FELFEDEZŐ

Fél tonna kannabiszt falhattak fel a patkányok egy indiai rendőrség raktárában

Rendre lecsapnak a mathurai rendőrségen tárolt fűre a patkányok. Az egyik felügyelő szerint azonban még csak nem is a rágcsálók, hanem az időjárás tehet mindenről.

Link másolása

Több száz kilogramm kannabiszt fogyaszthattak el az észak-indiai rendőrség egyik raktárában a patkányok, írja a CNN. A tetemes hiányra úgy derült fény, hogy a rendőröknek 200 kilónyi marihuánát kellett volna bizonyítékként átadni Mathura város bíróságának, de a fűnek csak hűlt helyét találták a raktárban. Az ügyészség szerint akár a 700 kilogrammot is meghaladhatja a rágcsálók pusztítása.

Állítólag nem ez az első eset, hogy az indiai város patkányai rákaptak a kenderre: korábban két másik helyi rendőrőrsön több mint 500 kiló kannabiszt fogyasztottak el.

Az eset után a bíróság irányelveket fogalmazott meg a lefoglalt marihuána árverezésére vagy megsemmisítésére. A dokumentum szerint „szinte minden rendőrőrsön fennáll a patkányveszély”, emiatt van szükség az intézkedések bevezetésére.

Ezzel szemben a város rendőrfelügyelője szerint a lefoglalt növényeket az „esőzések és áradások pusztították el”, nem pedig a patkányok. Martand Prakash Singh a CNN-nek elmondta, hogy a bíróságnak átadott dokumentumokban is erre hivatkoztak, szó sem volt patkányokról.

A Brit Kolumbiai Egyetem (UBC) 2016-os kutatása alapján a laboratóriumi patkányokat a marihuána fő pszichoaktív összetevője lustává tette. A kísérletben szereplő állatok könnyebb és nehezebb feladatok közül választhattak, melyekért finom falatokat kaptak. Az állatok eleinte a nehezebb, de jobban jutalmazott feladatokat választották egészen addig, amíg marihuánát nem kaptak. A drog elfogyasztása után azonban kizárólag a könnyebb kihívásokat keresték.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


FELFEDEZŐ
A Rovatból
A magyar milliárdos azzal szórakozik, hogy fiatalokat ültet be a kocsijába, és viszi őket a 700 lóerővel egy-egy körre
Jákob Zoltán teljesen másképp él, mint a legtöbb milliárdos. prankeket talál ki TikTok csatornájára a nézők szórakoztatására.

Link másolása

Kevesen szokták böngészni a leggazdagabb magyarok listáit, pláne, mert tudni: van aki bármit megtenne, hogy rákerülhessen, mások azért fizetnének inkább, hogy ne legyenek rajta. A szupergazdagok többnyire zárkózottak, gyanakvók, titkolják hol, hogyan élnek - vagy inkább csak a beavatott vagy sorstárs kap betekintést különleges életükbe. Nem csoda tehát, hogy szinte üstökösként robbant be a magyar köztudatba egy olyan milliárdos, Jákob Zoltán, aki ennek mindenben az ellenkezőjét teszi. Élete nyitott könyv, TikTok-csatornáját százezrek követik, rajongói pedig remegő kézzel állítják meg az utcán, ha szelfizni akarnak vele - derül ki a G7 cikkéből.

Legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy végre beköltözött 1 milliárd forintért vásárolt kétszintes belvárosi otthonába, melynek pontos címe sem titok, ahogy az sem, hogy fél évbe és 300 millió forintba került, míg a vadonatúj lakásból olyan otthon lett, amilyet Jákob Zoltán elképzelt. De kicsoda ez a vidám, laza figura, aki megkapóan őszintén beszél a gazdagságról?

A semmittevés nem boldogít

Jákob Zoltán egy alföldi kis településről származó építész, aki műszaki egyetemistaként kivételes tanulmányi eredménye miatt köztársasági ösztöndíjas volt, később lakóparkokat épített, de

miután lassan húsz éve kitanulta a műkörmös szakmát (igen, rendes OKJ-s végzettsége van, természetesen az is ötös), felépítette a Crystal Nails cégcsoportot, amely mára nemzetközi márkává érett, és mesés gazdagságot hozott.

