FELFEDEZŐ

Elpusztulhat Freya, a közönségkedvenc rozmár, ha nem hagyják békén – figyelmeztettek a norvég hatóságok

A csónakokra előszeretettel felmászó állat az Oslo-fjordnál vonzza a látogatókat, akik szeretnek közel merészkedni hozzá.

Link másolása

Akár meg is ölhetik túlzott érdeklődésükkel az emberek a norvég tengerparton gyakran felbukkanó, emiatt ismertté vált rozmárt - írja a BBC.

A Freya névre keresztelt állat azért lett látványosság az Oslo-fjordnál, mert szeret felkapaszkodni csónakokra, hogy ott napozzon - volt már, hogy el is süllyesztett egyet-egyet.

Az emberek annyira megszerették őt, hogy nemcsak távolról nézik, hanem közel is akarnak merészkedni hozzá. Ezzel azonban nemcsak magukat, hanem a rozmárt és veszélyeztetik

- figyelmeztettek a hatóságok.

Az utóbbi időben több kockázatos esetre is volt példa: bementek a vízbe, hogy együtt ússzanak a rozmárral, vagy éppen a gyerekeikkel együtt közeledtek hozzá, hogy fényképezkedjenek vele. De azt is látták már, hogy különböző dolgokat dobáltak az állatra.

A norvég halászati minisztérium közölte, hogy ez az emberek és a rozmár biztonsága érdekében nem mehet így tovább. Attól tartanak a legjobban, hogy valaki megsérülhet, de Freya jólétéért is aggódnak. A nőstény állat láthatóan nem pihen eleget, egy állatorvos szerint pedig stresszes állapotban van a közönsége miatt. A minisztérium ezért folyamatosan szemmel tartja őt.

A tárca szóvivője figyelmeztette az embereket, hogy ha nem hagyják békén Freyát, intézkedni fognak. Az egyik lehetőség az, hogy elviszik a rozmárt az Oslo-fjordból, a legrosszabb esetben pedig el is altathatják.

"Ismét - nyomatékosan - javasoljuk a lakosságnak, hogy tartson távolságot a rozmártól és ne úszkáljanak vele a saját biztonságuk és az állat jólétét szem előtt tartva" - szólította fel a helyieket Nadia Jdaini.

A rozmárok egyébként alapvetően nem támadnak emberekre, de volt már példa rá. 2016-ban egy kínai vadasparkban egy rozmár megölt egy látogatót és az egyik gondozót. A turista állítólag szelfizni akart az állattal, amikor az megragadta és a víz alá húzta. A gondozó segíteni akart neki, ezért bement a vízbe, ám ő is így végezte.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


FELFEDEZŐ
Megölte a hasonmását, hogy eljátssza a saját halálát – még a szülei is azt hitték, hogy az ő holtteste van a kocsiban
A német szépségblogger egy hozzá megszólalásig hasonló nőt ölt meg, hogy elrejtőzzön a családi viták elől.

Link másolása

Shahraban K a gyanú szerint megkéselt egy szépségbloggert, akit az Instagramon talált meg. Az 50 késszúrás következtében a lány azonnal meghalt.

Khadidját még 2022 augusztusában csalták lépre a németországi Ingolstadtban. A 24 éves német-iraki Shahraban maga is szépségblogger, és megpróbálta azt a látszatot kelteni, mintha ő halt volna meg a támadásban, miközben Khadidja holttestét a Mercedesében hagyta. Valószínűleg volt egy tettestársa is a gyilkosságnál, Sheqir K-nek hívják.

Állítólag még a nő szülei is azt hitték, hogy a holttest az övé, amikor felkérték őket, hogy azonosítsák. Aztán a boncolás már erős kétségeket vetett fel.

A német sajtó „doppelgänger-gyilkosságnak” nevezte a szokatlan esetet, és a bíróság előtt most már Shahraban K-t és Sheqir K-t Khadidja O meggyilkolásával vádolják.

