Mamuthúsból készítettek focilabdányi fasírtot ausztrál tudósok
Mamuthúsból készült fasírtot készített egy ausztrál cég, írja a The Guardian. A Vow Food a Queenslandi Egyetem Ausztrál Biomérnöki Intézetének professzorával, Ernst Wolvetanggal közösen dolgozott a régen kihalt állatok húsának laboratóriumi előállításán. A végeredményt kedd este mutatják be az amszterdami NEMO múzeumban.
Wolvetang szerint az eljárás nevetségesen egyszerű volt, mindössze néhány hét alatt létrehozták a mamuthúst. Az alapot a mamut mioglobin DNS-szekvenciája adta, amit elefánt DNS-sel és birka őssejtettel kevertek össze. Végül 20 milliárd sejtet növesztettek, amiből összejött egy jókora húsgolyónyi mamuthús.
A méretes fasírtot egyébként azóta sem kóstolta meg senki, mivel az ember több ezer éve nem találkozott ezzel a fehérjével, és kétséges, hogy reagálna az elfogyasztására az immunrendszerünk.
A Vow Food eredetileg dodóhús előállításán gondolkozott, de ehhez nem álltak rendelkezésre DNS-szekvenciák. Végül azért döntöttek a mamut mellett, mert ez az állat a sokféleség elvesztésének és az éghajlatváltozás szimbóluma.
Ez ehhez hasonló mesterséges húsok előállításával csökkenthető lenne a nagyüzemi hústermelés káros környezeti hatásai, ami komoly hatással van a klímaváltozásra is. Az ilyen módon előállított húsokhoz ugyanis jóval kevesebb föld és víz felhasználására van szükség.
A mamutfasírtot és az eljárást ebben a videóban mutatják be részletesen:
Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!