hirdetés
vcm
Felismered az 5 legnépszerűbb kutyás szobrát?
Kedvelt budapesti kutyás szobrokat gyűjtöttünk össze - de biztos, hogy rájuk ismertek?
Horváth Emese, Fotók: Köztérkép - szmo.hu
2014. szeptember 05.


hirdetés

Világhírű kutyák szobrai, és népszerűvé vált szobor-kutyák tarkítják Budapest illetve Magyarország utcáit. Most elkalauzolunk benneteket öt népszerű és viszonylag ismert kutyaszoborhoz. Találkoztatok már velük? Felismeritek őket?

1. A hős mentőkutya

narancs

Röghegyiné Anita fotója / Köztérkép

Minden idők egyik legjobb magyarországi mentőkutyája 2004-ben kapott szobrot. Igazán híressé az tette, mikor az 1999-es törökországi földrengéskor a segítségével mentettek ki egy hároméves kislányt a romok alól, de mentőcsapatával- ahogy a szobor tábláján is olvashatjuk - “több száz emberéletet mentett meg a világ számos országában.” A híres német juhászt Szanyi Borbála formázta meg bronzból. A kutya 2006-os halálát követően a miskolci Szinva patak partján elhelyezett szobor valóságos búcsújáró hellyé vált, naponta több gyertyát gyújtottak előtte. Ennyi információ után már biztosan nem nehéz kitalálni, kiről mintázták a szobrot...

(A megfejtésért katt ide! A megfejtést a képek alján olvashatjátok. Ha túl kicsi a felirat, katt a képre!)

2. A rókák ellensége

fpsti

Cedrus fotója / Köztérkép

Ő egy kitalált kutya, mégis nagy hírnévre tett szert a regényolvasók körében. Fekete István által megteremtett házőrzőt Samu Katalin faragta ki kőből - az író többi állathőséhez hasonlóan. A “Simabőrűt” szolgáló pórul járt eb 1983 óta őrködik éber tekintettel az ajkai Csónakázó tó apró szigetén, és talán még most is azon töri kő-fejét, hogyan járhatott túl az eszén az a fránya, ravaszdi róka. Vajon melyik regényhőst ábrázolja a szobor?

(Megfejtés)

3. A híres detektív kutyája

kinekakutyaja

Göröntsér Vera fotója / Köztérkép

Egy híres nyomozó sokat emlegetett kutyáját a Jászai Mari tér közelében sokan csodálják meg, a turisták is nagyon szeretik - természetesen a hadnaggyal együtt. A bronz basset hound hűséges tekintettel csüng gazdáján, aki jellegzetes testtartással - szivart fogó kezét feje felett tartva - merül el gondolataiban. Fekete Géza Dezső szobrát idén márciusban avatták fel a Falk Miksa utca végében. Az avatáson pedig - ahogy illik - részt vett Fruzsi kutya is, a szobor modellje. Vajon melyik híres krimihős kutyájáról van szó?

(Megfejtés)

4. Kutya a Városligetben

fekszik

Göröntsér Vera fotója / Köztérkép

Ezt a jellegzetes szobrot szinte biztos, hogy láttátok már, ha voltatok a Városligetben. A 60 centis kőszobrot Istók János faragta és feltehetően egy igen régi szobor, akár a XX. század elejéről is származhat. Ennél többet azonban nem tudunk a kutyáról, ahogy arról sincs információnk, hol lehetett a szobor, mielőtt jelenlegi helyére került. Csak az biztos, hogy mióta létezik a gyerekek számára oly kedves hely, ő rendületlenül fekszik kő talpazatán, fittyet hányva arra, hogy a városnak ez a része közben egy másik fővárosi intézményhez tartozik. Rájöttekek már, hol fekszik ez az eb?

(Megfejtés)

5. Kutya labdával

ketten2

Fotó: Wikipédia

A bronzlabdába harapó bronzkutya az egyik kedvence a turistáknak: gyakran ülnek gazdája mellé fényképezkedni. A kutya ugyanis egy életnagyságú bronz-lányhoz tartozik, aki virágtartó állványnak támaszkodva játszik vele. Raffay Dávid 2007-es alkotása egyike azoknak a zsánerszobroknak, amelyek ma meghatározzák a korzó hangulatát. De vajon melyik korzón játszik a kutya, és melyik szoborról van szó?

(Megfejtés)

Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot!


KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ferihegy–1-en megállt az idő: ma is olyan minden, mint a 7 évvel ezelőtti bezáráskor
Bejártuk a régi terminálépületet, ahol az utolsó gép felszállása óta filmforgatásokat, céges bulikat és koncerteket tartanak. De vajon újranyithat még valaha?
Láng Dávid - szmo.hu
2019. április 12.Nagy nap volt 1950. május 7-e a hazai repülés történetében: ekkor adták át az utasforgalomnak Budapest vadonatúj nemzetközi repülőterét, amelyet először Csepel északi részére álmodtak meg, de hosszas tervezést követően végül Pestszentlőrinc határában épült fel.

Ez akkor még nagyon távol esett a várostól – a mai lakóövezetnek nyoma sem volt –, de több érv is szólt mellette: ideálisak voltak a talajviszonyok, alacsony a ködös napok száma, és a széljárás is kedvezően alakult.

Az építkezés már a '40-es évek elején megkezdődött, a II. világháború azonban közbeszólt: mivel a szövetségesek hadserege katonai objektumnak tekintette a félkész épületet, többször is szőnyegbombázást vetettek be ellene, teljesen lerombolva az addig felhúzott részeit.

A támadás a mai napig érezteti hatását: a környéken zajló építkezéseken azóta is találnak törmelékdarabokat, illetve robbanószereket a föld feltúrásakor, emiatt fokozott óvatosságra van szükség.

