hirdetés

FELFEDEZŐ

Te ismered mind a kilenc magyar kutyafajtát?

Őshonos kutyafajtáink már a honfoglaló magyarok nyájait és gulyáit is rendíthetetlenül őrizték. Ők azok a négylábúak, amelyek már a Kárpát-medencében éltek a honfoglalás idején, vagy a népvándorló magyarokkal jöttek ide.

Link másolása

hirdetés

A Kárpát-medence két legrégebbi négylábúja az ösztönösen őrző-védő komondor, és a nyájőrzésre, szolgálatra vagy akár vakvezetésre is kiváló kuvasz. A legifjabb fajta pedig a drótszőrű vizsla, amely ugyanúgy örül a betörőnek, mint a barátainknak.

A kutya az ember legjobb barátja, szól a mondás, és nem alaptalanul: őshonos kutyafajtáink már a honfoglaló magyarok nyájait és gulyáit is rendíthetetlenül őrizték. Ők azok a négylábúak, amelyek már a Kárpát-medencében éltek a honfoglalás idején, vagy a népvándorló magyarokkal jöttek ide. Bemutatjuk a kilenc magyar kutyafajtát (kuvasz, komondor, rövidszőrű és drótszőrű magyar vizsla, puli, pumi és mudi, magyar agár és erdélyi kopó), hogy felelevenítsük az emberek és az ebek összefonódásának történetét.

Kuvasz

A kuvasz az egyik legrégebbi kutyánk, elődei a honfoglaló magyarokkal kerültek a mai Magyarország területére. Elsősorban nyájőrzésre, valamint ragadozó vadállatok és a rablók ellen használták, mivel intelligens őrző-védő fajta. Nem tűri a láncra verést és szűk életteret. Fejlett vadászösztöne miatt az Árpád-kortól a XX. század elejéig népszerű vadászkutya volt, a pásztorkodás megszűnésével a tanyák és vidéki kúriák megbízható nyájőrzőkutyája vált belőle. Senki nem mert esténként botorkálni a tanyák közt, hiszen egy efféle jószággal találkozni felért egy életveszéllyel.

– A kuvasz megítélése napjainkban igen sok vitát indított, hogy mire használták, mire tartották alkalmasnak elődeink

– meséli lapunknak Zsóri Zsolt, a Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesület elnöke.

– Két izgalmas példám is van a múltból: Zajcsek Alfons nyugalmazott százados, a magyar királyi csendőr kutyatelep igazgatója „Az eb nevelése és kiképzése - A közbiztonsági és hadiszolgálati ebek vezetése” című, 1924-es könyvében azt írta, hogy a kuvaszt a legalkalmasabb szolgálati kutyafajtának tartja. Ezen kívül a Magyar Vakvezető kutyakiképzés alapítója és megszervezője, Rithnovszky János is említést tesz a kuvaszról: az 1962-ben megjelent „A vakvezető kutya kiképzése” című könyvében a vakvezetésre legalkalmasabb kutyafajták között említi. Saját tapasztalatom pedig, hogy sport- és szabadidőkutyának remek társ, emellett az éjszakai nyugalmat is biztosítja, a ház körüli járőrözésével” – teszi hozzá Zsóri Zsolt.

hirdetés

Az ismert magyar kuvasz-tartók között van Orbán Viktor, Matolcsy György, Horkai Zoltán állatkoordinátor (aki több mint 70 filmben koordinálta a legkülönfélébb állatokat), valamint Medveczky Ilona, utóbbinak még kennelneve is volt.

Komondor
A komondor a másik legrégebbi kutyafajtánk: ősei Ázsiában éltek, csak a vándor-pásztorkodó magyarok hozták el ilyen messzire.

A nyájak őrzésében jeleskedő négylábú annyira ösztönösen védelmezi a területét, hogy tanítani sem kell rá. Nem véletlen a mondás, miszerint „a komondor mellett be lehet menni a portára, de kijönni már nem”. Köztudottan embercentrikus, de öntörvényű és nehezen tanítható: a számára értelmetlen parancsokról egyszerűen nem vesz tudomást.

