hirdetés
ĺSC_5522-1.jpg

Fiastyúk: az étterem, amely a kertjéből főz

Szöveg és fotó: Csákvári Péter - szmo.hu
2019. szeptember 18.


hirdetés

Az igazi meglepetések csak ezután jöttek. A főételeknél nyilvánvalóvá vált számomra, hogy

egyik unalomig koptatott étterem stiló bélyegét sem lehet rányomni a konyhára - az adagok nagyobbak, mint a kalandosabb bistro-fine irányvonalnál, de merészebb beavatkozások történnek az ízvilágban ahhoz, hogy csak le „magyarosozzuk” a történetet.

Nem akarok ilyen frázisokat puffogtati, hogy „újragondolt magyar konyha” de muszáj, mert ha valahol, itt pontosan erről van szó, és Nagy Krisztián séf az erős csapatával ezt baromi jól csapatja. Gerslirizottó! Végre, hát erről beszélek mióta! A legtökéletesebb köret a földön, és ahogy néztem több verzióban is létezik náluk, mind céklás, mind spenótos verzióban. Erre a tökéletesen elkészített hús már csak a hab a tortán. 

A desszerteknél egy bevállalósabb játékot űznek, szeretik keverni a zöldségeket is az alapvetően gyümölcsök uralta szekcióban. Így olyan nevek zárták a sort, mint a paszternákos crème brûlée céklakompóttal, vagy a sárgarépás madártej. Semmi felesleges sallang, semmi nem oda illő hivalkodás, viszont izgalmas ízpárok dögivel. Így kell ezt jól csinálni, egy olyan helyen, ahol a saját termékeddel főzöl.

Az a nap, egy héttel ezelőtt, amikor ellátogattam erre a helyre, nem csak a páratlan élmény miatt dobott fel, valamint, hogy zseniálisan bejött a megérzésem, hanem, hogy

2019-ben még nyitnak ilyen helyek, akik ennyire nagy odaadással tudnak vendégül látni, termelni, sőt tanítani. Ha a Fiastyúkot el kéne helyeznem valahol a filmiparban, biztos egy korai kedves Disney film lenne, ahol még történnek csodák.

Zárásként pedig had szúrjam ide Rostás-Szabó József történetét a kezdetekről, mert ennél jobban semmi sem tükrözi ezt a mentalitást. Szavait olvasva aligha hiszem, hogy ne hozná meg bárki étvágyát az általuk kínált földi javakhoz.

„Az egész még gyerekkoromban, egy boltban vásárolt eperrel kezdődött, melytől feldagadt a húgom a szája. A saját, kerti eprünktől azonban semmi baja nem volt. Később édesapám beállított a nagyanyámhoz egy csomag száraz tésztával: “Hoztam a leveshez!”- mondta. “Ne szégyenítsél meg, édes fiam!” – hangzott nagyanyám szelíd szava a vejéhez, s 70 éves korában is a maga gyúrta, aranysárga cérnametéltje került a húslevesbe. Aztán Huba kutya, a hatvan kilós németjuhász a lecsókolbászt nem ette meg, otthagyta a táljában. Azóta keresem az eredetit, a feldolgozatlant, mindazt, melyben a teremtett világ szépsége és tökéletessége ragyog.

Ezzel kezdődött több mint huszonöt éve a gondolkodásom, látásmódom és a vállalkozásunk átalakulása. Tudatos lépések, döntések sorával mára 11 hektáros biogazdaságot vezetünk a családommal Székesfehérvár közelében. Saját magunk termesztjük a zöldséget, gyümölcsöt, szőlőt szüretelünk, bort készítünk, baromfit nevelünk. Kapálunk, csirkét vágunk, izzadunk a napsütésben, s a föld porát töröljük a homlokunkról. Közünk van az élet valóságához, munkával szenteljük meg azt. Értéket őrzünk, értéket teremtünk. Most is magam előtt látom, ahogy nagyanyám késsel keresztet rajzol a hatalmas házikenyér sötétlő héjára mielőtt megszegi, most is fülembe cseng a kés hegyének sercegése. Érteni is csak most kezdem — a mozdulatát, a lelkét.”


