hirdetés
muller-cecilia_sajttaj.jpg

Friss hírek érkeztek: tünetmentesek a László kórházban karanténba helyezett magyarok

Sajtótájékoztatót tartott a koronavírusról az országos tisztifőorvos és a kórház osztályvezetője.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 26.


hirdetés

Müller Cecília, országos tisztifőorvos kiemelte:

a vírus konkrét tünetei nélkül nem számít senki gyanús esetnek.

Hozzátette: egészséges emberek esetében nincs szükség egészségügyi maszk viselésére, azt olyan embereknek érdemes használniuk, akik vagy eleve rosszabb egészségi állapotban vannak, illetve bármilyen betegséggel fertőzőnek érzik magukat.

A tisztifőorvos elmondta, ha az egészségügyi hatóságok gyanús esetet találnak, azonnal el kell különíteniük, ami igaz a már eleve kórházban fekvő betegekre is. Ezután rögtön megkezdődik a beteg kivizsgálása, biztos eredmény pedig már néhány órán belül várható. Hozzátette azt is:

szükség esetén lényegében akárhány ágyat tudnak biztosítani a betegek kezelésére az országban, az pedig, hogy kit kell a többi betegtől elkülöníteni, karanténba helyezni, legtöbbször egyéni elbírálás döntése.

hirdetés

Olyan embereknél, akik fertőzött gócpontokból érkeznek, nincs mérlegelés, őket automatikusan a 14 napos karanténba helyezik. Kérdésre kifejtette: ilyen karanténra lehetőség a Dél-Pesti Centrumkórház izolációs kórtermeiben van, de amennyiben nő az igény, úgy az új eseteket már nem kórházakban szeretnék elkülöníteni, hanem erre alkalmas, magasabb komfortszintű helyeken.

Müller Cecília kitért arra is, hogy több kritérium van arra, hogy ki számít kontaktszemélynek, azaz olyannak, aki közvetlenül érintkezett koronavírus-gyanús beteggel. A kritériumok közt szerepel, hogy a személyek legalább 15 percig egy légtérben, vagy rövidebb ideig 2 méteres távolságban tartózkodtak, illetve közlekedési eszközön (jellemzően repülőn) huzamosabb ideig 2 ülésnyi távolságra utaztak egymástól.

Szlávik János infektológus főorvos a betegséről elmondta: mivel Kínában már 70 ezer fő felett van a fertőzöttek száma, így az orvosok és kutatók viszonylag biztos információkkal tudnak dolgozni. A számokat említve kiemelte:

az esetek kb. 80%-ában a betegség anélkül lezajlik, hogy a beteg tudatában lenne, míg a halálozási arány 2% körüli. A halálesetek is jórészt idős és/vagy krónikus beteg emberek esetében fordultak elő.

Mint említette, a 2-3%-os halálozási arány rosszabb, mint egy átlagos influenzajárvány esetében, de alatta marad például a SARS-járványnak.

A főorvos a konkrét eseteket említve megerősítette:

18 embert ápolnak a László Kórházban, mindannyian tünetmentesek és jól vannak.

Hárman a kambodzsai hajóról érkeztek, az ő karanténjuk e hét pénteken illetve szombaton lejár. A 11 középiskolás lánynak illetve kísérőiknek még 11 napot kell elzárva tölteniük, míg az Észak-Olaszországból hazatért kamionost még vizsgálni fogják, de az első tesztek negatívak lettek.

Müller Cecília kiemelte: a szintén Olaszországból hazatért vízilabdacsapat elkülönítésére azért nem volt szükség, mert nem jártak közvetlenül fertőzött helyen. Hozzátette: a Covid-19 vírus rendkívül érzékenyen reagál a klórra, így az uszodai vízben tartózkodó pólósok jó eséllyel tünetmentesek.

