hirdetés

FOCI EB

Megkérdeztük Zacher Gábort: így lehet biztonságos az idei karácsonyozás

Azt kértük tőle, segítsen szakértői szemmel elemezni az általunk kitalált lehetséges ünnepi szituációkat.
Báthory-Beck Nóra - szmo.hu
2020. december 09.


Link másolása

hirdetés

A rokonaimmal jó ideje azon tanakodunk – ahogy gondolom az össze többi család is -, hogyan oldjuk meg az idei szokásos közös karácsonyozást.

Kitaláltunk már jó néhány lehetséges variációt, de úgy éreztem, jobb, ha egy szakember segít elemezni ezek biztonságosságát, mielőtt döntünk. Megkértem Dr. Zacher Gábort, aki jelenleg az Országos Mentőszolgálatnál és a hatvani kórház sürgősségi és covid osztályán is koronavírusos betegeket kezel, segítsen abban, hogyan karácsonyozhatunk a családunkkal biztonságosan a járvány alatt.

A kormány meghosszabbította a szigorú szabályokat és a kijárási tilalmat január 11-ig, de azt mondták, december 21-én döntenek majd a lehetséges karácsonyi enyhítésről.

Ha lesz ilyen, akkor az valószínűleg abban áll majd, hogy feloldják a kijárási tilalmat néhány napra. Tehát érdemben nem sokat változtathat az idei korona-karácsonyon.

Mi általában 15-18-an szoktunk együtt ünnepelni minden évben, vidéken. Ajándékozunk, halat eszünk, majd társasozunk és beszélgetünk a szülői házban. A rokonok életkora elég tág skálán mozog: a család legidősebb tagja 92 éves, a legfiatalabb alig múlt 2.

hirdetés

Az már biztos, hogy az idei karácsony nálunk is más lesz, mint az eddigiek, mégsem szeretnénk teljesen lemondani arról, hogy legalább találkozzunk és együtt töltsünk egy kis időt.

Ünnep az udvaron

Az első megoldásunk tehát a következő volt: miután a család nagy része Budapesten él – főleg a fiatalok – mindannyian leteszteltetjük magunkat, de nem a megbízhatatlan gyorsteszttel, hanem egy hivatalos laboratóriumi PCR teszttel.

Ez jelenleg a Neumann Labs-nál a legolcsóbb, ha otthon magunknak megcsináljuk a mintavételt, majd bevisszük a laborba, az ára - egy darab esetén - 11900 forint, két darabos szettben pedig 9995 forint.

Tehát miután leteszteltük magunkat, már nem megyünk sehová, aztán ha megkaptuk a negatív eredményt, autóval elutazunk a családhoz, az udvaron, egymástól jó távol állva megiszunk egy bögre teát vagy forralt bort – persze csak én, mert a férjem vezet – letesszük az ajándékokat mindenkinek a kijelölt helyre, beszélgetünk kicsit, amíg bírjuk a hidegben, majd visszaülünk a kocsiba és hazamegyünk Pestre.

Zacher Gábor szerint ez a megoldás csak akkor működhet, ha a tesztelés és az eredmény között mindenki nagyon fegyelmezetten nem megy sehová, és a forraltborhoz is online vásárolunk be.

„Egyébként ez egy egész jól kivitelezhető megoldás, de nagyon drága lenne. Ezt azért nem minden család engedheti meg magának. Ráadásul a vidéken élő rokonok nem is tudják leteszteltetni magukat, mert ott nincsenek magánlaborok, tehát ők még mindig megfertőzhetik a tesztelteket és nem tudom, hogy a 92 éves nagymama meddig bírná az udvaron a hideget” - mondja a doktor.

Karácsony az ablakon keresztül

A tesztek valóban nagyon drágák, főleg ennyi embernek, így arra is gondoltunk, hogy mi lenne, ha nem tesztelnénk és külön-külön mennénk az idős nagyszülőket meglátogatni. De szigorúan csak az utcáról, vagy az udvarról ablakon keresztül, jó messziről beszélgetnénk velük kicsit, letennénk az ajándékainkat a küszöbre, visszaülnénk az autóba és ennyi lenne az ünnep.

„Nagyjából ez is ok, de nem mindenkinek van autója, tömegközlekedéssel pedig egy ilyen út nagyon veszélyes és fölösleges kockázatot jelent” – magyarázza Zacher doktor kicsit felháborodva, hiszen szerinte idén az lenne a legjobb, ha mindenki az interneten keresztül ünnepelne a családjával.

