100%-os végeredmény. Az intraorál, azaz szájon belüli 3D szkennereknek köszönhetően azonban jelentősen leegyszerűsödik a kezelés, hiszen míg a hagyományos protézis elkészítése akár 30 nap is lehet, az új szkenner 5-10 perc alatt képes a száj belsejét ábrázoló 3D kép megalkotására”

– mondta Balogh Attila, a Dental Scanner Solutions (DSS) ügyvezetője és társalapítója. „A DSS több ponton is szakít az eddig megszokott megoldásokkal és technikákkal, teljesen kiváltva a régi gipszmintás eljárást. Újításunk a fogorvosok és a páciensek számára is gyorsabb, pontosabb, kényelmesebb, nem utolsó sorban pedig fájdalommentes mintavételt tesz lehetővé. Emellett nincsenek zavaró kábelek és a pácienst sem kell „körbetáncolni” – tette hozzá.

A teljes fogászati iparágat forradalmasító startupba most 350 millió forinttal száll be az MFB csoporthoz tartozó Hiventures és a Solus Capital Kockázati Tőkealap. A Start it @K&H inkubátorprogram első „millió dolláros” csapata a kapott befektetésből a termék fejlesztésére, a piacra lépésre és a bővülésre koncentrál. „A prototípusunk újításaival az intraorál szkennerek elterjedését kívánjuk előmozdítani.

A fejlesztés megkezdése előtt beazonosítottuk a forgalomban levő eszközök hátrányait és gyenge pontjait, és most azon dolgozunk, hogy a lehető legtöbb előnyt egyesítsük a prototípusban, megmutatva, hogy a fejlett technológia nem elérhetetlen luxus.

A fejlett technológiák szinergiája olyan megoldásokhoz vezet, amik egyrészt költséghatékonyabbak, másrészt paramétereikben előnyösebbek, mint a hagyományos megoldások” – vázolta fel a jövőbeni terveket Balogh Attila.

A Hiventures-ről

Az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures, Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb kockázati tőkealapjaként, Európai Uniós és saját forrásból, több mint 100 milliárd forintnyi tőkével segíti a hazai kis- és középvállalkozói szektort, valamint a startupokat inkubációs, magvető és növekedési befektetési életszakaszokban. Ebben a folyamatban szakmai támogatónk a Magyar Fejlesztési Bank Zrt.

A Hiventures küldetése, hogy új lehetőségeket teremtsen a nagy növekedési potenciállal rendelkező innovatív startup, és a hagyományos kis- és középvállalkozások finanszírozásában egy fenntartható és versenyképes KKV ökoszisztéma kialakítása érdekében Magyarországon és a régióban.

Bővebb információ a www.hiventures.hu és kkvpro.hiventures.hu weboldalakon található.

Start it @K&H

A Start it @K&H startup inkubátor a különböző iparágakban jártas szakértőivel hatékonyan tudja segíteni a fejlesztésben és a piacra lépésben az energetikai vagy más hardveres startupokat, mivel az ingyenes vállalkozói infrastruktúra mellett folyamatos képzést, dedikált iparági mentorokat és nemzetközi kapcsolatrendszert kínál a startupok igényeihez igazodóan, velük együtt gondolkodva. A program az elmúlt 2 évben 31 startup vállalkozás fejlődését segítette, melyek 1,2 milliárd forintnyi külső piaci befektetést vontak be ez idő alatt.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
dobos.jpg

A dobostorta bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe

A Magyar Értéktár négy új elemmel bővült: a hosszifuruglával, a regöléssel, a magyar cifraszűrrel és a betyárköltészettel.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 05.


hirdetés

Bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe a dobostorta és bővült a Magyar Értéktár is - közölte az Agrárminisztérium.

A dobostortát a magyar szakács- és cukrászművészetért sokat tevő, sokoldalú szakember és szakíró, Dobos C. József 134 évvel ezelőtt mutatta be először a nagyközönségnek, és kóstolói között ott volt Erzsébet királyné és I. Ferenc József is.

A Hungarikum Bizottság döntése alapján a Magyar Értéktár része lett:

- a jellegzetes dunántúli pásztorhangszer, a hosszifurugla,

hirdetés

- a regölés,

- a magyar cifraszűr,

- a betyárköltészet.

A regölés, a hozzá kapcsolódó szokás és ének olyan kuriózum Európában, amely csak a Kárpát-medencei magyarságra jellemző, különleges termékenységvarázsló és köszöntő rítus. A hosszifurugla mind játéktechnikájában, hangsorában és morfológiai kiképzésében is egyedülálló sajátosságokat hordoz. A magyar cifraszűr nemcsak egy reprezentatív magyar népi ruhadarab, hanem nemzeti szimbólumunk is, míg a magyar betyárköltészet közel 200 éves múltra tekint vissza és hozzájárult a magyar virtus eszmei tartalmának fennmaradásához.

A bővítéssel a Hungarikumok Gyűjteményébe 71 érték, a Magyar Értéktárba 167 érték tartozik.

A közleményben olvasható, hogy Nagy István szerint az értékmentés egyre jobban felértékelődik, ezért fontos feladatnak nevezte a települési, megyei és nemzeti értékek számbavételét, megőrzését, továbbörökítését a Hungarikum Bizottság keddi ülésén.

Bővebben a Hungarikum oldalon olvashatsz.


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!