Folkkocsmák világa: websorozat mutatja be a budapesti táncházas undergroundot
Valójában mi ez? Hagyományőrzés? Vagy csak szimplán buli? Ennek jártak utána a filmek alkotói.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. január 09.Az 1970-es években kialakuló táncházmozgalom egyik új fejleménye a folkkocsmák egyre népszerűbb világa. A hagyományosan működő táncházak mellett a folkkocsmák virágkorukat élik Budapesten, egy újfajta szórakozási formát nyújtva a hét szinte minden napján.

Sokszor és sokan féltették már a táncházas szubkultúrát, de minden jel arra mutat, hogy ez a – nem is olyan szűk – kör évtizedről évtizedre megújul, frissül, változik.

A hagyományok szeretete egy olyan összetartó, erős szubkultúrát alkotott, amelynek tagjai a tánc és zene kedvéért hétről hétre összejárnak: beszélgetnek, énekelnek, táncolnak.

De vajon ez hagyományőrzés? Vagy csak szimplán buli?

Be lehet-e kapcsolódni külsősként? És egyáltalán miben különbözik a folkkocsma a táncháztól? Ennek jártak utána a dokumentumfilmesek, felkeresve Budapest legfelkapottabb folkkocsmáit. Ebből született a Folkkocsmák világa című sorozat, amelynek ötödik részét nálunk nézhetitek meg először.

De hogyan is kezdődött az egész?

"10 évig tartottunk táncházakat, de mindig éreztem, hogy nem ideális az a művelődési házas közeg, amibe belekényszerítettek minket – mesélte Fehér Viktor, a sorozat kreatív producere, aki egyben a Kerekes Band dobosa/menedzsere is.

"Jártam a kocsmákat, klubokat azzal, hogy szeretnénk ide moldvai táncházat hozni, de mindenhol értetlenség fogadott. "Tarthattok táncházat, de csak délután ötig, mert utána jön a party" – mondták. 2-3 éve kezdtem el ismét táncházakba járni, és teljesen magával vitt a folkkocsmás közeg. Akkor határoztam el, hogy ebből érdemes lenne egy dokumentumfilmet csinálni" - mondta a producer.

A hétrészes sorozat epizódjai a Folkkocsmák világa YouTube csatornán láthatóak, illetve kerülnek fel hamarosan.

Eddig öt rész készült el, ezeket az alábbiakban is megnézheted.

#01 Hétker Pub

Pálházi Bence és bandája hat éve szervez folkkocsmát. Az általuk szervezett bulik az egyik leglátogatottabbak Budapesten. Jelenleg a Hétker Pubban muzsikálnak két heti rendszerességgel.

#02 Pótkulcs

A Pótkulcs Budapest egyik első folkkocsmájaként 2001 óta ad otthont a magyar népzenének. A Kürtösi Csilla vezette Vígzenészek muzsikálnak.

#03 Szimpla

Hogyan működik a magyar népzene egy tőle teljesen idegen közegben, külföldiek körében? A talpalávalót az Erdőfű és a Mitiszika zenekar húzta.

#04 Fonó

A Fonó sajátos közege a táncházmozgalomnak: elegyíti a táncoktatást a klasszikus klubélettel, így azok számára is út nyílik a magyar néptánc, a népzene, és a népi kultúra megismerésére, akik nem szeretnének táncegyüttesbe járni.

#05 Rácskert

A film alkotói végigkísérték egy táncegyüttesben táncoló fiatal, Széles Kristóf egy estéjét. Ellátogattak a Rácskertbe, ahol az Erdőfű és a Budapest Mezőség Band zenélt.


KÖVESS MINKET:

Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x