hirdetés
ferenczi-gyorgy-0.jpg

Ferenczi György: „Egy verset nem szabad elrontani, mert nem az enyém – ez kőkemény törvény”

A Rackajam (más néven 1-ső Pesti Rackák) frontemberével versmegzenésítésekről, amerikai élményeikről, valamint a Művészetek Völgye fesztiválról beszélgettünk.
Láng Dávid - szmo.hu
2019. július 08.


hirdetés

Ferenczi Györgyöt a legtöbben valószínűleg szájharmonikásként ismerik, de emellett játszik hegedűn és gitáron, saját zenekarán kívül pedig a Budapest Bárban is énekel.

Koncertjeiken összetéveszthetetlen stílusban ötvözik a bluest a népzenével, repertoárjuk túlnyomó része a legnagyobb magyar költők előtt tiszteleg.

A Művészetek Völgyében 10 nap alatt több különálló műsorral is láthatja őket a közönség, ennek apropóján kértünk tőle interjút.

– Néha Rackajam, máskor 1-ső Pesti Rackák néven léptek fel. Mi az oka ennek, és van-e bármi különbség a kettő között?

– Semmi, gyakorlatilag két neve van a zenekarnak. Azért volt szükség erre, mert akik a fesztiválokon felkonferálnak bennünket, sokszor egyszerűen nem tudják helyesen kiejteni a Rackajamet. Lehet, hogy elsőre valóban nem egyértelmű, de nem is kérdezik meg tőlünk, és ezért olyan verziókat mondanak belőle, hogy konkrétan vinnyogunk a röhögéstől. Ezért gondoltuk, hogy egyszerűsítsük le a dolgot, így lettünk 1-ső Pesti Rackák. De az eredeti névre is hallgat a banda, és gyakran ma is úgy hirdetik meg a koncertjeinket. Szerintem nincs még egy ilyen őrült társaság a világon, akiről elmondható lenne hasonló... (nevet)

hirdetés

– Miért akusztikus felállásban játszotok?

– Sokkal szabadabban tudok így szájharmonikázni, a(z egyébként fantasztikus) csöves erősítős hangzás nem kényszerít bele egyetlen játékmódba. És a hangerőből se kell sehol visszavenni: eleve háromszor annyi bulink van így, mert csomó olyan helyre beférünk, ahol ki tudnak fizetni bennünket, viszont nem lehet hangosan muzsikálni. Akusztikusan bárhol szabadon lehet ereszteni a zenénkben rejlő erőt, ez számomra elsődleges fontosságú.

– Az sem merült fel, hogy egy-egy nagyobb bulin, ahol nincs hangerőlimit, használjatok rendes dobcuccot és elektromos gitárt?

– Egyáltalán nem. Szerintem épp elég nagy erő van ebben is.

– A zenekarban viszont majdnem mindenki több hangszeren is játszik egy koncerten belül. Mi alapján döntitek el, hogy egy dalban mondjuk basszusgitár, melodika, szájharmonika vagy hegedű legyen?

– Leginkább azon múlik, éppen ki mit szeretne. Nekem például az összes dal fel van rakva harmonikára és hegedűre is, mert csak akkor tudok hegedülni, amikor van kedvem hozzá. Így persze nagyobb munka volt megtanulni a repertoárt, de cserébe egyáltalán nem vagyok lekorlátozva. Ha mondjuk úgy jön ki a lépés, hogy nyomok egy nagy harmonikaszólót, azt rögtön utána úgysem tudom felülmúlni, tehát olyankor inkább hegedülök egyet. A következő koncerten meg lehet, hogy fordítva csinálom.

– A költők közül Petőfihez fűz benneteket a legszorosabb kötelék. Miért pont hozzá, hogy alakult ez így?

– Szokták mondani, hogy amilyen az első kocsid, annak a márkának a rajongója leszel életed végéig. Nekem Petőfi volt az első költő, akivel mélyebben megismerkedtem, és azonnal beleszerettem. Ez a mai napig tart, már vagy három lemeznyi megzenésítésünk van tőle, ami ráadásul nem is tudatosan született, inkább csak magától kigurult. Sok verset olvasok más költőktől is, de valahogy 70-80 százalékban mindig az övéi fognak meg annyira, hogy elkezdjük játszani a zenekarral.

– Érzel különbséget aközött, ha megzenésített verset és ha saját szöveget énekelsz?

– Hogyne. A verset nem szabad elrontani, mert nem az enyém.

