hirdetés
coronavirus.png

Fémdobozban viszik karanténba a fertőzötteket Kínában? – szélsebesen terjed erről egy videó

A felvételen az látszik, ahogy egy nő zokog a párját átölelve, majd két védőruhás ember betessékeli egy nagy fémdobozba.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 13.


hirdetés

Twitteren bukkant fel egy elég erős videó arról, mi is történik azzal, akinél felmerül a koronavírus gyanúja Kínában.

A rövid videóban, amelyet ismeretlen szerző készített az ablakból, jól látható, hogy egy nő zokog a partnerét átölelve, majd két rózsaszín védőruhás ember asszisztálásában beszáll egy nagy fémdobozba, amely egy autó platójára van erősítve. Az ajtó bezáródása után is jól hallható, hogy a nő tovább zokog.

A videó a közösségi oldalakon terjedt, többen azzal a szöveggel osztották meg, hogy így hurcolják el a hatóságok az embereket otthonaikból.

A Global Times igyekezett kideríteni, hogy mi is történt valójában, és sikerült is megszólaltatni néhány illetékesnek vélt embert.

A kommunista párt egyik tisztségviselője, akire csak Mrs. You néven hivatkoznak elmondta, hogy a videón látható nő még januárban utazott Vuhanba Sanghajból, és február 5-én érkezett meg Suzhou városába, ahol regisztrálták az állomáson, mint Vuhanból érkezett utast.

hirdetés

A nőt telefonon érték el, aki beleegyezett abba, hogy karanténba vonuljon egy kijelölt helyre.

Amikor az autó a platójára helyezett fém dobozzal megérkezett a nő szállodája elé, a forrás állítása szerint érzelmileg felfokozott állapotban volt, ezért sírt, kiabált és nem volt hajlandó először együttműködni a hatóságokkal. Mrs. You szerint szó sem volt kényszerítésről, a nő maga szállt be végül az autóba, miután a barátja is próbálta megnyugtatni. A helyszínen kint tartózkodott a rendőrség is, ám csupán azért, hogy közbelépjenek, ha elfajul a helyzet.

A tisztviselő szerint a lány utólag elmondta, hogy rendkívül nehéz volt számára az a nap, és szeretné, ha barátja otthonában, házi karantén alatt maradna. Jelenleg jó egészségnek örvend, az illetékesek megvizsgálták, hogy valóban megfelelő-e a házi környezet a karantén számára, azóta is ott van.

Arra a kérdésre, hogy miért ilyen bizarr közlekedési eszközzel szállították el a nőt azt válaszolta, hogy

a helyi erőknek nincsenek olyan járművei, amelyek erősen fertőző betegek szállítására megfelelőek.

A vírusgyanús embereket a pickup hátsó részén szokták szállítani, így nem érintkeznek a személyzettel, ám mivel február elején rengeteget esett az eső, ezzel a fémdobozzal próbálták elérni azt, hogy az eső elől védve maradjon az utas.hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
bolt3-1.jpg

Megrohanták a hazai boltokat a vásárlók, több helyen üresek a tartós élelmiszerek polcai

Több patikában is azt mondták, hogy a maszkokat elkapkodták és hiába rendelnek, nem kapnak újabbakat.
Fotók: Rózsahegyi Titusz - szmo.hu
2020. február 26.


hirdetés

Európában is terjed a koronavírus, és a határainktól nem messze is több fertőzöttről adtak hírt, többek között Ausztriában is ápolnak betegeket. Igazolt magyar fertőzött is van, egyikük az óceánjárón, a másikuk utazása során kapta el a tüdőgyulladásos megbetegedést.

Mint arról mi is hírt adtunk, egy észak-olaszországi utazásról hazatért diákcsoport már karanténban van Budapesten, és Egerben a szintén az olasz fertőzési gócpontból visszatért vízilabdázók miatt zárták le az egri uszodát.

Az egyre közelgő járvány miatt idehaza is aggódnak az emberek, legalábbis ez derült ki több kollégáink és olvasóink helyzetjelentéséből.

Míg kedden napközben kevéssé volt látható, de szerdán már egyre több helyről jelezték, hogy a nagy szupermarketekben és élelmiszerboltokban számos tartós fogyasztási cikk elfogyott, hiába töltik fel a polcokat áruval.

hirdetés

A liszt, rizs, konzervek, olaj, ecet, cukor, ásványvíz és hasonló hosszan tárolható élelmiszerből szűkös volt már délutánra a választék, de volt olyan hely, ahol már reggel elkapkodták ezeket az áruféleségeket. Egy eladó szerint "háborús" helyzet van, ahogy töltik ezeket az árukat, úgy tűnik el egy pillanat alatt.

Budapesten és az agglomeráció néhány településén a Tesco, az Auchan, Aldi, Spar és a Lidl boltokban járt olvasók is ezt jelezték,

többen képeket is küldtek róla (az alábbiak Budapesten a Fogarasi úti Tescoban, a 19. kerületi Auchanban, valamint a Mogyoródi úti Lidlben készültek szerdán délután).

Az általunk vagy olvasóink által bejárt patikákban kifogyott a maszk,

az ott dolgozók szerint keveset is kaptak, és azt már rég elkapkodták. Volt olyan hely, ahol egy vevő csak tíz darabot kaphatott, de így is csak öt vásárlónak jutott a készletből. Azóta pedig hiába rendelik, beszerezhetetlen. Egy másik helyen hasonlóan nyilatkoztak, hozzátéve, hogy a drágább fajtából néha kapnak, de egyre drágább az is.

Megkérdeztük a fent említett üzletláncokat, valóban van-e náluk készlethiány, amennyiben érdemben reagálnak, frissítjük a cikket.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
debrecen.jpg

Koronavírus: Hibásan mérhették az utasok hőmérsékletét a debreceni repülőtéren

A műszerek alacsony értékeket mutattak a Milánóból érkezőknél, de a kezelők ennek ellenére továbbengedték az utasokat.
Fotó: Czeglédi Zsolt - szmo.hu
2020. február 26.


hirdetés

Rossz, irreális értékeket mutatott a lázmérő a debreceni repülőtéren hétfő este - írta meg a Portfolio.

A testhőmérést az észak-olaszországi koronavírus-járvány miatt vezették be a Debreceni Nemzetközi Reptéren is, az intézkedés szerint az erről a területről érkezők hőmérsékletét egyenként kell ellenőrizniük.

A portál úgy értesült, hogy

a mérők 32-33 fokot mutattak, de az ellenőrzést végzők ennek ellenére átengedték az utasokat.

Az esetről fotók is készültek, melyet a honlapjukon meg is mutattak.

hirdetés

A vizsgálathoz használt infravörös hőmérőt elég a homlok vagy halánték közelébe tartani, és három másodperc múlva kiírja az eredményt. Normál értéknek fogadják el a 35,4-37,4 közötti értéket, ám hétfőn ennél jóval kevesebbet mutattak a műszerek.

A portál írása szerint a mérés volt hibás, egy szakértő elmondta, hogy ha nem megfelelően tartják az eszközt - például túl távolról -, akkor előfordul, hogy alacsonyabb értéket jelez ki. Így vagy a mérést végzők hibáztak, vagy a műszerrel voltak gondok.

A lapnak a Debrecen International Airport csütörtökre ígért tájékoztatást.


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
utazasi-kiallitas.jpg

A koronavírus-járvány ellenére megtartják az Utazás kiállítást – Eger és Olaszország a díszvendégek

Arra hivatkoznak, hogy egyik résztvevő országgal szemben sincs beutazási korlátozás.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 26.


hirdetés

Az előzetes terveknek megfelelően megtartják az Utazás kiállítást és a Budapest Boat Show-t - írja honlapján a Hungexpo.

Közleményükben azt közlik:

„Nincsen olyan ok, mely korlátozná a kiállítások, rendezvények tartását Magyarországon, ahogy nincsenek beutazási korlátozások egyetlen országgal szemben sem, amelyik megjelenik az Utazás kiállításon.”

A kiállítás két (korábban meghívott) díszvendége éppen a napokban a vírussal kapcsolatban a hírekben szerepel Olaszország és Eger városa lesz.

Olaszország több városában karantént rendeltek el, míg Egerben a polgármester épp ma záratta be a városi uszodát az Itália északi részéről hazatért pólósok nem eléggé körültekintő vizsgálata miatt.

