4.Feltekert_Svajcfokep
Feltekert Svájc
Mostani piskótatekercsünk kiválósága a könnyed, liszt nélkül készülő tészta és a habkrém, amely különösen egynemű és könnyű lesz.
Marton Levente kulinárista - www.asztaltanc.hu
2013. szeptember 26.

Ha a végzet ellenállhatatlan asszonyairól vagy a konyhaművészetről beszélünk, a legritkább esetben gondolunk svájciakra. A hegyes országhoz gasztronómiai vonatkozásban legfeljebb a csokoládé kapcsolható, végzetasszonya-viszonylatban rosszabb a helyzet, ezen a téren egyáltalán semmi nem kapcsolható.

De ha femme fatale-felhozatalból nem is jeleskednek, a svájciak enni felsőfokon tudnak, bizonyíték erre, hogy idén 84 darab egy, két vagy három Michelin csillaggal kitüntetett éttermük volt, ami nem megvetendő eredmény, főleg összevetve a mi két, pislákoló csillagunkkal. Sőt, sajtvonalon sem kell szégyenkezniük – fondü, raclette! –, de maradunk a csokoládé továbbgondolásánál: a csokoládés piskótatekercsnél.

Az angolok és az amerikaiak különösképpen kedvelik ezt az édességet, és svájci tekercsnek (swiss roll) hívják, egyelőre fel nem fedezett összefüggések miatt. Gyanakodhatnánk a csokoládékrémre, de ők lekvárral töltik, az meg nem köthető az Alpokhoz.

A piskótatekercs valójában német területről, illetve a Monarchia birodalmából származik, ilyeténképp nekünk magyaroknak is több közünk van hozzá, mint a svájciaknak. A „svájci“ jelzővel a kontinens belsejével nemigen törődő angolok valószínűleg csak a közép-európai eredetre akartak utalni (ráadásul marketingszempontból is jobban hangzott, mert „német tekercsként“ több lett volna az előítélet vele szemben, ismerve a száz évvel ezelőtti hűvös angol–német politikát).

A svájci tekercs nevet aztán az amerikaiak lazán örökbe fogadták, mivel még kevesebbet törődtek Európával. Svájcot legalább ismerték, már akkor is ott tartották a pénzüket.

4.Feltekert_Svajc

Mostani piskótatekercsünk kiválósága a könnyed, liszt nélkül készülő tészta és a habkrém, amely különösen egynemű és könnyű lesz, annak köszönhetően, hogy az olvasztott csokoládét a tejszínnel együtt kell felverni. A csokoládékrém lágyan világít a szerencsensötét tekercsben, éjfélfény ez az alagút végén, az éjszaka búcsútánca a barna hajnalban.

Hozzávalók:

A piskótatekercshez:

12 dkg cukor

6 dkg kakaó

5 tojás, szétválasztva

1,5 dl tej

A csokoládéhabhoz:

12 dkg 60-80%-os étcsokoládé, meg kevés reszelt csokoládé

4 dl zsírdús, hideg tejszín

Chocolates

Elkészítés:

1. A tejet langyosítsuk fel és alaposan keverjük el benne a kakaót. Ha csomós lenne, szűrjük át. A tojássárgájákat keverjük fehérre a cukorral. Folytonos kevergetés mellett lassan öntsük hozzá a kakaós tejet.

2. A tojásfehérjékből verjünk kemény habot, és vegyítsük össze a cukros-kakaós keverékkel. Öntsük egy sütőpaprírral kibélelt kb. 25x35 cm-es tepsibe, és 180 fokos sütőben 22-25 perc alatt megsütjük. Borítsuk ki egy deszkára, húzzuk le róla a sütőpapírt, terítsük le langyos vízzel enyhén benedvesített tiszta konyharuhával, és hagyjuk kihűlni.

3. A ganache-szerű krémhez olvasszuk fel a csokoládét forró gőz fölött, lassan öntsük hozzá a tejszínt és keverjük sima krémmé. Hagyjuk kihűlni, majd az edénnyel együtt tegyük a hűtőszekrénybe és jól hűtsük le. Ugyanabban az edényben verjük fel elektromos habverővel kemény habbá, közepes fokozaton.

4. Kenjük meg a krémmel a piskótalapot, tekerjük fel – a liszt nélküli piskóta könnyen felcsavarható, akár a szőnyeg a Hungária dalában –, hintsük meg reszelt csokoládéval és szeletelhetjük is. Búbánat ellen bármikor szedhető, de akkor is jó, ha boldogok vagyunk.

Nyomj egy lájkot, ha tetszett a recept!


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!