Évek óta megtehetné, hogy csak élvezi az élet adta örömöket, de egy interjúban elárulta, a semmittevés nem boldogítja. „Próbáltam nem dolgozni, de nem élveztem” - mondta az RTL-nek adott interjújában a 37. leggazdagabb magyar.

„A másik autóm is Ferrari”

Van viszont, ami boldogítja: a tűzpiros, 110 milliós Ferrarijának a hangja. A mélyből feltörő, erőt és magabiztosságot sugárzó motorhang elég ahhoz, hogy duda helyett is jelezze, megérkezett egy milliárdos, aki büszke arra, amit elért, és a maga módján meg is osztja az élményt sokakkal.

Fiatalokat ültet be a kocsijába, és viszi őket a 700 lóerővel egy-egy körre, büszkén pózol Európa fővárosaiban az autó mellett, prankeket talál ki TikTok csatornájára a nézők szórakoztatására.

És természetesen már megrendelte a legújabb Ferrarit, ami még csak most épül, és amilyen garantáltan csak neki lesz a világon.

@jakob.zoli Utánam jött a térről??️ #ferrari #ferraribudapest ♬ eredeti hang - Jákob Zoli

Bizonyos szint fölött a pénz inkább nyűg

Jákob Zoltán elvált, háromgyerekes apa, a fia vele dolgozik a vállalkozásában, a lányai még tanulnak. Minden gyerekének vett saját otthont, de ezeken kívül is van még 20-30 lakása.

Összvagyona 44 milliárd forint körül lehet, ahogy mondja, 44 vagy 42 milliárd, ezen a szinten már nincs nagy különbség, pláne, mert évente 2-3 milliárd úgyis hozzájön.

Ha a pénz nyűg, mi teszi igazán boldoggá? Az utazás. Minden hónapban elutazik, egyedül járja a világot, persze vannak kedvenc helyei. Közben szinte egyenes adásban közvetít, megosztva az élményt 215 300 követőjével. Eláruljuk, hogy ebben a pillanatban épp Ausztráliában van, és arra készül, hogy koalákkal találkozzon.

@jakob.zoli #sydneylife ♬ eredeti hang - Jákob Zoli

Nem gyűjti a magánrepülőket, a hatalmas jachtokat meghagyja másoknak, persze hóbortjai neki is vannak. Hogy mi a különleges mégis benne, amit nem szoktunk meg más milliárdostól eddig? Az a természetesség, amivel mindezt kezeli. Őt sem más teszi boldoggá, mint bármelyikünket. Egy szép táj látványa, egy jó vacsora, egy kényelmes lakás - és a munka. Maximum az arányok mások.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

FELFEDEZŐ
Nem gondolnád: erre a szóra kerestek rá a magyarok legtöbbször a szótárban
2021-ben még az LMBTQ-szókapcsolat nyert, azt azóta alaposan megtanultuk.
Fotó: Simon / Pixabay - szmo.hu
2023. január 27.


Link másolása

Minden évben összeállítja a magyarok legkeresettebb szavait a jelentese.hu szótároldal – ebből meg tudják állapítani, melyek azok a kifejezések, amelyeknek jelentésében a legbizonytalanabbak vagyunk – írja a 24.hu.

A portál összesítése szerint jól látható, hogy a tavaly kitört orosz-ukrán háború miatt a magyarok pontosan tudni akarták olyan, háborúval kapcsolatos szavak jelentését, mint „embargó”, az „eszkaláció” vagy „szakadár”.

Az első helyet mégsem ilyen kifejezés foglalja el.

Mi, magyarok 2022-ben legtöbbször a „releváns szó kifejezésére kerestünk rá.

A szó fő jelentései egyébként: idevágó, tárgyhoz tartozó, tárgyhoz kapcsolódó, fontos, lényeges, meghatározó dolog, lényegi, mérvadó.

Hogy a politika és a közélet mennyire befolyásolja a keresett szavakat, arra másik jó példa a 2021-es "győztes" kifejezés, az LMBTQ-szókapcsolat, amit a gyerekvédelminek nevetett, homofób tartalmú népszavazás kapcsán rengeteget emlegettek.

Top 10 legkeresettebb idegen szó 2022-ben:

  • releváns
  • kognitív
  • recesszió
  • ADHD
  • embargó
  • afázia
  • eszkaláció
  • NFT
  • szakadár
  • oligarcha

A 24.hu a kutatás hátteréről azt írja: az adatok a Google kereső 2022-es, illetve 2021-es keresési trendjei, valamint a jelentese.hu szótároldal saját adatai alapján készültek. Annak érdekében, hogy feltérképezzék, mely szavak jelentése iránt volt a legnagyobb érdeklődés, a Google statisztikáknál csak azokat a kulcsszópárokat vették figyelembe, melyek kifejezetten egy idegen szó megismerését célzó keresésre utaltak.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
Kirúgták, mert nem ment el egy céges buliba, most félmillió eurós kártérítést is kaphat
A bíróság már megítélt neki egy 1,2 millió forint értékű kártérítést. A kirúgott alkalmazottnak viszont van egy ennél sokkal nagyobb összegű követelése is.

Link másolása

A francia legfelsőbb bíróság kimondta, hogy jogtalanul bocsátottak el egy férfit, amiért nem ment el iszogatni a kollégáival - számolt be róla a Vice.

A bírósági dokumentumok szerint a csak "T. úrként" emlegetett férfit még 2015-ben menesztették a párizsi székhelyű Cubik Partners tanácsadó cégtől, mert nem volt hajlandó részt venni a hétvégi csapatépítő eseményeken.

Az ügyvédei szerint a férfi úgy érezte, a céges rendezvényekre „túlzott alkoholizmus” és „promiszkuitás” volt jellemző. Állítása szerint a vállalat „szórakoztató” kultúrája „a megalázó és tolakodó gyakorlatokban” merült ki. Többször durva beceneveken szólították egymást, valamint az ágyat is meg kellett osztani egy másik alkalmazottal.

A Cubik Partners jogászai azzal érveltek, hogy egykori alkalmazottjuk időnként „demotiváló hangnemben” beszélt a beosztottjaival szemben, és nem viselte jól a negatív visszajelzéseket, ahogy azt sem, ha valakinek más volt a véleménye egy adott kérdésben.

A Semmítőszék azonban kötelezte a vállalatot, hogy fizessen a volt alkalmazottnak 3000 euró (nagyjából 1,2 millió forint) kártérítést, valamit egy későbbi időpontban vizsgálják meg T. úr további 461 406 eurós (187 millió forintos) követelését.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
A Rovatból
Megtalálták a jetit, állítják az összeesküvés–elméletek hívei
A Google Earth felvételeit böngészve bukkantak rá a különös jelenségre.

Link másolása

Az összeesküvés-elmélet hívei úgy vélik, hogy végre rátaláltak a régóta keresett jetire - írja a Lad Bible.

Egy fura jelenséget találtak ugyanis a Google Earth egyik képén, amely műhold segítségével pásztázza a Földet és örökíti meg a láttottakat.

Az egyik ilyen felvételen bukkant fel egy szőrös jelenség, amiről (vagy akiről) úgy vélik a hívők, hogy végre meglett a bizonyíték az óriási lény létezésére.

Az egyik Reddit-felhasználó, 33sushi ezt írta hozzá: „Ez egy medve? Egy tócsa? Egy túrázó minden felszerelés nélkül?”

A méreteket is próbálták beazonoítani. A környező objektumok alapján úgy vélik, hogy körülbelül 7-7,5 láb (2-2,5 méter) magas lehet, de görnyedtnek tűnik. A lény nem jelenik meg más, különböző évekből származó műholdfelvételeken, ami arra utalhat, hogy nem egy álló tárgy.

A jeti a 38°16'24" N. 108°08'32 koordinátákon található, Colorado nyugati részén, az Egyesült Államokban.

Egy hozzászóló szerint a helyszínt „száraz sivatagi területek veszik körül, magasan fekszik, sok fenyővel és nyárfával, és meglepően sok vízzel. Rengeteg jávorszarvas van fent”.

Van aki nem hisz abban, hogy egy jetit fotóztak le:

„Valószínűleg víz. Talán egy tó alakul ki. Ha ez a helyzet, akkor a Skookum Lake nevet kell adni neki”.


Link másolása
KÖVESS MINKET: