hirdetés
fullad_ck.jpg

Figyelj a jelekre: így lehet felismerni egy vízben fuldokló embert

Egyáltalán nem hangosan és drámaian történik, mint ahogy azt a filmekben látni, hanem észrevétlenül és csendesen.
Forrás: Papás Mamás Magazin, Fotók: Pixabay - szmo.hu
2019. június 14.


hirdetés

A Papás Mamás Magazin segít szülőknek és nagyszülőknek a gyerekneveléssel és a család életével kapcsolatos kérdések megválaszolásában. Mindemellett remek családi programokat is javasolnak a szerzők és a jog útvesztőiben is utat mutatnak.

Strandolásra, tóparti hétvégére vagy a nyári nyaralására senki sem úgy készül, hogy fuldoklót mentsen ki a vízből, de tudjuk, hogy a baj egy pillanat alatt megtörténhet. Álljon itt példának egy nagyon tanulságos történet.

Egy család a tengerben úszott. A felnőttek is és a gyerek is jó úszók voltak. Egyszer csak egy közeli vitorlás kapitánya ugrott be a vízbe, és tempósan úszni kezdett a fürdőző család felé. A szülők csodálkoztak, hiszen semmi veszély nem fenyegette őket, még intettek is a kapitánynak, hogy minden rendben. Majd a kapitány odaért a nyolc éves lányukhoz, aki körülbelül három méterrel a szüleitől fuldoklott már, és elkezdte őt kihúzni a vízből.

Mi történt? A szülők, annak ellenére, hogy a gyerektől alig pár méterre fürdőztek, nem vették észre, hogy a lányuk már fuldoklik. Nem lehetett látni vagy hallani az erre utaló jeleket.

A kapitány azonban képzett vízi mentő volt, és 20 méter távolságból képes volt felismerni a vészhelyzet, mert jól tudta, hogy a fulladás a legtöbb esetben csendben zajlik…

A fulladás legtöbbször nem hangosan zajlik

Az estek többségében a fulladás nem egy hangos, zajos, drámai esemény, hanem csendes, laikusok számára alig felismerhető folyamatok sora. Éppen ezért nekünk szülőknek strandolás, vízparti pihenés előtt tudatosítanunk kell magunkban, hogy a gyerekek fürdés-lubickolás közben jellemzően hangosak, és játszanak.

Ha csak egy kicsit is elcsendesedni látszanak, akkor ébernek kell lennünk!

Kérdezzünk ilyenkor rá hangosan, hogy "minden rendben van?", és várjunk is tőlük reakciót.

Így vesszük észre, hogy fulladozik mellettünk valaki

1. Segélykérés

Azok az emberek, akik vészhelyzetbe kerülnek, a pánikreakcióktól nem tudnak racionális döntéseket hozni.

A test automatikusan túlélő üzemmódba kapcsol, többé már nem önkényesen kontrollál, hanem reflexszerűen.

Fulladáskor a test oxigénért küzd. Ha az orr- és a szájrész a vízfelszín fölé kerül, akkor nem történik más, mint a fuldokló személy levegőért kapkod. A legtöbb esetben nincs rá idő, hogy egyszerre levegőt is vegyen, segítségért kiáltson, és újra levegőt vegyen.

Éppen ezért a legtöbb esetben a fuldokló nem segélyért kiállt, hanem az oxigént gyűjtésre koncentrál. Az oxigén belélegzése - életveszély esetén - a fő prioritás a szervezet számára, a légző reflex minden más funkciót elnyom.

2. Integetés

Az is csak a filmekben fordul elő, hogy a fuldokló kapálózik és ordít. A valóságban azonban a kezek a legtöbb esetben a víz alatt vannak, hogy felhajtó erőt nyerjenek a felszínre kerüléshez - a fuldokló megpróbálja teljes erejével a víz felszíne felett tartania magát. Ez szintén ösztönös reakció, és nem akaratlagos cselekedet. Tehát

ne számítsunk arra, hogy a fuldokló kézzel-lábbal integetni fog, és értésünkre adja, hogy bajba került. Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy ha valaki segítségért kiállt, vagy kapálózik, akkor ne lenne bajban.

3. Szemek

Fuldokló emberek a szemüket zárva tartják, amíg az életükért küzdenek, vagy legfeljebb üveges tekintettel merednek a távolba.

Ez is egy olyan emberi reakció, amire azért van szükség, hogy a test teljes erejével a légzésre tudjon fókuszálni. Általában a hajak belelógnak a szembe, arcba, ami még a víz alatt került oda, és nem hátrarendezve látható, mint ahogy azt a legtöbb fürdőzőnél látni.

4. Testtartás

Ha egy fürdőző arccal a víz felé fordulva lebeg a víz felszínén, akkor a mentést 5 másodpercen belül meg kell kezdeni: szólni kell azonnal a vízi mentőnek, vagy kihúzni a személyt a vízből.

Az arc akkor van befordulva a víz felé, amikor a fuldoklónak már annyi ereje sincs, hogy a hátára forduljon.

Az ösztönös fuldoklási reakció alatt az ember függőleges testhelyzetben marad. Körülbelül 20-60 másodpercig képes a fuldokló a felszínen küzdeni, mielőtt végleg elmerülne.

Egy másik jel: a pánikszerű kapálózás úszási kísérlettel társul, ahol a lábakat a fuldokló kevésbé használja, mert a karjaira fókuszál. Próbálna "úszni", de nem igazán halad semerre.

Szintén jellemző: a fuldokló nem igazán úszik, hanem egy "láthatatlan létrát" mászik meg.

Fő szabály: mindig azt a személyt kell menteni elsőnek, aki "néma",

és csak utána azokat, akik már tudnak segítséget kérni, illetve a segítségnyújtásra aktívan reagálnak. A néma fuldoklók esetén már annyira akut a vészhelyzet, hogy nem tudnak segítségért kiáltani.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
karszalag-drog.png

Ez a karszalag segíthet, hogy ne gináztassanak be egy buliban

Egy német egyetemista találta ki, praktikus, és gyorsan megállapíthatod, hogy van-e drog az italodban.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 21.A GHB vagy közismertebb nevén gina, ún. randidrog, és biztos mindenki hallott történeteket begináztatott lányokról vagy fiúkról, akiket aztán vagy megerőszakoltak, vagy kiraboltak. Kim Eisenmann, egy német egyetemista lány tavaly elkezdett azon gondolkodni, hogy lehetne megelőzni a hasonló eseteket. A barátnője italába drogot kevertek ugyanis, és a buli után meztelenül sérülésekkel a testén ébredt egy parkban. Kim végül kitalált egy különleges karszalagot, ami segít megállapítani, hogy tettek-e ginát az italunkba.

A találmány olyan sikeres lett, hogy azóta Németországban, Csehországban és Ausztriában már lehet is kapni a drogériákban, Angliában, Svájban, Hollandiában és Magyarországon pedig rövidesen megvásárolható lesz.

Kim szerint a korábban már megjelent drogfelismerő pohárral és szívószállal szemben a karszalag praktikusabb, viselése kényelmes, és uniszex is, valamint könnyű észrevenni, tehát aki drogot akar az italodba csempészni, nem valószínű, hogy a karszalag láttán be fog próbálkozni.

A karszalag egyébként nagyon egyszerűen működik: az italból rá kell cseppenteni a tesztmezőre, amely zöld marad, ha tiszta az ital, viszont kékre vált, ha drog van benne.

Lapozz a videóért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
alvaspexels.jpg

20 jótanács szakértőktől, hogyan aludj jól a tomboló kánikulában

Meleg test és hideg fej. Állítólag ez a dolog lényege, és ezekkel a trükkökkel el is lehet érni.
Independent. Fotó: Pexels - szmo.hu
2019. július 22.Európát újabb szaharai hőséghullám tarolja le a héten. De itthon sem lesz sokkal jobb a helyzet, ahogy arról mi is beszámoltunk, Magyarországon is marad a kánikula a következő napokban is, ráadásul egyre jobban melegszik az idő a hét folyamán, hétvégén már 35 fok is lehet.

A tartós hőséghez az európaiak nagy része nem nagyon van hozzászokva, ezért a brit lap, a The Independent orvosokat és alvásszakértőket kérdezett arról:

milyen trükkökkel lehet elérni, hogy a rekkenő hőségben is viszonylag jól tudjunk aludni, és ne hullafáradtan, golflabdányi karikákkal a szemünk alatt induljunk neki a dolgos ősznek. Íme a szakértők tanácsai.

1. Mielőtt lefekszel, tedd be az ágyneműdet a hűtőládába!

Az egészet, úgy ahogy van, néhány percre. Ha nem fér be, vagy nincs hűtőládád, a fridzsider mélyhűtő része is megteszi, a kispárna és a lepedő oda is befér.

2. Tölts meg egy termoszt jeges vízzel, és tedd a tested bizonyos pontjaira este!

Először a bokáidon időzz vele, aztán a térdeden, majd a lágyékodon, a csuklódon, a nyakadon, végül a szemöldöködön. Ez is csak pár perces rituálé lefekvés előtt, de sokat segít. Ha van jégakkud, egyet az ágyba is magaddal vihetsz, és éjjel időnként hűtheted magad vele.

3. Aloe verás, napozás utáni balzsam

Ha este ezzel kened be az egész testedet - főként, ha napközben a hűtőben tartottad - valóságos csodát tesz.

4. Spriccelő

Ezt sokan ismerik. Akár a növényeid vízspriccelője, akár egy kiürült tisztítós flakon, bármi megteszi. Töltsd meg hideg vízzel, tartsd az éjjeliszekrényeden, és időnként permetezd be magad vele.

5. Gyapjú

A legideálisabb alvó-szövet. Minél tisztább gyapjúból van az ágyneműd, a pizsamád, gyakorlatilag bármi, ami a testedhez ér éjszaka, annál jobb.

6. Ne egyél túl sok fehérjét!

Mármint este. A sovány hús, a hal, a tojás, a sajt, a joghurtok és a diófélék mind felmelegítik a testedet.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
farmer-szegecs-klimavedelem-1000x659.jpg

„Újratervezheti” a farmereinket a klímaváltozás - az egyik legmérgezőbb ruhadarabról van ugyanis szó

A 'Jeans Redesign' nevű, klímavédelmi kezdeményezés hatására a farmer, ahogy ma ismerjük, örökre megváltozhat.
CNN. Fotó: Pexels - szmo.hu
2019. július 19.Jeans Redesign Guidelines. Vagyis szabad fordításban Farmer-újratervezési Kódex. A CNN beszámolója szerint ez a neve annak a világméretű kampánynak, amelyet egy brit klímavédő szervezet, az Ellen MacArthur Alapítvány indított el.

Kevesen tudják, hogy a milliárdos divatipar a környezetünkre - és ránk nézve - az egyik legmérgezőbb üzletág. Különösen igaz ez a világ talán legnépszerűbb ruhadarabjára, a farmernadrágra, amely 150 éve gyakorlatilag a földgolyó minden pontján alapdarabnak számít.

A ma farmernadrág néven ismert ruhadarabot eredeti formájában egy favágó megrendelésére Jacob Davis szabómester készítette 1870-ben, aki az ehhez szükséges, erős pamutszövetet Levi Strauss San Franciscó-i méteráru-kereskedőtől vásárolta meg.

Annak érdekében, hogy a rávarrott zsebek minél erősebben tartsanak, Davis a sarkaikat szegecsekkel erősítette meg. Az eredeti farmernadrág egy bizonyos fajta sávolykötésű pamutszövetből, a „denim”- ből készül, jellemzően kék színű.

A klímavédő szervezetek régóta figyelmeztetnek arra, hogy a tradicionális farmer előállítása - ma már főként divatcélokra - indokolatlanul nagy megterhelést jelent a környezetünknek.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Kezdjük rögtön a fémszegecsekkel, amelyek funkciója régen valóban a nadrág megerősítése volt azokon a részeken, ahol az a nehéz fizikai munkában elszakadhatott. Ma viszont már a szegecseknek a dekoráción kívül az égvilágon semmi hasznos funkciójuk nincs.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
sor4.jpg

Miért álmosodsz el 1-2 üveg sörtől?

Biztosan előfordult mindenkivel, hogy este fáradtan hazaért, felpattintott egy üveg sört, esetleg kettőt, majd nemsokára békésen húzta a lóbőrt a fotelban. Miért van ez? Gyógyszerészek adnak választ a kérdésre.
Sárközy András PhD hallgató cikke a Gyógynövénylap oldalon, Fotók: Pixabay - szmo.hu
2019. július 21.A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztály vezetőségi tagjai szerkesztik azt a portált, ahol hasznos, szakszerű és érdekes cikkeket olvashattok a gyógynövényekről. Céljuk a szakszerű gyógynövény-alkalmazás terjesztése, propagálása és az olvasók célzott tájékoztatása egy-egy gyógynövénnyel kapcsolatban.

Valószínűleg sokunkkal előfordult már, hogy egy stresszes nap, túlhajtott hét vagy húzós eseménysorozat után leginkább csak az hiányzott, hogy végre leülhessünk a baráti társasággal beszélgetni egy-két sör kíséretében. De tényleg nyugtat a sör? Melyik sörtípus nyugtat meg leginkább, és ehhez milyen komponense járul hozzá az alkoholon kívül leginkább? Ennek járunk utána a mostani cikkben.

Ahhoz azonban, hogy megítéljük a sör nyugtató hatását, először érdemes áttekintenünk, mi található egyáltalán a sörben. Ehhez jó támpont lehet a sok sörgyár által még mindig emlegetett

1516-os bajor tisztasági törvény, amely kimondja, hogy a sör csak vizet, árpamalátát és komlót tartalmazhat. Mivel ekkortájt a sör valódi kialakulásáért felelős sörélesztőt még nem ismerték, ez ki is maradt a törvény szövegéből, de magától értetődik, hogy ennek a negyedik alapanyagnak szintén jelen kell lennie minden sörben.

Bár azóta a sörök jó része ezektől eltérő – sokszor extrém – alapanyagokat is tartalmaz, mégis kijelenthető, hogy a sör nyugtató hatásáért ezen négy komponens valamelyike lehet a felelős. Ahhoz azonban, hogy megállapítsuk melyik, tekintsük át a hozzávalók jellemzőit.

Víz

Bár a sörök legnagyobb részét a víz adja, könnyen belátható, hogy nyugtató hatásáért nem ez felel. Ez viszont közel sem jelenti azt, hogy ne lenne szerepe a sör potenciális egészségmegőrző hatásaiban. Több tanulmány is kimutatta ugyanis, hogy fizikailag kimerítő feladatok után a sörfogyasztás is megfelelő választás lehet az elvesztett víz pótlására.

Érdekes módon a sörök erőssége (alkoholtartalma) mérsékelt fogyasztás esetén nem befolyásolta számottevően a rehidráció mértékét, azonban nagyobb mennyiséget elfogyasztva a magasabb alkohol tartalmú sörök már sokkal kevésbé voltak alkalmasak a víz pótlására, mint a gyengébb társaik.

Joggal gondolhatnánk, hogy a sör minősége annál jobb, minél tisztább forrásvizet tartalmaz a főzet, azonban ezt a mítoszt leginkább a reklámok táplálják: különböző fajta sörök elkészítésének különböző összetételű vizek kedveznek. Így könnyen lehet, hogy a legkiválóbb sör egy tisztán kellemetlenebb ízű alapanyagból indul ki.

Maláta

A sör édességét, színét, kalóriatartalmát és az alkohol kialakulásához szükséges cukrot mind a malátának, azaz a csírázásban megállított gabonafélének köszönhetjük.

Bár önmagában gyógyhatása nem igazán van, mégis ez a komponens felelős a megrögzött sörfogyasztók elhízásáért.

Bár a XVI. századi törvény árpamalátát említ, a sör készítéséhez bármilyen keményítő tartalmú gabona használható, így találkozhatunk búzát, kölest, rozst, sőt kukoricát és rizst tartalmazó sörökkel is. E két utóbbival azonban a sörkedvelőknek érdemes vigyázniuk, hiszen az alapanyag olcsó beszerzési ára és magas hasznosulása miatt az üzemek sokszor ezzel gyarapítják a sörük alkoholfokát, kellemetlen mellékízt hagyva a fogyasztók szájában.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x