hirdetés
bpgy4_ck.jpg

Fizetős székek a Duna-korzón

Tudjátok, mennyit kellett fizetni? És mi volt a pestiek kedvenc téli sportja? Kiderül az is, milyen volt az utcaseprők munkája.
A FSzEK Budapest Gyűjteményének engedélyével - szmo.hu
2014. november 25.


hirdetés

Újra belepillantunk a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteményének születésnapi évkönyvébe, hogy megismerjük, milyen volt a pesti emberek élete az elmúlt 100 évben. A Gyűjtemény munkatársai úgy válogatják a fotókat, hogy a budapestiek minden társadalmi osztályát megismerhessük.

A mai kínálatból megtudhatjátok, mennyit kellett fizetni, ha valaki pihenni akart a Duna-korzó székein és mi volt a pestiek kedvenc téli sportja. Kiderül, hogyan utaztak a mesterlegények tapasztalatot szerezni, és milyen volt az utcaseprők munkája.

Napról napra Budapest

Az idén száz éve, hogy létrehozták a Budapest Gyűjteményt, a főváros könyvtárának várostörténeti különgyűjteményét. Az évforduló alkalmából a következő száz napon (szeptember 23. és december 31. között) minden nap leemelünk a könyvtár polcairól egy-egy budapesti „ínyencséget” (fotót, könyvet, kéziratot, térképet, kisnyomtatványt), s közkinccsé tesszük. Bízunk benne, hogy rendhagyó megemlékezésünk értő és kíváncsi szemekre talál.

Dupla leszúrt...

hirdetés

és ki ne tudná folytatni: Rittberger. Műkorcsolya és jégtánc versenyek, a riporterek sziporkáznak, most is halljuk Vitray Tamást, ahogy a kűrruhákat bemutatja, és „csak a végéig így bírja, jaj, el ne essen!”

Hölgyeim és Uraim! Tessenek a korcsolyákat élezni, a lábakat bemelegíteni, mert hamarosan nyit a Városligeti Műjégpálya. Kedvcsinálónak íme néhány kép, hogyan és miben korcsolyáztak régen.

korcsolya_ellinger_illes_1900

Ellinger Illés képe 1900-ból

korcsolya_1910

1910

korcsolya_1940_kosztumos_jegunnepely

Kosztümös jégünnepély 1940-ben

A székes főváros

Buchwald Sándor vasbútorgyáros 1890-ben nagy leleménnyel jogot szerzett arra, hogy látványos vas karosszékeket helyezzen el a kiemelt zöld területeken, így a Duna-parton és a Stefánia úton, és pénzt kérhessen használatukért. A jegyeket a „Buchwald-nénik” kis válltáskából árulták, előbb 5 majd 3 krajcárért.

A bevételből a tulajdonos havi 5 koronát fizetett a fővárosnak. A székek nagyon népszerűek voltak, így később már négy-öt sorban sorakoztak a város pihenőhelyein. Éjszakára a közkedvelt utcabútorokat egymáshoz láncolták, nehogy…

korzo_1887

A Ferencz József rakparti sétány, Háry Gyula rajza alapján, 1887.

korzo_1905_1913

A fotós ismeretlen, a kép 1905-1913 között készülhetett

korzo_1910

A Duna-korzó 1910-ben

korzo_1940

Ki lehetne rakni a "Megtelt" táblát, 1940

Buchwald engedélyét a Tanácsköztársaság idején nem hosszabbították meg, sőt, úgy döntöttek, hogy a sétálók a vas karosszékeken ezután ingyen pihenhetnek.

A székek nagy része a második világháborúban megsemmisült. A 2000-es évek elején azonban eredeti rajzok és képek alapján újragyártották, így a Duna-korzón ismét láthatjuk a jellegzetes fémvázas székeket.

Vándorlás a hosszú úton

A céhbeli mesterré avatás egyik feltétele a középkortól kezdve a vándorlás kötelezettsége volt, vagyis, hogy a mesterlegény a tanulóhelyétől távol is bővítse szakmai ismereteit. A 18. században a következő úti okmányok voltak forgalomban: Levél, Úti-Levél, Utazó Levél, Útlevél, továbbá az ilyen célt is szolgáló, a céhlegények részére kiadott Bizonyság Levél vagy Kundschaft, illetve az ezt 1816-ban felváltó Vándorkönyv, Vándorlókönyv. Az utóbbi okmányokat használták a külhonba igyekvő diákok, mesterlegények is.

Feljegyezték benne a legény adatai mellett, hogy honnan érkezett, merre megy, mi a mestersége. A mesterek kézírásos bejegyzéseikkel, hivatalos pecsétjükkel igazolták a legény vándorlásának útvonalát, a mesternél eltöltött tevékenységét, munkavállalásának időtartamát és a „magaviselését”.

Csendes János csizmadia legény vándorlókönyve

vandorlokonyv1

vandorlokonyv2

vandorlokonyv3

A kiegyezés után tíz évvel, 1877-ben adták ki az első útlevélkönyvecskét. Ez már nagyban hasonlított a modern útlevelekhez.

Súlyosan sepernek…

Lehetnek nők, férfiak, öregek, fiatalok, soványak, kövérek, mogorvák vagy vidámak, egy biztos: kezükben seprű és lapát van, esetleg kerekes kocsit tolnak maguk előtt. Söprik az utcát, mert: ők az utcaseprők.

Nyomukban eltűnik a szemét, a zivatarként hulló őszi levéláradat, a városi ebek kutyagumija, s az utca megtisztul. Végzik a dolgukat esőben, szélben, hóban, mert ők az utcaseprők.

utcasepro_1906

Reggeli névsorolvasás az úttisztító dolgozóknál, 1906.

utcasepro_1917

Utcaseprő 1917-ből

utcasepro_1930_40

A 30-as, 40-es évek utcaseprője

utcasepro_1940

A pesti utcaseprő, 1940

utcasepro_1943

Utcaseprő az Apponyi téren, 1943.

utcasepro_1949

Pesti utcaseprő 1949-ben

Nyomj egy lájkot, ha szereted a régi Budapestet is!


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
okmok-vulkán.jpg

Kitört egy hatalmas vulkán Alaszkában, felgyorsult a római köztársaság bukása

A Julius Caesar halála körüli évek írott forrásai szokatlanul hideg időjárásról, rossz termésről, éhínségről, betegségekről, békétlenségről számolnak be a Földközi-tenger partjainál. Ekkortájt két kitörés is volt, a klímamodellek szerint a nyár és az ősz akár átlagosan hét Celsius-fokkal is hűvösebb lehetett még Európában is.
MTI, fotó: Wikipedia - szmo.hu
2020. június 23.


hirdetés

Gyorsíthatta a római köztársaság és a Ptolemaioszok egyiptomi uralmának bukását az alaszkai Okmok vulkán kitörése i. e. 43-ban egy új nemzetközi kutatás szerint.

A Julius Caesar római államférfi i. e. 44-ben történt halála körüli évek írott forrásai szokatlanul hideg időjárásról, rossz termésről, éhínségről, betegségekről, békétlenségről számolnak be a Földközi-tenger partjainál. Ezek a tényezők vezettek végül a római köztársaság és a ptolemaioszi Egyiptom bukásához.

A történészek régóta sejtették, hogy a természeti jelenségek vulkánkitörés számlájára írhatók, de nem tudták megállapítani, hol, mikor és milyen erővel törhetett ki a tűzhányó.

Az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) megjelent tanulmány szerzői északi-sarkköri magmintákban talált tefra, vagyis vulkánok által kilövellt szilárd törmelékanyag elemzésével jutottak el oda, hogy az alaszkai Okmok vulkán i. e. 43-as, kalderát kialakító erupciója összefügghet a Mediterráneum eddig megmagyarázhatatlanul szélsőséges időjárásával.

- Lenyűgöző dolog, amikor bizonyítékot találunk arra, hogy egy tűzhányó a világ másik felén kitör, ezzel hozzájárul a római köztársaság és a hellenisztikus egyiptomi állam bukásához és a római birodalom felemelkedéséhez - mondta el a ScienceDaily.com-nak Joe McDonnell, a renói Sivatagkutató Intézet (DRI) tudósa, a kutatás vezetője.

hirdetés

A felfedezés tavaly történt a DRI jégminta-laboratóriumában, ahol McConnell és a svájci Michael Sigl egy mintában szokatlanul jó állapotban fennmaradt tefrára bukkantak. Ezután új vizsgálatokat végeztek grönlandi és oroszországi fúrások mintáin, melyeket még az 1990-es években gyűjtöttek és amerikai, dán és német intézetekben őriztek. Korábbi mérések eredményeit is figyelembe véve világosan kirajzolódott két kitörés, az egyik i. e. 45-ből, amelyik erőteljes, de rövid volt, és egy másik, sokkal hatalmasabb és elhúzódóbb esemény i. e. 43-ból, amelynek következményei több mint két további éven át nyomot hagytak a jégmintákban.

A második kitörést tovább vizsgálták a jégben talált tefra geokémiai elemzésével és megállapították, hogy a minták megegyeznek az Okmok alaszkai vulkán kitörésének apró szilánkjaival. Ez volt az elmúlt 2500 év egyik legpusztítóbb erupciója.

Ezután brit, svájci, ír, német, dán, alaszkai és connecticuti történészek és természettudósok az egész világról összegyűjtötték a különböző tudományágak bizonyítékait: többek között fák évgyűrűinek az éghajlatról tanúskodó adatait és barlangok kőzetrétegeinek mintáit.

Számítógépes szimulációval vizsgálták a vulkáni tevékenység idő- és térbeli hatásait az adott időszakban, hogy jobban megértsék, hogy befolyásolta az esemény az éghajlatot és a történelmet.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
balassi-sztergom.jpg

Iszákos erőszakoló vagy nagy reneszánsz költő? Balassi Bálint ad okot bőven mindkét jelzőre

A magyar nyelvű irodalom első klasszikusa, Balassi Bálint, a XVI. század hírhedt „rocksztárja” is volt egyben. Kortársai inkább a tivornyáiról ismerték, mintsem a romantikus költeményeiről.
Tóth Noémi írása - szmo.hu
2020. június 30.


hirdetés

Bár Balassi Bálint (1554-1594) irodalmi érdemei elvitathatatlanok – hiszen ő volt az első tehetséges magyarul verselő költő, aki ráadásul elsőként rendezte ciklusokba a munkásságát –, de ez legfeljebb csak kicsit menti fel a többi, életét legalább ennyire meghatározó tette alól.

Az egész Felvidéket uraló főúr, Balassi János báró fiaként gyakorlatilag bármit megtehetett, és meg is tett. Családjának szerencséje volt, hiszen a törökök pont nem az ő birtokaikat foglalták el azokban a vészterhes időkben. Balassi a tipikus elkényeztetett, gazdag gyerekek életét élte Zólyom városában. Hiába a kitűnő neveltetés, csak az szórakoztatta igazán, ha ittasan embereket fosztogathatott, zaklathatott vagy éppen erőszakolhatott.

1583-ban olyan irományt rittyentett a zólyomi bírónak, miután beperelték, mert nyilvánosan ki akart rabolni és meg akart rontani egy polgárasszonyt, hogy a fal adta a másikat. Néhány idézet önmagáért beszél belőle:

„Írták azt énmagam felől, hogy én néminemű asszonyállatot szabad utában nemcsak megfertőztettem, hanem még ugyan megfosztottam volna. Erre azt felelem, hogy hazudtak tisztességemben praktikáló ároló kurvájok és beste kurvafiajok. … Írták azt is, hogy feleségek, sem gyermekek tőlünk békével nem maradhatnak, de ez eborcák bár ne többet nevezzenek, hanem csak egyet, mely asszonyembert avagy leánt igyekeztem én itt megszégyeníteni. Ha feleségek jámbor, miért féltik, ha tudják, hogy aranyat rozsda nem fog. Ha pedig nem az, miért őrzik, holott tudják, hogy az Philelphus gyűreje nélkül meg nem oltalmazhatják.”

hirdetés

Az említett hölgyet végül a szolgája mentette meg a részeg nemestől úgy, hogy ráfogta a fegyverét.

A költő élete jelentős részében rajongott valakiért, de igazi szerelmet egyedül Losonczi Anna iránt érzett, akivel egri szolgálata alatt ismerkedett meg, az ottani kapitány lányaként.

Sokéves viszonyuk szépséghibája, hogy a műveiben Júliának keresztelt asszony, egy tehetős főúr felesége volt, ráadásul szerelmüket kettévágta közben a költő érdekházassága is. És ha ez még nem lenne elég kacifántos, Balassi két duhajkodás között nem mást vett nőül 1584-ben, mint Dobó István lányát, azaz a saját unokatestvérét, Krisztinát. A kurafi úgy gondolta, vele együtt a sárospataki vár is hozományként jár, de az ottaniak kikergették onnan.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
oshullo-tojas-fosszilia.jpg

Közel 10 év után derült ki, pontosan mi az a hatalmas fosszília, amit az Antarktiszon találtak

Egy focilabda méretű kőnek tűnik, de a tudósok szerint egy őshüllő hatalmas, megkövesedett tojásáról van szó.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 26.


hirdetés

Egy óriási, rejtélyes őskövületet találtak chilei kutatók még 2011-ben az Antarktiszon, de csak mostanra sikerült kideríteni, hogy pontosan mi is ez - írja a Science Alert a Nature szaklapban publikált tanulmány alapján.

A focilabda méretű fosszília egy megkövesedett lágy héjú tojás, amit még nagyjából 68 millió évvel ezelőtt rakott le egy állat. A tudósok szerint egy már kihalt tengeri hüllő tojása lehet.

A szakemberek azért nem jöttek rá sokáig, hogy a jókora ősmaradvány igazából egy tojás, mert nagyon ritka, hogy ilyen jó állapotban fennmaradjon egy lágy héjú tojás, ráadásul a mérete is átlagon felüli.

Lucas Legendre, az erről szóló tanulmány vezető kutatója azt mondta,

hirdetés

még soha nem fedeztek fel ekkora méretű lágy héjú tojást, a tudósok nem is tudták, hogy ilyen nagyra is meg tudnak nőni ezek a tojások. Ennél nagyobbat csak a már szintén kihalt elefántmadár rakott, amelyet a világ valaha élt legnagyobb madaraként tartanak számon.

Giant Egg Discovered In Antarctica Belonged To Marine Reptile

giantegg #mosasaur #reptile A large #fossil discovered in Antarctica by Chilean researchers in 2011 has been found to be a giant, soft-shell #egg from 66 mi...

Azt azonban még nem sikerült kideríteniük, hogy pontosan milyen állat rakhatta le ezt az óriási tojást. Ezt az is nehezíti, hogy a belsejében nem találtak csontvázat, amely alapján szűkíthetnék a kört.

Lapozz az óriáshüllő képéért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
titanic-hajopincer-levele-northfoto-cimkep.jpg

Előre érezhette a bajt a Titanic egyik hajópincére: nyugtalanító sorokat írt levelében a feleségének

Három nappal az óceánjáró hajó elsüllyedése előtt írt a szerelmének az akkor 30 éves férfi. A céges papírra körmölt levele most egy vagyonért kelhet el egy árverésen.
Fotó: Northfoto/BNPS - szmo.hu
2020. június 22.


hirdetés

Megérezte a Titanic átkát egyik hajópincére, akinek szívszorító levelét rövidesen elárverezik. Az akkor 30 esztendős Edward Stone a szerencsétlenül járt óceánjáró tulajdonosának, a White Star Line-nak céges papírján írt levelet feleségének, Violetnek, nem sokkal azelőtt, hogy a Titanic elhagyta az írországi Queenstown kikötőjét New York-ba tartva 1912. április 11-én.

Ebben annak a félelmének adott hangot, hogy nem ez lesz „az életét megkoronázó útja”

– idézte az Express.

Elképzelhető persze az is, hogy a hajópincér csak a várhatónál kisebb anyagi haszonra célzott, mivel a Titanic indulása előtt országos szénbányász-sztrájk volt Nagy-Britanniában, ezért sokan lemondták vagy későbbre halasztották amerikai útjukat.

Stone utalt a két nappal korábbi esetre, amikor a Titanic kis híján összeütközött a New York óceánjáróval a southamptoni kikötőben, ami meghiúsította volna végzetes útját.

hirdetés

A férfi ajándékot is ígért kedvesének, és örök szerelméről biztosította „szívbéli kicsi feleségét”. Három nappal később Stone egyike lett annak az 1522 embernek, akik a jeges Atlanti-óceánban lelték halálukat, miután a Titanic jéghegynek ütközött. Holttestét néhány nappal később megtalálták, és Kanadában, Halifax-ben temették el.

A levelet Stone egyik rokona bocsátotta árverésre néhány fotóval együtt, amelyek a házaspárról készültek. Az aukciót a dél-angliai Devizes-ben tartják.

A levél értékét 18 ezer fontra (kb. 6,8 millió forint) becsülik,

mert a Titanic fedélzetén és a White Star céges papírján írt levelek, feljegyzések iránt mindig nagy az érdeklődés. Ezek ugyanis kézzelfogható kapcsolatot jelentenek az óceánjáróval - mondta az árverés szervezője.


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!