hirdetés
fishing0.jpg

Fishing on Orfű: a fesztivál, amit fellépőktől függetlenül is imádnak az emberek

Zsinórban ötödjére volt teltház, pedig idén nem játszott a Kispál és a Borz, sőt több másik sztárzenekar is kimaradt a programból. Vajon mi a siker titka?
Szöveg és fotó: Láng Dávid - szmo.hu
2018. június 26.


hirdetés

A tavalyi jubileum után a Fishing on Orfű visszatért a megszokott négynapos felálláshoz, ráadásul ezúttal a nyitónapra sem jutott semmilyen különleges produkció, mint az elmúlt években a Lovasi 50, vagy a tematikus Kispál-bulik.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy az érdeklődés bármivel is csökkent volna: úgy tűnik, a fesztivál eljutott arra a pontra, amikor már igazán nagy húzónevek sem kellenek ahhoz, hogy minden jegyet elővételben eladjanak.

Persze szó sincs róla, hogy annyival gyengébb lett volna a zenei felhozatal. Ezúttal sem maradt ki például a Quimby, a Péterfy Bori & Love Band, a hiperkarma, a Vad Fruttik, a Supernem, a PASO, az Esti Kornél, vagy az Anna & the Barbies, hogy csak néhány példát említsünk.

Sőt, a Subways személyében még egy külföldi sztárfellépőt is sikerült megnyerni, akik korábban a Sziget nagyszínpadát is többször megjárták.

Ugyanakkor tény, hogy érzékelhető volt a vérfrissítés is a programban. A két fő színpadra több olyan név is felkerül, akik eddig kisebb helyszíneken kaptak lehetőséget. A Szabó Benedek és a Galaxisok, a Csaknekedkislány és a Bohemian Betyars a Borfaluból került át, a Lóci Játszik az erdei helyszínről, a Müller Péter Sziámi Andfriends pedig szintén a Borfaluból a nagysátorba.

hirdetés

Mindannyiuk esetében elmondható, hogy teljesen megérdemelt volt a szintlépés: eddig jóformán egy gombostűt sem lehetett leejteni, akkora tömeg volt a koncertjükön. Most sem voltak kevesebben, sőt inkább többen, a nagyobb befogadóképesség miatt viszont sokkal jobban eloszlott a közönség.

Azért így is adódtak kellemetlen pillanatok a tömeg miatt, leginkább a Tűzhöz közel színpadnál.

Ide több olyan előadót is felraktak, akiknél a produkció jellege miatt jogos volt a helyszínválasztás – hiszen akusztikus, tábortűzi zenét játszanak –, de annyian voltak kíváncsiak rájuk, hogy az már az élvezhetőség rovására ment.

A Lovasi által fémjelzett Véletlen trió, az Aranyakkord (Kiss Tibi és Vastag Gábor duója), Bérczesi Róbert, valamint a 30Y-os Beck Zoli és Papa koncertjén is zsúfolásig megtelt az erdő. Tovább rontott a helyzeten, hogy a fura, hagymaalakú színpad miatt csak azok láthattak rá a fellépőkre, akik elől és közvetlenül szemben álltak – akik kicsit is oldalt, vagy hátrébb foglaltak helyet, maximum hallgathatták a zenét.

Jó kérdés, mi lehetne a megoldás, mivel ezeket a formációkat eleve kisebb, bensőséges hangulatú színpadokra találták ki, de a probléma ezzel együtt valós. Talán a színpadot kellene átalakítani, hogy legalább oldalról rá lehessen látni, már attól is sokkal jobb lenne.

Még egy kicsit a fellépőkről: kiesett pár olyan nagy név is, akik eddig biztos pontnak számítottak, most azonban nem hívták meg őket. Punnany Massif és Halott Pénz sem volt idén, ami engem személy szerint teljesen hidegen hagyott, de merőben ellentétes véleménnyel is találkoztam.

Tény, hogy két pécsi zenekarról van szó, akiknek ez gyakorlatilag hazai pálya, és mindig teljes joggal kapták meg a headliner pozíciót, de mint az újbóli teltház mutatja, a látogatottságon egyáltalán nem érződött a hiányuk.

Az Anna & the Barbies nőzőcsúcsot döntött a víziszínpadon

Beszélgetés a Viszkissel és az őt alakító Szalay Bencével

Meccset is lehetett nézni

És ez mutatja meg legjobban, hogy a Fishingből az elmúlt évek során tényleg igazi brand lett, ahová már csak másodsorban a fellépők miatt járnak az emberek, sokkal inkább a hangulat és a csodás tóparti környezet vonzza őket.

Idén is volt rengeteg off program: elindultak a hagyományos sör- és fröccstúrák, kora délután tematikus beszélgetéseket, éjjel filmklubot hirdettek, a másodjára megrendezett színházi helyszín révén pedig kulturálódásra is adódott lehetősége annak, aki erre vágyott.

Összességében remekül eltalálták az arányokat: bár a hangsúly továbbra is a koncerteken volt, ezek mellé éppen annyi plusz programot szerveztek, ami a szerethetőséget növeli, és nem meríti ki az "aki sokat markol, keveset fog" elvét.

Persze így is kellett nehéz döntéseket hozni, de arról egyáltalán nem volt szó, hogy aránytalanul sok dolog zajlott egy időben, és a mennyiség a minőség rovására ment.

Szóval az irány tökéletes, csak apróbb finomhangolásokra lenne szükség, hogy tényleg semmi negatívumot ne lehessen említeni a fesztivállal kapcsolatban. A zárómondat pedig a szokásos: jövőre ugyanitt!

(Még több képet IDE KATTINTVA lehet nézegetni.)


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
365nap.png

A nemi erőszakot dicsőíti sokak szerint, mégsem veszi le a 365 napot a Netflix

Túlságosan sokan nézik a filmet ahhoz, hogy csak úgy levegyék. A szolgáltató ilyenkor azt hangsúlyozza, hogy "meg kell adni nézőinknek a választás és a kontroll lehetőségét".
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 04.


hirdetés

Nem veszi le a műsorról a 365 nap című lengyel filmet a Netflix, bár többen felszólaltak ellene. Köztük volt az énekesnő, Duffy, aki szerint a film a nemi erőszakot, a szexkereskedelmet és a nők elleni szexuális agressziót élteti - írja a 24.hu. A walesi énekesnő néhány hónapja mondta el, hogy őt is elrabolták, bedrogozták és megerőszakolták. Mindezt és az aggodalmait a film miatt nemrég írta meg Reed Hastings Netflix-vezérigazgatónak.

Duffy levele nyomán petíció is született, amelyet már több mint hatezren írtak alá, és amelyben a film eltávolítását követelik. A Netfix szerint a filmnél egyértelműen jelezték, hogy erőszakot, szexet és meztelenséget ábrázol, ezen túl már a felhasználóra van bízva, hogy látni akarja-e.

"Hiszünk abban, hogy meg kell adni nézőinknek a választás és a kontroll lehetőségét a nézői élmény tekintetében. A felhasználók eldönthetik, hogy mit néznek meg, szűrőket állíthatnak be, és kizárhatják azokat a filmeket, amelyeket soknak éreznek"

– mondta a cég szóvivője.

A Netflix nem mindig áll így a problémás filmekhez: nemrég kivette a megnézhető filmek közül a Trópusi vihart, mert többen rasszistának gondolják. A 2008-as amerikai szatirikus akció- és komédiafilmben ugyanis Robert Downey Jr. feketére maszkírozva játssza el az egyik főszerepet, ami a streaming-szolgáltató szerint is sértő a feketékre nézve. Itt valahogy nem kell a választás és a kontroll lehetőségét megadni, igaz, nem is nagyon nézte már senki a filmet...

hirdetés

Viszont a 365 napot bár nem a Netflix gyártotta, ez egy lengyel film, amelynek csak a jogait vették meg, a cég ezt mindig hangsúlyozza, de azt kevésbé, hogy ez az utóbbi idők egyik legnézettebb filmje a stream-szolgáltatón.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
pamkutya-mark_szolo.jpg

Megjelent Pamkutya Márk első szóló dala, és a YouTube élére repült

A dal néhány óra alatt közel százezres nézettséget ért el a YouTube-on, és szárnyal tovább. Nektek hogy tetszik az új szám?
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 03.


hirdetés

Először jelentkezett szóló dallal Márk a Pamkutya formációból.

Az ironikus, lendületes Rapper leszek én című számért teljesen odavan a YouTube közönsége, péntek estére, néhány órával a premier után már a százezret közelítette a nézettsége az 1,2 millió feliratkozóval rendelkező Pamkutya csatornán.

Pamkutya Márk - Rapper leszek én (Official Music Video)

Köszönjük az autókat a DRX Sportnak, a Meglepkéknek és az Élményvezetés.hu-nak! Itt ti is vezethetitek őket: http://www.drive-x.eu Köszönjük a rendőrruhákat ...


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
eszenyi.jpg

Eszenyi Enikő felfüggeszti színészi tevékenységét

Július elsejétől Rudolf Péter vette át a Vígszínház irányítását, a rendezőnő azonban továbbra is karbantartja az általa rendezett előadásokat.
Fotó: Emmer László - szmo.hu
2020. július 08.


hirdetés

Már nem fog színpadra lépni Eszenyi Enikő, felfüggeszti színészi tevékenységét - mondta el az InfoRádiónak Rudolf Péter, aki július 1-től vette át a Vígszínház irányítását.

Mint mondta, két ember távozott az igazgatóváltás előtt, és mivel a társulat tagjai rajtuk kívül megmaradtak, nem sok új embert szerződtetett. Hat, már a színházban dolgozó egyetemista kapott szerződést, valamint Brasch Bende, mellettük pedig visszatér Elekes Péter, Méhes László és Seres Zoltán.

A színház korábbi igazgatója, Eszenyi Enikő azonban egyelőre nem akar fellépni, de továbbra is végzi majd a munkáját.

"Enikő most saját kérésre felfüggeszti a színészi tevékenységét, nem akar játszani. Viszont azokkal az előadásokkal kapcsolatos összes munkát elvégzi, amelyeket ő rendezett. Együtt beszéljük meg az esetleges szerepátvételeket, végigcsinálja a szokásos felújító próbákat"

- mondta Rudolf Péter, aki örül, hogy a rendezőnő az általa rendezett előadásokat ezután is karbantartja.

hirdetés

A színházigazgató azt is elmondta, hogy köszönetet kell mondani az elődjének, mert a Vígszínház biztos lábakon áll. Rudolf Péter szerint ez az évad nagyon fontos lesz, mert most alakul ki a színház jövője és az, hogyan épül majd fel a társulat.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
1-2.jpg

Tom Cruise: a legnagyobb sztár, aki nem hajt az Oscarra – ez a 10+1 legjobb filmje szerintünk

Volt vietnami veterán, undorító producer és önmagába szerelmes guru is.
Szajki-Vörös Adél, fotó: HBO GO - szmo.hu
2020. július 06.


hirdetés

Pár napja lett 58 éves Tom Cruise, aki egy ideje legalább tíz évvel fiatalabbnak néz ki, mint amennyi (most sem látszik rajta, hogy két év múlva a 60-at ünnepelheti. Ő az, aki A-kategóriás színésznek számít már több, mint harminc éve, hiszen a Top Gun már 34 éves film. Érdekes módon a legjobb mozijai a kilencvenes évekből valók - és nem azért, mert azóta rosszabb színész lett, hanem mert biztonsági játékos vált belőle, és szinte kizárólag akciófilmeket készít. Ha másba száll be, az sem dráma, holott régebben sok ilyet bevállalt. Ennek oka már egy másik cikk témája lenne, íme a kedvenceink tőle:

Plusz 1:  Trópusi vihar

Itt megcsillantotta komikusi vénáját, amiről ezelőtt nem sokat lehetett tudni - és az eredmény annyira jó lett, hogy majdnem készítettek is egy saját filmet a karakterének. Les Grossman, a kopaszodó, pocakos, hihetetlenül bunkó stúdiófőnök szerepét bizonyos pletykák alapján egyenesen Harvey Weinsteinről mintázta a színész, bár erről valódi források nem léteznek. A szerep az akkoriban a színész körüli botrányokról sikeresen elterelte a figyelmet és Cruise karrierjének is adott egy lökést. Ezután fordult rá az elsődleges akciósztár státuszra, ami be is jött neki.

10. Mission Impossible - Utóhatás

A Mission Impossible-széria nemcsak szuper filmzenéje miatt nehezen felejthető. A franchise 2018-as remeke szuper szórakozást nyújt látványos akciójeleneteivel, jól megírt fordulataival és persze Cruise-zal, aki ezúttal különösen odatette magát, ami a kaszkadőrjeleneteket illeti, amit mondjuk az esetében én nem is hívnék kaszkadőrjelenetnek, az angol stunt szó ezt sokkal jobban kifejezi. Az emelkedő helikopterről lógást például nem sokan csinálnák utána, de a két épület közt való ugrásáról számtalan sajtóhír is született, hiszen elszámolta az ugrást, és összetörte a lábát. Aztán lazán továbbfutott. Emiatt több hétre le kellett állítani a forgatást.

hirdetés

9. A holnap határa

Érdekes, hogy a színésznek gyakran van nagyon jó kémiája a kolléganőkkel, ez a film viszont nemcsak high concept forgatókönyve miatt kiemelt, hanem az Emily Blunt és Cruise között működő remek kémia miatt is. Blunt méltó akciótársa a színésznek a sci-fi, akció és dráma elemeket használó moziban, melynek ráadásul a humora is remek.

8. Jack Reacher

Tom Cruise nem lenne Tom Cruise, ha nem akarta volna szélesíteni palettáját az akciófranchise-ok világában, ezért előállt Jack Reacherrel, akinek sajátosan titokzatos, introvertált, de nagy szívű személyisége és természetesen homályos múltja van. A 2012-es mozi és a 2016-os méltó folytatása a klasszikusabb akciófilmek hagyományait követik, például Reacher iszonyú menő, bármennyi ellenféllel felveszi a harcot és simán lenyomja őket ököllel. De azért mindkét résznek megvan a saját jól megírt, izgalmas sztorija is.

7. Különvélemény

Nem ez volt az utolsó együttműködés a nagymester Steven Spielberg és Tom Cruise között, de ez a legjobb. A 2002-es mozi Philip K. Dick novellája alapján készült. A végtelenül izgalmas, a jövőben játszódó sztoriban Cruise karaktere azzal szembesül, hogy a rendszer, amiben hitt és dolgozott, ellene fordul, a gyilkosság-előrejelző gépezet ugyanis őt dobja ki tettesnek egy titokzatos ügyben. Remekül összerakott mozi, melyben váltakoznak egy jó krimi és a sci-fi műfaj elemei.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!