Film készül Rubik Ernőről
Két év múlva lesz 40 éves a Rubik-kocka. A születésnapra amerikai-magyar dokumentumfilm készül Rubik Ernőről, és az általa feltalált Rubik-kocka történetéről.
Szeretlek Magyarország
2012. november 21.

2014-ben, a játék születésének 40. évfordulóján mutatják be azt az amerikai-magyar közös filmet, amely a bűvös kocka és feltalálójának történetét meséli el.

Krajcsik Zsolt, a film producere az Indexnek elmondta: az amerikai cége kapta meg a kizárólagos jogokat az egész világra, és emellett a teljes exkluzivitást a filmre. A világ számos mozijában egyszerre mutatják majd be IMAX, mozi, tévé, és internet-verzióban is a filmet. "Drága film lesz a sok utazás, a féléves utómunka miatt. - És az IMAX-formátum sem olcsó: egyszerre több kamerával forgatunk 4K-méretben, ami a full HD-nál négyszer nagyobb".

Budapesten kezdik a Rubik-film első forgatását egy interjúval december 1-én. A film operatőre az Oscar-díjas Zsigmond Vilmos lesz. Barack Obama amerikai elnökkel is szeretnének egy beszélgetést, ő szintén nagy Rubik-kocka rajongó.

A film társproducere Michael Mansouri és Dominique Derrenger, executive producer az egyik legjobb amerikai karakterszínész Giovanni Ribisi, aki a Közellenségek és Elveszett jelentés című filmekben is szerepelt.

Krajcsik Zsolt már 17 éve dolgozik Hollywoodban trükkmesterként. Munkái láthatók a Titanicban, a Mátrixban és az X-Menben is. A híres Posta Bank-reklámok után költözött Amerikába, ahol mára a Digital Domain elnevezésű cégnél szuperprodukciók technikai jeleneteit rendezi.

A híres kocka évfordulóját egy világkörüli Rubik-kiállítással is megünneplik. A nyitány az USA-ban lesz, a Jersey City-ben lévő Liberty Science Centerben. A turné bejárja Dél-Amerikát, Ázsiát, és Európában fejeződik be. Budapesten a Rubik-kockát idéző múzeumban lesz majd a végleges helye. A film is részt vesz majd a múzeumi túrán. A kiállításról többet ITT olvashattok:

Aki pedig nem jut el a bemutatóra, kárpótlást kap a Google-tól. A webes felületen egy még titkos új honlapot fejlesztenek ki erre az alkalomra.

Ez lesz az első ilyen léptékű film Rubik Ernőről, a 68 éves feltalálóról és játékáról. A feltaláló a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem címzetes egyetemi tanára, és az általa létrehozott Rubik Stúdió igazgatója. A játékszoftverek fejlesztése, és az építészeti témák kötik le. A Rubik-kockát eredetileg diákjainak készítette a térlátás tanításához.

Tudtátok, hogy 43.252.003.274.489.856.000 lehetséges konfigurációja van a bűvös kockának?

A Rubik-kocka (másként Bűvös kocka, a szabadalmi leírásban térbeli logikai játék) mechanikus, egyéni logikai játék. A kocka oldalai különféle színűek és elforgathatók a lap középpontja körül. A forgatás során a szomszédos oldalak színe megváltozik. A rendszertelen forgatással az oldalak színösszeállítása összekeverhető. Bizonyították, hogy elméletileg bármely keverés után legfeljebb 20 tekerésből kirakható, de az összetettsége miatt összesen 43 252 003 274 489 856 000-féle (leírva; negyvenháromtrillió-kétszázötvenkettőbilliárd-hárombillió-kettőszázhetvennégymilliárd-négyszáznyolcvankilencmillió-nyolcsszázötvenhatezer) (kb. 4,3·1019) eltérő állás hozható létre.)

Budapesten is tervezik egy Rubik-múzeum felépítését. Erről ITT olvashattok. Egy hatalmas Rubik-kockát formázna az a múzeum, ami a Rákóczi híd budai hídfőjénél épülne meg. Az épületben az elmúlt 1100 év magyar szellemi teljesítményét, valamint a Rubik-kocka történetét mutatnák majd be.

A múzeum tervezésére nemzetközi pályázatot írnak ki, a részleteket ITT találjátok.

Idén magyar világrekord született a belgiumi Rubik-kocka kirakó bajnokságon. Endrey Marcell az egyik legnehezebb kategóriában, a vak kirakásban verte meg ellenfeleit, és új világcsúcsot ért el.

Nézzétek meg a győztes tekerést:

A kocka története:

Rubik Ernő eleinte a 2×2×2-es kockát szerette volna megalkotni. Az első problémába akkor ütközött, amikor nem tudta, hogy hogyan lehetne úgy összeállítani ezt a kockát, hogy mind a három tengelye körül elforgatható legyen. Rubik először gumigyűrűkkel próbálta egymáshoz rögzíteni a kis kockákat, de ez így nem sikerült, mivel egy idő után a gumiszalagok elszakadtak. Próbálkozott mágnesekkel is, de úgy meg könnyen szétesett a kocka, ezért a problémát úgy oldotta meg, hogy a kockaelemeket olyan alakúra faragta ki, hogy azok az alakjuknál fogva tartsák össze magukat.

Később különböző színekkel jelölte meg az oldalakat, hogy jobban lássa, hogyan mozognak egymáshoz képest. Rubik a végleges konstrukciós és formai kidolgozás után ismerte fel, hogy a kocka nemcsak a térbeli mozgások szemléltetésére alkalmas, hanem jó játék, és így értékesíthető is. A kocka színezésre Rubik Ernő külön gondot fordított; ezért a kocka szabványos színezése olyan, hogy átellenes (párhuzamos) oldalai a sárga komponensben különböznek; tehát így lesz a fehérből a vele átellenes sárga, a pirosból a narancssárga, a kékből a zöld. Sikerét leginkább annak köszönheti, hogy 3 dimenziós, és akárhogy is mozgatjuk, a játék egy darabban marad.

Ha te is szereted tekerni a Rubik-kockát, nyomj egy lájkot!


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!