hirdetés
autista-gyerekek-iskola-zaj-epitkezes-1000x651.jpg

Folyamatosan sírnak és dührohamot kapnak az autista diákok az iskola melletti építkezés miatt

Az érdi speciális általános iskola mellett már egy éve zajlik az építkezés.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 15.


hirdetés

Több diák folyamatosan sír és dührohamot kap az építkezési zajtól Érden a szülők szerint - számolt be az RTL Híradó. Az iskolába speciális igényű gyerekek, többek között autisták járnak, a Híradót a szülők keresték meg. Az intézmény mellé ugyanis orvosi rendelőt és parkolót építtet az önkormányzat, a munka pedig már egy éve tart.

Az autisták rendkívül érzékenyek a hangokra, úgynevezett túlhallásuk van, így nagyon zavaró számukra az építkezésről szűrűdő hangzavar.

A gyerekek rendszerint fülhallgatóval járnak iskolába vagy legtöbbször befogják a fülüket, de az is előfordul, hogy akár dührohamot kapnak.

Az RTL Híradónak nyilatkozó egyik apuka szerint látszik, hogy gyermeke állapota az utóbbi időben romlott.

Az intézmény egyik gyógypedagógusa szerint így lehetetlen tanítani, úgy fogalmazott szinte mindennap a túlélésért küzdenek. Az iskola igazgatója azt mondta, nem tájékoztatták őket arról, hogy meddig tart ez az állapot, azt sem ajánlották fel nekik, hogy átmenetileg egy másik épületbe költözzenek ők pedig ezt nem tudják megoldani maguktól. Az igazgató jelezte a problémát a tankerületnek, akik továbbították az önkormányzatnak, de megoldást nem találtak rá.

hirdetés

Az önkormányzatnak a szülők is írtak, de választ nem kaptak. Az RTL Híradó is kereste az önkormányzatot, de a polgármester elfoglaltságai miatt nem tudott interjút adni.

Az RTL Híradó riportja:hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
spaxe-x-nasa-urhajosok-elo-bejeltkezes.jpg

Élőben jelentkeztek be a Crew Dragonból és megmutatták, hogy néz ki a Föld

Elképesztő látványnak lehetünk szemtanúi.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 31.


hirdetés

Magyar idő szerint szombaton, este fél tíz körül indult útnak Floridából a SpaceX űrhajója a NASA két asztronautájával a fedélzetén. A Crew Dragon nevű űrhajón Robert Behnken és Douglas Hurley veterán asztronauták foglalnak helyet; előbbi 49, utóbbi pedig már 53 éves - írta korábban az MTI.

A kilövéssel már szerdán megpróbálkoztak a floridai űrközpontban. Akkor azonban a viharos időjárás miatt alig húsz perccel a start előtt elhalasztották az indítást. A NASA szombat reggel hozta meg a döntést a szombati felbocsátásról, amely a rossz időjárás miatt még délben is kétséges volt.

A start rendben zajlott: a fellövés után a Falcon rakéta első fokozata levált, és megindult vissza a Föld felé. A rakéta Föld körüli pályára állt, és óránként több mint 27 ezer kilométeres sebességgel tart a Nemzetközi Űrállomás felé.

A két asztronauta a start után nagyjából 19 órával éri el a Nemzetközi Űrállomást. A dokkolás előtt néhány órával pedig élőben is bejelentkeztek a Crew Dragonból, hogy megmutassák, milyen a Föld az űrhajóból.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
spacex-nasa-megerkeztek-urhajosok-nemzetkozis-urallomas.jpg

Videón, ahogy a Crew Dragon űrhajósai megérkeznek a Nemzetközi Űrállomásra

Robert Behnken és Douglas Hurley a megérkezés után azt is elárulták, milyen nevet adtak a SpaceX űrhajójának.
MTI - szmo.hu
2020. május 31.


hirdetés

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy felbocsátása után 19 órával sikeresen dokkolt a Nemzetközi Űrállomáson a SpaceX űrhajója.

A Crew Dragon űrhajó két asztronautája, Robert Behnken és Douglas Hurley a NASA szerint várhatóan négy hónapon keresztül dolgozik majd a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) csatlakozva a már ott lévő három másik űrhajóshoz, az amerikai Chris Cassidyhez, valamint Anatolij Ivanisin és Ivan Vagner orosz űrpilótákhoz. Cassidyék kis ünnepséggel köszöntötték az újonnan érkezetteket.

Videó: így érkezett meg a két űrhajós a Nemzetközi Űrállomásra

"Igazi megtiszteltetés, hogy részese lehetek annak a kilenc éve tartó erőfeszítésnek, hogy amerikai űrhajó kapcsolódhasson a Nemzetközi Űrállomáshoz"

- fogalmazott a megérkezés után Hurley, s egyben gratulált az Elon Musk tulajdonában lévő magánvállalat, a SpaceX munkatársainak is az eddigi munkájukhoz.