Olyan nincs, hogy tévesztek egy sort, egyszerűen kijavítom, aztán valahogy elmegy tovább a nóta. Ez kőkemény törvény: ha ilyen történik, leállunk, elnézést kérek a közönségtől, aztán folytatjuk a következő számmal.

Az a legjobb abban, ha nem a saját szövegeidet énekled, hogy tiszteletre tanít. Gondolj bele, mi lenne, ha nem tisztelném mondjuk Ady Endrét? Marha nagy kényszerítő erőt jelent ez, ami jó hatással van rám, mert én leginkább csak az erőből értek. Szerencsére nagyon ritkán rontok el verset, talán azért, mert a fentiek már a tanulási folyamat idején is nyomást helyeznek rám.

– Hogy alakul a saját számok és a versek aránya egy átlagos koncerten?

– Talán 80-20 százalék a versek javára, de volt 100 százalék is.

Az elején, amikor elkezdtünk versekkel foglalkozni, még akkorának éreztük a különbséget, hogy a saját szövegeknek egyszerűen nem jutott hely a műsorban. Petőfi Sándor egy nagy szamurájkarddal lefejezte őket.

– Azóta úgy érzed, fejlődtél szövegíróként?

– Petőfi, Arany, Radnóti és a többiek költészetével nyilván továbbra sem állítható párhuzamba semmi. De nagyon sokat lehet tanulni tőlük, ha rendszeresen olvasod és mondod őket, és szerintem ma már jóval magasabb színvonalúak a saját szövegeink, mint annak idején. Benne élünk a pesti éjszakában, és az ott szerzett élményeink is megérdemlik, hogy énekeljünk róluk.

– Rendszeresen fellépsz a Budapest Bárral is, ez miben más számodra, mint a saját koncertek?

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
antrum.jpg

56 embert ölt meg Budapesten a világ leghalálosabb horrorfilmje - vagy mégsem?

Az Antrum besorolása szerint mockumentary, vagyis áldokumentumfilm.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 15.


hirdetés

Hosszú évtizedek hányattatása után Japánban mutatják be először a "a világ leghalálosabb filmjét", írja a Daily Star. Az Antrumot 1979-ben forgatták, de még nem akadt olyan mozi, ami műsorra tűzte volna - eddig. A horror ugyanis megöli a saját nézőit: az eddigi, többnyire zárt körű vetítések alatt 86 ember halt bele a félelembe a film nézése közben, a legtöbben éppen Budapesten, ahol egy 1988-as filmfesztiválon kigyulladt a terem, és 56-an lelték halálukat a lángoló épületben.

A kérdés csak az, hogy ezek után kinek van bátorsága beülni az Antrumra, amit végül úgy tűnik, hogy világszerte bemutatnak?

Valószínűleg mindenkinek, ha eláruljuk, hogy a film valójában egy mockumentary, vagyis áldokumentumfilm, és sem a budapesti, sem a többi halállal végződő vetítésről szóló hírek nem igazak, csupán a film körüli kamumítosz kialakulásának célját szolgálják.

Aki látta az Ideglelés (Blair Witch Project) című filmet, annak nem idegen a valósághűen ábrázolt dokuhorror, az Antrum: The Deadliest Movie Ever Made (magyarul: Antrum: A leghalálosabb film, ami valaha készült) pedig ennek egy újabb képviselője.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
alarcos-enekes-1.jpg

Többen nézték az Álarcos énekest vasárnap, mint a Nicsak, ki vagyok?-ot

Az RTL Klub műsorát 420 ezren nézték a 18-49 évesek körében, míg a TV2 hasonló produkcióját 315 ezren.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 17.


hirdetés

Az RTL Klub műsorát többen nézték, mint a TV2 hasonló alapötletből készülő showműsorát, a Nicsak, ki vagyok?-ot - számolt be a 24.hu. Az RTL Klub maszkos műsora már a második adásánál tartott február 16án, míg a TV2 műsora ekkor startolt.

A két műsor a vasárnap esti műsorsávban fut, egymás ellen indította a két rivális csatorna. A kommentelők is azonnal elkezdték egymáshoz hasonlítani a két műsort, de az Álarcos énekes egyik nyomozója, Sebestyén Balázs is beszállt. Igaz, ő cikizős fotóval poénkodott a Facebookon, amin a két műsor polip jelmezeit hasonlította össze.

A 24.hu most nézettség alapján hasonlította össze a két műsort.

Az Álarcos énekes a kereskedelmileg fontos célcsoportban, a 18-49 évesek között 23,5 % közönségarányt hozott, míg a Nicsak, ki vagyok? abban az idősávban, amikor együtt futott a két műsor, 14,9 %-os közönségaránnyal került adásba.

hirdetés

Az RTL Klub műsorát 420 ezren nézték a 18-49 évesek körében, ez valamennyivel kevesebb, mint az első adás nézettsége. A Nicsak, ki vagyok?-ra pedig 315 ezren voltak kíváncsiak.

A számok a teljes lakosságot nézve: 1.070 000 illetve 855 ezer. A lap szerint a számokból az látszik, hogy a TV2 új műsora el tudott vinni nézőket az RTL Klubtól, de nem nézték annyival többen a Nicsak, ki vagyok?-ot, hogy azzal veszélyeztették volna az Álarcos énekes fölényét.

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
705183.w.jpg

Majka hamarosan női ruhát ölt - megnéztük a Nicsak, ki vagyok első adását

A TV2 álarcos celeb showja kevésbé frusztráló, mint az Álarcos énekes, de utóbbiban jobbak a jelmezek - Kajdi Csaba viszont bevált, mint zsűritag.
Kövesdi Miklós Gábor - szmo.hu
2020. február 17.


hirdetés

Kíváncsi lennék, más országokban is jellemző, hogy a konkurens csatornák rendre egy azon időben jelentkeznek egyforma műsorokkal, vagy ez magyar sajátosság. Big Brother/Való világ, Megasztár/X-Faktor, és még sorolhatnánk a példákat.

Ezúttal a maszkos éneklős celebshow formátummal történt ugyanez.

Alig, hogy az RTL klub bejelentette a koreai eredetű Álarcos énekes elindulását, a TV2 előállt a Nicsak ki vagyok? – A rejtélyek színpada című műsorral, amely a román fejlesztésű Mysteries In The Spotlight licencén alapul.

A lényege azonban ugyanaz: amerikai futballmeccsek kabalafiguráit idéző jelmezekbe bújt hírességek énekelnek, és ki kell találni, ki rejtőzik a maszk mögött.

A szabályok persze azért különböznek:

hirdetés

Az RTL-en felvételről megy a műsor, egy „nyomozóknak” nevezett zsűri találgat, és a stúdió közönsége szavaz arról, a 6 versenyző közül végül ki vegye le a maszkját.

A Nicsak, ki vagyokban két csapat verseng. Az egyikben Kajdi Csaba „Cyla” divat-atyaúristen, Ábel Anita és Ganxta Zolee foglalt helyet.

Döglégy alighanem maga is érzi, hogy a celebshow annyira nem illik a gengszter imázshoz, végig rendkívül feszengett a celebmiliőben.

A legnagyobb poén, amit ki bírt préselni magából, hogy Demjén Ferenc nevét elrontva azt mondta, „Demjén Rózsef”, illetve vagy háromszor elsütötte a „Rákérdezhetek? Ki az?” poént. Igaz, volt a stúdióban ülő kollégák között, akinek új volt ez a már harminc éve is ezerévesnek számító vicc.

Ábel Anita a magyar showműsorok biztonsági tartaléka: nem hallunk tőle egetverő sziporkákat, de megbízhatóan tud hozni egy szintet, és amíg él, ő lesz Julcsi a szomszédokból.

Ki ne lenne büszke, ha a szomszéd lányát látja a tévében – még akkor is, ha csak virtuális szomszédról van szó?

Kajdi Csaba abszolút jól működik, mint zsűritag, szórakoztató beszólásai vannak, viszont az első perctől kialakult körülötte a nemi identitásával kapcsolatos viccelődés. Lehet rajta vitázni, hogy ez mennyire ízléses és/vagy szép dolog, mindenesetre, ő magát úgy tűnik, nem zavarja, sőt beleáll, finoman még flörtölt is Majkával.

Mindenesetre ügyes húzás a szerepeltetése a TV2-től, így ha a hírműsoraikban gyakran felmerülő elfogadhatatlan, uszító tartalmak miatt kritika éri őket, nyugodtan mondhatják: Miről beszéltek? Hiszen még a showműsorunkban is szerepel egy meleg zsűritag!

A másik csapat tagjai Judy és Majka és Hajós András.

Utóbbi úgy látszik, rendezte viszonyát és lelkiismeretét a TV2-vel kapcsolatban.

A műsorvezető Tilla, aki az első Big Brother ugyanazt az egyenletes teljesítményt nyújtja, alighanem ő a csatorna legrégebbi arca, aki kitart, bármerről is fúj a médiaszél. Kis képzavarral úgy is mondhatnánk, hogy ő a TV2 Sopronja.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
valentin-nap-pxhere.jpg

10 tökéletes film a Valentin-napi romantikázáshoz

Ünnepeld a szerelmesek napját Kate Hudsonnal, Ryan Goslinggal vagy Joaquin Phoenix-szel.
Szajki-Vörös Adél, Címkép: Pxhere - szmo.hu
2020. február 14.


hirdetés

Valentin napon valószínűleg sokan bújnak össze a televízió,vagy a laptop előtt egy romantikus film kedvéért, ezért most ajánlunk néhány filmet az estére. Pár szálgyertya, egy hangulatos közös vacsora, vagy csak egy adag popcorn, plusz egy megfelelően kiválasztott film, amit lehetőleg nem ununk meg húsz perc után. Tehát érdemes jobb filmekkel próbálkozni, mert a rosszul kiválasztott mozi hazavághatja az estét. Sok romantikus film mély érzelmekkel dolgozik és akár gyakran szomorkásak is, néhány ilyet is beválogattunk a realitásra vágyók kedvéért. 

1. Mielőtt felkel a nap (1995)

Ethan Hawke és Julie Delpi filmes találkozásánál kevés életszerűbbet és őszintébbet láthatunk a műfajban. A vonatról spontánul Bécsben leugró, friss ismeretséget kötött pár beszélgetései-dialógusai emlékezetesek, mint ahogy a köztük bonyolódó érzelmi kapocs is az. A rendez Richard Linklater is annyira izgalmasnak találta történetüket, hogy folyamatosan lezáratlannak érezte, ezért két folytatást is készített neki, melyeket szintén érdemes megnézni és elmélázni róla, milyen időtlen a szerelem és közben hogy múlik az idő.

2. Casablanca (1942)

hirdetés

Senki sem tudta úgy mondani azt egy nőnek, hogy "Kid", azaz Kölyök, mint amilyen vagánysággal és gyengédséggel Humphrey Bogart tette Ingrid Bergman karakterének. A Casablanca egy lehetetlen, ugyanakkor örökké tartó szerelem krónikája, amit bármikor érdemes újranézni, mert tökmindegy, mikor készült, Kertész Mihály univerzális szerelmesfilmet alkotott vele, a legnagyobbak egyikét. Humphrey Bogartról ugyanezen utóbbi jelző már nem mondható el, állítólag magasított cipőt kellett viselnie, hogy nagyobbnak tűnjön a kecses Bergman mellett.

3. Csillag születik (2018)

A színészi karizma egy dolog, és egy másik az, amikor két színész között olyan kémia jön létre, ami levilágít a vászonról. Jelen esetben mindegyik megvan, hiszen Bradley Cooper élete egyik legjobb alakítását hozza - persze csakis a Napos oldal után - az elveszett, alkoholista zenész szerepében, akinek kábé az utolsó esélye a normális életre Lady Gaga figurája. A tehetséges lánynak meg ez az első nagy lehetősége, amibe természetesen belekapaszkodik, de csak azért, mert meglátják benne a lényeget, miközben fülig szerelmes is lesz. Nem véletlen, hogy ennek a történetnek ez már a második remake-je volt, mert a sztori szívszaggató és eredeti, úgyhogy ha valaki úgy érzi, pont Valentin napon akar egy jót bőgni, itt a remek alkalom.

4. Szerelmünk lapjai (2004)  

Ryan Gosling és Rachel McAdams találkozása epic, mint ahogy a színfalak mögötti sztorijuk is híres: először rühellték egymást, aztán annyira egymásra hangolódtak, hogy szerelmespár lett belőlük, évekig tartó kapcsolattal. Nicholas Sparks romantikus bestselleréből Nick Cassavettes rendezett egy olyan filmet, ami folyamatosan  pengeélen táncol a giccs és a szépség között, de valahogy sosem billen át a kellemetlenebbik oldalra. Ebben sokat segít a két színész csodás alakítása is, mert a történet azért valljuk be, kicsit szirupos. Viszont épp ezért jó választás Valentin napra.

5. Lesz ez még így se! (1997)

Igazi klasszikus ez a film, amit mindhárom főszereplő alakítása miatt imádunk, amellett, hogy fantasztikus a forgatókönyve és brilliánsak a párbeszédei. Helen Hunt a gyermekét egyedül pincérnő szerepében éppoly megkapó, mint a gyenge pillanatit a történet előrehaladtával egyre többször megmutató Jack Nicholson. A meleg szomszéd szerepében Greg Kinnear brillírozik, s igazából az ő sztorija és egy furcsa utazás az, ami összehozza az első pillantása teljesen összeférhetetlen párost.  

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!