Veronika Grieser, az ingolstadti ügyészség munkatársa a Bild című német lapnak elmondta: "Feltételezhető, hogy belső családi viták miatt akart elrejtőzni, és megrendezni saját halálát."

Shahraban akkoriban Münchenben élt, és hamis közösségimédia-profilokat hozott létre az Instagramon, hogy a rá hasonlító nőket találkozókra csábítsa. Így botlott végül a 23 éves Khadidjába, aki albán állampolgár volt, és alig 100 mérföldre lakott tőle.

Shahraban és 24 éves koszovói barátja, Sheqir az ügyészek szerint ajánlatot tettek Khadidjának szépségápolási termékekkel kapcsolatban, és megszervezték, hogy találkozzanak Ingolstadtban.

A pár itt autóba tuszkolta Khadidját, és a városon túli erdőbe hajtottak, ahol az ügyészek szerint több mint 50-szer megszúrták.

A rendőrség azóta több kést is talált a közelben, ahol Khadidja holttestét megtalálták, de még nem találták meg azt, amellyel megölték.

„A gyilkos fegyvert még mindig nem találtuk meg, de erős bizonyítékaink vannak. Az áldozat a késszúrásoktól halt meg, de az arca is súlyosan megsérült. Nagyon brutális látvány volt."

Link másolása
KÖVESS MINKET:

FELFEDEZŐ
Lecserélték a botrányt kavart tankönyv borítóján a Kölcsey–képet
Az előző képen Ferenczy István szobra volt látható Kölcsey Ferencről, de a lehető legrosszabb szemszögből, félreérthető módon.

Link másolása

Ahogy azt mi is megírtuk, Nyáry Krisztián író, kommunikációs szakember szúrta ki a 7. osztályosoknak készült, irodalmi munkafüzet borítóját.

A fotón Ferenczy István szobra látható Kölcsey Ferencről, de a lehető legrosszabb szemszögből, félreérthető módon.

Ezt követően - a jelek szerint - az illetékesek gyorsan intézkedtek, és lecserélték a könyv borítóját. Ezen is Kölcsey látható, de Franz Eybl nevezetes litográfiáját felhasználva - szúrta ki a 24.hu.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
A Rovatból
Fotók: Közel 300 kiló makkot raktározott el egy harkály egy kaliforniai ház falaiban
A rágcsálóirtó azt írta, hogy még soha nem látott hasonlót.

Link másolása

Meglepő fotókat közölt egy kártevőirtó a közösségi oldalán. Egy falba vágott nyíláson rengeteg makk dőlt ki a szobába. Mint kiderült, egy harkály volt a gyűjtögető, ami közel 320 kilós termést raktározott el magának.

A könnyűszerkezetes ház falaiba dugta az eleséget. A ház tulajdonosai csak azt látták, hogy az épület kívülről tele van lyukakkal. Erről később kiderült, hogy a madár vágta ki magának.

A makkok nyolc zsákot töltöttek meg

- írta a posztoló, aki még sosem találkozott hasonlóval.

Mikor az egyik kommentelő felvetette, hogy makkot általban a mókusok rejtenek el, akkor válaszában megírta, hogy látták, amint az „őrült” madár makkot dobál a falba a lyukon kereztül.

Forrás: abc7news.com


Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
Fotókon a vasárnap esti látványos telihold
Sokan küldtetek remek képeket, ezekből válogattunk.

Link másolása

Vasárnap este telihold ragyogta be az eget. A tiszta időben sokakat megihletett a látvány. A Szeretlek Magyarország Facebook-oldalunkon arra kértünk benneteket, hogy küldjetek fotókat róla.

Sok remek kép érkezett, ezekből válogattunk:

Pécs, Kiefer Béla
Mórágy, Flóris Boglárka
Sopron, Horváth Krisztina
Budapest, Nagy Gabriella
Kolozsvár, Tatár Tibor
Budapest, Németh Yoco
Vál, Nagy Ildikó
Miskolc, Hegyközi Lászlóné


Link másolása
KÖVESS MINKET: