hirdetés

FELFEDEZŐ

Tornádó csapott le Mohácsnál, felvétel is készült róla

A csütörtök délután észlelt tuba földet ért, így tornádó alakult ki a térségben.

Link másolása

hirdetés

Tornádó alakult ki Mohácsnál, számolt be róla az Időkép.

Tornádónak azt a konvektív felhőből lenyúló forgó légoszlopot nevezzük, ami eléri a talajfelszínt. Amíg a tölcsér nem ér egyértelműen földet, addig csak tubáról van szó

– magyarázza a portál.

A csütörtök délután Mohács térségében észlelt tuba földet ért, így valójában tornádó alakult ki.

Videó: Tornádó Mohácsnál

Fotó: Balog Adél/Időképhirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
FELFEDEZŐ

5 dolog, amit fontos lehet tudnod, ha nekiállsz a nyílászáró cserének

A nyílászárók cseréje általában a tavasz vagy nyári idő beköszöntével válik aktuális feladattá. Összegyűjtöttük, hogy mire lehet szükséged, ha nekilátnál!

Link másolása

hirdetés

A legtöbb elavult otthon esetén az ablakcsere a leggyorsabban megtérülő befektetés, általában a szigetelésnél és a fűtéskorszerűsítésnél is gyorsabban behozza az árát. Amellett ráadásul, hogy nyáron hűsebbet, télen melegebbet kínál, csendesebbé is teszi az otthonunkat, és persze egy korszerű, nyíló/bukó ablak a kényelmi szintet is növeli. Nem véletlen tehát, hogy aki komolyabb felújításban gondolkodik, és elavultak az ablakai, az első között erre gondol. De hogyan történik a gyakorlatban?

Döntsd el, hogy cserélsz vagy inkább felújítasz

Az első eldöntendő kérdés talán az, hogy az ablakcserét a fal visszabontásával vagy anélkül szeretnénk kivitelezni. Néhány esetben megoldható, hogy a régi nyílászáró keretébe kerüljön az új, így nemcsak pénzt, de időt is spórolhatunk. Ha végül teljesen új nyílászárók beépítése mellett döntünk, akkor a faljavítással, festéssel is számolnunk kell, ebben az esetben viszont garantáltan esztétikus és időtálló lesz a kivitelezés.

Spórolj a számlákon

A legfőbb érv a nyílászárók cseréje mellett talán az energiatakarékosság. Természetesen nincsen egy általános adat, ami garantálja a kisebb számlákat, de akár 20-30%-ot is lehet spórolni a fűtésszámlán egy teljes ablakcserével. Természetesen közrejátszik ebben a ház szigeteltsége, valamint az üveg- és falfelületek aránya is. Összességében viszont nemcsak a kellemes időt, hanem a huzat- és pormentességet is felírhatjuk az ablakcsere előnyei közé.

Légkamrákból sosem árt a több

Mint korábban említettük, a falak és az üvegfelületek aránya is meghatározza, hogy mennyire tartja a meleget otthonunk. Éppen ezért fontos kérdés, hogy milyen ablakot választunk. Még a legjobb szigetelés teljesítményét is visszavetheti, ha nem párosítunk hozzá modern ablakot. Lehetőség szerint minél több légkamrájú típust érdemes vásárolni, a piacon jelenleg az öt légkamrás az egyik legnépszerűbb kivitel, de hét légkamrás típusok is léteznek már. Ezek mellett a hőveszteség mérőszámára is figyeljünk, minél kisebb az „U” érték, annál jobb!

Zajos a környék?

Egyre többször merül fel az ablakok hangszigetelő képessége, mint fontos szempont. Érthető, hiszen egy forgalmas utcában lakni komoly hangterheléssel járhat, aki ilyen helyzetben van, az a decibelben (dB) megadott számadatot keresse! Az átlagos üveg értéke 30 dB környékén mozog, ehhez képest a repülőterek környékén használatos üvegek akár a 45 dB-t is elérhetik.

hirdetés
Tendenciák a nyílászárók piacán

Szakértők szerint a beltéri ajtók esetében a kedvező áras fafurnér és fóliázott ajtók voltak a legnépszerűbbek, de a harmonikaajtók is nagy érdeklődésnek örvendenek. A bejárati ajtóknál a kereslet elmozdult a műanyag ajtók irányába, hiszen az ára kedvezőbb. Az ablakok esetében elmondható ugyanez a tendencia: a magasabb energiahatékonysággal bíró nyílászárók a népszerűbbek.