KÖVESS MINKET:






Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
23131973_1949069918442627_8616325726808175997_n.jpg

Az őszi utazás varázsa - 5 úticél, ahova most érdemes ellátogatni

Az őszi nyaralás jóval költségkímélőbb megoldás, és az időjárás miatt kirándulni is sokkal élvezetesebb.
Szöveg: Vass Adrienn, Fotó: Csákvári Péter - szmo.hu
2019. szeptember 15.



Van olyan szerencsétlen, aki pont csak nyáron nem jut el soha nyaralni?

Én egyértelműen ezt a tábort erősítem. Mindegy, hogy hova sodor az élet, nyáron sose állok készen. Vagy szabadidő nincs, vagy a pénz nem elég... de már a bánkódásra is sajnálom az időt, hiszen ősszel mindig jön a kárpótlás.

Ősszel utazni remek! Jóval költségkímélőbb megoldás, és a legtöbb helyen a gatya se rohad le rólunk, így komolyabb felfedezésekbe foghatunk, mintha kánikulában mennénk.

Persze nem minden hely alkalmas a szezon utáni lazításra. Azok a helyek, amik kifejezetten a strandolásra és a partyzásra építenek, szomorúan festhetnek egy novemberi napon, de vannak olyan úti célok, amik ilyenkor is tündökölnek.

Fogadjátok szeretettel a szubjektív, letesztelt 5-ös listánkat!

Dubaj

Kezdem a kakukktojással, a legnagyobb falattal. Hiszen Dubajban csak ősszel kezdődik a szezon.

Nyáron konkrétan olyan eszeveszett hőség van, hogy turistaként totálisan felesleges arra járni. Egy csomó hely zárva van ilyenkor, így a plázában hesszelésen kívül nem sok jót lehet csinálni a 43 fokban.

De tavasszal és ősszel beindul a buli!

Míg mások a ballonkabátot kotorják elő otthon, te bikinit ránthatsz és válogathatsz a luxus programokat ígérő partok közül.

Ha pedig nem a tengerparton fekvés vonz, akkor is találhatsz kedvedre valót.

Növényekkel és bazárokkal teli parkok, hegyek, völgyek és tavak várnak a felfedezésre. Dubajban az turizmust évről évre komolyabban veszik, így az európai turista is tárt karokkal van várva.

Bővebben Dubajról itt olvashatsz:

„Van az a klasszikus dubajos program – na ez most más volt” – dubaji luxus turistaszemmel

Izrael

Ha Izrael, akkor Tel-Aviv, igaz? Hát én most pont egy másik várost ajánlanék: Menj Eilatba ősszel, és egy igazán pihentető pár napban lehet részed.

A repülő a sivatag közepén fog letenni, így élből egy lenyűgöző túra után jutsz majd be a városba. Itt remek szállások, bevásárlóközpontok és éttermek várnak majd, de a nyári nyüzsi helyett élhetőbb hangulat vesz majd körbe. Itt is örömmel fogadják a turistákat, és a legtöbb helyen igazán kellemes beszélgetésekbe is keveredhet az ember.

A természeti adottságok pedig szintén lenyűgözőek. Jordánia hegyei úgy magasodnak a tenger mellett, hogy a világ egyik legszebb partját hozzák ezzel létre. Napokig el lehetne itt üldögélni a víz mellett, de ha a sivatagba merészkednél, akkor is komoly meglepetésekben lehet részed. A Red Canyon például igazi fotózkodós helyszín.

Jah, és Eilattal pénzügyileg is jobban jössz ki, mint ha Tel-Avivot választanád. Csak keress rá a szezonon kívüli szállások áraira!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:






Címlapról ajánljuk
x

hirdetés
muhus-burger.jpg

Megkóstoltuk a jövő húsát, amiről nem mondanád meg, hogy nem állatból van

„Esélyem nem lenne megmondani, hogy ez nem hús” – mondta Peti a tesztelésnél. Azt is megmutatjuk, hogy készül a műhús.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 22.



Peti és Adri azt a burgert és kolbászt kóstolta meg, amely sokak szerint a legjobban hasonlít a klasszikus húsélményhez.

A "húspogácsa" és a "kolbász" is megtévesztésig hasonlít az igazihoz, ráadásul nem csak a vegánok érdeklődnek iránta. A Beyond mögött olyan nevek vannak befektetőként, mint Bill Gates, Leonardo Dicaprio, vagy a McDonald’s egykori vezérigazgatója, Don Thompson.

A Magic Burgerben azt is elmagyarázták és megmutatták, hogy készül, mennyivel környezetkímélőbb az előállítása, és hogy ez az egyik útja a jövő táplálkozásának.


KÖVESS MINKET:





Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
DSC_9312-1.jpg

A libanoni étterem, ahol az ízek akkorát jönnek, mint a reggeli váci vonat

Ha kicsit egzotikusabb ízekre vágysz, a NOOR-t ki kell próbálnod! Mi is így tettünk.
Szöveg és fotó: Csákvári Péter - szmo.hu
2019. szeptember 04.



Most, hogy kicsit elcsitult az étteremnyitási láz (persze simán lehet, hogy csak a letűnt nyár miatt tűnik így), olyan éttermeket kezdtem felkutatni, amik nyitva vannak már egy ideje, valamiért kilógnak a sorból, ugyanakkor nincs velük tele a sajtó. Ez egy igen erős szűrő, mert - nem fogod kitalálni - ebbe a keresztmetszetbe esnek a szar éttermek tucatjai is.

Így még egy filtert kellett belőnöm a kereséshez, és ez nem volt más, mint a szóbeszéd. Így jutottam el a NOOR-ba, ami végre nem a belváros szülötte, ugyanakkor az Alagút utcában igazi kis kulthellyé nőtte ki magát ez a libanoni(!) étterem, ami nem hivalkodóan, viszont baromi minőségien lát vendégül.

Libanoni étteremből egy kezemen meg tudom számolni, mennyi van a városban, vagyis maradjunk annál, hogy hányat ismerek. A libanoni konyha, mint olyan, talán elsőre nem ugrik be mindenkinek, vagyis talán nem olyan egyértelmű, mint egy mexikói – taco vagy egy olasz – tészta esetében, de ha a Közel-Kelet felé húz az agyunk, akkor nagyjából körvonalazódhat, merre járunk gasztronómiailag.

 

Ahogy belép az ember, azonnal beüt a keleti fless, aztán gyorsan vissza is ránt valami az ismeretlenbe. Ez azért lehet, mert azonnal megcsap a vízipipa édes füstje, ezzel egy máris érdekes atmoszféra csavar magába, majd rájössz, hogy a sötét, de meleg enteriőr nem a mindennapjaidból köszön vissza, hanem inkább filmekből, és nem, egyértelműen nem egy török étteremre emlékeztet az, amit látsz.

Az ételek között lehetnek ismerős elemek, mivel a közel-keleti konyha azért szépen építkezik egymásból (darált dolgok, nyársas dolgok, bárány báránnyal, darált bárány, darált bárány nyárson, ugye).

Az étlap viszont annyira szépen lett megalkotva, hogy kinyitván az ember egyből egy bejrúti bisztróban érzi magát, aztán csak néz, mint a cédrus a zászlójukon, hogy na most akkor mit.

