News here
hirdetés

FELFEDEZŐ

Leküzdötte az agydaganatot, pedig csak egy évet adtak a diagnózis után a skót anyának

A 44 éves nő először szénanáthának hitte betegségét, aztán sokkolta a diagnózis. Már nyolc éve él tünetmentesen a műtét és a kezelések sikerének köszönhetően.

Link másolása

hirdetés

Leküzdötte az agydaganatot egy skót nő, és már nyolc éve tünetmentesen él, pedig az orvosok azt mondták, alig egy éve van hátra - számolt be róla a Liverpool Echo.

Az Aberdeenben élő Suzanne Davies 2014-ben kezdte felfedezni magán a betegség tüneteit, amit akkor még nem gondolt súlyosnak. Folyamatosan fáradtnak érezte magát, fájt a feje és a beszéddel is problémái akadtak. Ekkor azt hitte, szénanáthája lehet, ezért elment a háziorvosházoz, aki a vizsgálat után megnyugtatta, hogy allergia vagy a stressz okozhatja nála ezeket a tüneteket. Miután csak rosszabbodott az állapota, egyszer pedig arra ébredt az éjszaka közepén, hogy nem kap levegőt, felkeresett egy másik orvost, aki azonnal beutalta egy koponya CT-vizsgálatra. Ekkor derült ki, hogy egy jókora daganat van az agyában. Egy műtét során eltávolították a tumor 95 százalékát, ezután pedig a problémái nagy része teljesen megszűnt.

"Javult a beszédem, kezdtem újra normálisnak érezni magam. Nem tudtam, mennyi időm van még hátra. Aztán az orvosom egyszercsak azt mondta, hogy jó eséllyel már csak egy évig fogok élni. Szörnyű volt ezt hallani, sokkos állapotba kerültem. Velem együtt az egész családom összetört"

- emlékezett vissza a most 44 éves nő.

Ennek ellenére nem adta fel, férje és gyerekei bátorították őt a harcra. Kemoterápiát és sugárterápiát kapott, amelyek miatt hullani kezdett a haja, így végül teljesen leborotváltva.

Fotó: Northfoto - Brain Tumour Research/SWNS

Szerencsére a kezelések beváltak, mert immár nyolc éve tünetmentesen él. Félévente megy MRI-vizsgálatra, legutóbb júniusban volt, akkor szintén egészségesnek bizonyult.

hirdetés
"Nagyon jól vagyok. Szerencsésnek érzem magam, hogy még mindig itt lehetek. Három barátomat veszítettem el agydaganat miatt. Én pozitív vagyok, és mindenáron le akarom ezt győzni"

- jelentette ki a kétgyermekes anya.

Fotó: Northfoto - Worldwide Cancer Research/SWNS.COM

Szerinte frusztráló, hogy még mindig nincs gyógymód az agydaganatra, ezért több pénzt kellene fordítani kutatásra. Adomángyűjtést is indított e célból, és azért, hogy felhívja a figyelmet a betegségre.

Az agydaganattal küzdő betegek mindössze 12 százaléka él öt évig vagy még tovább azután, hogy megtudták a diagnózist. A Brain Tumour Research szerint ahhoz, hogy növelni lehessen ezt a számot, 35 millió fontra kell növelni az agydaganat kutatására fordított összeget 2025-ig Nagy-Britanniában.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
Konok Péter: „A benzinkutakon lassan kifogy az üzemanyag. Kell a láncfűrészekbe.”
Összekötötte a válság két fajsúlyos elemét az ismert publicista.

Link másolása

hirdetés

„A benzinkutakon lassan kifogy az üzemanyag. Kell a láncfűrészekbe.”

– írta Konok Péter a Facebookon.

A publicista, történész így kommentelte azokat a híradásokat, miszerint egyre több benzinkút kénytelen ideiglenesen bezárni, mert egyszerűen kifogytak az üzemanyagból.

Ahogy a kormány azon intézkedését is, hogy a rezsicsökkentés részleges megszüntetése miatt egy csütörtöki kormányrendeletben lazítottak az erdővédelmi szabályokon, így védett területen is egyszerűbb lesz a fakivágás.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
FELFEDEZŐ
Szuperhold lesz péntek hajnalban, idén utoljára
Zsinórban a negyedik hónapban fordul elő szuperhold. Aki látni akarja, korán kell kelnie.

Link másolása

hirdetés

Az idei év negyedik és egyben utolsó szuperholdja lesz péntek hajnalban - írja a LiveScience.

Szuperholdnak nevezik azt, amikor a telihold fázisa az ellipszis alakú holdpálya Földhöz legközelebbi pontján következik be, ilyenkor láthatjuk a legnagyobbnak a Földről a Holdat. Ez egy nem tudományos elnevezés, a csillagászok inkább közeli holdnak hívják ezt a jelenséget.

Bár a hold szerda és péntek este is fényesnek és telinek fog tűnni,

teliholdat pontosan csütörtökről péntekre virradó éjjel, magyar idő szerint 3:36-kor láthatunk.

Zsinórban a negyedik hónapban lesz szuperhold, májusban ráadásul ez az esemény teljes holdfogyatkozással is párosult. Az augusztusi szuperhold után idén már nem lesz több, úgyhogy aki szeretné látni, ne maradjon le róla.

Telihold nagyjából havonta egyszer fordul elő.

hirdetés
A következő ilyen alkalom szeptember 10-én lesz, ezt arató holdnak hívják.

Mostanában egyébként egy másik látványos égi jelenséget is meg lehet figyelni: a Perseidák hullócsillagzáport augusztus 14-ig is lehet elcsípni.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
FELFEDEZŐ
A Rovatból
hirdetés
Belső vizsgálat indult a turisták feje fölött landoló Wizz Air-gép ügyében
Kielemzik a repülési adatokat és beszélnek a pilótákkal is.

