hirdetés
francia.jpg

Franciaország: egy nap alatt 365-tel nőtt a halottak száma, egy 16 éves lány is elhunyt

Az előjelzések szerint a következő héten várható az országban a járvány csúcspontja. Jelenleg naponta 9 ezer tesztet végeznek, de a szám tíz napon belül 25-30 ezerre nőhet.
MTI, fotó: Northfoto - ELYxandro Cegarra/Panoramic/Bestimage - szmo.hu
2020. március 26.


hirdetés

Franciaországban 24 óra alatt 365-tel 1696-ra emelkedett a koronavírus-fertőzés kórházban elhunyt áldozatainak a száma, és egy 16 éves lány is van közöttük - közölte csütörtök este Jérome Salomon, az egészségügyi minisztérium járványügyi igazgatója.

A növekedés több mint százzal magasabb, mint az előző 24 órában, és a spanyolországi és olaszországi összesítések után továbbra is a harmadik legjelentősebb egy nap alatt a világon.

A tájékoztatás szerint a nagyon szomorú hír a lány haláláról azért fontos, mert a fiataloknál a betegség súlyos formája nagyon ritka.

A kórházban ápolt 13.904 beteg 2365-tel több mint szerdán, közülük 3375-en vannak intenzív osztályokon, ami 548-cal több mint 24 órával ezelőtt.

A regisztrált betegek száma 29.155, de az általános orvosok szervezete azt állítja, hogy

hirdetés

csak a múlt hét folyamán ők 42 ezer embert diagnosztizáltak a Covid-19 fertőzéssel. A járványügyi igazgató jelezte, hogy eddig csak a kórházakban diagnosztizált betegek kerültek be az összesítésekbe, az otthonaikban lábadozók nem.

Jó hír a szakember szerint, hogy 4948-an meggyógyultak a kórházakban, és a súlyos esetek és az elhalálozások ellenére a fertőzöttek jelentős része felépül.

Az előjelzések szerint Franciaországban a következő héten várható a járvány csúcspontja.

Jérome Salomon elmondta, hogy a múlt héten a halálozások aránya nagyon megemelkedett Elzászban (+29,9 százalék), Korzikán (+39,9 százalék) Franciaország északi részén (+12,8 százalék), a párizsi régióban (+13,7 százalék) és Burgundiában (+18,8 százalék). A halálozás elsősorban az idősebb, 65 év feletti korosztályt fenyegeti - hívta fel a figyelmet a szakember.

A járvány egyre súlyosbodik Franciaország minden területén, és valamennyi közkórház és magánklinika példátlan és rendkívüli erőfeszítéssel vesz részt a betegek ellátásában: 576 intézményben ápolnak Covid-19 fertőzötteket.

Jelenleg naponta 9 ezer koronavírus-tesztet végeznek a francia egészségügyben, de a szám tíz napon belül 25-30 ezerre nőhet. Az egészségügyi minisztérium szerint a március 17-én életbe lépett

kijárási korlátozások, amelyeknek legalább április végéig tartó meghosszabbítását javasolják a szakemberek, csak akkor oldhatók fel, amikor az ellátórendszer felkészült a lakosság tömeges szűrésére.

Miközben Elzász után a kórházak Párizsban és környékén is kezdenek megtelni, elindult csütörtökön az első egészségügyi szuperexpressz (TGV) a világon, amellyel a kelet-franciaországi Strasbourgból nyugat-franciaországi városokba szállítottak át súlyos, de stabil állapotban lévő betegeket Angers, Le Mans és Nantes kórházaiba. Az elmúlt napokban már a hadsereg repülőgépei is részt vettek betegek elszállításában a túlterhelt elzászi kórházakból.hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
uzsoki-korhaz-koronavirus-fonover.jpg

Index: Nem szólt kollégáinak az Uzsoki főnővére, hogy koronavírusos

A lap azt írja, hogy a főnővér a Facebookon egy kommentben írta le, hogy ő is fertőzött.
Fotó: Illusztráció/Google Street View - szmo.hu
2020. április 04.


hirdetés

Bódi Guszti Facebook-posztja alatt jelentette be az Uzsoki Utcai Kórház egyik osztályának főnővére, hogy elkapta a koronavírus - írja az Index.

Bódi Guszti és családja április elsején élő adásban jelentkezett be, a következő posztszöveggel: "1 perces taps azoknak a hősöknek, akik megkönnyítik mindannyiunk életét." Az élő bejelentkezésben egy percig tapsoltak az egészségügyi dolgozók kitartó munkájának elismeréseként.

Ehhez a bejelentkezéshez szólt hozzá az ápolónő. Az Index azt írja, hogy az azóta már eltávolított hozzászólásban ez állt:

"Nagyon köszönöm. Ápolónő vagyok, aki már elkapta a vírust!"

Bódi Guszti Facebook-oldalán erre azt válaszolták neki: "Isten melletted van, meggyógyulsz!"

hirdetés

Az Indexnek egy, a kórházban dolgozó forrásuk azt mondta:

"az osztály dolgozói ebből a rövid hozzászólásból értesültek arról, hogy kollégájuk tesztje pozitív lett, a főnővér erről hivatalosan – a hozzászólása előtt – egyiküknek sem szólt".

A lap információi szerint az osztály dolgozói, miután megtudták, hogy a főnővér koronavírusos, szerint szóltak az osztályvezetőnek, hogy jelezzék ezt a kórház vezetősége felé, majd többen magánúton csináltattak tesztet.

"De ugyanúgy bejár mindenki dolgozni"

- írja az Index.

A lap megkereste az Uzsoki Utcai Kórházat az információval kapcsolatban, és a kórház főigazgatója, Ficzere Andrea a következő választ küldte az Indexnek:

"Az Uzsoki Utcai Kórház a koronavírus fertőzéssel kapcsolatban az aktuális hivatalos eljárásrendnek megfelelően és a jogszabályokat betartva végzi a tevékenységét. Személyes adatokat sajnos nem áll módunkban megadni."

Az esetről az Operatív törzset is kérdezték. Müller Cecília országos tisztifőorvos a szombati sajtótájékoztatón azt mondta: "Sajnálatos, hogy ez bekövetkezett". Majd az egészségügyi dolgozóknak azt üzente, hogy "a frontvonalban dolgozók különösen vigyázzanak magukra".


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
ausztralis-hazazavarja-a-kulfoldieket.jpg

Koronavírus: 2 millió külföldit küld haza Ausztrália

A kérés az ideiglenes vízummal rendelkezőkre – diákokra, vendégmunkásokra és turistákra is – vonatkozik.
MTI, Fotó: Illusztráció/Pixabay - szmo.hu
2020. április 04.


hirdetés

Az ausztrál kormány arra kér minden külföldit – több mint kétmillió embert –, hogy a lehető leggyorsabban hagyja el az országot, miután az új koronavírus világjárványa miatt jelentős gazdasági visszaesés és munkanélküliség várható ott is.

A kérés az ideiglenes vízummal rendelkezőkre – diákokra, vendégmunkásokra és turistákra is – vonatkozik, az állandó letelepedett státusszal rendelkezőkre nem.

"A külföldiek nagy hasznot hajtanak az ausztrál gazdaságnak és mindennapi életünknek, de nyomatékosan arra kérjük az ideiglenes vízummal itt-tartózkodókat, akik önerőből nem tudják fenntartani magukat a következő fél évben, hogy minél hamarabb térjenek haza" – közölte szombaton Alan Tudge, a bevándorlási ügyek ügyvezető minisztere.

A miniszter szerint körülbelül 203 ezer turista és 118 ezer idénymunkás van az országban. Utóbbiak szabadságuk alatt általában hátizsákkal járják az országot, és legálisan itt-ott munkát vállalnak.

Idénymunkás csak abban az esetben maradhat az országban, ha bizonyos szektorok valamelyikében vállal munkát, köztük az egészségügyi ellátásban, idős-, fogyatékos- vagy gyerekgondozásban, a mezőgazdaságban vagy az élelmiszer-feldolgozásban.

hirdetés

"De ha közülük is bárki nem biztos abban, hogy képes fenntartani magát a következő fél évben, akkor utazzon haza"

– íerta a miniszter közleményében.

A járvány miatt bevezetett korlátozások következtében az idénymunkások is nehéz helyzetbe kerültek Ausztráliában, erről tanúskodik panaszáradatuk - tette hozzá a dpa hírügynökség.

Jelenleg 565 ezer külföldi diák tanul Ausztráliában, ők 32,4 milliárd ausztrál dollárral (6577 milliárd forint) gyarapítják az ausztrál gazdaságot, ami azt jelenti, hogy ez a harmadik legjelentősebb exportszektor a vas- és szénkivitel után, ráadásul a külföldi diákok 250 ezer embernek adnak munkát.

A kormány őket nem kéri távozásra, ha továbbra is fent tudják tartani magukat önerőből vagy olyan munkából, amelyet az említett területek valamelyikén vállalnak.

Mehreen Faruqi, a zöldek egyik szenátora bírálta a kormányt a külföldi diákokkal szembeni politikája miatt. "Több száz külföldi diák keresett meg engem az utóbbi napokban, és panaszkodott nehézségeire. Most pedig a kormány ki is jelenti, hogy a kisujját sem mozdítja meg azokért, akik tandíjuk befizetésével és munkájukkal hozzájárulnak az ország gazdaságához" – közölte a szenátor.

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
85-egeszsegugyi-dolgozot-fertozott-meg-a-koronavirus.jpg

Koronavírus: 85 egészségügyi dolgozó fertőződött meg eddig Magyarországon

Gulyás Gergely a Kormányinfón mondta el, hogy eddig pontosan hány egészségügyi dolgozó lett koronavírusos.
MTI, Fotó: Illusztráció/Pixabay - szmo.hu
2020. április 04.


hirdetés

Mint arról beszámoltunk, szombaton tartott sajtótájékoztatót Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra.

Ezen elsősorban gazdasági intézkedésekről volt szó, de Gulyás Gergely beszélt az egészségügyi dolgozók plusz juttatásáról is.

A minisztert arról is kérdezték, hány egészségügyi dolgozó fertőződött meg eddig a koronavírustól.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csak annyit mondott:

hirdetés

85.

A kormányinfón arra is kitért, hogy az egészségügyi szektorban heroikus a küzdelem, amit a kormány azzal hálál meg, hogy bruttó félmillió forintot kap valamennyi egészségügyi dolgozó, még nyár elején.

Videó a Kormányinfóról:

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy az Uzsoki Utcai Kórház egyik osztályának főnővére is megfertőződött a koronavírussal. Erről azonban nem tájékoztatta az intézményt, egy Facebook-bejegyzés alatti kommentjéből derült ki a munkatársai számára is, hogy koronavírusos.


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
orban.jpg

Orbán Viktor: annyi munkahelyet fogunk létrehozni, amennyit a koronavírus elpusztít

Orbán Viktor az Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkárának írt válaszában úgy fogalmazott, a kormány válságkezelő programjának középpontjában a munkahelyek megőrzése és új munkahelyek teremtése áll.
MTI, Címkép: MTI/Szigetváry Zsolt - szmo.hu
2020. április 04.


hirdetés

A magyar munkaalapú gazdaságra, a munkahelyek megvédésében szerzett magyar tapasztalatokra hívta fel a figyelmet Orbán Viktor miniszterelnök abban a válaszlevélben, melyet az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) főtitkárának írt - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szombaton.

Luca Visentini a napokban egy nyílt levélben aggodalmát fejezi ki azokkal az intézkedésekkel kapcsolatban, amelyekkel a magyar kormány enyhítené a koronavírus-járvány miatt várható gazdasági károkat.

Orbán Viktor válaszában azt írta:

"ritka megtiszteltetés a magyar miniszterelnök számára, hogy levelet kaphat Öntől. A mostani koronavírus-járvány okozta gazdasági bajok indokolják az Ön különleges gesztusát. Örömmel látom, hogy nyomon követi a magyar kormány és a magyar nép koronavírus legyűrése érdekében folytatott erőfeszítéseit."

A miniszterelnök bátorítónak nevezte, hogy ilyen nehéz helyzetben is számíthatnak a szakszervezetek figyelmére. Biztosította a főtitkárt, hogy "meggyőződésünk, szándékaink és céljaink most is egybeesnek".

hirdetés

Orbán Viktor emlékeztette Luca Visentinit arra, hogy az elmúlt tíz évben Magyarországon - talán egyetlenként Európában - sikerült felépíteni egy munkaalapú gazdaságot. "Mint bizonyára Ön is tudja, ezzel térdre kényszerítettük a munkanélküliséget, amely a mi kormányzásunkat megelőző időszakban jóval meghaladta a tíz százalékot. Ez azt jelenti, hogy a magyar kormány, a mostani válságkezelő intézkedései során bátran támaszkodhat a 2009-es válság idején kialakított politikájának tapasztalataira" - folytatta.

A kormányfő megjegyezte, a magyar tapasztalatokat az elmúlt tíz évben is készek voltak megosztani az érdeklődőkkel.

Leszögezte: a munkahelyek megőrzése és új munkahelyek teremtése áll kormánya válságkezelő programjának középpontjában.

"Biztosíthatom Önt, annyi munkahelyet fogunk létrehozni, amennyit a koronavírus elpusztít. Együttérzését, szolidaritását és bátorítását a magyar nép nevében köszönöm!"

- zárta az Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkárának írt levelét Orbán Viktor.

A kormány legújabb gazdasági intézkedéseiről Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt a szombati Kormányinfón:


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!