hirdetés
lemondasok.jpg

Folyamatosan érkeznek a lemondások a Hableány tragédiája után a hajótársaságokhoz

Egyelőre még nem látni, milyen következményei lesznek ennek a piacon.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 31.


hirdetés

A turizmus.com arról ír, hogy a tragikus dunai hajóbaleset után rengeteg lemondás érkezett a hajótársaságokhoz. Még nem látni előre, milyen következményei lesznek ennek a piacon, de az biztos, hogy számolni kell a visszaeséssel.

A portál meg nem erősített információkra hivatkozva írja, hogy

a budapesti korai és kínai nagykövetség is felszólította az itt élő, idegenvezetéssel foglalkozó állampolgárait, hogy egyelőre ne szervezzenek sétahajózást.

Hardy Mihály elmondta: körülbelül 60 ezer dél-koreai utas fordul meg évente a ferihegyi repülőtéren.

Lázár Judit, a Magyar Beutaztatók Szövetségének elnöke azt nyilatkozta: „Budapest turizmusa és a dunai hajózás biztonságos, az esetből, amely sok szerencsétlen véletlen együttállásnak következménye, nem szabad következtetéseket levonni a teljes budapesti hajós turizmusra.”

A búvárok közben azon dolgoznak, hogy minél előbb ki lehessen emelni a Hableány roncsát a vízből - az első víz alatti szonár felvétel is elkészült róla.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
hajofoto2-1000x667.jpg

Térképen láthatjuk, hol találták meg a dunai hajóbaleset áldozatait

Jól látható, hogy milyen messzire elsodorta a víz a holttesteket a baleset helyszínétől.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 30.Közzétett egy térképet a rendőrség a police.hu oldalon arról, a Duna mely részein találták meg a szerda este történt dunai hajókatasztrófa eddigi halálos áldozatait.

A hatóságok rendelkezésére álló utaslista alapján a Hableány nevű hajón 33 utas és kétfős személyzet tartózkodott. Hét embert közvetlenül a balesetet követően sikerült kimenteni a vízből, hét áldozat holttestét megtalálták a mentésben résztvevők. A hatóságok jelenleg 21 személyt eltűntként keresnek a Duna teljes Lánchíd alatti magyar szakaszán.

Az eddigi áldozatokat a Duna különböző pontjain emelték ki a vízből. Jól látható, hogy milyen messzire elsodorta a víz a holttesteket a baleset helyszínétől.

Az alábbi térképen pontosan megjelölték a megtalálási helyeket és a kiemelések időpontját.


KÖVESS MINKET:hirdetés
hajobaleset-duna-mentes-mti-foto-cimkep-1000x719.jpg

Lemerült egy a búvár a Dunába - a hajóroncsban lehetnek a holttestek

Már egy úszódaru is a helyszínen van, amely a hajóroncs kiemelésére alkalmas szerkezet.
Fotók: MTI/Kovács Tamás - szmo.hu
2019. május 30.Csütörtök este folytatták a szerda esti dunai hajóbaleset további halálos áldozatainak felkutatását és az elsüllyedt Hableány roncsának vizsgálatát a Margit hídnál.

Egy búvár lemerült a Dunába, de rendőrségi hajók is köröznek a víz felszínén. Már egy úszódaru is a helyszínen van, amely a hajóroncs kiemelésére alkalmas szerkezet.

Bagyó Sándor, A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke a Fókuszban elmondta, túlélőket már nem keresnek, csak eltűnt személyeket, illetve a holttestüket, ennyi idő után ugyanis gyakorlatilag már nincs esély arra, hogy életben előkerülnének még túlélők.

A holttestek viszont a hajóroncsban lehetnek, ezért addig nem is emelhetik ki azt a vízből.

Czakó László búvár az M1 aktuális csatornának csütörtök este azt mondta, nagyon kockázatos a merülés. A körülmények miatt annyira veszélyes a művelet, hogy csak olyanok mehetnek le, akiknek nagy a tapasztalatuk.

A vízügy a baleset miatt harmadfokú készültségnek megfelelő figyelőszolgálatot rendelt el, éjjel-nappal fokozott számban figyelik a folyót, és négy hajóval is kint vannak a vízen.

Az MTI fotósának helyszíni képei:


KÖVESS MINKET:
hirdetés
hajofoto7-1000x667.jpg

„Könnyek közt néztük, ahogy a fejek eltűnnek a vízben” - ezt mondták a dunai hajótragédia túlélői

Többen is elmondták, hogy sikerült túlélniük a katasztrófát, és mit éltek át a mentés közben.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 30.Megszólaltak a dunai hajókatasztrófa túlélői. A Chosun című újságban megjelent idézeteket az Index szemlézte.

Az egyik túlélő azt nyilatkozta, húszan voltak a Hableány fedélzetén, amikor a hajó nekiütközött a Viking nevű szállodahajónak, tízen pedig az alsó kabinokban.

A 31 éves Jung-mo azt is elmondta, hogy látta közeledni a Vikinget, de elképzelni sem tudta, hogy egymásnak fognak ütközni.

A 32 éves Yoon azt mondta,

a Hableány egyből felborult és elsüllyedt. A fedélzetről a vízbe estek az utasok, a kabinokban lévők viszont valószínűleg már nem tudtak elég gyorsan kijönni.

Jeong úgy tudott megmenekülni, hogy talált egy mentőövet és minden erejével próbálta elérni, mert tudta, hogy ezen múlik az élete. A rajta lévő zsinórt Yoon felé dobta, így mindkettejüket a felszínen tartotta a karika. Azt mondták, könnyek közt nézték, ahogy a többi ember feje eltűnik a vízben, felbukkan, majd újra elmerül.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
merult.jpg

„Ordítozást lehetett hallani, a vízbe esettek kapálóztak” - két turistát is megmentett a hajóskapitány

Raub Emőke szerint példátlan volt az összefogás a hajósok részéről, akik ott voltak a tragédia bekövetkeztekor.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 30.Az Origónak nyilatkozott egy hajóskapitány, Raub Emőke, aki szemtanúja volt a tragikus szerda esti Parlament melletti hajóbalesetnek. Mint mondja,

óriási volt az őrjöngés, ugyanakkor nagyon rövid ideig tartott, majd óriási csend következett.

Személyzetével két utast tudtak megmenteni.

A kapitány maga is éppen egy dél-koreai csoportot vitt a tragédia estéjén, csakúgy, mint az elsüllyedt Hableány. Az ütközést ugyan nem látta, csak a vízben kapálózó embereket. Szándékosan nem indult el a turistahajó irányába, nehogy a hajója alá kerüljenek az emberek, két kollégájának azonban rögtön szólt, hogy azonnal menjenek menteni. A közelben volt még vagy 8-10 hajó, ahol ugyanezt tették.

A hajósok részéről példátlan volt az összefogás.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x