Magyar vizsla

A rövidszőrű magyar vizslát a XIV-XV. században a pannon kopóból tenyésztették ki, apróbb állatok levadászására. Később a minket megszálló törökök keresztezték az ő sárga kutyáikkal, így alakult ki a jellegzetes barna színe. Az 1900-as évekre majdnem kihalt, csak nemzeti összefogással sikerült újjáéleszteni a vérvonalat.

Az 1930-as években kitenyésztették a drótszőrű változatát is (a rövidszőrű magyar vizslák almaiban előforduló, hosszabb szőrű kölyköket pároztatták drótszőrű német vizslákkal), ezzel elnyerve a legfiatalabb magyar kutyafajta címet.

Mindkét vizslafajtát sokoldalúan használják a vadászok, mivel minden terepviszonyon egyaránt remekül helytáll.

A lövés előtti és utáni munkában is részt vesz: az apróvadat kiszimatolja, jelzi a gazdájának, majd a meglőtt vadat megkeresi és visszaviszi, legyen szó szárazföldről vagy vízről. A XIX. század végén már vizslaversenyeket szerveztek Magyarországon, ahol a magyar vizslák sorra nyerték a díjakat. Nagyon jól tanítható, egyedül házőrzőnek nem alkalmas, mert a betörőt éppolyan lelkesen üdvözli, mint a családi barátokat.

Puli

A puli igazi terelő munkakutya, régi pásztoraink nagy segítője, száz éve már célzottan emiatt tenyésztik. Ázsiából került ez a típus is hozzánk a vándorló ősökkel, ugyanakkor már az ókori sumérok is hagytak ránk pulira hasonlító kutyaszobrot, úgyhogy a vérében van a terelés. Régen egy marhát is adtak egy-egy kölyökért cserébe, akkora értéke volt. Speciális szőrzete összetéveszthetetlen, és bár nagyon ugatós, de gyermekszerető és minden instrukciót megértő fajta.

A Facebook-alapító Mark Zuckerberg 2011-ben egy magyar pulit szerzett be családi házikedvencnek.

Az amerikai Oregonban, a Pannonia Puli Kennel nevű tenyésztőnél vásárolt Beast megvásárlását megelőzte egy kisújszállási látogatás, ahol Zuckerberg és felesége órákon keresztül faggatták a Ludas Matyi Pulitenyészet tulajdonosát, hogy mindent megtudjanak a fajtáról. Idén májusban Beast mutatta, azaz ugatta be az Instagram új funkcióját is.

Pumi

A puli és az országba bekerült német és francia terrier jellegű terelőebek kereszteződésével jött létre a fáradhatatlan pumi. A szintén ízig-vérig terelőkutya rendkívül aktív és csaholós.

Mudi

A XVIII-XIX. századi magyar terelőkutyák és különféle német juhászkutyák spontán keveredéséből alakult ki az egyik legritkább magyar pásztorkutyafajta. A méltatlanul ismeretlen kutyafajta pedig szolgálatkész és munkabíró, a gazdájára tökéletesen hallgat, ráadásul katasztrófakutyának is bevált.

Magyar agár

Legősibb vadászkutyánk a magyar agár, amelyet szintén keletről hoztak magukkal a magyarok, és évszázadokon keresztül a lovas vadászatok elengedhetetlen kiegészítője volt. Honfoglalás-kori szerepét ásatások is bizonyítják. A XIX. században az angol agárral keresztezték, ettől finomabb külsőt kapott, de belső értékei nem csorbultak.

A II. világháború alatt majdnem kihalt a fajta, úgy kellett összekapdosni az országban fellelhető egyedeket, hogy újra tenyészthető legyen. A magyar agár kitartó állat, de kegyeit nem könnyű elnyerni, és embertelen (vagyis kutyátlan) bánásmód esetén elszökik a gazdájától.

Erdélyi kopó

Az erdélyi kopó elődje a – törökök sárga kutyáiból és a Kárpát-medencében élő fajokból kikevert – pannon kopó. A középkorban a főúri udvarok kiskedvence volt. A mezőgazdaság és erdőgazdálkodás fejlődésével már nem használták annyit, és csak a Kárpát-medence nehezen bejárható erdőségeiben vitték magukkal a vadászok. A II. világháború ezt a fajt is majdnem eltüntette, de sikerült végül Erdélyből menekíteni párat, és feléleszteni a vérvonalat az 1970-es évekre. Az erdélyi kopó specialitása az, hogy szinte bármilyen éghajlaton, terepen és időjárási viszonyok közt tud vadászni. Alapvetően szívós és bátor kutya, feleslegesen nem ugat, és ideális családi kedvenc. Csak sétáltatni nem lehet póráz nélkül, mert igazi vadászkutya, és ha meglát valamit, rögtön üldözőbe veszi.

A te szíved melyik fajtáért dobog?

A források itt, itt és itt találhatók.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
FELFEDEZŐ

Lecserélnéd rossz szokásaidat egy álomutazásért?!

Fontos, hogy tudatosan odafigyeljünk a szokásainkra és inkább azokat építsük be a napi rutinba, melyek valóban hasznosak számunkra.

Link másolása

hirdetés

Az amerikai Duke University egyik tanulmánya szerint mindennapos tevékenységeinket 45%-ban a szokásaink határozzák meg. Szokássá pedig akkor válik egy tevékenység, ha azt minden nap és hosszú távon végezzük. Tehát a szokásainkat mi alakítjuk. Biztonságot és keretet adnak a mindennapjainknak és nagyban hozzájárulnak a mentális és lelki egészségünkhöz is. Ezért fontos, hogy tudatosan odafigyeljünk a szokásainkra és inkább azokat építsük be a napi rutinba, melyek valóban hasznosak számunkra.

A bűvös 21 nap

Leszokni a dohányzásról vagy az egészségtelen nassolásról nem könnyű, rászokni ezekre annál inkább. Többet sportolni, többet olvasni, több salátát enni - azt gondolnánk, hogy nincs is ennél egyszerűbb, mégis sokan küzdünk azzal, hogy napi rutint alakítsunk ki ezekből az egészséges szokásokból.

Számtalan kutatásra alapozott elmélet létezik a témában. Egyes kutatások azt tartják, hogy ha 21 napig minden nap egy bizonyos szokás szerint cselekszünk – például minden nap megeszünk egy almát - akkor az rögzül és automatikusan szokássá válik. Viszont más kutatások eredményei szerint kevés a 21 nap, legalább 66 nap szükséges egy szokás kialakításához. Hogy mi lehet az igazság? Ez valójában mindenkinél más. Különbözőek vagyunk, más-más életmóddal, személyiséggel, tapasztalatokkal, egyedi igényekkel és célokkal rendelkezünk. Van, akinek valóban elég 21 nap, míg másnak a 66 nap is kevés. De ezzel nincs is semmi probléma - mindenki a saját tempójában változik és fejlődik.

6+1 TIPP arra, hogyan cseréld le a rossz szokásokat jó szokásokra?

1. Felejtsd el a számokat! – ne szabj magadnak határidőt, hiszen akkor várni fogod a végét. Egy jó szokásnak pedig pont az a lényege, hogy állandósuljon.

2. Fő a motiváció! Gondolkozz el, hogy miért csinálod, miért szeretnél egészségesebben élni. Akár írd le magadnak az érveket. Minél több érvet gyűjtesz össze, annál biztosabb leszel magadban.

hirdetés

3. A jó cél mérhető, megvalósítható, releváns és időben jól meghatározott. Tehát ne azt mond, hogy mától több almát eszem, hanem azt, hogy mától minden nap megeszem két almát. Így konkrétan meghatároztad a célodat és az almák mennyiséget is, amit így könnyebb lesz betartani.

4. Kezdd kicsiben és legyél türelmes magaddal! – például, ha eddig nem jártál futni és az a célod, hogy hetente ötször fuss majd, akkor kezdj heti egy vagy két futással, rövidebb szakaszokat kijelölve. Hidd el, idő kell a lelkednek és testednek is amíg megszokja az új mozgásformát, így csak fokozatosan növeld az alkalmakat!

5. Ismerd az erősségeidet és a gyengeségeidet és ezeket figyelembe véve alakítsd ki az új szokásodat – ne erőltess magadra semmit – például, ha nem szeretsz korán kelni, semmiképpen se indulj el futni hajnalban, hanem inkább délutánra időzítsd az edzést. Ugyanez étkezéses példával: ha nem szereted a rukkolát, semmi gond, hagyd ki a salátából! Elvégre azért dolgozunk, hogy jobban érezzük magunkat!

6. Minden nap csak egy kicsi lépést kell megtenned. Ne siettesd a változást, Rómát sem egy nap alatt építették.

+ 1 TIPP

Ha időnként elcsábulsz vagy egyszerűen úgy érzed, hogy ez „ma nem megy” - belefér. A fontos az, hogy ne csüggedj, tudatosítsd magadban a célodat és gondold át újra a léptéket, motivációdat! Lehetőségként tekints a változásra, ne kényszerként éld meg!

A BioCo 31 napos Őszi Egészség Kihívás segít elindulni a változás útján!

Elkötelezettek vagyunk az egészséges életmód mellett és szeretnénk, ha mindenki legalább egy kicsit egészségesebben élne, egészségtudatosabb szokásokat építene be a mindennapjaiba. Rohanó világunkban egyre kevesebb idő jut arra, hogy odafigyeljünk a helyes táplálkozásra, a rendszeres mozgásra, vagy a mentális egészségünk fenntartására. Ezért indítottuk el a BioCo Őszi Egészség Kihívást, amely során könnyen elvégezhető, egészségtudatos kihívásokat hirdetünk meg: sport, táplálkozás és mentális egészség témakörben október 1-31. között.  Az egy hónapos program során saját tempódban haladva, könnyen teljesíthető napi feladatokat oldhatsz meg.

Csak magadat kell legyőznöd, ezért elég, ha apró lépésenként haladsz!

Reméljük, hogy a kihívások szokássá válnak majd az életedben és a játék vége után is beépíted őket a mindennapjaidba, ezzel kialakítva egy hosszútávon fenntartható, egészségesebb életmódot!

MÉG NEM KÉSŐ! Nyerj Apple Watch Okosórát, vagy norvégiai álomutat a BioCo Őszi Egészségkihívásával! – csatlakozz az utolsó pillanatban!

A játék már elindult, de még nem maradtál le semmiről! Hogyan vehetsz részt gyorsan a kihívásban? Kattints a www.egeszsegkihivas.hu oldalra, ahol már számos posztot találsz. Minden poszt egy kihívás.

Minél több kihívást teljesítesz, annál több esélyed lesz megnyerni az értékes ajándékok egyikét! Minden október 31-ig (bármikor, tehát visszamenőleg is!) teljesített napi kihívás automatikusan részt vesz a fődíjsorsoláson.

Nem kell külön regisztrálnod, hiszen a feladat megoldásával automatikusan részt veszel a játékban.

Díjazzuk a jó szokásaidat!

A fődíj nem más, mint egy egymillió forint értékű, négynapos álomút két fő részére a festői fekvésű, észak-norvégiai Tromsø városába, ahol nemcsak a lenyűgöző északi fényt csodálhatod meg egy hajós kirándulás során, hanem részt vehetsz egy husky-szafarin, sőt azt is kipróbálhatod, hogy milyen rénszarvasokkal szánozni ー mindezt magyar idegenvezetéssel!

Kattints és játssz velünk!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
FELFEDEZŐ

Duplafejű, malactestű, rózsaszín mutáns borjú született Oroszországban

A borjú még az ellést sem élte túl, az anyja néhány nap múlva pusztult el.

Link másolása

hirdetés

Nem élte túl az ellést az a borjú, ami két fejjel és a disznóéhoz hasonló rózsaszín testtel jött világra egy orosz faluban. A mutáns borjú után néhány nappal az anyja is elpusztult.

A bizarr állat tetemét még a hónap elején tanulmányozták az állatorvosok, melynek valódiságát a helyi egészségügyi hatóság október 25-i közleménye erősítette meg. Ebben elismerik, hogy a mutáns borjú valóban világra jött Matkechik falu egyik tanyáján.

A hatóság szerint a különös állat mesterséges megtermékenyítés eredménye lehetett. Éppen ezért olyan intézkedések bevezetését sürgetik, melyek megtiltanák a gazdáknak, hogy saját maguk végezzék el az állatok keresztezését.

A mutáns borjúról készült fotót a Daily Star cikkében lehet megnézni. A képen jól látszik, hogy a már kimúlt állatot az udvaron kiterítették.

A duplafejű borjú mindkét szájából nyelv lóg ki, ahogy a patás lábain pihennek a csukott szemű fejei. A furcsa állat már csak rózsaszín teste miatt is összességében sokkal inkább hasonlít egy sertésre, mint egy szarvasmarhára, jegyzi meg a lap.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
FELFEDEZŐ

Vakcinahoroszkóp: kiderült, hogy melyik jegy szülöttei oltatják be magukat a leginkább

Az amerikai Utah államban nézték meg ezt 1,2 millió már beoltott ember születési adatai alapján.

Link másolása

hirdetés

Az amerikai Utah állambeli közegészségügyi hivatal felmérése szerint jelentős számbeli eltérések vannak a koronavírus ellen beoltott emberek között, ha a csillagjegyek szerint csoportosítják őket, írja a The Guardian. Az anonim statisztika 1,2 millió oltáson átesett ember születései adatait vetette össze az állam és súlyozottan az ország teljes lakosságával.

Ezek alapján úgy tűnik, hogy leginkább az Oroszlán jegyében születettek nyitottak a Covid-19 ellen kifejlesztett vakcinára: a július 23 - augusztus 23. között világra jöttek 70 százaléka vette már fel az oltást. Alig három százalékkal maradtak le az első helyről a Vízöntők.

A vakcinahoroszkóp képzeletbeli dobogójának harmadik helyén holtverseny alakult ki az egyaránt 59 százalékos oltakozási hajlandósággal álló Kosok és Nyilasok között. A lista végén a Skorpiók kullognak, akiknek kevesebb mint fele (46%) oltatta már be magát.

A jegyek oltási hajlandóságát tartalmazó sorrendet a hivatal a Twitteren tette közzé:

A különös lista ötletét a közegészségügyi hivatal egyik informatikusa adta, aki azon viccelődött, milyen érdekes lenne egy ehhez hasonló összevetés. Végül azért döntöttek a "nem túl tudományos" vakcinahoroszkóp elkészítése mellett, mert az asztrológia rengeteg embert érdekel, és így talán elérhetnek olyanokat is, akik eddig teljesen elzárkóztak az oltástól.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
FELFEDEZŐ

Azért nem vette fel a telefont egy eltévedt túrázó a mentőknek, mert ismeretlen számról hívták

Már a második mentőcsapat kezdte meg reggel a kutatást, amikor a férfi mit sem sejtve visszakocsikázott a kiindulási pontra.
Fotó: Wikipedia - szmo.hu
2021. október 26.


Link másolása

hirdetés

Több mint 32 órán át semmit nem tudtak egy férfi hollétéről, aki Colorado állam legmagasabb hegyén kirándulva tévedt el. A túrázó eltűnését 24 órával az indulása után jelentették a hatóságoknak, akik hiába próbálták elérni telefonon az össze-vissza kóválygó férfit.

A cikkünk borítóképén is látható Mount ELbert környékén bóklászó ember nem reagált egyetlen hívásra, SMS-re, de még a hangpostán hagyott üzenetekre sem, mivel ezek ismeretlen számról érkeztek a telefonjára, írja a The Guardian.

A férfi eltűnését még október 18-án este nyolc óra körül jelentették, amikor nem tért vissza a kiindulási pontra. A hatóságok azonnal megpróbáltak kapcsolatba lépni a túrázóval, de sikertelenül. Két órával később már több mentőcsapat is kereste a területen a férfit, de sikertelenül. Végül hajnali 3-kor adták fel a kutatást a 4401 méter magas hegyen, és csak reggel 7 körül folytatták a mentőakciót. Két és fél órával később derült ki, hogy a kiránduló végül sikeresen megtalálta az autóját, és sértetlenül visszaért a szálláshelyére.

A mentőcsapat szóvivője elmondta, hogy a férfinek fogalma sem volt arról, hogy közben nagy erőkkel keresik. Elmondta, hogy azért nem vette fel a telefont, mert nem ismerte a számot, amiről hívták, az üzeneteket pedig észre sem vette.

A mentők képviselője azt kérte, hogy aki túrázni indul, mindenképpen vegye fel a telefonját még akkor is, ha ismeretlen vagy rejtett számról keresik. Ezt még abban az esetben is tegye meg, ha egyébként minden a legnagyobb rendben van, mert lehet, hogy aggódó ismerősei jelentették az eltűnését, és legalább őket meg tudják nyugtatni a hatóságok.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: