hirdetés
muller-cecilia_sajttaj.jpg

Friss hírek érkeztek: tünetmentesek a László kórházban karanténba helyezett magyarok

Sajtótájékoztatót tartott a koronavírusról az országos tisztifőorvos és a kórház osztályvezetője.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 26.


hirdetés

Müller Cecília, országos tisztifőorvos kiemelte:

a vírus konkrét tünetei nélkül nem számít senki gyanús esetnek.

Hozzátette: egészséges emberek esetében nincs szükség egészségügyi maszk viselésére, azt olyan embereknek érdemes használniuk, akik vagy eleve rosszabb egészségi állapotban vannak, illetve bármilyen betegséggel fertőzőnek érzik magukat.

A tisztifőorvos elmondta, ha az egészségügyi hatóságok gyanús esetet találnak, azonnal el kell különíteniük, ami igaz a már eleve kórházban fekvő betegekre is. Ezután rögtön megkezdődik a beteg kivizsgálása, biztos eredmény pedig már néhány órán belül várható. Hozzátette azt is:

szükség esetén lényegében akárhány ágyat tudnak biztosítani a betegek kezelésére az országban, az pedig, hogy kit kell a többi betegtől elkülöníteni, karanténba helyezni, legtöbbször egyéni elbírálás döntése.

hirdetés

Olyan embereknél, akik fertőzött gócpontokból érkeznek, nincs mérlegelés, őket automatikusan a 14 napos karanténba helyezik. Kérdésre kifejtette: ilyen karanténra lehetőség a Dél-Pesti Centrumkórház izolációs kórtermeiben van, de amennyiben nő az igény, úgy az új eseteket már nem kórházakban szeretnék elkülöníteni, hanem erre alkalmas, magasabb komfortszintű helyeken.

Müller Cecília kitért arra is, hogy több kritérium van arra, hogy ki számít kontaktszemélynek, azaz olyannak, aki közvetlenül érintkezett koronavírus-gyanús beteggel. A kritériumok közt szerepel, hogy a személyek legalább 15 percig egy légtérben, vagy rövidebb ideig 2 méteres távolságban tartózkodtak, illetve közlekedési eszközön (jellemzően repülőn) huzamosabb ideig 2 ülésnyi távolságra utaztak egymástól.

Szlávik János infektológus főorvos a betegséről elmondta: mivel Kínában már 70 ezer fő felett van a fertőzöttek száma, így az orvosok és kutatók viszonylag biztos információkkal tudnak dolgozni. A számokat említve kiemelte:

az esetek kb. 80%-ában a betegség anélkül lezajlik, hogy a beteg tudatában lenne, míg a halálozási arány 2% körüli. A halálesetek is jórészt idős és/vagy krónikus beteg emberek esetében fordultak elő.

Mint említette, a 2-3%-os halálozási arány rosszabb, mint egy átlagos influenzajárvány esetében, de alatta marad például a SARS-járványnak.

A főorvos a konkrét eseteket említve megerősítette:

18 embert ápolnak a László Kórházban, mindannyian tünetmentesek és jól vannak.

Hárman a kambodzsai hajóról érkeztek, az ő karanténjuk e hét pénteken illetve szombaton lejár. A 11 középiskolás lánynak illetve kísérőiknek még 11 napot kell elzárva tölteniük, míg az Észak-Olaszországból hazatért kamionost még vizsgálni fogják, de az első tesztek negatívak lettek.

Müller Cecília kiemelte: a szintén Olaszországból hazatért vízilabdacsapat elkülönítésére azért nem volt szükség, mert nem jártak közvetlenül fertőzött helyen. Hozzátette: a Covid-19 vírus rendkívül érzékenyen reagál a klórra, így az uszodai vízben tartózkodó pólósok jó eséllyel tünetmentesek.

Mint elmondta: sajnos egyelőre nem létezik olyan gyorsteszt, ami ki tudná mutatni a koronavírust, így a gyanús személyeknek mindenképp találkozniuk kell orvossal. Azonban azt javasolja, aki érzi magán a tüneteket, ne menjen háziorvosi váróba vagy sürgősségi ellátásra, hanem hívja házhoz orvosát. hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
koronavirus-pixabay-1.jpg

Tüsszentés vagy köhögés nélkül is fertőzhet a koronavírus

Egy új tanulmány szerint az is elég, ha valaki egy légtérben tartózkodik egy fertőzött személlyel, ugyanis a beszéd és a kilégzés során is terjedhet a vírus.
A címkép illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2020. április 02.


hirdetés

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy a bostoni Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatója szerint semmit nem ér a kétméteres távolságtartás a járvány idején, hiszen a koronavírus több mint 8 méterről is képes fertőzni, és akár órákon át a levegőben maradhat.

Az Egyesült Államok Nemzeti Tudományos Akadémiája pedig szerda éjjel küldött levelében arra figyelmeztette a Fehér Házat, hogy

az új típusú koronavírus nem csak úgy terjedhet, hogy a fertőzött személy ráköhög vagy rátüsszent valakire

- írja a CNN.

hirdetés

A levél szerint

már az is elég, ha valaki egy légtérben tartózkodik egy fertőzött személlyel, ugyanis a beszéd és a kilégzés is kockázati tényező a vírus átadásában.

"A jelenlegi kutatások alátámasztják annak lehetőségét, hogy a koronavírus terjedhet akár légzés során képződő bioaeroszolokkal is" - írta Harvey Fineberg, a Nemzeti Tudományos Akadémia járványügyi tanácsának elnöke a Fehér Háznak küldött levélben arra a kérdésre, hogy a vírus beszéd útján is terjedhet-e.

Fineberg szerint az amerikai járványügyi központ jelenleg érvényben lévő ajánlása, miszerint a koronavírus két méteres távolságon belül képes tüsszentéssel és köhögéssel terjedni, helytálló, ugyanakkor a terjedési módokat ki kellene egészíteni a sima beszéddel, sőt magával a kilégzéssel is.

De a levélben kínai és amerikai kutatásokra hivatkozva arról is ír, hogy a koronavírus hosszú ideig kimutatható a kórházak levegőjében. A vírus pedig képes sokáig lebegni. Ez pedig azért veszélyes, mert így akkor is fertőzhet, amikor az egészségügyi dolgozók nem viselnek védőfelszerelést.

Az alapos takarítás sem segít, mert a vírus képes a fertőzöttektől távoli helyiségekbe is eljutni és sokáig fertőzőképes marad. Azt ugyanakkor nem lehet pontosan megmondani, hogy a vírus meddig képes megmaradni a levegőben.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
szomoru.jpg

Megfojtotta orvos barátnőjét az olasz ápoló, mert azt hitte, megfertőzte őt koronavírussal

A férfi maga hívta fel a rendőrséget, és azt is elmondta, miért ölte meg a párját. A nőről később kiderült, hogy nem volt fertőzött, ahogy a gyilkosa sem.
A címkép illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2020. április 02.


hirdetés

Döbbenetes gyilkosság történt Olaszországban a koronavírus miatt. Egy olasz ápoló megölte a saját barátnőjét, mert azt gondolta, a nő megfertőzte őt - írja a Daily Mail olasz sajtóbeszámolók alapján.

A 28 éves férfi maga hívta ki a rendőrséget kedd hajnalban, és be is vallotta, hogy ő végzett az orvosként dolgozó párjával. Amikor a rendőrök kimentek a pár otthonához, az Antonio nevű férfit is a padlón fekve találták meg, a csuklóján vágások voltak. Az ő életét még sikerült megmenteni, barátnője kollégái látták el a sebeit.

A férfi később a rendőröknek elmondta, azért fojtotta meg a Lorena nevű lányt, mert elkapta tőle a koronavírust. Szerdán megvizsgálták a férfit és a 27 évesen elhunyt nő holttestét is, és az első eredmények alapján sem Antonio, sem a megölt barátnője nem volt fertőzött.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
korhaz-beteg-agy-needpix.jpg

„Ez volt életem legfélelmetesebb élménye” - koronavírus-fertőzöttek mesélték el, hogy küzdöttek meg a betegséggel

„A nővérek is legalább annyira meg voltak rémülve, mint én. Úgy mondták el, hogy pozitív lett a koronavírus-tesztem, mintha biztos lenne, hogy meg fogok halni” - mondta az egyik gyógyult beteg.
Címkép: illusztráció (Needpix) - szmo.hu
2020. április 02.


hirdetés

Már több mint 900 ezer embert fertőzött meg eddig a világon a koronavírus, amely sajnos rengeteg halálos áldozatot is szedett: a fertőzöttek közül eddig már több mint 47 ezren haltak meg. Szerencsére azonban sokkal magasabb a gyógyultak száma: már több mint 190 ezren győzték le a fertőzést.

Sok tragikus esetről is beszámoltunk már, de olyanokról is, akik bár veszélyeztetettnek számítottak, mégis kigyógyultak a betegségből.

A Guardiannek négy különböző korú ember mesélte el, hogyan élte meg és gyűrte le a koronavírust.

A 41 éves, Skóciában élő Ati a fertőzés minden eddig ismert tünetét észlelte magán: belázasodott, folyamatosan köhögött, hasi és mellkasi fájdalmai voltak, légszomj gyötörte, nem érzett sem ízeket, sem szagokat. Azt tanácsolták neki, hogy kezelje magát otthon, de amikor már vért köhögött fel, azonnal kórházba került Edinburgben.

hirdetés

"A nővérek is legalább annyira meg voltak rémülve, mint én. Úgy mondták el, hogy pozitív lett a koronavírus-tesztem, mintha biztos lenne, hogy meg fogok halni"

- mondta a nő.

Az első tünetek megjelenésétől számított 13. napon tetőzött nála a betegség, akkor már harmadik napja kórházban feküdt. Ati még több vért köhögött, tovább emelkedett a testhőmérséklete, és a szorító érzés a mellkasában is erősebb volt, mint addig. Aztán éjszaka elkezdett jobban lenni.

"Legnagyobb meglepetésemre utána már nem voltam lázas. A testem végre elkezdte legyűrni a vírust, másnap pedig olyan jól voltam, hogy azt mondták, ha minden rendben lesz, hamarosan hazamehetek. Annyira megkönnyebbültem. Végig az járt a fejemben, hogy hamarabb be kellett volna jönnöm a kórházba, attól féltem, hogy már túl későn kerültem be. Ez volt életem legfélelmetesebb élménye"

- mesélte a nő.

Az 51 éves Lou-nak is halálfélelme volt, annyira megviselte a szervezetét a betegség.

Az angliai Chalfont St Peter nevű faluban élő nő egy nap olyan rosszul érezte magát, hogy nem kapott levegőt, és az eszméletét is elveszítette. Amikor a mentők kimentek hozzá, kiderült, hogy 40 fokos láza volt, a vérnyomása és az oxigénbevitele pedig nagyon lecsökkent. Férjén is jelentkeztek már a tünetek, ezért mindkettejüket kórházba vitték.

A nőt két nappal később tesztelték, egyelőre nem kapta még meg az eredményt. Infúziót kapott, és gyógyszerekkel sikerült stabilizálni az állapotát. Néhány nappal később már nem fulladt és a láza is lement, így hazaengedték.

"Legalább már ki tudok kelni az ágyból, ami nagy dolog. Pár napja még azt hittem, meg fogok halni"

- mondta Lou.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
koronavirus-hongkong-northfoto.jpg

Ismét lecsaphat a koronavírus Ázsiára - szigorú intézkedésekkel előznék meg a járvány második hullámát

Kínában, Japánban és más országokban is újra emelkedni kezdett a fertőzöttek száma, mivel a külföldről érkezők ismét behurcolják a vírust.
Fotó: Northfoto - ZUMA Press, Inc. - szmo.hu
2020. április 02.


hirdetés

Kínában és a környező ázsiai országokban egy ideje már levonulóban volt a koronavírus-járvány, de úgy tűnik, már a küszöbön van a második hulláma.

Az utóbbi napokban ugyanis újra elkezdett emelkedni a fertőzöttek száma, és a sok tünetmentes vírushordozó is veszélyt jelent, mivel több országban már lazítottak a korlátozásokon.

A koronavírus kiindulópontjaként ismert Vuhanban például már múlt hétvégén újra beindult a tömegközlekedés, ezen a héten pedig már több bevásárlóközpont is kinyithatott.

Most viszont az jelenti a nagyobb problémát, hogy az emberek igyekeznek hazautazni, mielőtt lezárják a határokat, sokan viszont külföldről újra beviszik az országokba a vírust

- írja a Guardian.

hirdetés

Kínában szerdán 35 újabb fertőzöttet diagnosztizáltak, akik mind külföldről érkeztek az ország szárazföldi részére. A Nemzeti Egészségügyi Bizottság emellett 55 újabb tünetmentes fertőzöttről adott hírt, velük együtt jelenleg 1075 panasz nélküli vírushordozót tartanak orvosi megfigyelés alatt - számolt be róla az MTI.

A járvány második hullámának kiküszöbölésére ismét bezáratták a nemrégiben újranyitott mozikat, Peking város vezetése pedig arra szólította fel az ott élőket, hogy az otthonaikon kívül viseljenek maszkot, és továbbra is kerüljék a társas érintkezést másokkal.

A South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap pedig arról számolt be, hogy a járvány második hullámának kialakulásától tartva az ország középső részén egy megyét vesztegzár alá helyeztek. A Honan tartományban található Csia megyében kedden lépett életbe a kijárási tilalom. A megye mintegy 600 ezer lakója csak különleges engedély birtokában hagyhatja el otthonát, és csupán a nélkülözhetetlennek minősített vállalkozások és üzletek folytathatják a tevékenységüket.

Hongkongban már eddig is zárva voltak az iskolák, egyes épületek és parkok, de teljes vesztegzárt eddig nem rendeltek el. Mostantól viszont tiltják a külföldiek beutazását, korlátozzák a nagyobb összejöveteleket, megerősítik a tesztelést, karanténközpontokat nyitottak.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, egy GPS-es nyomkövető karkötővel ellenőrzik, hogy az emberek betartják-e a karantén szabályait. Aki nem tartja be ezeket, börtönbüntetést is kaphat.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!