A terminálnak már az alaprajza is különleges: felülről egy repülőgép sziluettjét adja ki, a középső rész a törzset, a két szélső pedig a szárnyakat szimbolizálja. Ilyenre csak egy másik példa van az egész világon: az azóta szintén bezárt berlini Tempelhof reptér néz ki hasonlóan.

Fotók: Mervai Márk

Átadása után egy évtizeddel Ferihegy már Közép-Európa legmodernebb repülőterének számított: elkészült a bevezető fénysor, a radarberendezés, valamint a kifutópályát is meghosszabbították. Az átszálló utasokat, illetve a másnap tovább induló személyzetet az egyik szárnyban külön emiatt épített szálloda várta.

Az egész csarnok eleganciát sugárzott, és más téren is ráerősített arra, hogy a repülés akkoriban igazi ünnep volt, aminek mindenki megadta a módját. Az épületben például nemcsak éttermek és kávézók, de még fodrászat és szabóság is helyet kapott.

Ha kíváncsi vagy a folytatásra, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
Füvészkert: olyan, mint a hosszú álom után ébredező gyönyörű királylány
Már nyílnak a tavaszi virágok, kezdenek lombosodni a fák. Tettünk egy sétát a parkban.
My Secret Budapest - szmo.hu
2019. április 13.Amint belép az ember a Füvészkert kapuján, már elvarázsolja az ezernyi szín, és azonnal beszippantja a hely hangulata. Csak járunk egyik ágyástól és táblától a másikig, gyönyörködünk a virágzó fákban, cserjékben, a növényekben. Vagy üldögélünk, és csendesen szemlélődünk. Valódi pihenés és feltöltődés.

Egy-egy túra alkalmával több órát is képesek vagyunk itt eltölteni. Most is tettünk egy tavaszi sétát, hogy megmutassuk nektek a park szépségét és kedvet csináljunk számotokra a kiránduláshoz.

Éppen ottjártunkkor zajlott egy kismama-fotózás. Tökéletes helyszín volt erre az alkalomra.

Külön látványosság szokott lenni a Sakura-ünnep. Ez ugyanis már több éves hagyomány a Füvészkertben. Minden évben az áprilisi japán cseresznyefa virágzáshoz, Japán tradicionális ünnepéhez, az Ohanamihoz kapcsolódik. 2018-ban videót is készítettünk róla.

Amikor a japán cseresznyefák virágba borulnak, a japán szokásokhoz hasonlóan te is takaróra telepedve piknikezhetsz a Füvészkertben.

Az ünnepet rendszerint április első felében rendezik, de ettől függetlenül is eljöhetsz ide, mert a magnóliák, a hangafélék, a leánykökörcsinek, a tulipánok, a hunyorfélék is ilyenkor virágoznak, csakúgy, mint egyes cserjék.

A Japáncseresznye vagy Prunus serrulata Kelet-Ázsiából származik, és nálunk is az egyik legkedveltebb dísznövény

A folytatásért, és a képekért, kérjük, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Mégis jöhet a fővárosi dugódíj
Kiderült, mi épülhet Budapesten a következő 6-11 évben.
Kép: Pixabay - szmo.hu
2019. április 15.Közzétették a főváros közlekedésfejlesztési terveit tartalmazó priorizált, pontozott Budapesti Mobilitási Tervet, melyet az Index szemlézett. Ebből kiderül, mi épülhet Budapesten a következő 6-11 évben, több költségkerettel kiszámolva.

A meglepetés, hogy a javaslatok mindegyike számol a dugódíj bevezetésével 2025-ig.

A dugódíjra 2015-ben már pontos fővárosi elképzelések voltak: Tarlós István főpolgármester sajtótájékoztatón jelentette be, hogy kétlépcsős javaslatot tettek a kerületek a fővárosnak a bevezetésére. Első lépcsőben lenne egy Budapest matrica, aminek érvényessége a főváros teljes közigazgatási területére kiterjedne (a megyei matricához hasonlóan). Ennek ára 5000 forint lenne évente.

Második lépcsőben lehet egy szűkebben vett 2. belvárosi zóna, külön díjjal. Ennek határát nem tudni, de Tarlós szerint inkább a városmagot védené.

aláhúzott szöveg jön ide Lapozás után mutatjuk a fejlesztési terv egyéb részleteit!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Valóban jöhet a dugódíj Tarlós szerint, de még nincs döntés a tarifákról
Akár néhány éven belül fizetni kell majd a behajtásért a belvárosba.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 16.Tarlós azt mondja: a díjat érdemes bevezetni és azt is kiemelte, hogy az "nem elsősorban a budapestieket fogja érinteni".

A főpolgármester úgy fogalmazott: "nem ördögtől való" a dugódíj bevezetése, aminek noha egyelőre vannak törvényi akadályai, ezeket azonban egy parlamenti döntéssel akár meg is lehet szüntetni. Tarifákról még nincs döntés, a bevezetés pedig 2020-2025 között valósítható meg" - írta az atv.hu.

Egyelőre nem tudni, hol húzódnak majd a védett övezetek határai, milyen tarifákkal számolhatunk, vagy hogy az ezen belül élők hány autóra kaphatnak majd mentességet.

A megvalósításnak persze egyéb feltételei is vannak: ilyen volt a 4-es metró megépítése és a 3-as felújítása, ezek mellett pedig a közlekedési csomópontokban ki kell alakítani megfelelő méretű és mennyiségű P+R parkolót is az ingázó autósok számára.

Lapozás után látható a Tarlós Istvánnal készített interjú:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x