Mint elmondta: sajnos egyelőre nem létezik olyan gyorsteszt, ami ki tudná mutatni a koronavírust, így a gyanús személyeknek mindenképp találkozniuk kell orvossal. Azonban azt javasolja, aki érzi magán a tüneteket, ne menjen háziorvosi váróba vagy sürgősségi ellátásra, hanem hívja házhoz orvosát. hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
hopkins.jpg

600 ezer fölött a fertőzöttek száma, messze az USA-ban van a legtöbb vírushordozó

A baltimore-i oktatási intézmény összesítése szerint a vírusfertőzést 177 országban és területen mutatták ki.
MTI - szmo.hu
2020. március 28.


hirdetés

Világszerte több mint 600 ezren fertőződtek meg az új koronavírussal, a halottak száma 27 862, a gyógyultaké pedig 131 826 - tájékoztatott honlapján a Johns Hopkins Egyetem.

A baltimore-i oktatási intézmény összesítése szerint a vírusfertőzést 177 országban és területen mutatták ki.

A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott az elvégzendő tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek egymástól.

A legtöbb esetet az Egyesült Államokban tartják nyilván: a fertőzöttek száma 104 686, a halottaké 1707, a gyógyultaké pedig 894. Donald Trump elnök pénteken azt ígérte, hogy a következő száz napban százezer lélegeztetőgépet fognak legyártani.

hirdetés

A koronavírus legfőbb európai gócpontjának számító Olaszországban 86 498-an megfertőződtek, 9134-en meghaltak és 10 950-en meggyógyultak. Az előző nap csaknem ezerrel nőtt a halálesetek száma.

Kínában (Hongkong és Makaó nélkül), ahol a járvány tavaly év végén elkezdődött, 81 946 esetet tartottak nyilván, 3299-en haltak meg és 75 098-an gyógyultak meg. Az ország megtiltotta a külföldieknek a belépést területére, mert jelenleg a beutazók jelentik a legnagyobb veszélyt a kórokozó terjedése szempontjából. Vasárnaptól jelentősen csökkentik a nemzetközi repülőgép-járatok számát is.

Spanyolországban 65 719-re emelkedett a fertőzöttek száma, a járványban eddig 5138-an vesztették életüket. Az országban rendkívül magas - több mint 9400 - a koronavírussal diagnosztizált egészségügyi dolgozók száma. A kormány elbocsátási tilalmat rendelt el a járvány idejére.

Németországban 50 871 fertőzött mellett 351 a halálos áldozatok száma és 6658 a gyógyultaké.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
ellegezteto.jpg

Trump 100 ezer lélegeztetőgépet ígért, az USA átlépte a 100 ezer fertőzött határát

Az amerikai elnök felhívta telefonon Boris Johnson brit kormányfőt, akinél diagnosztizálták a vírusfertőzést, és megkérdezte tőle, hogy van, Johnson rögtön azzal válaszolt: „lélegeztetőgépekre van szükségünk”.
MTI - szmo.hu
2020. március 28.


hirdetés

Az Egyesült Államokban a Johns Hopkins egyetem és kórház péntek délutáni adatai szerint már több mint 100 ezer az új típusú koronavírussal diagnosztizáltak száma, Donald Trump amerikai elnök pénteken 100 ezer lélegeztetőgépet ígért az elkövetkező 100 napra.

Az új típusú koronavírus elleni küzdelmet irányító kormányzati munkacsoport szokásos napi sajtókonferenciáján pénteken Donald Trump arról tájékoztatott, hogy elnöki rendelettel felhatalmazta a belbiztonsági minisztert és a védelmi minisztert a hadsereg és a parti őrség tartalékosainak, továbbá a katonaság orvosi személyzetének a mozgósítására.

Az elnök bejelentette, hogy Peter Navarrót, a Fehér Ház kereskedelmi főtanácsadóját bízta meg a védelmi termelési törvény keretében elrendelt lélegeztetőgépek gyártásának összehangolásával.

Trump a törvény értelmében pénteken délután utasította a General Motorst mintegy 40 ezer lélegeztetőgép kötelező legyártására, és a sajtókonferencián azt is közölte, hogy tárgyalt a Boeing elnök-vezérigazgatójával, aki ígéretet tett heti mintegy ezer darab arcvédő gyártására.

hirdetés

"Rengeteg lélegeztetőgépünk lesz" - fogalmazott az elnök, és kilátásba helyezte, hogy Washington később akár más országokat is elláthat ilyen berendezésekkel. Ezzel kapcsolatban felidézte, hogy amikor pénteken felhívta telefonon Boris Johnson brit kormányfőt, akinél diagnosztizálták a vírusfertőzést, és megkérdezte tőle, hogy van, Johnson rögtön azzal válaszolt: "lélegeztetőgépekre van szükségünk".

Trump az amerikai egészségügy elhanyagolt állapotát kárhoztatta a lélegeztetőgépek és a kórházi raktárkészletek hiányáért. Mint mondta, nem az előző elnököt hibáztatja, hiszen az amerikai egészségügyet szerinte évtizedek óta elhanyagolták, nem fejlesztették, nem hajtottak végre beruházásokat.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
90917715_3058947017458613_7149422867526975488_n.jpg

Légszűrős maszkot kapott a budapesti Szabadság-szobor

Maradj otthon! - üzenik a Greenpeace aktivistái.
Forrás: Arc/Szalay Péter, Greenpeace - szmo.hu
2020. március 28.


hirdetés

Légszűrős maszkot húztak a Greenpeace aktivistái a budapesti Szabadság-szoborra.

A szobor talapzatán hatalmas molinón üzenték: Maradj otthon!

Egy másik akciót is szervezett a Greenpeace: egy molinón "Tiszta levegőt!" felirat volt olvasható, Karády Bori pedig élőben is bejelentkezett a szobor talapzatáról. A másik felirattal a légszennyezettségre hívták fel a figyelmet.

"Felháborítónak tartjuk, hogy évente mintegy 13 000 magyar hal meg a légszennyezés miatt" - írták az erről szóló Facebook-posztban.

A kormánytól és Budapest városvezetésétől azonnali és érdemleges lépéseket követelünk, hogy tisztább legyen a levegő városainkban!

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
szijjarto.jpg

Szijjártó: hosszú távra kell berendezkedni a járvány elleni védekezésben

Szombaton Budapestre érkezik egy repülőgép, amely Kínából 27 tonnányi védőfelszerelést hoz Magyarországra. Vasárnap pedig további két repülőgép 3 millió 270 ezer maszkot hoz Budapestre.
MTI - szmo.hu
2020. március 28.


hirdetés

A koronavírus elleni védekezésben hosszú távra kell berendezkedni, ez már beigazolódott, és a hosszú távú védekezést több területen kell végrehajtani - közölte a külgazdasági és külügyminiszter szombaton az MTI-vel.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: a legfontosabb az emberek egészségének és életének védelme, és itt döntő az, hogy Magyarország rendelkezzen elégséges számú, a védekezéshez szükséges eszközzel.

Jó hírnek nevezte, hogy

szombaton Budapestre érkezik egy repülőgép, amely Kínából 27 tonnányi védőfelszerelést hoz Magyarországra. Vasárnap pedig további két repülőgép 3 millió 270 ezer maszkot hoz Budapestre,

hogy mindazok, akik az egészségügyi védekezésben részt vesznek, a kellő védőfelszereléssel legyenek ellátva - emelte ki.

hirdetés

A miniszter hozzátette: gondolni kell a világjárvány utáni időszakra, a magyar gazdaság újraindítására, és a munkahelyek megvédésére is.

Azt mondta: Magyarország kihasználja azt a lehetőséget, hogy az Európai Bizottság számos felesleges szabályt eltöröl, számos esetben könnyítéseket, egyszerűbb szabályokat határoz meg. Ennek jegyében a kormány olyan intézkedésekről dönt, amelyek fenntartják azt a helyzetet, hogy Magyarország a legnépszerűbb, a legvonzóbb beruházási célpont legyen a közép-európai térségben.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!