beach egg cover uj
Félted az értékeid a strandon? Már kipróbálható a lophatatlan magyar strandtojás
A Lupa tavon tesztelik a Beachegget, ami az egyik legnagyobb magyar IoT-durranás lehet.
Berei Dániel
2017. július 01.

2016-ban fejlesztette ki a Virgo System (ők építették fel és adták el annak idején egymilliárdért a Telekomnak az iWiW-et) a lophatatlan magyar strandtojásként ismert IoT-eszközt (IoT = Internet of Things, a világhálóra kötött használati tárgyak), a Beachegget.

A Beachegg, az úgynevezett strandtojás a “lopásgátló törölköző” vetélytársa, egy széf, ami megőrzi az értékeidet a strandon, a Lupa tavon debütált.

Hiába viszik, úgyis elkapják a tolvajt

Egy németországból ideköltöző ismerősöm vette észre, mikor a Palatinuson strandoltunk, hogy amikor a magyarok a vízbe készülnek, a törölközőjüket a táskájukra, vagy csak simán, a földre dobált értékeikre terítik.

“Mire jó ez?” - kérdezte tőlem. Elmondtam neki, hogy ez egy évtizedes hagyománnyal rendelkező, szupertitkos fejlesztéseknek köszönhető technológia, amit a magyar nép előszeretettel alkalmaz az értékeinek megőrzésére.

“Hasonló ez, mint a Harry Potterben a láthatatlanná tévő köpeny: az úgynevezett “lopásgátló törölköző” ugyan nem zárható, könnyen megközelíthető és még riasztóra sincs kötve, varázserejének köszönhetően megóvja birtoklóját a gonosz tolvajtámadásoktól” - meséltem neki derülten.

Mint mind tudjuk, a táskára terített törölköző mit sem ér, a tolvajok simán kipakolnak minket a strandon, ha éppen ahhoz van kedvük. Ezt a problémát - milyen érdekes - épp egy magyar találmány igyekszik megoldani.

IMG_7462IMG_7460-2

A Beachegg lényege, hogy négyrétegű védelmi rendszer védi a belepakolt értékeinket: az első a fém héj, a második a mozgás hatására beinduló, hangos riasztó, a harmadik a strandon felügyelő biztonsági őr, akinek szintén jelez az éppen megfújt tojás, a negyedik pedig egy online rendszer, ami egyméteres pontossággal mutatja meg a térképen, hová vitték az értékeinket.

Egyszóval a Beachegg biztonságos, és ami még jó, hogy használata kényelmes és a strandon mindössze egy üdítő áráért bérelhetjük.

Délelőtt kiváltod, válladra akasztod, belepakolod a dolgaid, csobbansz, majd visszaviszed.

Hűtőládának indult, kecses tojás lett belőle

A Beachegg Halmi Gergő ötlete volt 2015-ben. Az ötletgazda egy guruló, földbe csavarozható, hűtőládára hasonlító dolgot talált ki, amikor megkereste a Virgo Systemet.

Ekkor jött a képbe Csapó Balázs, a Virgo kreatív, branddel és dizájnnal foglalkozó részlegének vezetője, aki a világban éppen beinduló trendben, az IoT-ban látta jövőt. Azt mondta, hogy az ötlet jó, de elég fura lenne, ha a bikinis csajok egy ládát húznának maguk mögött a strandon, ezért kitalálták neki a tojás-alakot, illetve a vascsavarozás helyett rákötötték az eszközt az internetre.

Hamar összeállt a letisztultnak, trendinek és szexinek egyszerre bátran nevezhető Beachegg, ami aztán 2016-ban bejárta a magyar sajtót is, de a debütálásra még várni kellett.

A fejlesztő és az ötletgazda ugyanis félúton megvált egymástól, egész pontosan Halmi kivásárolta Csapóék részesedését. Az egyik ok az volt, hogy más utat szántak a Beacheggnek, Csapó bevette volna cégstratégiába a B2C modellt (amikor a cég rögtön a felhasználóknak értékesít), Halmi kizárólag a B2B modellben hitt (ebben a cég a strandok üzemeltetőinek árulja a tojást).

Mivel a céget most Halmi vezeti, jelenleg neked nem lehet strandtojásod, csak strandon bérelheted. A strandoknak viszont teljes csomagot ajánlanak: van egy dizájnos standjuk (persze tojás alakú), amiben 60, 120 vagy 180 tojás tárolható. Ehhez jön a biztonságot jelentő szoftveres háttér.

IMG_7459

Közben a cég odáig fejlődött, hogy csak a strandok megrendelésére vár, tehát rendelkeznek a megfelelő szoftveres és hardveres technológiával, hogy megrendelés esetén akárhány tojást legyártsanak. Sőt, további tervek is vannak: a jövő évi tojások az értékmegőrző mellett gyerekmegőrzők is lesznek. Már fejlesztés alatt van a technológia, ami egy karpereccel felügyeli majd a gyereket.

Ha a gyerek kilép a tojás X méteres körzetéből, az beriaszt, majd a szülő karján lévő okosóra iránytű-szerűen jelzi, merre jár a csemete.

Július 1-től a Lupa tavon debütál

A Beachegg ebben a szezonban debütál, Halmi Gergő pedig elmondta, hogy az emberek szeretik és eddig csupa jó visszajelzés érkezett, mind a strand, mind a felhasználók részéről.

Lehet én is elviszem a Németországból érkezett haverom, és elmondom neki, hogy “nézd csak, nem csak a lopásgátló törölköző, ez is magyar találmány!”

Csapóék az IoT-val folytatják

Miután a Virgo és Csapó Balázs kiszálltak a Beacheggből, maradtak az IoT világánál. A Servo Movement elnevezésű projektben egy saját elektromos robogót (Linda) terveznek, melyet azoknak szánnak, akiknek a tömegközlekedés túl lassú és kényelmetlen. De nem “csak” egy robogót terveznek, egy különleges üzleti modellel is előrukkolnak, melynek központjában a sharing economy áll.

A Servo Movementről és Lindáról hamarosan mi is írunk.


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!