hirdetés
borotva_szortelenites.jpg

Főtt pióca, viperapor, arzén és mész: a szőrtelenség örök divatjához mindent kipróbáltak

Volt idő, amikor kisbabák homlokát kopasztották macskavizelettel, hogy ezáltal hasonlítsanak I. Erzsébetre.
Szerző: Kovács-Tóth Noémi, fotó: Unsplash - szmo.hu
2020. március 24.


hirdetés

Az emberi hiúság az emberiséggel egyidős, és bár a szépségideál korszakonként változik, a történelmet tekintve úgy tűnik, alig volt olyan időszak, amikor kifejezetten a szabadon burjánzó szőr volt a divat. Az azonban elképesztő, hogy mit meg nem tettek őseink annak érdekében, hogy megszabaduljanak a nem kívánt szőrszálaiktól.

Már az ősember is kovakővel nyiszatolta a szakállát, és i.e. 3000 körül pedig megjelentek a bronzból készült pengék, sőt, i. e. 1500-ra igényesen faragott nyélhez illesztették és bőrtokban tárolták ezeket.

Az ókori Egyiptomban lett először elvárás és státuszszimbólum a teljes szőrtelenség – az arcon is –, méltóságok nem engedhették meg maguknak a pöndörödő szőrrel járó tisztátalanságot. Ennélfogva a méz és olaj összekeverésével készült gyantázás és a csipesszel egyenként kihúzott szálak a napi rutin részét képezték, a fáraók esetében természetesen rabszolgalányok által. A korabeli hieroglifák arról árulkodnak, hogy olyan bizarr hozzávalóktól sem riadtak vissza, mint a szamárzsír, kecskeepe, égetett mész, kátrány vagy kígyóvér.

A bőrére híresen ügyelő Kleopátra szőrtelenítő szeánszokat tartott saját receptúrájával: ehhez égetett mészre, arzén-triszulfátra, vízre és olívaolajra volt szüksége.

Az ókori görögök érdes bőrrel dörzsölték prémjüket, amíg le nem kopott. Az egész fej borotválását Nagy Sándor tette kötelezővé a katonái körében, mondván, az ellenségnek ne legyen mibe kapaszkodni (nem beszélve az élősködőkről, amelyek a hőségben könnyen megtelepednek a hosszú hadjáratok alatt).

hirdetés

A rómaiak sem maradtak ki, náluk habkő és csipesz segített a cél elérésében, az epilálást pedig – még leírni is rossz – puhára főzött piócákkal oldották meg. Náluk a legkényszeresebb simabőr-mániás Nero császár második felesége, Poppea volt, aki naponta kínozta a bőrét gyantával, fehérborral, borostyánkivonattal, porrá őrölt viperával vagy denevérek vérével, ami épp a keze ügyébe akadt.

A Távol-Keleten cukor és méhviasz, esetleg cukor, citromlé és faggyúgyanta keverékkel gyantáztak férfiak és nők egyaránt. Ami az iszlámot illeti, a vallási szokásokat tartalmazó Szunna előírta a szeméremszőrzet eltávolítását is, ezért a közfürdőkben a hölgyek számára külön helyiség állt rendelkezésre ennek betartásához. Az arab nők pedig konkrétan férgekkel távolíttatták el a nemkívánatos szőrszálaikat.

A középkor minden borzalmak melegágya volt, ezért nem meglepő, hogy a szőrtelenítés terén szintén extrém módszereket vetettek be. Ilyen volt a szemöldök- és szempillatépkedés, vagy a szintén szépnek kikiáltott homlokkopasztás I. Erzsébettel az élen, amely hóbortnak az eléréséhez az anyák macskavizelettel, tojáshéjjal és ecettel érték el, hogy ne nőjön szőr a csecsemőjük homlokán.

I. Erzsébet angol királynő, fotó: Wikipedia

Boszorkányégetés előtt is szőrtelenítették a „bűnöst”, hogy távozhasson az ördög a nyílásokon, de szerencsétlen leányoknak ez volt a legkisebb problémájuk a máglyahalál küszöbén.

Később a római egyház elkezdte támogatni a borotválkozást, hogy ezáltal különböztesse meg magát más felekezetektől, a szőrös, barbár hitetlenektől. Érdekesség, hogy I. Charles de Bourbon roueni érsek 1096-ban törvényen kívül helyezte a szakállat, és kizárólag a keresztes hadjáratokban részt vevő lovagok viselhették, az apostolok iránti tisztelet jegyében.

A reneszánsz sem volt kevésbé kegyetlen: a különféle praktikákat összegyűjtő korabeli sláger, a Titkok Könyve szerint arzén és a mész keverékét két miatyánk erejéig kellett a szőrös felületeken hagyni, majd nyomban lemosni vízzel. Egyéb nyalánkságokra is buzdított a kötet, például disznózsír, mustármag, fecskefőzet és macskaürülékes ecet receptúrájának kipróbálására egyaránt.

A 16. század második felében Medici Katalin vallási okokból betiltotta az intim szőrtelenítést, és a viktoriánus korban is elég szélsőséges volt ennek a megítélése. Mondjuk úgy, hogy akadtak parázna kivételek...

Szintén vegyes képet mutat a 20. századig bezárólag a szőrtelenítés-történelem, például a hippimozgalmak elég lazán kezelték ezt a témát is.

Ami a technikai fejlődést illeti, 1895-ben King Gilette feltalálta az első borotvát cserélhető borotvapengével.

King Gillette, fotó: Wikipedia

Egy macerás borotválkozás közben ugrott be neki az ötlet egy könnyen élesíthető és cserélhető, acél borotvapenge megalkotásához. Később az amerikai hadsereggel kötött szerződése tette lehetővé, hogy a biztonsági borotva megoldása változatlan maradt. 1915-től nőknek is gyártották, amely összefüggésben volt a rövid szoknyák és ujjatlanok megjelenésével.

Pár évvel később már megjelentek a piacon a szőrtelenítő krémek, sőt, 1929-re a villanyborotva is.

A ’40-es évektől kaphatóak kémiai hatású krémek és hideggyantacsíkok, a bikini elterjedése után pedig a bikinivonal karbantartására fordítottak figyelmet a hölgyek. A ’80-as évek jelszava az epilátor volt, a ’90-es évekre pedig már a lézeres szőrtelenítés forradalma zajlott. Ekkorra robbant be a brazil gyanta is, amely az apró brazil bikinik miatti teljes szőrtelenséget hirdette odalent. Kevesen tudják, hogy – J Sisters néven – hét brazil nővér találta fel és kezdte meg ezt a típusú gyantázási szolgáltatást Amerikában.

Manapság az egyre kisebb szőr vagy teljes csupaszság az elvárás, bár néha vannak kisebb-nagyobb szőrnövesztő mozgalmak, lásd Madonna hónaljszőr-kampánya vagy a néhány éve berobbant szeméremszőrzet-csillámpor. Szokás emlegetni, hogy a szépségért szenvedni kell, de azért a fentieket tekintve érdemes újraalkotni a szenvedés fogalmát.

Ugye, hogy nem is fáj annyira az a hideggyantázás?

(Forrás: Origo, Life.hu, DoktOrigo, Liluland, Wikipedia, Noizz.hu)


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
okmok-vulkán.jpg

Kitört egy hatalmas vulkán Alaszkában, felgyorsult a római köztársaság bukása

A Julius Caesar halála körüli évek írott forrásai szokatlanul hideg időjárásról, rossz termésről, éhínségről, betegségekről, békétlenségről számolnak be a Földközi-tenger partjainál. Ekkortájt két kitörés is volt, a klímamodellek szerint a nyár és az ősz akár átlagosan hét Celsius-fokkal is hűvösebb lehetett még Európában is.
MTI, fotó: Wikipedia - szmo.hu
2020. június 23.


hirdetés

Gyorsíthatta a római köztársaság és a Ptolemaioszok egyiptomi uralmának bukását az alaszkai Okmok vulkán kitörése i. e. 43-ban egy új nemzetközi kutatás szerint.

A Julius Caesar római államférfi i. e. 44-ben történt halála körüli évek írott forrásai szokatlanul hideg időjárásról, rossz termésről, éhínségről, betegségekről, békétlenségről számolnak be a Földközi-tenger partjainál. Ezek a tényezők vezettek végül a római köztársaság és a ptolemaioszi Egyiptom bukásához.

A történészek régóta sejtették, hogy a természeti jelenségek vulkánkitörés számlájára írhatók, de nem tudták megállapítani, hol, mikor és milyen erővel törhetett ki a tűzhányó.

Az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) megjelent tanulmány szerzői északi-sarkköri magmintákban talált tefra, vagyis vulkánok által kilövellt szilárd törmelékanyag elemzésével jutottak el oda, hogy az alaszkai Okmok vulkán i. e. 43-as, kalderát kialakító erupciója összefügghet a Mediterráneum eddig megmagyarázhatatlanul szélsőséges időjárásával.

- Lenyűgöző dolog, amikor bizonyítékot találunk arra, hogy egy tűzhányó a világ másik felén kitör, ezzel hozzájárul a római köztársaság és a hellenisztikus egyiptomi állam bukásához és a római birodalom felemelkedéséhez - mondta el a ScienceDaily.com-nak Joe McDonnell, a renói Sivatagkutató Intézet (DRI) tudósa, a kutatás vezetője.

hirdetés

A felfedezés tavaly történt a DRI jégminta-laboratóriumában, ahol McConnell és a svájci Michael Sigl egy mintában szokatlanul jó állapotban fennmaradt tefrára bukkantak. Ezután új vizsgálatokat végeztek grönlandi és oroszországi fúrások mintáin, melyeket még az 1990-es években gyűjtöttek és amerikai, dán és német intézetekben őriztek. Korábbi mérések eredményeit is figyelembe véve világosan kirajzolódott két kitörés, az egyik i. e. 45-ből, amelyik erőteljes, de rövid volt, és egy másik, sokkal hatalmasabb és elhúzódóbb esemény i. e. 43-ból, amelynek következményei több mint két további éven át nyomot hagytak a jégmintákban.

A második kitörést tovább vizsgálták a jégben talált tefra geokémiai elemzésével és megállapították, hogy a minták megegyeznek az Okmok alaszkai vulkán kitörésének apró szilánkjaival. Ez volt az elmúlt 2500 év egyik legpusztítóbb erupciója.

Ezután brit, svájci, ír, német, dán, alaszkai és connecticuti történészek és természettudósok az egész világról összegyűjtötték a különböző tudományágak bizonyítékait: többek között fák évgyűrűinek az éghajlatról tanúskodó adatait és barlangok kőzetrétegeinek mintáit.

Számítógépes szimulációval vizsgálták a vulkáni tevékenység idő- és térbeli hatásait az adott időszakban, hogy jobban megértsék, hogy befolyásolta az esemény az éghajlatot és a történelmet.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
balassi-sztergom.jpg

Iszákos erőszakoló vagy nagy reneszánsz költő? Balassi Bálint ad okot bőven mindkét jelzőre

A magyar nyelvű irodalom első klasszikusa, Balassi Bálint, a XVI. század hírhedt „rocksztárja” is volt egyben. Kortársai inkább a tivornyáiról ismerték, mintsem a romantikus költeményeiről.
Tóth Noémi írása - szmo.hu
2020. június 30.


hirdetés

Bár Balassi Bálint (1554-1594) irodalmi érdemei elvitathatatlanok – hiszen ő volt az első tehetséges magyarul verselő költő, aki ráadásul elsőként rendezte ciklusokba a munkásságát –, de ez legfeljebb csak kicsit menti fel a többi, életét legalább ennyire meghatározó tette alól.

Az egész Felvidéket uraló főúr, Balassi János báró fiaként gyakorlatilag bármit megtehetett, és meg is tett. Családjának szerencséje volt, hiszen a törökök pont nem az ő birtokaikat foglalták el azokban a vészterhes időkben. Balassi a tipikus elkényeztetett, gazdag gyerekek életét élte Zólyom városában. Hiába a kitűnő neveltetés, csak az szórakoztatta igazán, ha ittasan embereket fosztogathatott, zaklathatott vagy éppen erőszakolhatott.

1583-ban olyan irományt rittyentett a zólyomi bírónak, miután beperelték, mert nyilvánosan ki akart rabolni és meg akart rontani egy polgárasszonyt, hogy a fal adta a másikat. Néhány idézet önmagáért beszél belőle:

„Írták azt énmagam felől, hogy én néminemű asszonyállatot szabad utában nemcsak megfertőztettem, hanem még ugyan megfosztottam volna. Erre azt felelem, hogy hazudtak tisztességemben praktikáló ároló kurvájok és beste kurvafiajok. … Írták azt is, hogy feleségek, sem gyermekek tőlünk békével nem maradhatnak, de ez eborcák bár ne többet nevezzenek, hanem csak egyet, mely asszonyembert avagy leánt igyekeztem én itt megszégyeníteni. Ha feleségek jámbor, miért féltik, ha tudják, hogy aranyat rozsda nem fog. Ha pedig nem az, miért őrzik, holott tudják, hogy az Philelphus gyűreje nélkül meg nem oltalmazhatják.”

hirdetés

Az említett hölgyet végül a szolgája mentette meg a részeg nemestől úgy, hogy ráfogta a fegyverét.

A költő élete jelentős részében rajongott valakiért, de igazi szerelmet egyedül Losonczi Anna iránt érzett, akivel egri szolgálata alatt ismerkedett meg, az ottani kapitány lányaként.

Sokéves viszonyuk szépséghibája, hogy a műveiben Júliának keresztelt asszony, egy tehetős főúr felesége volt, ráadásul szerelmüket kettévágta közben a költő érdekházassága is. És ha ez még nem lenne elég kacifántos, Balassi két duhajkodás között nem mást vett nőül 1584-ben, mint Dobó István lányát, azaz a saját unokatestvérét, Krisztinát. A kurafi úgy gondolta, vele együtt a sárospataki vár is hozományként jár, de az ottaniak kikergették onnan.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
oshullo-tojas-fosszilia.jpg

Közel 10 év után derült ki, pontosan mi az a hatalmas fosszília, amit az Antarktiszon találtak

Egy focilabda méretű kőnek tűnik, de a tudósok szerint egy őshüllő hatalmas, megkövesedett tojásáról van szó.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 26.


hirdetés

Egy óriási, rejtélyes őskövületet találtak chilei kutatók még 2011-ben az Antarktiszon, de csak mostanra sikerült kideríteni, hogy pontosan mi is ez - írja a Science Alert a Nature szaklapban publikált tanulmány alapján.

A focilabda méretű fosszília egy megkövesedett lágy héjú tojás, amit még nagyjából 68 millió évvel ezelőtt rakott le egy állat. A tudósok szerint egy már kihalt tengeri hüllő tojása lehet.

A szakemberek azért nem jöttek rá sokáig, hogy a jókora ősmaradvány igazából egy tojás, mert nagyon ritka, hogy ilyen jó állapotban fennmaradjon egy lágy héjú tojás, ráadásul a mérete is átlagon felüli.

Lucas Legendre, az erről szóló tanulmány vezető kutatója azt mondta,

hirdetés

még soha nem fedeztek fel ekkora méretű lágy héjú tojást, a tudósok nem is tudták, hogy ilyen nagyra is meg tudnak nőni ezek a tojások. Ennél nagyobbat csak a már szintén kihalt elefántmadár rakott, amelyet a világ valaha élt legnagyobb madaraként tartanak számon.

Giant Egg Discovered In Antarctica Belonged To Marine Reptile

giantegg #mosasaur #reptile A large #fossil discovered in Antarctica by Chilean researchers in 2011 has been found to be a giant, soft-shell #egg from 66 mi...

Azt azonban még nem sikerült kideríteniük, hogy pontosan milyen állat rakhatta le ezt az óriási tojást. Ezt az is nehezíti, hogy a belsejében nem találtak csontvázat, amely alapján szűkíthetnék a kört.

Lapozz az óriáshüllő képéért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
titanic-hajopincer-levele-northfoto-cimkep.jpg

Előre érezhette a bajt a Titanic egyik hajópincére: nyugtalanító sorokat írt levelében a feleségének

Három nappal az óceánjáró hajó elsüllyedése előtt írt a szerelmének az akkor 30 éves férfi. A céges papírra körmölt levele most egy vagyonért kelhet el egy árverésen.
Fotó: Northfoto/BNPS - szmo.hu
2020. június 22.


hirdetés

Megérezte a Titanic átkát egyik hajópincére, akinek szívszorító levelét rövidesen elárverezik. Az akkor 30 esztendős Edward Stone a szerencsétlenül járt óceánjáró tulajdonosának, a White Star Line-nak céges papírján írt levelet feleségének, Violetnek, nem sokkal azelőtt, hogy a Titanic elhagyta az írországi Queenstown kikötőjét New York-ba tartva 1912. április 11-én.

Ebben annak a félelmének adott hangot, hogy nem ez lesz „az életét megkoronázó útja”

– idézte az Express.

Elképzelhető persze az is, hogy a hajópincér csak a várhatónál kisebb anyagi haszonra célzott, mivel a Titanic indulása előtt országos szénbányász-sztrájk volt Nagy-Britanniában, ezért sokan lemondták vagy későbbre halasztották amerikai útjukat.

Stone utalt a két nappal korábbi esetre, amikor a Titanic kis híján összeütközött a New York óceánjáróval a southamptoni kikötőben, ami meghiúsította volna végzetes útját.

hirdetés

A férfi ajándékot is ígért kedvesének, és örök szerelméről biztosította „szívbéli kicsi feleségét”. Három nappal később Stone egyike lett annak az 1522 embernek, akik a jeges Atlanti-óceánban lelték halálukat, miután a Titanic jéghegynek ütközött. Holttestét néhány nappal később megtalálták, és Kanadában, Halifax-ben temették el.

A levelet Stone egyik rokona bocsátotta árverésre néhány fotóval együtt, amelyek a házaspárról készültek. Az aukciót a dél-angliai Devizes-ben tartják.

A levél értékét 18 ezer fontra (kb. 6,8 millió forint) becsülik,

mert a Titanic fedélzetén és a White Star céges papírján írt levelek, feljegyzések iránt mindig nagy az érdeklődés. Ezek ugyanis kézzelfogható kapcsolatot jelentenek az óceánjáróval - mondta az árverés szervezője.


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!