hirdetés
wfwh.jpg

Adolf Hitler félt a fogorvosoktól – 10 "rettenthetetlen" vezető és a fóbiáik

Noha a félelem az alapvető emberi érzelmek egyike, talán furcsa, hogy történelmi személyiségek sem kivételek: ők is rettegtek valamitől.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2017. december 16.


hirdetés

A Listverse számba vette múltbéli vezetők fura fóbiáit, melyek némileg ellentmondanak a történelemkönyvekben megrajzolt, rettenthetetlen képnek...

10. Franklin D. Roosevelt és a tűzpixabay 01 tuz

Bár az vallotta: „az egyetlen dolog, amitől félnünk kell, az a félelem maga”, Franklin D. Roosevelt rettegett a tűztől. Feltehetőleg gyermekkori tapasztalatai miatt tartott tőle annyira. Aztán mikor az 1920-as években kerekesszékbe kényszerült, fóbiája fokozódott – attól rettegett, hogy mozgásképtelenként egy lángoló épületben reked.

Elnökségének ideje alatt is jobban tartott a tűztől, mint a merénylőktől. Éjszakára sem engedte bezárni az elnöki háló ajtaját, nehogy tűz esetén benn ragadjon, így a Titkosszolgálat munkatársainak járőrözniük kellett a minden éjjel Fehér Ház folyosóin. Mindezek ellenére ragaszkodott hozzá, hogy a családi karácsonyfát gyertyák díszítsék, ne pedig elektromos égősor.

9. Dzsingisz kán és a kutyák

hirdetés
pixabay 02 kutya

A legenda szerint a mongolok nagyvezére mindössze három dologtól félt: az anyjától, a feleségétől és a kutyáktól. A későbbi kánnak apja, Jiszügej választott feleséget, még mikor mindössze nyolc esztendős volt. Hogy ledolgozza a későbbi hozományt, a lány családjához adta munkára.

Figyelmeztette azonban leendő nászát, hogy fia fél a kutyáktól, s kérte ne hagyják, hogy kutyák megijesszék őt. Volt, aki bírálta a kánt, amiért ennyire tartott az ebektől, ám félelme valószínűleg bölcs előrelátás volt. A mongol kutyák ugyanis nagyok és agresszívek, gondolkodás nélkül megtámadják és széttépik a gyanútlan utazót.

8. Kim Dzsong Il és a repüléspixabay 03 repulojpg

Az egykori észak-koreai diktátor rettegett a repüléstől, szinte mindenhová páncélozott vonattal utazott, még a messzi Szovjetunióba és Kelet-Európába is. Apja, Kim Ir Szen egy darabig ugyan igénybe vette a légiközlekedési eszközöket is, ám néhány gyanús incidens után egyikük sem igen ült már repülőre.

Kim Dzsong Il-nek állítólag egy hosszú forradás húzódott a homlokától a feje tetejéig, melyet egy 1976-os helikopterbaleset során szerzett. Az eset komoly fizikai és lelki megpróbáltatást is jelentett neki, mely élete végéig nyomasztotta. Fia és utódja, Kim Dzsong Un azonban már gyakran látható fotókon, amint repülőből száll ki, vagy épp a pilótafülkében utazik.

7. VIII. Henrik és a betegségek

A hírhedt angol uralkodó a betegségektől, főként a pestistől és a titokzatos „angol izzadástól” rettegett. Akkoriban az uralkodó és kísérete az országot járta, és sorra látogatták a nemesi birtokokat, kolostorokat, hogy elnyerjék az alattvalók bizalmát. A pestisjárvány ideje alatt azonban Henrik igyekezett távolt tartani magát mindazoktól, akik hordozhatták a kórokat, miközben továbbra is járta a vidéket, ám így nemigen tudott bizalmi viszonyt kialakítani alattvalóival.

Az 1528-as járvány kitörésekor a királynéval és szeretőjével, Boleyn Annával egészen hertfordshire-i rezidenciájáig menekült Londonból.

Mikor Anna komornái megbetegedtek, Henrik 20 kilométerrel arrébb költözött, Annát pedig visszaparancsolta apja házába. Ám legalább velük küldte az ország második legjobb orvosát. Szerencsére Anna felépült, a járvány pedig lassan elhalt a fővárosban, így a király és kísérete visszaköltözhetett. (Azt azonban nem állíthatjuk, hogy eztán boldogan éltek, míg meg nem haltak.)

6. Augustus császár és a villámokpixabay 04 villam

A római történetíró, Suetonius szerint a Római Birodalom alapítója félt a mennydörgéstől és a villámlástól. A cantabriai hadjárat alatt egy éjszaka Augustus az árnyékszéken ült, mikor kis híján belecsapott a villám. Az ijedt és babonás uralkodó gyorsan fel is építtette Jupiter, a villámok istenének templomát, hogy az égiek kedvében járjon, ennek ellenére félelme élete végéig megmaradt.

5. Hérakleitosz bizánci császár és a vízpixabay 05 viz

Azt mondják, félelme a befolyásos asztrológus, Stephanos jóslatán alapult, aki a csillagokból kiolvasta, hogy Hérakleitosz vízbe fullad majd.

A perzsák felett aratott győzelmek után számos vereséget kellett elszenvednie a muzulmán seregektől és a kudarcok rendkívüli módon megviselték a császárt: többek közt rettegni kezdett a víztől is. Miután az arabok legyőzték, csapataival menekülnie kellett Szíriából, ám félelmei miatt késlekedett a boszporuszi átkeléssel. Végül faágakkal borított csónakokból álló hídon volt kénytelen átkelni rajta.

4. Nagy Péter cár és a rovarok

A haladó szellemű orosz cárról az a hír járta, hogy kifejezetten utálta a csótányokat – még az épületből is elmenekült, ha találkozott egy példánnyal. Országjárás közben mindig kisepertette szolgáival a kiszemelt szállást, így próbálva megoldani a csótánymentesítést.

Állítólag egyszer egy tiszt faházában vendégeskedett, s mikor vacsorához ültek, a cár megkérdezte, van-e csótány a házban. „Nem sok” – válaszolta a tiszt.

„És úgy a legegyszerűbb megszabadulni tőlük, hogy egy élő példányt a falra szegezünk.”

Az anekdota szerint a cár megfordult, és meglátta a kínlódó rovart. Ekkor felpattant, orrba vágta a tisztet, majd kíséretével együtt távozott.

3. Moammer Kadhafi és a tériszony

Az egykori líbiai diktátor nehéz ember hírében állt. Nem csak a magasságtól rettegett, de nyolc óránál hosszabb ideig nem volt hajlandó nyílt vizek felett repülni, mellyel komoly fejtörést okozott az utazásait szervező alkalmazottaknak.

Az Egyesült Államok líbiai nagykövete, Gene A. Cretz szerint ráadásul Kadhafi nem ment 35 lépcsőfoknyinál magasabbra, és a számára lefoglalt épületekben mindig az első emeleten kellett biztosítani a szállását, de az is előfordult, hogy felállították beduin sátrát, ezzel demonstrálva hagyománytiszteletét.

2. Winston Churchill és a nyilvános beszéd

Ma már a XX. század legjelentősebb szónokai közt tartjuk számon az egykori brit miniszterelnököt, korai éveiben azonban meg kellett küzdenie némi nehézséggel, melyet maga „akadozó beszédként” jellemzett. Mikor 29 évesen parlamenti képviselővé választották,

három hosszú percig állt kínos szótlanságban, mielőtt a helyére ment. Akkor megfogadta, soha többé nem érheti ilyen szégyen.

A problémán úgy igyekezett úrrá lenni, hogy hetekkel korában készülni kezdett a nyilvános felszólalásokra, így ráadásul sokkal tájékozottabb és ékesszólóbb volt, mint a többi politikus. Időnként teljesen értelmetlen nyelvtörőket gyakorolt, hogy felülkerekedjen a zavaró helyzeten.

1. Adolf Hitler és a fogorvosokpixabay 06 fogorvos

A náci vezér rettegett a fogorvosoktól. Hitlernek állítólag rengeteg szájüregi problémája volt, mivel nagyjából annyira utálta a fogorvosokat, mint amennyire szerette az édességet. Fogorvosa, Dr. Hugo Blaschke szerint Hitler gyakran panaszkodott fogfájásra és „borzasztóan rossz volt a lehelete, sárgultak a fogai, aftái és ínyproblémái” voltak. Előfordult, hogy nyolc nap alatt tudtak nála elvégezni egy egyszerű gyökérkezelést, mert annyira nem bírta a fájdalmat. Az anekdota szerint egyszer így panaszkodott Mussolininek a spanyol diktátorral, Franco tábornokkal való találkozás miatt: „Inkább hagynám, hogy kihúzzák két, vagy három fogamat, mint hogy ezt még egyszer végig kelljen csinálnom!”

Illusztrációk: Pixabay

Via Listverse


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
karora_ck.jpg

Ezekkel a karórákkal menőztek, akik a 70-es években születtek

Az NDK-s mutatós órák mellett természetesen a klasszikus japán és egyéb kvarcórák, amelyek az ébresztéshez különböző zenéket játszottak le.
Forrás: Játékmúzeum blog - szmo.hu
2020. november 16.


hirdetés

Egy virtuális Játékmúzeum azoknak, akik kedvelik a nosztalgiát és érdeklődnek a 60-as, 70-es vagy 80-as évek régi játékai iránt.

Már megszokhattátok, hogy időről-időre olyan nosztalgikus témákkal is igyekszem foglalkozni a blogon, ami nem feltétlenül a játékokkal kapcsolatos, viszont a gyerekkorunkat mindenképpen meghatározta.

Ilyen téma volt a televíziós műsorokkal foglalkozó sorozat, a zenékkel, reklámokkal, újságokkal foglalkozó sorozat is.

A mai téma egy kicsit furcsának tűnhet egy mai fiatal számára, de úgy gondoltam érdemes egy bejegyzést szentelni az órákra is.

Az órákra, amelyek akkoriban nem egyszerű időmérő eszközök voltak számunkra, hanem sokkal inkább vágyott tárgyak, sőt sok esetben státusszimbólumok is.

Aki a 70-es, 80-as években volt gyerek, azok számára ismerős lesz a ma bemutatásra kerülő órák többsége, hiszen egészen biztosan volt valamelyik haverunknak, osztálytársunknak vagy esetleg nekünk is ilyen óránk. Vágjunk is bele a nosztalgiázásba!

hirdetés

1.

Aki a 70-es években született az elsőként a mutatós karórákkal találkozott. Ebből általában a szovjet gyártóknak köszönhetően voltak gyerekeknek készült karórák is. A gyakoribb az egyszerű számokkal ellátott számlappal készült változatok voltak, de természetesen beszerezhetőek voltak különböző rajzokkal díszített változatok is.

Ezek még felhúzósak voltak, így minden reggel vagy este a tulajdonosnak akkurátusan fel kellett azt húznia, hogy ne hagyja cserben az órája.

2.

Még mindig a felhúzós karórák világánál tartunk, amikor a sokkal vagányabb Miki Egeres karórát mutatom meg nektek. Ez már valamivel komolyabbnak számított az én gyerekkoromban mint a szovjet kisórák, de ez nem a véletlen műve volt.

Miki egér kezei voltak a mutatók, amelyek az éppen aktuális időt mutatták. Mindig nagy csodálattal néztük azt, akinek ilyen órája volt, hiszen valószínűleg valami nyugati rokontól kapta. Itthon az ilyesmi akkoriban elérhetetlen kincs volt. Manapság néha feltűnik egy-egy ilyen óra valamelyik aukciós oldalon, de általában elég gyorsan talál új gazdára.