Behnken és Hurley bejelentette az amerikai űrközpontnak, hogy Endeavournak (Törekvés) nevezte el az űrhajót.

"Volt néhány oka, hogy ezt a nevet választottuk: az egyik éppen az, hogy a NASA, a SpaceX és az Egyesült Államok 2011 óta, a Shuttle program óta tartó hihetetlen törekvéséről van szó"

- mondta Hurley. Másik okként személyes emléket jelölt meg. Mind ő, mind Behnken ugyanis az első űrrepülését az Endeavour űrsiklón tette meg.

Az Endeavour az ötödik és egyben az utolsó amerikai űrrepülőgép volt, amelyet a Challenger űrrepülőgép helyettesítésére építettek meg a Challenger-katasztrófa után. Utolsó útjáról az Endeavour 2011 júniusában tért vissza.

A Crew Dragont helyi idő szerint szombat délután bocsátották fel a floridai Cape Canaveral űrközpontból. Az Egyesült Államokban történelminek minősítették a felbocsátást, ugyanis kilenc év után először indultak az Egyesült Államokból asztronauták a Nemzetközi Űrállomásra.

Az amerikai űrkutatási és űrhajózási hivatal (NASA) ezúttal nem önerőből, hanem Elon Musk milliárdos SpaceX nevű magánvállalatával együttműködve bocsátotta fel az űrhajót. Ez az első alkalom az amerikai űrhajózás történetében, hogy a NASA magáncéggel együttműködve indított űrexpedíciót.

Az indításnál jelen volt Donald Trump amerikai elnök, Mike Pence alelnök és Elon Musk, a SpaceX dél-afrikai születésű elnök-vezérigazgatója.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
nasa-space-x-dokkolas.jpg

Történelmi pillanat: megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra a Crew Dragon

Sikerült a SpaceX űrhajójának egyik legfontosabb manővere a világűrben.
Címkép: NASA TV - szmo.hu
2020. május 31.


hirdetés

Magyar idő szerint szombaton, este fél tíz körül indult útnak Floridából a SpaceX űrhajója a NASA két veterán asztronautájával a fedélzetén. Közel 19 órával a start után pedig újabb sikert könyvelhet el a SpaceX és a NASA.

A Crew Dragon ugyanis sikeresen megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra.

A dokkolás rendben zajlott, ezt a NASA is megerősítette.

A dokkolás pillanatáról még egy videót is közzétettek.

A két űrhajós, Robert Behnken és Douglas Hurley a Crew Dragon állapotától függően egy-három hónapot tölthetnek majd el a Nemzetközi Űrállomáson.

A dokkolás előtt néhány órával pedig élőben is bejelentkeztek a Crew Dragonból, és megmutatták, hogy néz ki a Föld.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
kezdo-orvosok-bere.jpg

Egy kezdő orvos annyit keres, mint egy gyorsétterem dolgozója

A Magyar Orvosi Kamara alelnöke az RTL Híradónak azt mondta, a szervezet levélben kért béremelést a miniszterelnöktől.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 31.


hirdetés

Havi 170 ezer forintot visz haza ma egy kezdő orvos, akivel sürgősségi osztályokon találkoznak a betegek - mondta az RTL Klub Híradójának a Magyar Orvosi Kamara alelnöke, Álmos Péter.

A kezdő orvosok órabére annyi, mint egy gyorsétteremben dolgozónak, és a szakorvosok is kevesebbet keresnek, mint egy szakmunkás.

Orbán Viktor még április elején azt mondta, hogy minden egészségügyi dolgozónak 500 ezer forint pluszjuttatást tudnak biztosítani ebben az évben. Nemrég derült ki, hogy a pluszjuttatást júliusban kapják majd, 160 ezren, olyanok, akik aktívan részt vettek a járvány kezelésében. A félmillió forint pedig bruttó összeg, abból még adót is levonnak.

Az orvosi kamara alelnöke szerint ez a pénz jól jön, de nem elég.

"Ez egy rendkívüli intézkedés, mi rendszerességet szeretnénk és azt szeretnénk, hogy kiszámítható legyen az életünk"

hirdetés

- fogalmazott Álmos Péter.

A szervezet ezért levélben kéri a miniszterelnöktől a bérek jelentős emelését.

Azt szeretnék, hogy egy kezdő orvos 3000, egy szakorvos 4500, egy 40 éve dolgozó szakorvos pedig 7500 forintot kapjon óránként.

Januárban már tárgyaltak erről a minisztériummal, de a járvány miatt a tárgyalások megszakadtak. Az RTL megkeresésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt írta: 2010 óta két és félszeresére emelkedett az orvosok bére, a kormány célja pedig a további béremelés, erről a tárgyalások a járvány után folytatódnak.

Az RTL Híradó riportja:


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!