További Otthoni Tippekért látogass el a Provident blogjára.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
FELFEDEZŐ

Szexi vagy túl sok? Tényleg alig takaró fürdőruhán élcelődnek a Twitteren

Ha azt hitted, hogy idén nem lesz meghökkentő fürdőruha a piacon, tévedtél.

Link másolása

hirdetés

Szinte nincs olyan nyár, amikor ne dobnának piacra egy olyan fürdőruhát, amely megdöbbentést vált ki sokakban. Most úgy tűnik, már meg is érkezett az idei első ilyen darab.

Egy Alanna nevű nő posztolt ki egy képet a Twitterre egy piros egyberészes fürdőruháról, amelyről sokaknak talán a Baywatchban szereplő nők dressze ugrik be. Ez azonban jóval merészebb, mint az a darab.

Ugyanis bár felül viszonylag visszafogott, alul a derékrésznél igencsak szűkre lett vágva, a hasból gyakorlatilag csak egy vékony függőleges vonalban takar az anyag, alul pedig tényleg csak annyit takar, amennyit feltétlenül muszáj.

"Mégis milyennek kellene lennie a testemnek?" - tette fel a kérdést Alanna, miután megosztotta a képet a 11 dolláros (kb. 3250 forintos) fürdőruháról.

Úgy tűnik, nem csak ő értetlenkedik ezen, hanem még sokan mások, ugyanis már több mint 40 ezren lájkolták a posztját és kétezernél is többen megosztották.

hirdetés

"Ez komoly büntetés a lágyékunknak" - írta egy másik nő, aki talált egy olyan képet a fürdőruháról, amin egy modell viseli.

"A melleim kikandikálnának a lyukakon, ez lenne a cél?" - kérdezte egy harmadik twitterező.

Valaki azzal viccelődött, hogy ez egy elefántoknak tervezett arcmaszk lehet, más pedig egy csavarkulcsról készült gyerekrajzot látott meg benne.

Már egy-két vicces elképzelés is született arról, hogy milyennek is kellene lenni egy nő testének, hogy ez megfelelően álljon rajta.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
FELFEDEZŐ

Szemcsepp helyett körömragasztót csepegtetett a szemébe egy brit anyuka

Túlságosan elvonta a figyelmét egy lakásátalakítós műsor, összekeverte a dobozokat.

Link másolása

hirdetés

Szénanáthája miatti szemproblémáját akarta enyhíteni, sokkal nagyobb gondot okozott azzal, hogy véletlenül ragasztót cseppentett a szemébe egy brit anya - írja a The Sun.

A 35 éves nő éppen egy lakúsfelújítós műsort nézett, amikor szénanáthája tüneteit akarta enyhíteni, ám nem találta a szemcseppet. Ekkor látott meg egy nagyon hasonló alakú, ám teljesen más tartalmú dobozt.

Mivel elmondása szerint teljes figyelmét a tévéműsorra fordította, nem nézte meg rendesen a dobozt, és abból nyomott egy adagot a szemébe.

Az első csepp égette a szemét, ám azt gondolta, hogy biztosan csak annyira ki van száradva, hogy így hat a szemcsepp. Épp ezért biztonság kedvéért mégegyet csepegtetett, amitől már jóformán lángolni kezdett a szeme. Másik, ép szemgolyóját akkor irányította rá a dobozra, amelyen az állt: körömragasztó.

Azonnal a konyhába rohant, ahol megpróbálta kimosni az anyagot a szeméből. A ragasztót azonban nem volt olyan egyszerű eltüntetni, ezért ötéves lányával a sarkában előbb a szomszédhoz, majd a kórházi ügyeletre ment, ahol aztán ellátták. Sok mindent nem tudtak tenni, csak forró vizes borogatást tettek a szemére, és megpróbálták azzal finoman kidörzsölni a ragasztót.