Link másolása

hirdetés

A Wizz Air belső vizsgálatot indított, hogy minél több részletet megismerjen a nagy port kavart szkíathoszi landolás pontos körülményeiről - írta a Telexnek a légitársaság.

Mi is beszámoltunk róla, hogy augusztus 5-én

a Wizz Air Airbus A321neo repülőgépe annyira alacsonyan közelítette meg a görög szigeten található kifutópályát, hogy az még az erre felkészült bámészkodókat is meglepte.

A társaság most azt írta: a gép alacsony szögben közelítette meg leszállópályát, mely a repülőtér kialakításának sajátossága.

„Bár személyi sérülés nem történt, a légitársaság belső vizsgálatot indított, hogy kielemezze a repüléshez kapcsolódó adatokat, beszéljen a pilótákkal, és megtudjon minél több részletet a landolás pontos körülményeiről” - írták. Az eredményekről későbbre ígértek tájékoztatást.

A szokatlanul izgalmasra sikerült landolásról a görög GreatFlyer videósa készített felvételt.

hirdetés

Az üggyel kapcsolatban Háy György balesetvizsgáló és nyugalmazott pilóta a Telexnek azt mondta, hogy

létező probléma, ha kisebb szögben száll le egy gép. Ennek több, nem szándékos oka is lehet: jöhet például egy váratlan széllökés, ami lejjebb nyomja a repülőt, vagy bezavarhat egy éjszakai érzéki csalódás.

Bár az embereket fizikailag még így sem tudja elsodorni a gép, mert a leszállópálya szintje magasabban van a kerítésen kívüli talajszintnél, a szakértő szerint ennek ellenére „nagy marha”, aki ilyen helyeken a repülőgép turbinája közelébe megy.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
FELFEDEZŐ
Nem kiabál a gyerekeivel és nem is bünteti őket – ez a jó nevelés titka a brit anya szerint
A három lányt nevelő nő abban hisz, hogy jutalmazni sem szabad a gyerekeket, mert akkor csak a jutalom fogja motiválni, nem az eredmény.

Link másolása

hirdetés

Egy háromgyermekes brit édesanya a gyengéd nevelésben hisz, ezért soha nem kiabál a gyerekeivel és nem is bünteti meg őket - írja a Daily Mail.

Hannah Canavan otthoni oktatásban részesülő gyerekeket tanít. Akkor döntötte el, hogy saját gyermekeivel szemben is a gyengéd nevelést fogja alkalmazni, amikor problémás gyerekekkel foglalkozott a munkája során. Ekkor tanulta meg, hogy büntetéssel nem lehet jó viselkedésre bírni a gyerekeket. Azt látta, hogy sokkal könnyebben fogadják be az utasításokat, ha a tetteik természetes következményével szembesítik őket. Éppen ezért a saját lányaival sem kiabál, és nem veszi el tőlük a kedvenc játékukat vagy kütyüjüket, ha valami rosszat csináltak, hanem elmagyarázza nekik, hogy az miért nem helyes.

"Nem büntetem, de nem is jutalmazom a gyerekeimet, ez működik nálam. Ha megnézzük a börtönrendszert, láthatjuk, hogy a büntetés nem működik, mivel ha nem így lenne, nem lennének visszaeső bűnözők. Az emberek azt hiszik, a gyerekeim biztos rosszul viselkednek, ha soha nem büntetem őket, de ez egyáltalán nem így van. Nem kiabálok és nem veszek el tőlük semmit büntetésképpen, így nem is félnek tőlem. Tisztelnek és hallgatnak rám, mert nyugodt hangon elmagyarázom, miért ne tegyék ezt meg azt, ebből tanulnak"

- magyarázta.

A 33 éves nő három lányt nevel egyedül: a 11 éves Esmae-t, a 9 éves Eirát és a 7 éves Elfie-t. Mint mondta, már kiskorukban sem kiabált velük, inkább megtanította nekik, mit miért nem szabad csinálni. Például videót mutatott nekik autóbalesetekről, hogy megtanulják, miért nem szabad körülnézés nélkül kiszaladni az útra.

"Tízből kilencszer nem csinálják meg újra. Ha kiabálunk velük, és azt mondjuk, hogy nem fognak fagyit kapni, mert valami rosszul csináltak, arra fognak koncentrálni, hogy anya vagy apa haragszik, és nem arra, hogy amit csináltak, az helytelen."

Azt azonban nem lehet mondani, hogy Hannah túl elnéző a lányaival, ugyanis náluk is megvannak a határok. Az anya nem tűri a káromkodást, a kiabálást és a fizikai bántalmazást sem. Ilyen esetekben is elmagyarázza nekik, hogy miért nem szabad dühvel és erőszakkal reagálni helyzetekre, megoldani konfliktusokat. Azzal is tisztában van, hogy nem viselkedhetnek mindig jól, hiszen ezért gyerekek, de fontosnak tartja, hogy mindig elmagyarázza nekik, miért helytelen az, amit csináltak, hiszen ebből tanulnak.

hirdetés
A jutalmazással kapcsolatban is határozott véleménye van. Ő sosem ad kézzel fogható jutalmat a lányainak, de megdicséri őket és kellő figyelmet fordít rájuk, amikor valami jót csinálnak.

Szerinte ugyanis, ha kapnának mondjuk édességet vagy játékot egy-egy jó cselekedetért vagy eredményért, akkor csak a jutalom motiválná őket, ezt pedig nem akarja.

A Dél-Londonban élő nő szerint a családjuk így működik jól: közel állnak egymáshoz, megbíznak egymásban, a gyerekek pedig tisztelik őt, és nem tartanak tőle, ha valamit rosszul csinálnak.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: