hirdetés
muller-cecilia_sajttaj.jpg

Friss hírek érkeztek: tünetmentesek a László kórházban karanténba helyezett magyarok

Sajtótájékoztatót tartott a koronavírusról az országos tisztifőorvos és a kórház osztályvezetője.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 26.


hirdetés

Müller Cecília, országos tisztifőorvos kiemelte:

a vírus konkrét tünetei nélkül nem számít senki gyanús esetnek.

Hozzátette: egészséges emberek esetében nincs szükség egészségügyi maszk viselésére, azt olyan embereknek érdemes használniuk, akik vagy eleve rosszabb egészségi állapotban vannak, illetve bármilyen betegséggel fertőzőnek érzik magukat.

A tisztifőorvos elmondta, ha az egészségügyi hatóságok gyanús esetet találnak, azonnal el kell különíteniük, ami igaz a már eleve kórházban fekvő betegekre is. Ezután rögtön megkezdődik a beteg kivizsgálása, biztos eredmény pedig már néhány órán belül várható. Hozzátette azt is:

szükség esetén lényegében akárhány ágyat tudnak biztosítani a betegek kezelésére az országban, az pedig, hogy kit kell a többi betegtől elkülöníteni, karanténba helyezni, legtöbbször egyéni elbírálás döntése.

hirdetés

Olyan embereknél, akik fertőzött gócpontokból érkeznek, nincs mérlegelés, őket automatikusan a 14 napos karanténba helyezik. Kérdésre kifejtette: ilyen karanténra lehetőség a Dél-Pesti Centrumkórház izolációs kórtermeiben van, de amennyiben nő az igény, úgy az új eseteket már nem kórházakban szeretnék elkülöníteni, hanem erre alkalmas, magasabb komfortszintű helyeken.

Müller Cecília kitért arra is, hogy több kritérium van arra, hogy ki számít kontaktszemélynek, azaz olyannak, aki közvetlenül érintkezett koronavírus-gyanús beteggel. A kritériumok közt szerepel, hogy a személyek legalább 15 percig egy légtérben, vagy rövidebb ideig 2 méteres távolságban tartózkodtak, illetve közlekedési eszközön (jellemzően repülőn) huzamosabb ideig 2 ülésnyi távolságra utaztak egymástól.

Szlávik János infektológus főorvos a betegséről elmondta: mivel Kínában már 70 ezer fő felett van a fertőzöttek száma, így az orvosok és kutatók viszonylag biztos információkkal tudnak dolgozni. A számokat említve kiemelte:

az esetek kb. 80%-ában a betegség anélkül lezajlik, hogy a beteg tudatában lenne, míg a halálozási arány 2% körüli. A halálesetek is jórészt idős és/vagy krónikus beteg emberek esetében fordultak elő.

Mint említette, a 2-3%-os halálozási arány rosszabb, mint egy átlagos influenzajárvány esetében, de alatta marad például a SARS-járványnak.

A főorvos a konkrét eseteket említve megerősítette:

18 embert ápolnak a László Kórházban, mindannyian tünetmentesek és jól vannak.

Hárman a kambodzsai hajóról érkeztek, az ő karanténjuk e hét pénteken illetve szombaton lejár. A 11 középiskolás lánynak illetve kísérőiknek még 11 napot kell elzárva tölteniük, míg az Észak-Olaszországból hazatért kamionost még vizsgálni fogják, de az első tesztek negatívak lettek.

Müller Cecília kiemelte: a szintén Olaszországból hazatért vízilabdacsapat elkülönítésére azért nem volt szükség, mert nem jártak közvetlenül fertőzött helyen. Hozzátette: a Covid-19 vírus rendkívül érzékenyen reagál a klórra, így az uszodai vízben tartózkodó pólósok jó eséllyel tünetmentesek.

Mint elmondta: sajnos egyelőre nem létezik olyan gyorsteszt, ami ki tudná mutatni a koronavírust, így a gyanús személyeknek mindenképp találkozniuk kell orvossal. Azonban azt javasolja, aki érzi magán a tüneteket, ne menjen háziorvosi váróba vagy sürgősségi ellátásra, hanem hívja házhoz orvosát. hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
koronavirus-ovodai-bolcsodei-dolgozok-tesztelese-budaors.png

Óvodai és bölcsődei dolgozókat teszteltek Budaörsön, öt koronavírus-fertőzöttet találtak

Az önkormányzat 215 óvodai és bölcsődei dolgozónál végeztette el a tesztet az intézmények újranyitása előtt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 26.


hirdetés

Valamennyi óvodai és bölcsődei dolgozónál, azaz 215 főnél végeztették el a koronavírus-tesztet Budaörsön az intézmények május 25-i nyitása előtt - erről az önkormányzat honlapján számoltak be.

"Öt, egyébként tünetmentes, munkatársunknál lett pozitív a teszt. Ők 2 hétig karanténban lesznek, s ezt követően akkor állhatnak munkába, ha a megismételt teszt negatív eredményt mutat"

- írják.

Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere azt is hozzátette, hogy az intézmények helyiségeit, felszereléseit és a játékokat is alaposan fertőtleníttették.

Azokat a szülőket, akik viszik a gyermekeiket valamelyik intézménybe, arra kérik, hogy fokozottan tartsák be az elsősorban a gyermekek érkezéséhez és elviteléhez kapcsolódó biztonsági intézkedéseket.

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
egri-korhaz-tomegesen-varnak-bejutas-szakrendeles.jpg

Tömegesen várakoznak a betegek az egri kórház előtt, hogy bejuthassanak a szakrendelésekre

A rendelésekre érkező betegek két sorban várják, hogy bejuthassanak a kórházba. A panaszok a polgármesterhez is eljutottak, de azt mondja, tehetetlen.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 26.


hirdetés

A járóbeteg-ellátás a napokban indult újra Egerben, a kórházba az egész megyéből érkeznek vizsgálatokra. A betegek szerint pedig már második napja tömegek sorakoznak a bejáratnál - számolt be az RTL Híradó.

"Az embernek, ha betegsége van és kezelésre szorul, akkor esetleg nem is a betegségben fog meghalni, hanem a várakozásban"

- mondta az egyik várakozó féri az RTL Híradónak.

A rendelésre érkező betegek nem értették, miért kint kell várakozniuk, akár órákon keresztül.

"Sürgős esetbe küldtek, hogy bejutok-e vagy nem jutok, nem tudom"

hirdetés

- mondta az egyik várakozó asszony a Híradónak.

Két sorban vártak az emberek, az egyik sorban azok, akik sürgős beutalóval érkeztek, a másikban pedig az időpontra érkezők. Ebben a sorban sokkal többen voltak.

A panaszok a polgármesterhez is eljutottak, de azt mondja, tehetetlen.

"Nincs semmilyen ráhatásunk az egri Markhot Ferenc Kórház működési rendjére, beosztására, ügyeleti rendjére vagy bármi másra"

- mondta a polgármestert az RTL híradónak.

A kórház állami fenntartású, egész Heves megyét ellátják. Az operatív törzs az RTL Híradó kérdésére azt mondta, ha mindenki előre megbeszélt időpontra érkezik, akkor nem lesz tömeg. A kórház nem nyilatkozott a helyzetről.

Az RTL Híradó kereste az egri kórházat is, de nem akartak nyilatkozni. Korábban kiadtak egy közleményt arról, hogyan lehet igénybe venni a szakrendeléseket. Ebben az áll, a sürgős beutalóval, vagy előrejegyzett időpontra, saját maszkban érkező betegek a rendelőintézet bejáratánál kialakított betegosztályozó ponton keresztül, kézfertőtlenítés, kikérdezés és dokumentációs kérdőív kitöltése után tudnak bejutni a szakrendelésekre.

Az RTL Híradó riportja:


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
felhos-esos-mti-komka-peter.jpg

Viharos szél, jégeső is jöhet: záporokra, zivatarokra figyelmeztetnek az ország nagy részén

Délután lehetnek nagyobb esőzések, tizenhárom megyére adtak ki figyelmeztetést.
Fotó: MTI/Komka Péter - szmo.hu
2020. május 27.


hirdetés

Folytatódik a borongós, esős idő, többfelé lesznek záporok, zivatarok - derül ki az Időkép előrejelzéséből.

Szerdán nagy területű csapadékra nem kell számítani, de

a Duna vonalában és attól keletre szórványosan záporok, zivatarok kialakulhatnak. Nyugaton, északnyugaton sokat süthet a nap.

Az élénk, erős északi-északkeleti szélben 18 és 24 fok között alakulhat a csúcshőmérséklet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatarok miatt Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyére. Ezeken a területeken nagyobb mennyiségű csapadék (lokálisan 15-20 mm) viharos széllökések (60-80 km/h) és apró szemű jég kísérheti a zivatarokat.

hirdetés

Csütörtökön elszórtan zápor, zivatar továbbra is kialakulhat, nyugaton, északnyugaton csendes eső is előfordulhat. Itt lesz több a felhő is. Sokfelé marad a szeles idő. Hajnalban 6-12, délután 19-24 fokot mérhetünk.

Péntekre virradóan a középső tájakon akár többfelé is eshet, napközben is gyakran lesz felhős az ég, összességében több helyen alakulhat ki zápor, zivatar. Gyakran lesz élénk, erős a légmozgás. Délután 17-22 fok valószínű.

Hétvégén sem köszönt be a nyár.

Szombaton főként keleten alakulhatnak ki záporok, zivatarok, vasárnap északon, északnyugaton lehet kevés csapadék. A szél gyakran feltámadhat. Délutánonként csak 20 fok körüli csúcsértékeket mérhetünk.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
person-holding-test-tubes-3735747-1000x667.jpg

6,5 millió embert teszteltek le Vuhanban mindössze 9 nap alatt

Ha ilyen iramban haladnak, néhány nap alatt a teljes, 11 milliós lakosságot letesztelhetik.
Fotó: Illusztráció (Pexels) - szmo.hu
2020. május 26.


hirdetés

6,5 millió tesztet végeztek el a koronavírus-járvány epicentrumában Vuhanban alig több, mint egy hét alatt - jelentette a kínai állami média. Így akarnak ugyanis minél pontosabb képet kapni arról, hogy hány hordozója van még a betegségnek, ezzel együtt megakadályozni egy második hullám kialakulását - írja a CNN.

Május 15. és 23. között több mint 9 millió helyi lakostól vettek mintát, amely a 11 milliós Vuhan lakosságának több mint 80 százaléka.

A cél, hogy a 6 éven aluli gyermekeken kívül mindenkit leteszteljenek. Alig két hét elég volt arra, hogy 6,5 millió mintán elvégezzék a tesztet, és bár az összes minta tesztelésére és a végleges eredményekre még várni kell, részeredmények már vannak, és azok igencsak bíztatóak:

keddig összesen 200 esetet diagnosztizáltak, amelyek nagy része teljesen tünetmentes volt.

hirdetés

Az ingyenes mintavételen való részvételre helyi idő szerint ma délután 5-ig van lehetőség, utána már az alany fizeti a költségeket. Ráadásul erősen ajánlott nem lekésni minderről, akinek ugyanis nincsen teszteredménye, az bajosan boldogul majd a hatóságok által fejlesztet nyomkövető appal, ugyanis az úgynevezett egészségi kódját leminősítik. Ez azt hozza majd magával, hogy bizonyos nyilvános helyekre nem mehet majd be.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!