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
muller-cecilia_sajttaj.jpg

Friss hírek érkeztek: tünetmentesek a László kórházban karanténba helyezett magyarok

Sajtótájékoztatót tartott a koronavírusról az országos tisztifőorvos és a kórház osztályvezetője.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 26.


hirdetés

Müller Cecília, országos tisztifőorvos kiemelte:

a vírus konkrét tünetei nélkül nem számít senki gyanús esetnek.

Hozzátette: egészséges emberek esetében nincs szükség egészségügyi maszk viselésére, azt olyan embereknek érdemes használniuk, akik vagy eleve rosszabb egészségi állapotban vannak, illetve bármilyen betegséggel fertőzőnek érzik magukat.

A tisztifőorvos elmondta, ha az egészségügyi hatóságok gyanús esetet találnak, azonnal el kell különíteniük, ami igaz a már eleve kórházban fekvő betegekre is. Ezután rögtön megkezdődik a beteg kivizsgálása, biztos eredmény pedig már néhány órán belül várható. Hozzátette azt is:

szükség esetén lényegében akárhány ágyat tudnak biztosítani a betegek kezelésére az országban, az pedig, hogy kit kell a többi betegtől elkülöníteni, karanténba helyezni, legtöbbször egyéni elbírálás döntése.

hirdetés

Olyan embereknél, akik fertőzött gócpontokból érkeznek, nincs mérlegelés, őket automatikusan a 14 napos karanténba helyezik. Kérdésre kifejtette: ilyen karanténra lehetőség a Dél-Pesti Centrumkórház izolációs kórtermeiben van, de amennyiben nő az igény, úgy az új eseteket már nem kórházakban szeretnék elkülöníteni, hanem erre alkalmas, magasabb komfortszintű helyeken.

Müller Cecília kitért arra is, hogy több kritérium van arra, hogy ki számít kontaktszemélynek, azaz olyannak, aki közvetlenül érintkezett koronavírus-gyanús beteggel. A kritériumok közt szerepel, hogy a személyek legalább 15 percig egy légtérben, vagy rövidebb ideig 2 méteres távolságban tartózkodtak, illetve közlekedési eszközön (jellemzően repülőn) huzamosabb ideig 2 ülésnyi távolságra utaztak egymástól.

Szlávik János infektológus főorvos a betegséről elmondta: mivel Kínában már 70 ezer fő felett van a fertőzöttek száma, így az orvosok és kutatók viszonylag biztos információkkal tudnak dolgozni. A számokat említve kiemelte:

az esetek kb. 80%-ában a betegség anélkül lezajlik, hogy a beteg tudatában lenne, míg a halálozási arány 2% körüli. A halálesetek is jórészt idős és/vagy krónikus beteg emberek esetében fordultak elő.

Mint említette, a 2-3%-os halálozási arány rosszabb, mint egy átlagos influenzajárvány esetében, de alatta marad például a SARS-járványnak.

A főorvos a konkrét eseteket említve megerősítette:

18 embert ápolnak a László Kórházban, mindannyian tünetmentesek és jól vannak.

Hárman a kambodzsai hajóról érkeztek, az ő karanténjuk e hét pénteken illetve szombaton lejár. A 11 középiskolás lánynak illetve kísérőiknek még 11 napot kell elzárva tölteniük, míg az Észak-Olaszországból hazatért kamionost még vizsgálni fogják, de az első tesztek negatívak lettek.

Müller Cecília kiemelte: a szintén Olaszországból hazatért vízilabdacsapat elkülönítésére azért nem volt szükség, mert nem jártak közvetlenül fertőzött helyen. Hozzátette: a Covid-19 vírus rendkívül érzékenyen reagál a klórra, így az uszodai vízben tartózkodó pólósok jó eséllyel tünetmentesek.

Mint elmondta: sajnos egyelőre nem létezik olyan gyorsteszt, ami ki tudná mutatni a koronavírust, így a gyanús személyeknek mindenképp találkozniuk kell orvossal. Azonban azt javasolja, aki érzi magán a tüneteket, ne menjen háziorvosi váróba vagy sürgősségi ellátásra, hanem hívja házhoz orvosát. 


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!