3.

A képen egy NDK-ban gyártott karórát láthattok, ami maga volt akkoriban a megtestesült vagányság. Az órát a Ruhla készítette és kicsit nagyzolósan Ruhla Digital volt a neve. Természetesen ez nem digitális óra volt, hanem még mindig a felhúzós szerkezettel ellátott szokásos karóra.

A különlegességét a számlap jelentette, amin egy mezőben az órát, míg a másik mezőben a percet tudtuk leolvasni. Több színben is gyártották és ilyen bizony még nálunk is volt a családban, mégpedig a bátyámnak.

4.

A kvarcórák forradalma lényegében ezzel a stílussal vette kezdetét. Ezek az órák már valóban kvarcórák voltak és elemmel működtek. Itt már nem kellett vesződnünk a felhúzással, mindössze arra kellett figyelmet fordítani, hogy az elem ne merüljün le.

Az első daraboknál még csak akkor vált láthatóvá a számlap, ha a tulajdonos megnyomott egy gombot, de ekkor tündöklő piros színben láthattuk a számokat. Az elemek ezekben az órákban nem húzták túlságosan sokáig, de ez senkit nem zavart akkoriban, mint ahogy az sem, hogy tűző napsütésben szinte lehetetlen volt leolvasni a pontos időt.

5.

És elérkeztünk ahhoz az órához, amire mindenki nagyon jól emlékszik. Ezek voltak a klasszikus kvarcórák, amelyek az ébresztéshez különböző zenéket játszottak le.

Ilyen órákat a legnagyobb gyártóktól kezdve a legkisebb távol-keleti cégek is készítettek, így találkozhattunk a Casio mellett mondjuk Montana, Piratron, Kessel márkájú órákkal is. Tanáraink gyűlölték ezeket az órákat, amelyek gyakran zavarták meg a tanítást - nem is teljesen véletlenül.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
csonka_janos-1.jpg

Hat magyar zseni, aki megváltoztatta az autók történelmét

Henry Ford, Ferdinand Porsche és a Bentley fivérek – az autóipar úttörőinek nevét máig őrzik az általuk alapított gyárak. Kevesebben tudják, hogy az iparág fejlődéséhez magyar származású mérnökök is döntően hozzájárultak.
HISTORY, Fotók: Wikimedia Commons - szmo.hu
2020. november 27.


hirdetés

A HISTORY televíziócsatorna új sorozata – Autók, amelyek megváltoztatták a világot – két rivális német mérnökkel kezdődik. Az autók felemelkedésének első mérföldköve az volt, amikor Karl Benz és Gottlieb Daimler a belső égésű motor megalkotásával lerakta az alapjait az egyéni mobilitás forradalmának.

A következő epizódok elemzik az autózás történelmét meghatározó társadalmi és technológiai folyamatokat. Ebben a történetben magyar származású mérnökök is fontos szerepet játszottak. Noha a HISTORY sorozata nem rájuk koncentrál, érdemes áttekinteni az autóipar legfontosabb magyar pionírjait.

A karburátor születése

Az első benzinmotoroknál még felületi porlasztást alkalmazták, így csak hozzávetőlegesen sikerült jó benzin-levegő keveréket előállítani az égéstérben. Ezt a problémát hidalta a Ganz gyár két munkatársa, Bánki Donát és Csonka János műegyetemi professzor találmánya, a porlasztó, vagyis a karburátor. Ötletét a legenda szerint egy körúti virágáruslány adta, aki kézi vízporlasztóval locsolta a virágokat. Hogy ez igaz-e, nem tudjuk. Mindenesetre a találmánnyal a benzinmotor megbízhatóan működő erőgép lett. A szabadalmi kérelmet 1893-ban adták meg, mintegy fél évvel megelőzve a német Wilhelm Maybachot.

Csonka János

Mint Makó Detroittól

hirdetés

A szegény makói parasztcsaládba született Galamb József már az iskolapadban elhatározta, hogy autókkal akar foglalkozni. Előbb ösztöndíjjal Németországba került, majd összespórolt pénzéből Amerikába utazott, hogy megtekinthesse az 1904-es St. Louis-i világkiállítást. Ezután Detroitban telepedett le, ahol felfigyelt rá Henry Ford. A Fordnál – többek között a szintén magyar Eugene Farkassal – Galamb vetette papírra a T-modell terveit. Az első futószalagon gyártott jármű igazi népautó lett, húsz év alatt 15 milliót adtak el belőle. A tervezés során Galamb több újítást is bevetett, az ő találmánya volt például a bolygóműves sebességváltó.

Galamb József

Az áramvonalak atyja

Az első autók szögletes, lovas kocsira emlékeztető karosszériával készültek. Az aerodinamika tudományát egy monarchiabéli mérnök hozta be az autóiparba. Járay Pál magyar zsidó családban született Bécsben, Prágában tanult, majd a híres Zeppelin gyárban léghajókat tervezett. Az I. világháború után felépítette a világ akkori legnagyobb szélcsatornáját, majd a gépkocsik felé fordult. Svájcban telepedett le, ahol megnyitotta karosszéria-tervező irodáját. Bevezette az „áramvonalas autó” fogalmát, elveit egyre több autógyár kezdte alkalmazni az Auditól a Bugattiig, a Mercedestől a Maybachig. Az igazi sikert a Tatra márka hozta meg számára, amely még a ’60-as években is gyártott Járay-karosszériával autókat.

Járay Pál

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
pixa-dohany.jpg

Eltűnt illatok nyomában – a pestisjárvány elleni védekezésre használt illatoktól a dohány illatáig minden „történelmi szagot” össze akarnak gyűjteni

Elmúlt korok európai illatainak enciklopédiáját akarja létrehozni egy nemzetközi kutatócsoport.
MTI, fotó: Pixabay - szmo.hu
2020. november 20.


hirdetés

Az Odeuropa elnevezésű nemzetközi projekten brit és más európai tudósok, történészek és mesterségesintelligencia-szakértők dolgoznak. A 2,8 millió euróval támogatott kutatás az egykor ismerős, de mára már eltűnt illatok azonosítását, ha szükséges újrateremtését tűzte ki célul. Az illattárba a 16. századtól a 20. század elejéig gyűjtik az aromákat.

"Amint belemélyedünk az 1500-as évektől Európában megjelent nyomtatott szövegekbe, rengeteg utalást és leírást találunk bennük a különböző szagokról, a vallással kapcsolatos illatokról, például a tömjénről, vagy akár a dohány illatáról"

- mondta el William Tullett, a cambridge-i Anglia Ruskin Egyetem tudósa, az Odeuropa kutatócsoport tagja, a 18. századi Anglia illatairól készült könyv szerzője.

A hároméves projekt januárban induló első lépéseként olyan mesterséges intelligenciát akarnak kifejleszteni, amely segít a hét nyelven írt történelmi szövegek áttekintésében, valamint a szagok és azok kontextusának leírásában és a képeken ábrázolt illatokkal kapcsolatos részletek észlelésében.

hirdetés

Az összegyűjtött információkat az európai illatok online enciklopédiájának létrehozásához használják fel. Ebben megtalálhatóak majd bizonyos szagok, de rávilágítanak különleges szagokhoz kapcsolódó érzelmekre és helyszínekre is.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
sicc-osszes-kalandja.jpg

Sicc: Hogy lett egy amerikai macskából Magyarország kedvence?

Sicc történeteit Kálmán Jenő szedte szellemes rímekbe, és Tankó Béla kedves rajzaival lopta be magát egy ország szívébe. A foglalkoztató Sicc-könyveket pedig Karinthy titkára, a rejtvénykirály Grätzer József találta ki.
Tóth Noémi, Címkép: Régikönyvek - szmo.hu
2020. november 24.


hirdetés

A régi magyar mesekönyvek örökérvényű színfoltját jelentik a Sicc-kötetek. Több generáció nőtt fel a legendás vers-meséken, amelyek szókimondó humorán mindig a felnőttek kacagtak hangosabban. Mindezt Kálmán Jenőnek (1885-1968) köszönhetjük, akiről kevésbé köztudott, hogy előtte a magyar kabaré műfaját alapozta meg hazánkban. Az is eléggé érdekes élettörténeti mérföldkő volt, amikor frontszolgálat után Jenő egy szibériai hadifogolytáborban színitársulatot szervezett, rendszeres fellépésekkel.

Siccet, a fekete-fehér cicát sokan hungarikumnak hiszik, holott eredetileg amerikai, és Felix névre hallgat.

A Bibliotéka Kiadó vásárolta meg a nyugaton befutott képregény jogait a két világháború között, utána kapta a magyar nevet.

Az eredeti jog Pat Sullivan (1887–1933) ausztrál-amerikai karikaturista, úttörő animátor és filmproducer tulajdonában volt, akit a Felix the Cat című néma rajzfilmek gyártása tett világhírűvé. Akkor tört derékba a karrierje, amikor megjelentek a hangos Mickey Mouse rajzfilmek, ő pedig túl sokáig halogatta, hogy hangsávot tegyen Felix alá. Sajnos Sullivan nem volt éppen gyerekbarát figura: kőkemény alkoholista volt, ráadásul börtönben is ült egy 14 éves kislány megerőszakolásáért.

Kálmán Jenő szellemes négysorosaival sokkal nívósabbá vált a magyar változat, mint az eredeti – nem versbe szedett – képregény. Nem beszélve Tankó Béla (1885-1982) bájos, szerethető rajzairól, amelyek már a hazai közízlésnek lettek kitalálva. Megelevenedett színes tollai nyomán a szeleburdi macska nagy ellensége, Róka Rudi, illetve Sniff, a vizsla és Hápi kacsa egyaránt.

Kálmán Jenő (1885–1968)

A mesekönyveknek nagy sikere lett Magyarországon, amely annak is szólt, hogy friss, laza hangnemet ütöttek meg a rímek: nyoma sem volt bennük a megszokott sémáknak. Például a Sicc Meseországban című történetben Sicc nem várja tétlenül, hogy majd holmi csókra felébredjen Hófehérke, hanem megragad egy új divatlapot, hiszen

hirdetés

„…nincs olyan nő, ki föl nem ébred / új divatról hogyha szó van. /- Muti!- Sikolt Hófehérke, / és felül a koporsóban.”

Kálmán Jenő annyira örült a várakozásokat felülmúló sikerének, hogy egész életében sorra gyártotta a Sicc-életművet, illetve diafilmeket és kifestőket is készített belőlük.

A fentiek nem összekeverendők a szintén Sicc névre hallgató – Szórakoztató időtöltések, cseles csalafintaságok alcímű – könyvekkel, amelyek Grätzer József (1897-1945) munkáját dicsérik. Rengeteg gyermek otthoni szórakozását jelentették ezek a kötetek, hiszen a bennük rejlő feladványokhoz csupa olyan dologra volt szükség, amelyek minden háztartásban fellelhetők voltak.

A szerző fantáziája nyomán egy egész ifjúság tudta, hogy megannyi izgalmas dolgot lehet kezdeni egy bottal, doboz gyufával, pohárral vagy papírral egyaránt.

Grätzer József arról volt ismeretes, hogy szenzációs keresztrejtvényeket készített: majdnem 150 rejtvényújság konkrétan belőle élt. Már amelyik nem csak plagizálta, azaz szó és fizetség nélkül ellopta a munkáit. Erről egy anekdota is fennmaradt: egyszer egy újság feladványában a „Grätzertől lopva” szöveg rajzolódott ki a megfejtéskor, a tanulságos eset után azonban érdekes módon mindig kifizették őt.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!