„Ugyanúgy tudna beszélgetni, de még társasozni is a nagymamájával, ahogy mi most egymással beszélgetünk, zoomon keresztül.”

A nagymamám 92 éves, nem hiszem, hogy tudná használni a zoomot.

„Akkor telefonon is tud beszélni vele. Jó, az ajándékot nem tudja letenni, de a karácsony szerintem nem is az ajándékról szól. Sőt az idei abszolút nem, az is csak felesleges kockázat.

Most is milyen tömegek vannak a plázákban. Tudom, megjelent a legújabb égig érő vasberregő, ami persze sokkal modernebb, mint a tavalyi, és most okvetlenül meg kell vennünk, de ezért kár kockáztatni. Szóval próbáljuk már meg elfelejteni, hogy a karácsony a nagy-nagy ajándékozásokról szól.”

Nem tudunk eleget a vírusról

Zacher doktor szerint a legnagyobb baj az, hogy az emberek nem tudják felmérni a járvány veszélyességét, mert nem kapnak elég információt róla.

„Azt gondolom, hogy a kommunikáció nem működik jól koronavírus ügyben. Az operatív törzs tájékoztatóin 15 percig beszélnek arról, hogy megbüntették Blöki kutyát, mert 502 méterre távolodott el az otthonától, miközben egyetlen tévéstábot sem engednek be a covid osztályokra, hogy meg lehessen mutatni az embereknek a munkát, ami ott folyik” - mondja a toxikológus, aki hozzáteszi: „az egész magyar egészségügy nyilatkozati tilalom alatt áll, pedig meg lehetne mutatni a védőruhát, amit viselünk, a kórházakat, a lélegeztetőgépeket, hogy az emberek megértsék: ez nem játék.”
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
FOCI EB
A Rovatból
hirdetés

Durva, rasszista kommentekben gyalázzák az Eb-döntőn büntetőt hibázó angol focistákat a szurkolók

Az angol válogatott, a brit miniszterelnök és az angol szövetség is mélyen elítélte ezeket a megnyilvánulásokat, a rendőrség sem hagyja annyiban.

Link másolása

hirdetés

Fájdalmas vereséget szenvedett vasárnap este az angol futballválogatott, miután elveszítette az Olaszország elleni büntetőpárbajt a foci Európa-bajnokságon. Az angol játékosok közül hárman is elhibázták a tizenegyest, így az Azzurri tagjai örülhettek a végső győzelemnek.

A mérkőzést követően a csalódott angol szurkolók a közösségi oldalakon fakadtak ki, sokan meglehetősen durva kommenteket írva szidták a csapatot. A legtöbb kritikát az a három fiatal focista kapta, akik nem rúgták be a büntetőjüket, vagyis a 19 éves Bukayo Saka, a 23 éves Marcus Rashford és a 21 éves Jadon Sancho.

A színesbőrű játékosokat olyan rasszista megjegyzésekkel illették, mint "a niggerek elcseszték nekünk" vagy "inkább egyetek banánt, niggerek", de majmoknak is nevezték őket, az utolsó rúgást elhibázó Sakának pedig azt üzenték, hogy menjen vissza Nigériába.

Az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) közleményben reagált ezekre a szurkolói megnyilvánulásokra. Mint írták, megdöbbentették őket az az online rasszizmus, amivel a játékosokat sújtották a közösségi médiában. Hangsúlyozták, hogy határozottan elítélik a diszkrimináció minden formáját, és azoknak, akik ilyen magatartást tanúsítanak, nincs helyük a szurkolók között. "Mindent megteszünk az érintett játékosok támogatásáért, a felelősök számára pedig a lehető legszigorúbb büntetéseket szorgalmazzuk" - jelentették ki.

A válogatott is közleményt adott ki, amelyben azt írták, hogy undorodnak attól, hogy egyes szurkolóik az interneten keresztül bántalmazzák azokat a játékosokat, akik mindent megtettek a címeres mezért a torna során.

Boris Johnson brit miniszterelnök sem ment el szó nélkül a rasszista kommentcunami mellett. Szerinte ezt a csapatot hősként kellene ünnepelni, nem pedig bántani a közösségi médiában.

hirdetés
"Szégyelljék magukat azok, akik felelősek ezért az online bántalmazásért"

- mondta.

Priti Patel belügyminiszter is mélyen elítélte az "aljas" rasszista megnyilvánulásokat. "Ennek nincs helye hazánkban" - jelentette ki, hozzátéve, hogy a rendőrségnek felelősségre kell vonni a felelősöket.