Furcsamód előtte is épp egy olyan beteg volt bent, aki összeragasztotta véletlenül a szemeit.

hirdetés
A nőt kezelő orvos elmondta, hogy 17 éves karrierje során még sosem látott ilyet, aznap pedig rövid idő leforgása alatt kettőt is.

Szeme még nem jött teljesen rendben, folyamatosan távoznak még belőle a ragasztódarabok, és még mindig égeti egy kicsit. Azt a tanulságot szűrte le, hogy többet nem hagyja ennyire elvonni a figyelmét egy tévéműsor által.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
FELFEDEZŐ

Egy csodával kevesebb: kiderült, nem volt igaz a tízesikreknek életet adó dél-afrikai nő története

A nőt azóta egy pszichiátriai klinikán kezelik, az ügyet feltáró újságíró pedig azt állítja, csőbe húzták a történettel.

Link másolása

hirdetés

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy megerősítésre vár egy hír, miszerint egy dél-afrikai nő egyszerre tíz gyereket hozott világra - ha ez megtörtént volna, az világrekordot jelentett volna.

Csakhogy kiderült, hogy az ügy szövevényesebb, mint az elsőre látszott.

Piet Rampedi, a Pretoria News szerkesztő-újságírója néhány hete kapott fülest egy sztoriról, miszerint a város kórházában a 37 éves Gosiame Sithole tízes ikreknek adott életet. Az önmagában is döbbenetes sztorit csak fokozta, hogy ezzel a számmal megdöntötte volna a világrekordot, amit egy marokkói anya tartott kilenc gyerekkel.

Nemsokára azonban kétségek merültek fel a történettel kapcsolatban, mikor kiderült, hogy helyi politikusok és orvosok is azt állították, nincsen tudomásuk ilyen szülésről. Később Rampedi sem tudott konkrét bizonyítékkal szolgálni.

Piet Rampedi egyébként nem számít ismeretlen újságírónak Pretoriában, lényegében hírhedtnek is nevezhető. Neve akkor került elő szélesebb körökben, mikor több társával együtt felgöngyölített egy adócsalási ügyet, amiről azonban kiderült, hogy fiktív sztori volt, egy helyi politikus koholmánya. A zsurnaliszta akkor elvesztette a munkáját.

hirdetés

Most azt állítja: a tíz gyermeket szülő nő sztorijában is többen fontosabbnak tartják az ő személyének ellehetetlenítését, mint magát a történetet.

A világrekord híre akkor dőlt meg végleg, amikor Sithole párja, a gyerekek feltételezett apja közölte: azóta nem látta a nőt, mióta szülni ment a kórházba. A gyerekekről képet sem látott, emiatt pedig a rendőrséget is értesítette.

A hatóságok június 17-én a hajnali órákban vették őrizetbe Sithole-t. Ezután a közeli Chloorkop külvárosban lévő rendőrségre szállították, majd átadták szociális munkásoknak, és mentálhigiénés vizsgálat céljából felvették a Tembisa Kórház pszichiátriai osztályára.

Refiloe Mokoena ügyvéd, aki Sithole-t képviseli, azt állította, hogy a nőt akarata ellenére tartják fogva, és a kiengedésére szólította fel a rendőrséget. Azt is állítja, hogy védencével nagyon rosszul bánnak, mintha közveszélyes elmebeteg lenne. Közben a nő is ragaszkodik hozzá, hogy engedjék szabadon, állítása szerint az elméje teljesen tiszta.

Piet Rampedi - bár beismeri, hogy nem volt kellően körültekintő a dokumentációk és más bizonyítékok ügyében - továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy Sithole terhes volt és szült is, bár azt elismeri, hogy nem tíz gyereket. Míg a jelenleg is pszichiátriai kezelés alatt álló nő továbbra is tartja magát a rekordot jelentő tíz gyermek történetéhez.

(Dailymail)

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: