FELFEDEZŐ
A Rovatból

Majdnem meghalt egy egész család a gyilkos galócából készült gombapörkölttől Kápolnán

Az anyuka érezte, hogy valami nem stimmel a gombákkal, azért kidobta őket. A fia párja azonban mégis megfőzte a gyilkos galócákat.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. június 21.Gyilkos galócából készített pörköltet egy fiatal lány a heves megyei Kápolnán, derült ki a Tények riportjából. Az ételtől a lány 19 éves párja és a férfi három kiskorú családtagja lett rosszul. Egy 13 éves lány mája annyira károsodott, hogy életmentő májátültetésre volt szüksége. Az anyuka a könnyeivel küszködve mesélte el a történteket.

„Én éreztem az illatán, hogy nagyon erős, nagyon kegyetlen illata van, ezért visszatettem a csomagba, majd kidobtam a kukába”

– mondta az asszony. Azonban fia barátnője valamiért kivette a szemetesből és mégis elkészítette a galócákat. Szerencsére a mérgezést követően mindannyian időben megfelelő orvosi ellátásban részesültek.

Ez a gomba rendkívül veszélyes: a gyilkos galóca felelős a világon előforduló gombamérgezéses halálesetek kilencven százalékáért. Ráadásul könnyen összetéveszthető ehető gombákkal, emiatt fogyasztása végzetes lehet.

„A harmadik-negyedik napra elkezd a májkárosodás kialakulni, és annak a megállítása már gyakorlatilag egy heroikus küzdelem”

– nyilatkozta Vajda Zsolt, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet osztályvezető főorvosa a Tényeknek.

A Tények összeállítását a kápolnai gombapörköltről itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


FELFEDEZŐ
A Rovatból
111 kilométeres széllel csapott le a légzuhatag Kakucsra, repültek a kerti bútorok is – videó
Heves hőzivatar pattant ki szerdán Budapesttől délre, ami ugyan rövid ideig tartott, de annál intenzívebb volt. Csütörtökön is számíthatunk hasonló viharokra.


Heves hőzivatar alakult ki szerdán késő délután a fővárostól délkeletre, Inárcs és Kakucs térségében. A zivatar rövid ideig tartó, de intenzív légzuhataggal tombolt, melyben közel orkán erejű széllökések is előfordultak - írja az Időkép.

A méréseik szerint

Kakucson 111 kilométer/órás széllökés is előfordult.

A vihar tombolásáról egy videót is megosztottak, melyen látható, ahogy a szélvihar könnyű szerrel repíti el az udvaron lévő kisebb-nagyobb tárgyakat.

A HungaroMet csütörtöki bejegyzésében azt írta, hogy jelen időjárási helyzetben a besugárzásból származó instabilitás mértéke jelentős, így „elegendő nedvesség esetén pedig szinte azonnal robbanhat a légkör”.

„Bár általában nem nagy számban alakulnak ki gomolyfelhők, ezek közül viszont a többség képes magasra törni. A kialakuló hőzivatarok döntően csak kis területet érintenek, és nem vagy alig változtatnak helyzetükön”

- írták. Azt is hozzátették, hogy szerdán is hasonló helyzetben volt részünk.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
FELFEDEZŐ
A Rovatból
Olcsó telkeket kínál fiataloknak egy Balaton-parti település
Több tízmillió forint manapság az üres telkek ára a tó környékén. Ennyi pénze pedig nincs a fiataloknak.


Demográfiai válság sújtja a Balatont, mivel az országos átlagot jóval meghaladó elöregedés figyelhető meg a térségben. Az üdülőövezetben kimutatható a tehetős, idős emberek beáramlása, miközben a helyi fiatalok közül sokan másutt telepednek le, írja a SONLINE.hu.

Az öregedő településszerkezetet befolyásolja a külföldiek jelenléte, a német, angol, holland családok megjelenése, mert ők jellemzően korosabbak, ezért rontják a település korfáját. A településen a 60 év feletti korosztály 38 százalékát adja a lakosságnak, ezért most új akcióba kezdenek, mondta a lapnak Farkas László Nándor, Balatonszentgyörgy polgármestere.

Tervei szerint az új ciklusban kedvezményes telkeket biztosítanak egy új utcában a fiataloknak.

„Az új ciklusban új utcát nyitnánk, ahol kizárólag fiataloknak kedvezményes telkeket biztosítanánk. Az oda vezető utat már megépítettük, de még külterület, ám hamarosan belterületbe vonhatjuk az érintett területet a rendezési terv alapján”

– mondta a polgármester.

Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke szerint nem új keletű a probléma, mivel a balatoni lakosság idősödése évtizedek óta tart, „de csak most vesszük észre, mert fáziskésésben vagyunk”.

Hangsúlyozta, hogy bár szívesen látják az idősebbeket, ők magukkal hozzák szociális és egészségügyi problémáikat is.

„Szívesen látjuk az idősebbeket, de el kell mondani, hogy hozzák magukkal a szociális és egészségügyi problémáikat is. Nagyobb gondnak látom, hogy azért nem tudnak a fiatalok helyben maradni, mert nincs pénzük házvásárlásra, miután az ingatlanárak elszabadultak a Balatonnál. Sok tízmillió forint egy üres telek ára. Komplex megoldás kellene a problémára, a területfejlesztési miniszter szolgálati lakásokkal segítené a fiatalok helyben maradását, de szerintem ez csak részben jelenthet megoldást”

– mondta Lombár Gábor.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
A Rovatból
Virág hivatalosan is a Főpolgármesteri Hivatalban élhet, ő lett Budapest cicája
A főjegyző azt is meghatározta, hogy kinek kell gondoskodni a macska jólétéről, egészségéről, de hozott egy szigorú szabályt is.


Kiderült, hogy Virág hivatalosan élhet a Főpolgármesteri Hivatalban. Ezt hivatalosan is bejelentették a Fővárosi Közlönyben - írja a 444.hu. A közlöny legfrissebb számában publikálták Számadó Tamás főjegyző legújabb utasítását, ami erősen hivatali stílusban, de egy mesébe illő kezdettel indít:

„A Főpolgármesteri Hivatal által örökbefogadott, a 900215000476318 transzponder sorszámmal egyedileg azonosított ivartalanított nőstény macska a Főpolgármesteri Hivatal székhelyének területén élhet, róla a Főpolgármesteri Hivatal gondoskodik.”

A tündérmese azonban csak erre a cicára vonatkozik. Az utasítás következő pontja szigorúan kimondja, hogy „az (1) bekezdésben meghatározott egyeden kívül más macska tartózkodása a Főpolgármesteri Hivatal székhelyének területén nem megengedett”. Ez azt jelenti, hogy a hivatal cicája egyedüli macska lesz.

A főjegyző részletesen meghatározta, ki felel a macska ellátásáért:

„Az állat etetése, itatása, megfelelő orvosi ellátásának, az állatorvos által szükségesnek ítélt immunizálásának, élősködők elleni védelmének biztosítása, tartási helyének, azon belül az alomnak a tisztán tartása, valamint az állattartó jogszabályban előírt további kötelezettségeinek ellátása a Hivatalüzemeltetési és Intézményfejlesztési Főosztály feladata”.

A Pénzcentrum kiderítette, hogy

Budapest macskáját Virágnak hívják, fajtája szerint európai rövid szőrű, és legutóbb 2020-ban kapott oltást.

A Fővárosi Közlöny azt is megadja, hogy a macska gondozásának költségeit a Főpolgármesteri Hivatal költségvetéséből, a 710301 Gazdasági ellátási feladatok címkódról kell biztosítani.

Virág nem az első hivatali macska, hiszen talán a legismertebb ezen a poszton Larry, a brit kormányfői hivatal, a Downing Street 10. főegerésze, aki már hat miniszterelnök munkáját segítette. A Fővárosi Közlöny legfrissebb számából tehát kiderült, hogy Budapest is csatlakozott a hivatalok macskáinak nemzetközi klubjához.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
A Rovatból
Gyereket vár a TikTok-sztár 63 éves nagymama és 37 évvel fiatalabb férje, óriási babaváró bulit rendeztek – videó!
A videót már több mint 4,5 millióan látták. Nem mindenkinek tetszik a szokatlanul nagy korkülönbség.


A Georgia állambeli, 63 éves Cheryl McGregor és 26 éves szerelme, Quran McCain közös gyereket várnak.

A pár még 2012-ben találkozott, amikor McCain mindössze 15 éves volt, McGregor pedig már 52.

Bár a 37 éves korkülönbség meglehetősen szokatlan, ez nem akadályozta meg őket abban, hogy 2021-ben összeházasodjanak és a TikTok-on is hatalmas népszerűségre tegyenek szert. Cheryl jelenleg 4,7 millió követővel büszkélkedhet.

McGregor és McCain nemrég jelentették be, hogy béranyaság útján hamarosan bővül a családjuk.

A bejelentést követően pedig egy nagy gender reveal partit is rendeztek, ahol kiderült, hogy kislányuk lesz.

A videóban, amit már több mint 4,5 millióan láttak, Cheryl egy rózsaszín ruhában pukkasztott ki egy fekete lufit, amelyből kék és rózsaszín konfetti hullott alá. Az igazi leleplezésre azonban a kertjükben került sor, ahol kézi ágyúkkal lőtték ki a kislányuk nemét jelző rózsaszín port.

Az örömhír hallatán a 17 unokával büszkélkedő nagymama ugrálni kezdett és szorosan megölelte férjét.

A pár elmondása szerint rengeteg gyűlöletet kapnak a közösségi médiában.

„Az emberek a közösségi médiában rengeteg gyűlöletet táplálnak irántunk. Azt mondják, a nagymamámmal randizom. Nem így van. Ő fiatalabb, mint a nagymamám. Semmiben sem különbözünk bármelyik másik pártól, a szerelem az szerelem”

– nyilatkozta Quran McCain.

@oliver6060 Its a girl @King ?? Quran #fyp #genderreveal #itsagirl #teamgirl #agegap #couplegoals ♬ original sound - Queen cheryl ?


Link másolása
KÖVESS MINKET: