hirdetés
fullad_ck.jpg

Figyelj a jelekre: így lehet felismerni egy vízben fuldokló embert

Egyáltalán nem hangosan és drámaian történik, mint ahogy azt a filmekben látni, hanem észrevétlenül és csendesen.
Forrás: Papás Mamás Magazin, Fotók: Pixabay - szmo.hu
2019. június 14.


hirdetés

A Papás Mamás Magazin segít szülőknek és nagyszülőknek a gyerekneveléssel és a család életével kapcsolatos kérdések megválaszolásában. Mindemellett remek családi programokat is javasolnak a szerzők és a jog útvesztőiben is utat mutatnak.

Strandolásra, tóparti hétvégére vagy a nyári nyaralására senki sem úgy készül, hogy fuldoklót mentsen ki a vízből, de tudjuk, hogy a baj egy pillanat alatt megtörténhet. Álljon itt példának egy nagyon tanulságos történet.

Egy család a tengerben úszott. A felnőttek is és a gyerek is jó úszók voltak. Egyszer csak egy közeli vitorlás kapitánya ugrott be a vízbe, és tempósan úszni kezdett a fürdőző család felé. A szülők csodálkoztak, hiszen semmi veszély nem fenyegette őket, még intettek is a kapitánynak, hogy minden rendben. Majd a kapitány odaért a nyolc éves lányukhoz, aki körülbelül három méterrel a szüleitől fuldoklott már, és elkezdte őt kihúzni a vízből.

Mi történt? A szülők, annak ellenére, hogy a gyerektől alig pár méterre fürdőztek, nem vették észre, hogy a lányuk már fuldoklik. Nem lehetett látni vagy hallani az erre utaló jeleket.

A kapitány azonban képzett vízi mentő volt, és 20 méter távolságból képes volt felismerni a vészhelyzet, mert jól tudta, hogy a fulladás a legtöbb esetben csendben zajlik…

A fulladás legtöbbször nem hangosan zajlik

Az estek többségében a fulladás nem egy hangos, zajos, drámai esemény, hanem csendes, laikusok számára alig felismerhető folyamatok sora. Éppen ezért nekünk szülőknek strandolás, vízparti pihenés előtt tudatosítanunk kell magunkban, hogy a gyerekek fürdés-lubickolás közben jellemzően hangosak, és játszanak.

Ha csak egy kicsit is elcsendesedni látszanak, akkor ébernek kell lennünk!

Kérdezzünk ilyenkor rá hangosan, hogy "minden rendben van?", és várjunk is tőlük reakciót.

Így vesszük észre, hogy fulladozik mellettünk valaki

1. Segélykérés

Azok az emberek, akik vészhelyzetbe kerülnek, a pánikreakcióktól nem tudnak racionális döntéseket hozni.

A test automatikusan túlélő üzemmódba kapcsol, többé már nem önkényesen kontrollál, hanem reflexszerűen.

Fulladáskor a test oxigénért küzd. Ha az orr- és a szájrész a vízfelszín fölé kerül, akkor nem történik más, mint a fuldokló személy levegőért kapkod. A legtöbb esetben nincs rá idő, hogy egyszerre levegőt is vegyen, segítségért kiáltson, és újra levegőt vegyen.

Éppen ezért a legtöbb esetben a fuldokló nem segélyért kiállt, hanem az oxigént gyűjtésre koncentrál. Az oxigén belélegzése - életveszély esetén - a fő prioritás a szervezet számára, a légző reflex minden más funkciót elnyom.

2. Integetés

Az is csak a filmekben fordul elő, hogy a fuldokló kapálózik és ordít. A valóságban azonban a kezek a legtöbb esetben a víz alatt vannak, hogy felhajtó erőt nyerjenek a felszínre kerüléshez - a fuldokló megpróbálja teljes erejével a víz felszíne felett tartania magát. Ez szintén ösztönös reakció, és nem akaratlagos cselekedet. Tehát

ne számítsunk arra, hogy a fuldokló kézzel-lábbal integetni fog, és értésünkre adja, hogy bajba került. Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy ha valaki segítségért kiállt, vagy kapálózik, akkor ne lenne bajban.

3. Szemek

Fuldokló emberek a szemüket zárva tartják, amíg az életükért küzdenek, vagy legfeljebb üveges tekintettel merednek a távolba.

Ez is egy olyan emberi reakció, amire azért van szükség, hogy a test teljes erejével a légzésre tudjon fókuszálni. Általában a hajak belelógnak a szembe, arcba, ami még a víz alatt került oda, és nem hátrarendezve látható, mint ahogy azt a legtöbb fürdőzőnél látni.

4. Testtartás

Ha egy fürdőző arccal a víz felé fordulva lebeg a víz felszínén, akkor a mentést 5 másodpercen belül meg kell kezdeni: szólni kell azonnal a vízi mentőnek, vagy kihúzni a személyt a vízből.

Az arc akkor van befordulva a víz felé, amikor a fuldoklónak már annyi ereje sincs, hogy a hátára forduljon.

Az ösztönös fuldoklási reakció alatt az ember függőleges testhelyzetben marad. Körülbelül 20-60 másodpercig képes a fuldokló a felszínen küzdeni, mielőtt végleg elmerülne.

Egy másik jel: a pánikszerű kapálózás úszási kísérlettel társul, ahol a lábakat a fuldokló kevésbé használja, mert a karjaira fókuszál. Próbálna "úszni", de nem igazán halad semerre.

Szintén jellemző: a fuldokló nem igazán úszik, hanem egy "láthatatlan létrát" mászik meg.

Fő szabály: mindig azt a személyt kell menteni elsőnek, aki "néma",

és csak utána azokat, akik már tudnak segítséget kérni, illetve a segítségnyújtásra aktívan reagálnak. A néma fuldoklók esetén már annyira akut a vészhelyzet, hogy nem tudnak segítségért kiáltani.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
par-romantikus-nyaralas-pexels-1000x667.jpg

'Nem vittem a mobilomat a párommal közös nyaralásunkra, és ez örökre megváltoztatott'

Az egészsége, a szellemi frissessége és a párkapcsolata is sokkal jobb lett egy hét telefonmentes vakációzás után - vallja egy újságírónő.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 09.Nagyon is mai és valóságos problémára világított rá az Elite Daily egyik újságírója, Tara Tadlock egy cikkében. Arról írt, milyen nagy hatása van a telefonnak a párkapcsolatokra, és mennyivel jobb, ha az együtt töltött időt nem zavarják meg az értesítéseket és az új üzeneteket jelző pittyegések és a meg nem szűnő hívások. Erre akkor jött rá, amikor a párjával nyaralni készültek, és egy étteremben beszélgettek a tervezett utazásról.

"Úgy tűnt, mintha a Messenger-üzeneteim és az e-mail értesítéseim, és a barátom üzleti telefonhívásai és a kollégáiktól érkezett üzenetek velünk vacsoráznának"

- írta a nő.

Már korábban is ezt érezte egy másik kapcsolatában, amikor a románc időnkét kihunyt, mert már többet foglalkoztak a telefonjukkal, mint egymással. Most pedig azt érzi, hogy a munkájuk a kettesben töltött szabadidejükben is kísérti őket - a mobiljaikon keresztül. Tara szabadúszó újságíróként e-mailben kommunikál a szerkesztőkkel, ezért folyamatosan csekkolja a fiókját, párja pedig egy új cég tulajdonosa, aki szintén függ az internettől. Az étteremben töltött vacsora után is végig e-mailekre válaszoltak, amíg hazaértek. Ekkor döntötte el magában a nő, hogy itt az ideje változtatni valamin, ha azt akarja, hogy a kapcsolatuk rendesen működjön.

"Sosem tartottam magam telefonfüggőnek, mert nem esett nehezemre, hogy kikapcsoljam a mobilomat, amikor a barátaimmal voltam, vagy filmet néztem. De túlságosan elkényelmesedtem, már úgy éreztem, mintha a telefonom is hozzám tartozna, mint egy testrész"

- vallotta be.

Ezek után elhatározta, hogy a párjával közös nyaraláson nem fog a telefonján lógni. Hogy biztos így legyen, el sem vitte magával a készüléket.

A repülőtérre menet mondta el ezt a barátjának, Luka-nak, aki először nagyon megdöbbent, de utána már izgatott mosoly ült ki az arcára. Megegyeztek abban, hogy a nő használhatja majd a férfi telefonját, de csak szigorúan munkaügyben - cikket kellett írnia a hotelről és a nyaraláson szerzett tapasztalatokról - ám minden más várhat, amíg haza nem érnek.

A pár 8 napot töltött Malajziában, Tara pedig nagyon sokat tanult arról, mennyire más állandó telefonozás nélkül élni.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
etelmergezes-1000x563.jpg

Nyáron nagyon figyelj: ezt a 6 ételtípust kerüld el, ha biztosan nem akarsz ételmérgezést kapni

Bill Marler ügyvéd húsz éve visz ételmérgezéses, peres ügyeket. Ezt a hat ételtípust ő maga sem eszi, soha.
Te Mind Unleashed. Címkép: Pexels - szmo.hu
2019. június 11.Megállíthatatlan hasmenés, folyamatos hányás, rettenetes közérzet, és - ami talán az egyik legjellegzetesebb tünet - hidegrázás. Az ételmérgezés velejárói, amelyeket sajnos elég sokan ismerünk. Bár az ételmérgezés csak a legritkább esetben halálos, rendkívül kellemetlen, és ami a legrosszabb benne: az esetek többségében fogalmunk sincs róla, hol szedjük össze.

Bill Marler ügyvéd, aki kifejezetten ilyen kártérítési ügyekre szakosodott, az elmúlt húsz évben 600 millió dollárnyi összeget perelt el éttermektől, élelmiszergyártó cégektől, akik harapnivalóikkal bizonyítottan - persze nem szándékosan - megmérgezték fogyasztóikat.

Az ügyvéd tehát szakértőnek számít, és listázta, melyek azok az ételek, amelyeket soha, sehol nem hajlandó megenni, mert a tapasztalatai szerint ezek a legkockázatosabbak.

1. Nyers osztriga

Bár Magyarországon nem szerepel a top ételek között, külföldi nyaralásokon gyakran belefutunk ebben az ínyencségbe az éttermek kínálatában. Mivel az osztrigát többnyire tényleg sütés-főzés nélkül, nyersen fogyasztjuk, nagyon veszélyes lehet, főleg az utóbbi öt évben.

Marler szerint ennek fő oka a globális felmelegedés, így az osztrigák élőhelyéül szolgáló vizek melegedése is. A melegebb vízben ugyanis többféle baktérium is életre kel és elszaporodik, többek között az ételmérgezést okozók is.

2. Gyümölcssaláta

Marler szerint ez a nyáron különösen népszerű ínyencség "kész pestis." Nem a gyümölcsökkel van a baj, hanem azzal, hogy sokszor puszta kézzel hámozzák és darabolják fel, olyan késekkel, amelyekkel mondjuk nyers húst vágtak előtte. A gyümölcsdarabok tele lehetnek kórokozókkal, persze nem mindegyik, de nem éri meg a kockázatot. Akkor már inkább egy mosott, egész gyümölcsöt együnk meg.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
ex-uzenet-1000x667.jpg

„Basszus, azt hittem, blokkoltalak!” – ilyen üzenetekkel koptatták le egyesek a bepróbálkozó exeiket

Hát, lehet belőlük válogatni... Mi sírva röhögtünk. :D
Independent. Címkép: Pexels - szmo.hu
2019. június 11.Mindannyiunknak ismerős a helyzet, amikor valaki csúnyán elbánik velünk, összetöri a szívüket, padlóra küld minket a fájdalom. De az élet mindig megy tovább, és mi nagy nehezen mégiscsak feltápászkodunk a padlóról.Többnyire ez az a pillanat, amikor az ex - hogy honnan képesek így időzíteni - hirtelen előbukkan a múlt ködéből, és így vagy úgy, többnyire egy puhatolózó üzenetben újra bepróbálkozik.

Mi pedig nézzük a telefonunk kijelzőjét tanácstalanul, és azon agyalunk, mit válaszoljunk. Az alábbi Instagram és Twitter posztok szerint néhányan ügyesen megoldották, érdemes tőlük tanulni.

#1

"Hé, összefutunk egy kávéra valamikor?"

Válasz:

HahaahahhahahHAHAHAHAHZHAAhahhahahaha

63.1k Likes, 1,155 Comments - Unspirational (@textsfromyourex) on Instagram: "HahaahahhahahHAHAHAHAHZHAAhahhahahaha"

#2

- Helló...

- Basszus, azt hittem, már blokkoltalak!

- Hát nem...bocs, akkor nem is zavarlak.

- Hálistennek.

Hey? is never a good opener anyway

19.6k Likes, 167 Comments - Unspirational (@textsfromyourex) on Instagram: "Hey? is never a good opener anyway"

#3

- Hogy vagy?

- Jól vagyunk.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
xbox.jpg

Jön az új Xbox konzol - elárulták, mi mindent fog tudni

Jövő karácsony tájékán már a polcokon lehet a különleges tudású konzol.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 10.A héten nyílik meg Los Angelesben az E3, a világ legnagyobb videojátékos eseménye. Várhatóan rengeteg újdonságot mutatnak majd be, az előzetes sajtótájékoztatón párat már el is árultak.

Egy jó hírt is közöltek,

2020 végére várható a következő Xbox konzol, amiről már régóta hallani lehetett.

A Scarlett nevű projektben készülő újdonságról annyit tudni már, hogy négyszer gyorsabb lesz, mint az Xbox One X, az AMD Zen 2 architectúrára épülő 12 magos, 3,4 GHz-es processzor mellett egy AMD-s grafikus chip is lesz, 14,36 teraflop számítási kapacitással, ehhez 28 GB GDDR6 RAM jár majd, valamint egy 500 GB-os SSD és egy 1 TB-os HDD - írta meg a 24.hu.

A Microsoft ígérete szerint elérhető lesz a 8K-s felbontás, a 120 képkocka per másodperces képfrissítés és a ray tracing nevű 3D-modellezési eljárás hadveres támogatása.

Az árról és a dizájnról és a hozzá való játékokról még nincsenek információk. Annyit azonban már tudni, hogy elérhető lesz rá a Halo Infinity, lövöldözős sorozat újabb része.

Fotó: illusztráció


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x