A Metropolitan Police már jelezte is, hogy kivizsgálják a történteket. "Ez a bántalmazás teljesen elfogadhatatlan, ezt nem lehet tolerálni" - jelezték.

Forrás: Daily Mail, Reuters


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
FOCI EB

„Nem vagytok angol szurkolók, nem kelletek” - ezt üzeni Harry Kane a csapattársait ért rasszista sértésekre

Az angol csapatkapitány határozottan állt ki fiatal játékostársai mellett, szerinte támogatást érdemelnének, nem gyalázkodást.

Link másolása

hirdetés

Korábban mi is hírt adtunk róla, hogy rasszista szóbeli támadások érték a labdarúgó-Európa-bajnokság három fiatal angol játékosát, akik a döntő büntetőpárbajában tizenegyeseket hibáztak.

Most Harry Kane, az angol válogatott csapatkapitánya üzent a gyalázkodóknak Twitteren. Mint írja:

Három legény, akik egész nyáron briliánsak voltak, bátran előléptek, és elvállalták a büntetőket, amikor a legnagyobb volt a tét. Amit érdemelnek, az a támogatás, nem pedig a hitvány rasszista mocskolódás, amit azóta kapnak. Ha valakit a közösségi médiában gyaláztok, nem vagytok Anglia szurkolói, és nincs szükségünk rátok.

Marcus Rashfordnak, Jadon Sanchónak és Bukayo Sakának egyaránt nagy teher nehezedett a vállára, amikor Gareth Southgate szövetségi kapitány őket jelölte ki a később sordöntőnek bizonyult tizenegyesek elvégzésére.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
FOCI EB

Kiderült, hogy miért nem ünnepelt a mindent eldöntő védés után az olasz kapus az Eb-döntőben

Gianluigi Donnarumma egyszerűen elszámolta magát.

Link másolása

hirdetés

Egyáltalán nem azért sétált egykedvűen a pálya széle felé a mindent eldöntő büntető kivédése után az olasz válogatott kapusa, mert annyira higgadt, írja a Metro. A torna legjobb játékosának választott Gianluigi Donnarumma elárulta, hogy ennél sokkal prózaibb oka volt viselkedésének.

A 22 éves kapus egész egyszerűen elszámolta magát, és még azt hitte, hogy hátravan egy olasz tizenegyes a párbajból. Akkor döbbent rá, hogy megnyerték az Európa-bajnokságot, amikor meghallotta az időközben az örömtől szabályosan felrobbanó olasz szurkolókat, és hallotta a felé rohanó lábak dobogását:

A torna alatt a Milanból a PSG-be igazoló kapus nem sokkal később arról is majdnem lemaradt, hogy az UEFA őt választotta az Eb legjobb játékosának. Az egymás mellett felsorakozó olaszok közül a sor végén elmélázó Donnarummának a mellette álló Bernardeschi szólt: rajta kívül már az egész világ tudja, hogy ő lett a torna legjobbja. A kapus ezután gyorsan felrohant a pódiumra a különdíjért.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
FOCI EB

Csatatér lett az olasz öltöző az Eb-döntő után, az angol játékosok bánatukban pizzát ettek

Az olasz edzői stáb egyik tagja hason csúszott egy sörrel fellocsolt asztallapon.

Link másolása

hirdetés

Óriási kuplerájt hagyott maga után a Wembley öltözőjében az Eb-győztes olasz válogatott, írja a The Sun. A féktelen ünneplés után távozó olaszok szanaszét dobált papucsokat, törölközőket, zoknikat és alsónadrágokat hagytak mindenhol, a földön és az asztalokon pedig pezsgős- és borosüvegek, valamint összegyűrt sörös dobozok gyülekeztek. A német Bild egyenesen "csatatérnek" nevezte az olaszok távozása után az öltözőt.

A vasárnapi döntő után már a pályán megkezdődött a buli, miután Olaszország a rendes játékidőt és a hosszabbítást követően végül büntetőkkel legyőzte Angliát. Az edzői stábból Daniele De Rossi egy sörrel fellocsolt asztallapon csúszkált:

A játékosok telefonjairól kiszivárgott többi videón is jól látszik, hogy Chielliniék egyáltalán nem fogták vissza magukat vasárnap este:

Eközben jóval szerényebb hangulatban telt az este hátralévő része a szomszéd öltözőben, ahol az angol válogatott tagjai némileg érthetetlen módon néhány pizzával próbáltak túllépni a kínos vereségen. Gareth Southgate csapatának szomorúságát jól leírja a katonás rendben egymásra tornyozott néhány pizzás doboz is:

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: