hirdetés
eszenyi.jpg

Formabontások A Nagy Gatsbytől a Mágnás Miskáig – beszélgetés Eszenyi Enikővel

A Vígszínházat nemcsak a nézők szeretik, hanem márkanevét is kiválóan kommunikálja és üzleti téren is sikeres. Ezért vehette át Eszenyi Enikő, a Szent István körúti színház igazgatója 2019 Superbrands-díját.
szöveg:Göbölyös N. László - fotók: Vígszínház, Dömölky Dániel; címkép: Emmer László - szmo.hu
2019. június 08.


hirdetés

Régóta csodálom azt a hihetetlen energiát, ami ebből a törékenynek látszó hölgyből árad. A 2019-20-as, 124. évad színes beharangozója után, még esti előadása előtt is kitartóan állta az interjúkérők ostromát. Eszenyi Enikő szívesen állt a Szeretlek Magyarország rendelkezésére is egy kis négyszemközti beszélgetésre.

- Mindenekelőtt gratulálok a Superbrands-díjhoz. Számomra a Vígszínház bátorság és kreativitás, és annak ékes bizonyítéka, hogy a 21. században is lehet igényesen sikert elérni. A mostani csapatban rengeteg tehetséges, tettre kész fiatal jött össze – kicsit úgy, mint a 70-es évek nagy generációjában, amelynek számos tagját ma is láthatjuk.

- Nagyon köszönöm a meleg szavakat, igazán jól esik! Ami a fiatalokat illeti, A Vígszínházban már tradícióvá vált az ifjú tehetségekkel való közös munka. Én magam is megtapasztaltam ezt az utat. Horvai István és Kapás Dezső tanítványa voltam és a főiskola harmadik-negyedik évében itt tölthettem többedmagammal a gyakorlatomat.

Akkor találkoztam először személyesen Páger Antallal, Ruttkai Évával, Darvas Ivánnal, Reviczky Gáborral, Kern Andrással, Béres Ilonával, Kútvölgyi Zsikével, Tahi Tóth Lászlóval… Később ide szerződtem, itt kezdtem el játszani, majd rendezni is. Én is része lettem egy folyamatnak. Úgy érzem, hogy akik a Vígszínházban akarják a pályájukat végigélni, mindig nagyon jó lehetőségeket kapnak. A fiatalok nálunk nagy művészek partnereként dolgoznak és tele lelkesedéssel, kreatív energiával teszik hozzá a magukét.

- Ennek példája a jövő évad egyik meglepetése, A Nagy Gatsbyből készült zenés darab.

- Mindig nagy öröm, ha új darab születik. Különösen, ha mi saját alkotói inspirációból, önálló erőből hozunk létre új műveket, amelyeket reméljük, hogy sokáig fogunk játszani. Most is erre készülünk F. Scott Fitzgerald művét felhasználva. A nagy Gatsby színpadi változatának zenéjét Kovács Adrián komponálta, szövegkönyvét Vecsei H. Miklós írta, dalszövegeit szintén ő és ifj. Vidnyánszky Attila jegyzi, aki egyben az ősbemutató rendezője is.

- Ezek a fiatalok mind ugyanazt a korosztályt képviselik és tudnak is a saját generációjukhoz szólni, ráadásul egy ilyen különleges művön keresztül teszik mindezt.

- Molnár Ferenc körülbelül ugyanennyi idős volt, amikor bemutatkozott első vígszínházi darabjával a Doktor úrral, mely elsöprő sikert aratott.

- Folytatódik a Vígszínház Shakespeare-sorozata a II. Richárddal. Shakespeare-nek ma is rengeteg, a mának szóló mondanivalója van – éppen ezért klasszikus.

- Nagyon szeretem Shakespeare-t, sok darabjában játszottam és sokat rendeztem is. Nagy történelmi személyiségekkel foglalkozik, az egész világot átöleli Csehovval szemben, akinek hősei kisemberek. Miközben az ő drámáit nézzük, hihetetlen gondolataink támadhatnak. Akár fel is találhatunk valamit.

A szerző különleges nyelvezete, humora, drámai jelenetei, szerelmi szálai és az elképesztő logisztika, ami a műveiből árad, egyébkén még Steve Jobs-ot is megihlette.

Én nagyon sokat játszottam Shakespeare-darabokban, rendeztem is. Tíz évvel ezelőtt az Othellóval nyitottam. Azóta 9 Shakespeare-darabot ismerhettek meg nézőink. Most jön az egyik legkülönlegesebb és legköltőibb darabja, a II. Richárd, amelynek főszerepét Vecsei H. Miklós játssza és Tompa Gábor, a nagyszerű kolozsvári alkotó rendezi.

Azzal, hogy minden évben bemutatunk egy Shakespeare vagy egy Molnár művet, őrizzük a hagyományainkat, közben egyre okosabb és intelligensebb nézőket nevelünk, és ezzel együtt természetesen szórakoztatunk is.

- Az idei évad egyik legnagyobb szenzációja volt A diktátor, amit most meghívtak a Pécsi Országos Színházi Találkozóra (POSZT) és Kolozsvárott is bemutatják. Amikor hírét vettem a bemutatónak, arra gondoltam, hogy ez egy dupla istenkísértés: milliók ismerik Chaplin örök érvényű filmjét, ugyanakkor szomorúan aktuális mai világunkra.

- Nagyon örülünk, hogy mehetünk a POSZT-ra, ahol a 49. előadása lesz A diktátornak. A darabot főpróbával együtt már több, mint 50 ezer néző látta ebben az évadban, ráadásul nagyon szeretik. Ifj. Vidnyánszky Attila játéka pedig igazán magával ragadó. Nagyon büszke vagyok arra, hogy hosszú előkészítés után megkaphattam a Chaplin-családtól a színpadra állítási jogot, és boldoggá tesz, hogy egy ilyen különleges alkotó is jelen van színházunkban. Charlie Chaplin mindent tudott, filmrendező és színész volt, zenét írt, énekelt, táncolt, és az a probléma, amit ő fölvet a filmjében, most is nagyon aktuális.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
men-in-black-foto.jpg

Bukott a Men in Black a mozikban, de nem érdekli a nézőket Samuel L. Jackson új filmje sem

A Tessa Thompson és Chris Hemsworth főszereplésével forgatott új filmtől ugyan nem várták azt, hogy ugyanolyan magasságba röpítse a jegyeladásokat, mint a Will Smithszel és Tommy Lee Jonesszal forgatott előző mozik, de még így is alulteljesített.
MTI - szmo.hu
2019. június 17.Elmaradt a várakozásoktól a legendás Sötét zsaruk filmek újabb részének fogadtatása, A Men in Black - Sötét zsaruk a Föld körül című amerikai akció-vígjátékra csupán 28,5 millió dollárért váltottak jegyek az észak-amerikai mozikban bemutatója hétvégéjén.

Ez nagyjából fele annak, amit a sorozat korábbi részei hoztak bemutató-hétvégén a Variety című filmes honlap szerint.

A Tessa Thompson és Chris Hemsworth főszereplésével forgatott új filmtől ugyan nem várták azt, hogy ugyanolyan magasságba röpítse a jegyeladásokat, mint a Will Smithszel és Tommy Lee Jonesszal forgatott előző mozik, de elemzők úgy becsülték, hogy 30 millió dollár fölött fog nyitni Észak-Amerikában.

Készítői most abban remélik, hogy a nemzetközi piacokon sikeres lesz a Sony társfinanszírozásában 110 millió dolláros költségvetésből készült film.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
hernadi-judit.jpg

Hernádi Judit: Ott vannak a szülői minták az emberben, hiába küzdünk ellenük

Rövid időn belül színházban és filmen is olyan anyaszerep jutott a színésznőnek, amelyben szoros, de konfliktusokkal teli viszony fűzi a lányához. Erről kérdeztük.
szöveg:Göbölyös N. László - fotók: Kis-Kádi Judit - szmo.hu
2019. június 15.A Becéző szavak próbái közben találkoztunk a Jurányi Produkciós Inkubátorházban a művésznővel, aki a darabban Aurorát alakítja. A Larry McMurtry regényéből készült filmben annak idején Shirley MacLaine játszotta ezt a szerepet.

-Nem is annyira az a lényeges Aurorában, hogy ő milyen, hanem az, hogy milyen a kapcsolata a lányával – mondja Hernádi Judit - Elszakíthatatlan kapocs van közöttük, úgy tűnik, mintha a lány egészen másmilyen lenne, mint az anya, de végül kiderül, hogy ez nem így van. Ott vannak a lenyomatok, a szülői minták az emberben, hiába küzdünk ellenük.

Aurora, akárcsak a lánya, roppant őszinte ember, ha önzőnek nem is mondanám, leginkább csak saját magából fogalmaz meg mindent.

-A rendező Kocsis Gergely azt nyilatkozta még mielőtt hozzányúlt a darabhoz, „hallotta a hangokat megszólalni”, tehát tudta előre, hogy kikre osztja a szerepeket.

-Amikor ezt a könyvet elolvastam, nem voltam még harminc éves. De arra gondoltam, hogy majd eljátszhatom ezt a szerepet, ha megérem azt a kort. Bár nem volt szerepálmom, ezt azonnal leszűrtem ebből a könyvélményből. Lehet, hogy Gergő ezt érezte meg.

-Önnek is van egy lánya, a szintén művészi pályát választó Tarján Zsófia.

-A próbák során eszembe jut természetesen a mi kapcsolatunk is Zsófival. Persze nem egészen ugyanez, de azért sok a hasonlóság. Például abban, hogy elszakíthatatlanok vagyunk egymástól, az is lehet, hogy már „függők” vagyunk.

-Egy anya honnan tudja azt, hogy mikor kell beavatkoznia gyereke életébe és érzi-e, hogy mikor van esetleg terhükre?

-Ez egy súlyos kérdés, mert ennek a határát folyamatosan felül kell bírálni. Méghozzá attól a pillanattól kezdve, hogy megszületik egy gyerek. Akkor a szülei fennhatósága alá tartozik, rájuk kell figyelnie minden szempontból. A szülő és az ő gondoskodása határozza meg egy gyerek útját.

Aztán, ahogyan kezd önállósodni, mindig újra és újra át kell gondolni, hogy hol húzzuk meg ezt a határt.

És ez sosem múlik el, mert amikor felnőttnek mondható egy gyerek, akkor is gyerek marad egy anya számára, aki sajnálatos módon mindig bele akar szólni. Ebben a darabban is Aurora próbál állandóan beleszólni a lánya életébe, de ez nem mindig sikerül neki. Ugyanakkor ez egy oda-vissza kapocs, mert a lány is beavatkozik az anyja életébe.

-Érdekes jelenség, hogy mostanában egyre több olyan darabot állítanak színpadra, ami filmként vált ismertté. Ön is játszott ilyeneket – Mindent Éváról, A félelem megeszi a lelket – és ősszel bemutatják a Mi történt Baby Jane-nelt, amelyben ismét találkozik Bette Davis örökségével.

-Ez valószínűleg azért van, mert szinte mindenből csináltak már filmet. Sőt, számos filmet újraforgatnak, újra fogalmazzák ugyanazt a történetet. Ez nagyon nehéz, mert a filmek apró jelenetek egymásutánjai, de a színpadon nem a történet elmesélésén, hanem az érzelmi fejlődésen van a hangsúly.

-Nemrég fejeződött be Grosan Cristina A legjobb dolgokon bőgni kell című filmjének forgatása, amelyben Ön a főszereplő Rainier-Micsinyei Nóra édesanyját játssza.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
cimlap-1-1000x563.jpg

Sötét zsaruk a Föld körül: merőben más, csak nem úgy, ahogy akarták

Remek felütés, kreatív casting és mégis halálosan unalmas megvalósítás írja le legjobban az új Sötét zsarukat. Fölösleges volt, köszönjük, többet nem kérnénk!
B.M. - szmo.hu
2019. június 14.Úgy látszik, 2019 nyara a gyenge „soft reboot”-okról lesz emlékezetes. A Godzilla előző része is finoman próbált hozzányúlni a 2014-es feldolgozáshoz: más főszereplőkkel, csak a mellékszereplők maradtak a régiek, illetve a sztori sem kapcsolódik szorosan az előző filmhez, több év telik el azóta. Ez történt a Men in Black-széria legújabb epizódjával is.

Az első Sötét zsaruk 1997 egyik legkreatívabb sci-fi-vígjátéka volt. A két főszereplő ismert név volt a szakmában, már a közös forgatás előtt is, de igazán ez a film repítette őket az "A listás" sztárság csúcsára. Sajnos a folytatások beleestek a szokásos csapdába: újra leforgatták az eredetit kisebb változtatásokkal, bár a harmadik rész valamennyire mentette a mundér becsületét a borzasztó második után. Ezután pihentették a sorozatot, egészen 2019-ig, azzal a nagy csavarral, hogy ezúttal megpróbálnak elszakadni az eredetitől és egy, a korábbiaktól merőben eltérő mozit forgatnak.

Ez sikerült is, csak sajnos nem úgy, ahogy a készítők gondolták. A sztori szerint Molly (Tessa Thompson) kiskorában látott egy idegent és azt is, ahogy a Sötét zsaruk megpróbálták eltüntetni a nyomait. Mindezt a lány megússza ép elmével és eldönti, az életét az idegenek kutatásának fogja szentelni és megpróbál beállni a Men in Black kötelékébe - bár fogalma sincs, hogy hol keresse őket és kik ők. 20 év alatt sikerül elérnie a célját: sok kutatás után beléphet a fekete öltönyösökhöz. Az első bevetésén Londonba küldik, ahol megkapja társául az elismert, de látszólag lecsúszott H ügynököt (Chris Hemsworth). Innentől egy kesze-kusza összeesküvés veszi kezdetét, ahol főhőseink nem tudják, ki áll igazán mellettük.

A forgatókönyv innen teljes mértékben követi a „Buddy Cop” filmek minden kliséjét, meglepően humortalanul.

Annyiban más a két ügynök kapcsolata, mint anno Will Smithé és Tommy Lee Jonesé, hogy Tessa Thomson a mindentudó, mindenhez értő, talpraesett ügynököt játssza és a társa, aki már elvileg évek óta a bizniszben van, a kétbalkezes, vicces karakter, aki nem találja a helyét az ügynökségnél. Tehát felcserélték az első film szerepeit. Ezzel még nem is lenne baj, a két színész nagyon jól működik együtt a vásznon, mondjuk ez köszönhető annak is, hogy ez immáron a harmadik közös filmjük. Az igazi probléma inkább a szkript.

A forgatókönyv annyira klisés és kiszámítható, hogy a „nagy” csavar előre kitalálható. Aki már egy picit is tapasztaltabb filmrajongó, az első 20 percben rájöhet, merre megy a sztori. Annyira próbálnak egy karakterre rátolni minden gyanút, hogy egyértelmű, hogy egy másik, teljesen ártatlan szereplő lesz a tettes. A modern forgatókönyvírás minden várható eszközét beleépítették a Sötét zsaruk aktuális részébe. Van itt minden: egy tárgy, amit meg kell találni/védeni („mcgaffin”), tégla az ügynökségben, irányított figyelemelterelések („red herring”) - az ügynökség is vadászik hőseinkre, nem csak az ellenség, vagyis van minden, ami szem-szájnak ingere.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
bittnersweet_barmerre.jpg

Görbe tükröt mutat az Insta-generációnak a BittnerSweet új klipje

A Bármerre című dalhoz a budapesti Szelfimúzeumban forgattak videót.
Fotó: Schiller Kata - szmo.hu
2019. június 15.A gitárpopban utazó BittnerSweet együttes ezúttal a közösségi médiában felvett maszkokra lő a Bármerre című számhoz készült videóban. Ciki maszkot viselni, fake profilkép mögé bújni? Vagy ez csak önfeledt játék? Mindenesetre a fiúk kimaxolják a szórakozást, miközben mindent elárasztanak a tőlük megszokott keserédes életszeretettel. Bittner Dániel frontember cukorkamedencében ugrálva mutat görbe tükröt az Insta-generációnak.

A BittnerSweet az énekes-dalszerző Bittner Dániel köré szerveződött. A korábbi Ki Mit Tube döntős előadónak színészként is játszótér a színpad. Zenésztársai, Horváth Gábor basszeros, Martinkó Tamás gitáros és Székely Balázs dobos tökéletes partnerek, nemcsak a zenében, de a játékban is. A Németh Máté (Neminem) által jegyzett videoklip forgatása egy fergeteges party, ahol mindenki jól érzi magát. Még Dani is, aki így fogalmazott a forgatással kapcsolatban: “Legszívesebben mindennap ezt csinálnám.”

Rózsaszín flamingók, sárga banánfüzérek, szivárványok, unikornisok… A klip eléggé színes. Durrognak a szelfik, miközben az együttes az útkeresésről és a mai világ felszínességéről énekel. Űrhajósok, rokokó táncoslány, szuperhősök, sellők vagy épp a sith nagyúr - a maszkok készen állnak egy tökéletes profilképhez.

Lehet, hogy épp általuk formálódik meg a kattintó valódi énje? Milyen kényelmes és vidám dolog a közösségi média jótékony kulisszái között a szuperhőst adni, színesnek lenni, még akkor is, ha a valóság egészen más.

A BittnerSweet szerint nem érdemes túlstresszelni az egészet. Előbb-utóbb úgyis megismerjük magunkat, és remélhetőleg nem kell nagyot csalódnunk. Egy biztos: a BittnerSweet új klipjében senki nem csalódik majd. Minden instásnak kötelező. Sőt. Mindenkinek.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x