FELFEDEZŐ

Cipőket csennek el a ravasz balatoni rókák

Elsőre aranyosnak tűnhetnek, ám akár komoly betegségeket is elkaphatunk tőlük.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2020. július 29.


Link másolása

Egy Fonyódon élő férfi, Csikós István számolt be arról, hogy eltűnt fél pár cipője az éj leple alatt. Másnap az egyik közösségi oldalon találkozott az ellopott cipőjével, amit pár száz méterre, a szomszéd utcában találtak meg - írja a Somogy megyei hírportál.

„Örültem, hogy nem dobtam ki a maradék fél párt” – mondta Csikós István. Hozzátette, hamar kiderült a számukra, hogy rókák tréfálják meg őket sorozatosan. A szomszédban lakó nő, Valent Anna meg is örökítette az egyik állatot.

„Velünk is megesett, hogy hat pár lábbelink volt szétszórva a kertben”

– mesélte.

„A jelenség nem egyedi, a fiatal rókák szívesen játszanak a szagos prédával” - mondta Bende Zsolt, aki hivatásos vadászként dolgozik a környéken. Hozzátette, szerinte az ember a felelős azért, ami itt történik.

„Ezek a rókák nem a berekből lopóznak ide, hanem már a lakott területeken születtek. Cseppet sem félnek az embertől, s a felelőtlen hulladékkezelés kapcsán minden táplálékuk megvan.”

Megemlítette, hogy sajnos gyakran előfordul, hogy a nyaralótulajdonosok segítenek felnevelni a róka kölyköket, nem is sejtve, ez milyen veszélyekkel jár.

„Többször is tapasztaltam, hogy etetik a rókákat, sőt az is előfordul, hogy a kisgyerekek – a szülők jóváhagyásával – együtt játszanak a rókafiakkal az udvaron, vagy akár a kerti medencében is.

Amikor a róka megnő, és komolyan odakap a játék során, már nem tűnik olyan aranyosnak”

– tette hozzá.

Bende Zsolt kifejtette, nem csak a harapás lehetősége miatt veszélyes közel engedni a ravaszdikat:

olyan halálos betegségek tömkelegét hordozzák, amelyekre nincs gyógyír.

Ilyen például a róka által hordozott férgesség egyik fajtája, amely több vadász halálát okozta már. Ehhez nem is kell közvetlen kapcsolatba kerülni a vadállattal, elég, ha az udvaron megszárad az ürüléke, amelyet egy gereblyézés során a szálló porral belélegzünk.

A vadász azt javasolja, hogy ha a gyerekek vagy a kutya játékához ért a ravaszdi, azt vagy dobják ki, vagy szakszerűen fertőtlenítsék le! Így kell tenni az elhurcolt és megkerült, összerágott, benyálazott cipőkkel is.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


FELFEDEZŐ
Brutális fejfájása lett egy korty bortól, ledöbbent, amikor kiderült, hogy súlyos beteg
Korábban nem gondolta volna, hogy 23 évesen bárki rákos lehet. Most arra biztat másokat, hogy ha problémájuk van, azonnal vizsgáltassák ki magukat.

Link másolása

A 23 éves Izzy Fletcher az angliai Derbyben él. Tavaly egyik nap munka után beült valahova inni egy pohár bort, de annyira megfájdult a feje, hogy azonnal el is indult haza - írja a LADBible.

"Valamilyen bort rendeltem, de ahogy beleittam, azonnal megfájdult a fejem. Nagyon furcsa volt. A mellkasom összeszűkült, és azt hittem, fel fog robbanni a fejem"

- mesélte a lány. Az is megfordult a fejében, hogy az ital valamelyik összetevőjére, vagy egyenesen az alkoholra lett allergiás.

Miután megállíthatatlanul köhögni kezdett, azonnal orvoshoz ment, ahol több vizsgálat után kiderült, hogy kettes stádiumú Hodgkin-limpfómában szenved.

A Hodgkin-limpfóma a nyirokrendszer daganatos megbetegedését jelenti.

Először 2022 márciusában fordult orvoshoz, mióta pedig kiderült, mi a baja, kemoterápiával kezeik.

"Most már hat hónapja tart a kemó. Nagyon-nagy esélyem van arra, hogy meggyógyuljak" - nyilatkozta.

Azóta többször is megosztotta a történetét, mivel arra szeretne inspirálni másokat, hogy ne várjanak, ha valami problémájuk van, hanem azonnal menjenek orvoshoz.

"Számomra a legnagyobb tanulság az, hogy ha valami aggaszt, akkor azt azonnal ki kell vizsgáltatni. 23 évesen persze nem gondoltam arra, hogy azonnal mennem kell a háziorvosomhoz, hiszen az ember azt hiszi, hogy ebben a korban úgysem lehet komoly problémája. Arra senki sem számít, hogy 23 éves korában rákos lesz"

- mondta.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

FELFEDEZŐ
Mi történik, ha 10 000 liter kólába szódabikarbónát dobunk? Egy orosz youtuber bemutatta
Kipróbálta, hogy senki másnak ne kelljen.

Link másolása

Elég nagyban próbálta ki a kóla-mentos kísérletet egy orosz youtuber, aki tízezer liter kólát változtatott több méter magas gejzírré.

Maxim Monakhov, aki Mamix néven vezeti Oroszországban elég sikeres vlogját, két évvel ezelőtt arra vállalkozott, hogy kipróbálja a híres kólás-mentosos kísérletet, csak épp nem egy üveggel, hanem több ezerrel.

Csapatával egy mezőn állította fel a szerkezetet, amely egy összetákolt fémtartály volt. A 10 ezer liter kóla kamionnal érkezett a helyszínre, ezt öntötték bele a tartályba, amelynek a tetejére mintegy kupakként került a szódabikarbónát tároló kisebb edény. Egy kar segítségével engedték bele az anyagot a kólába, hogy aztán pár másodperc múlva kitörjön a több méter magas barna gejzír.

Maxim a videóban elmondja, hogy azért használt mentos helyett szódabikarbónát, mert sokkal olcsóbb, igaz, a hatás is más egy kicsit - sokkal látványosabb.

Volt is oka min spórolni, a kísérletre ugyanis 700 ezer rubelt, azaz nagyjából 3,5 millió forintot költött.

Szerencsére úgy látszik, hogy Youtuber-szemmel mérve nem volt felesleges pénzkidobás, a videója már 27 milliós nézettséggel büszkélkedhet.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
A Rovatból
Lecserélték a botrányt kavart tankönyv borítóján a Kölcsey–képet
Az előző képen Ferenczy István szobra volt látható Kölcsey Ferencről, de a lehető legrosszabb szemszögből, félreérthető módon.

Link másolása

Ahogy azt mi is megírtuk, Nyáry Krisztián író, kommunikációs szakember szúrta ki a 7. osztályosoknak készült, irodalmi munkafüzet borítóját.

A fotón Ferenczy István szobra látható Kölcsey Ferencről, de a lehető legrosszabb szemszögből, félreérthető módon.

Ezt követően - a jelek szerint - az illetékesek gyorsan intézkedtek, és lecserélték a könyv borítóját. Ezen is Kölcsey látható, de Franz Eybl nevezetes litográfiáját felhasználva - szúrta ki a 24.hu.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
A Rovatból
Fotók: Közel 300 kiló makkot raktározott el egy harkály egy kaliforniai ház falaiban
A rágcsálóirtó azt írta, hogy még soha nem látott hasonlót.

Link másolása

Meglepő fotókat közölt egy kártevőirtó a közösségi oldalán. Egy falba vágott nyíláson rengeteg makk dőlt ki a szobába. Mint kiderült, egy harkály volt a gyűjtögető, ami közel 320 kilós termést raktározott el magának.

A könnyűszerkezetes ház falaiba dugta az eleséget. A ház tulajdonosai csak azt látták, hogy az épület kívülről tele van lyukakkal. Erről később kiderült, hogy a madár vágta ki magának.

A makkok nyolc zsákot töltöttek meg

- írta a posztoló, aki még sosem találkozott hasonlóval.

Mikor az egyik kommentelő felvetette, hogy makkot általban a mókusok rejtenek el, akkor válaszában megírta, hogy látták, amint az „őrült” madár makkot dobál a falba a lyukon kereztül.

Forrás: abc7news.com


Link másolása
KÖVESS MINKET: