Nem támogatta a szexuális zaklatás elleni uniós javaslatot a Fidesz
A jelentés megállapította, hogy a szexuális zaklatás áldozatainak 90 százaléka nő, és ez az arány a férfiak és nők közötti egyenlőtlen viszonyból, illetve patriarchális hagyományokból ered.
A nyitókép illusztráció, Orbán Viktor sajtótájékoztatóján készült. Forrás: MTI - szmo.hu
2018. szeptember 14.


A Fidesz EP-képviselői nem támogatták Strasbourgban a munkahelyen, nyilvános térben és a politikai életben elkövetett megfélemlítés és szexuális zaklatás elleni egységes fellépésről szóló javaslatot a plenáris ülésen.

A szexuális zaklatással kapcsolatos jelentés megállapította, hogy a szexuális zaklatás áldozatainak 90 százaléka nő, és ez az arány a férfiak és nők közötti egyenlőtlen viszonyból, illetve patriarchális hagyományokból ered.

Az unióban a nők 55 százaléka volt már szexuális zaklatás áldozata, és a zaklatott nők 32 százaléka azt mondta, hogy az elkövető a munkahelyéhez kapcsolódott, a főnöke, a munkatársa vagy az ügyfele volt. A zaklatásokat gyakran nem is jelentik, egyrészt azért, mert sokszor nem ismerik fel az áldozatok sem ezt a problémát, sokan félnek attól, hogy őket küldik el a munkahelyükről, ráadásul az áldozatoknak nehéz bizonyítaniuk a történteket, és sokszor annyira szégyellik magukat, hogy inkább nem is jelentik a zaklatást.

A dokumentum szerint egyre gyakoribb a parlamenti képviselőnőkkel szembeni, elsősorban a politikai ellenfelek soraiból érkező pszichológiai és szexista zaklatás, amelynek mielőbb elejét kell venni.

A szavazásról szocialisták EP-képviselője, Ujhelyi István azt írta Facebook-oldalán:

"A Fidesz képviselői tartózkodtak a dokumentum elfogadásakor, még az a Járóka Lívia sem támogatta a jelentést, aki ugyanezt a javaslatot a szakbizottságban egyébként korábban még megszavazta."

Ujhelyi István azt is írta, hogy szerinte a Fidesz ezzel ismét bebizonyította, miként viszonyul a nőkhöz, a női szerepekhez és az erkölcshöz, és hogy a párt hosszú ideje blokkolja a nőkkel szembeni erőszak elleni isztambuli egyezmény ratifikálását.


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x