Nyilván úgy döntöttem, legyen a bárány meg legyen darált bárány is, ha már itt vagyunk. A darált bárány a kofta névre hallgat, és nem kell ragozni: egy irgalmatlanul jól eltalált fűszerezésű, darált (le nem írom többször ezt a szót) bárány (ezt se, de muszáj lesz) rudacskáról beszélünk, paradicsommártással és fűszeres burival. Az egész fogyasztás élménye a mártogatással egy mini szertartás, és

az ízek akkorát jönnek, mint a reggeli váci vonat.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:





Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
DSC_8138.jpg

Ilyen harcsapaprikást még nem ettél fürdőköpenyben - Rudas Bistro

Ugye te is a fürdéssel kötöd össze fejben a Rudas szót? Ha elolvasod ezt a cikket, legközelebb a gasztronómia is beugrik majd!
Szöveg és fotó: Csákvári Péter - szmo.hu
2019. október 09.



Általában a város ékköveiként tündöklő központi turisztikai lokációk ritkán mutatnak fel a közvetlen környezetükben olyan vendéglátóipari egységeket, amik a hátterük nélkül is megállnák a helyüket. Vagyis borzasztóan leegyszerűsítve az esetek többségében nem kiemelt fontosságú, vagy nagy ívben tesznek a kajára, a látványosság majd úgyis elviszi a prímet. Ezzel végül is nincs is semmi gond, hiszen ezek a gócpontok általában amúgy is annyi embert vonzanak, hogy talán jobb is, ha nem gerjed tovább az érdeklődés irántuk, viszont van itt nekünk valamink, ami korrekt gasztronómiai élmény nélkül néha olyan, mint egy ying-yang jel csak fehér színnel kitöltve.

Fürdőink hírneve egy lapon emlegethető Puskáséval vagy a C-vitaminnal. Nap mint nap több ezer látogató érkezik az egyre szebb, és sokoldalúbb évszázados létesítményekbe, ahol a forró víz, a szaunák, az úszás rendesen étvágygerjesztő hatással bír a lazítókra, akiknek néha eszük ágában sincs elhagyni idő előtt a fürdő területét.

Ezért van, hogy a nagy fürdők ételkínálata a piros arany pöttyökkel avantgárdosított szalámis szendvics és a sajtos-tejfölös közötti skálán döcög, viszont utóbbiból már kiveszett a saját magad általi fokhagymázás lehetőségének romantikája is.

A címből Sherlock már rájöhettél, hogy egy kivétel azért van, és az nem máshol van, mint a Rudasban.

Amikor először jártam a Rudas Bistróban a fenti okoknál fogva nem is számítottam valami nagy dologra. A gyönyörűen felújított épület miatt egy igazán elegáns rántott hús lebegett a szemem előtt épp annyi krumplisalátával - mert tartjuk a lépést ugye - hogy azt könnyen összekeverhetjük a díszítéssel (ne értsetek félre, a fine-dining legnagyobb haverja vagyok, de ahol az egy fogás elfogyasztásán van a hangsúly, ott pakoljuk már meg azt a tányért)

Na, a Rudas Bistro totál felrúgott minden klisét, szembement az árral, és egy olyat lépett, ami bár számos kérdést felvetett, az élvezői végül totális egyetértésben hümmöghettek a pazar panorámába pislogva, hogy ez így azért eléggé rendben van.

Ez a dolog pedig nem más, mint hogy az étterem elérhető egyenesen a fürdőből, akár fürdőköpenyben, papucsban is, de ugyanakkor az utcáról is, márpedig nem műanyag székek, és sopronis asztalok fogadják a népet, hanem egy olyan elegáns étterem, mint bármelyik komoly belvárosi, megtűzdelve a város egyik leggyönyörűbb panorámájával, és egy olyan időről-időre megújuló étlappal, amiről elsőként ajánlanék ételeket, az ide látogató külföldi barátaimnak.

Lapozz az „óda a harcsapaprikáshoz” részért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:





Címlapról ajánljuk
x




Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!