hirdetés

FELFEDEZŐ

„Az úszómesterek is belepisilnek a medencébe” - titkok az élményfürdőkből, amikről eddig nem tudtál

Víziparkok dolgozói árultak el meghökkentő és furcsa kulisszatitkokat munkájukkal kapcsolatban.

Link másolása

hirdetés

Nyáron, a forró napokon nincs is jobb hely a szabadidő eltöltésésére a strandoknál, fürdőknél. Gyerekként talán sokan irigyeltük is az úszómestereket, vízicsúszdaőröket, hogy milyen jó nekik, hogy ilyen helyen dolgoznak. Persze felnőve azért belátjuk, hogy ők ilyenkor nem strandolnak, hanem dolgoznak, és hacsak nem muszáj, nem is mennek be a medencékbe. De még a felnőttek sem tudnak mindent arról, miből is áll a fürdők alkalmazottainak munkája, és mi mindent csinálnak munkaidőben, amiről a fürdőzők mit sem sejtenek.

A BuzzFeed víziparkok dolgozóit kérte meg, hogy avassák be az olvasókat munkájuk kulisszatitkaiba, ők pedig elég őszintén el is meséltek pár dolgot, a legtöbb elég meghökkentő és...nem szépítjük, undorító.

Fontos megjegyezni, hogy az alább felsorolt dolgok nem feltétlenül igazak minden egyes fürdőre, ezek csupán kiragadott példák egy-egy helyről!

A Magyar Fürdőszövetség a cikk kapcsán ezt írta:

Fontos megjegyezni, hogy az USA tekintetében is csak kiragadott példákról tesznek említést, melyek általánosítása téves következtetésekre, megtévesztésre adhatnak okot. Ebből adódóan a cikket és annak fordítását, megjelentetését a magyar fürdők tekintetében különösen hátrányosnak véljük. A hazai fürdőüzemeltetőket tömörítő szakmai szervezetként fontosnak tartjuk kiemelni, hogy hazánkban a közfürdők szigorú jogszabályi keretek között, a higiéniás előírások betartásával, az NNK szakmai felügyelete és ellenőrzése mellett működnek. A cikkben említett személyzeti viselkedésre utaló események Magyarországon nem fordulhatnak elő, az esetleges havária események kezelésére pedig pontos protokoll szerint járnak el a fürdőüzemeltetők.

1. Az úszómesterek is belepisilnek a medencébe

"Néha csak ezért ugrunk be a vízbe egy-egy esetnél, hogy gyorsan elvégezzük a folyóügyünket. Nem véletlenül van kiírva, hogy nem szabad inni a medence vízéből..."

hirdetés
2. Olykor székletet is kell kihalászniuk a medencéből

"Egyszer valaki betört éjszaka és a medence közepére ürített. Az egyik úszómesternek be kellett mennie, hogy kihalássza a vízből a székletet. Másnap nagyon rosszul lett, és egy hétig képtelen volt dolgozni."

3. Velük is történnek bizarr balesetek

"Egyszer a vízvezetékszerelők megemelték egy csúszdán a víz szintjét, hogy megjavítsák. De becsúszott egy kis baki, és valakinek nagy mennyiségű víz került a fenekébe. Mentőt kellett hívnunk hozzá."

4. Nem takarítják annyira alaposan a medencéket, mint gondolnánk

"Miután valaki rosszul lesz a medencében, csak egy üveg fertőtlenítőt öntünk a medencébe ahelyett, hogy rendesen kitakarítanánk. Ezért van az, hogy a legtöbb úszómester nem akar úszni a medencékben, hacsak nem feltétlenül szükséges."

"A hullámmedencét és a lusta folyós medencéket [olyan sekély, egymásba érő medencék, amelyekben lassan folyik a víz, így a fürdőzők kellemes tempóban sodródhatnak - a szerk.] csak hetente egyszer, vasárnap takarítjuk, ezért azt ajánlom, hogy hétfőn menjetek víziparkba fürdeni."

5. Ők is szoktak nagyot bakizni

"Egy úszómester egyszer odajött hozzám, hogy valakinek egy szög ment a lábába. Először nem értettem, ez hogy történhetett, de kiderült, hogy egy 8 éves kislány belelépett egy 10 centis szögbe, ami véletlenül ottmaradt egy karbantartási ellenőrzés után."

6. Olykor hagyják magától lebomlani a vízbe került ürüléket

"Elég undi dolgokat szoktunk találni a vízben: használt óvszereket, használt pelenkákat és sok-sok fekáliát. Utóbbit nem is mindig szedjük ki a vízből, kivárjuk amíg a klórtól lebomlik."
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
FELFEDEZŐ

„Elég ostoba voltam, hogy csatlakozzak az Iszlám Államhoz” – 15 évesen állt be a lány

Shamima Begum tinédzserként az Egyesült Királyságból csatlakozott a terrorszervezethez, és otthonába már nem engedik haza.

Link másolása

hirdetés

Állítsák bíróság elé terrorizmus vádjával, ha ez azt jelenti, hogy visszatérhet az Egyesült Királyságba, könyörgött első TV-interjújában Shamima Begum, aki még 15 éves korában csatlakozott az ISIS-hez - írja a Daily Mail.

Shamima Begum az Egyesült Királyságból csatlakozott az Iszlám Államhoz, és otthonába már nem engedik haza. A ma már 22 éves nő az interjúban tagadta, hogy öngyilkos merénylők számára varrt volna speciális robbanómellényeket.

"Ha tényleg azt hiszik, hogy én tettem, akkor miért nem hoznak vissza és állítanak bíróság elé?" - tette fel a kérdést a Good Morning Britain című műsorban.

"Elfogadnám, ha börtönbe kerülnék, amennyiben tisztességes tárgyalásban lenne részem, és esélyt kapnék arra, hogy elmondjam a magam részéről a történetet. Ha a bíró azt mondaná, hogy börtönbe kell mennem, akkor elfogadnám. Demokráciában akarok élni" - mondta.

"De őszintén szólva az egyetlen bűn, amit elkövettem, az volt, hogy elég ostoba voltam ahhoz, hogy csatlakozzak az Iszlám Államhoz" - tette hozzá.

Arról is beszélt, nem volt kapcsolata a külvilággal, amikor az Iszlám Államban volt. Nem volt telefonja, a férjével pedig nem használhatták az internetet.

hirdetés

Shamima szerint nem volt lehetőségük elszökni, mert folyamatosan fennállt a veszély, hogy az Iszlám Állam beépített embereivel találkoznak, miközben megszervezik, hogyan hagyják el a terrorszervezetet.

Tudom, hogy nagyon nehéz a briteknek megbocsátani nekem, mert az Iszlám Államtól való félelemben éltek, a terrorszervezet miatt elvesztették szeretteiket, de én is Iszlám Államtól való félelemben éltem, és én is elvesztettem hozzátartozóimat miattuk, ezért együtt tudok velük érezni. Tudom, hogy nagyon nehéz nekik megbocsátani nekem, de tiszta szívemből mondom, hogy nagyon sajnálom, ha valaha is megbántottam valakit azzal, hogy idejöttem, ha valaha is megbántottam valakit azokkal a dolgokkal, amiket mondtam

- mondta az interjúban.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
FELFEDEZŐ
A Rovatból
hirdetés

Francia katonák végeztek az Iszlám Állam vezetőjével Emmanuel Macron szerint

A francia miniszterelnök a Twitteren jelentette be a hírt.
Fotó: FRANCE 24/YouTube - szmo.hu
2021. szeptember 16.


Link másolása

hirdetés

Francia kommandósok végeztek Adnan Abou Walid al Sahraouival, az Iszlám Állam vezetőjével - jelentette be csütörtökön a Twitteren Emmanuel Macron, írja a CNN.

A francia hadügyminiszter, Florence Parly csütörtökön szintén Twitteren közölte, hogy a hadsereg és a hírszerzés ügynökei hosszú távú “hajtóvadászatot” folytattak a vezér ellen, amellyel végül “döntő csapást” mértek a csoportra.

“Ez egy újabb mérföldkő a terroristacsoportok elleni harcunkban a Száhil övben” - írta Macron.

Az ISIS szaharai sejtje 2015-ben alakult, miután al Sahraoui szakított az Al-Káidával összeköttetésben állló afrikai al-Murabitun csoporttal. 2017-ben a vezető vállalta a felelősséget a nigériai rajtaütésért, ami négy amerikai katona életét követelte, 2020-ban pedig személyesen rendelte el hat francia emberi jogi aktivista megöletését.

hirdetés
Az amerikai külügyminisztérium 2019-ben 5 millió dolláros díjat tűzött ki az al Sahraoui tartózkodási helyével kapcsolatos információkért cserébe.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
FELFEDEZŐ

Megölte volt felesége 4 millió forintot érő pontyát egy féltékeny férfi

A volt férj más kárt is okozott az üres lakásban – mindezt egy Pontymister nevű walesi településen.

Link másolása

hirdetés

Nem mindennapi féltékenységi jelenetről számolt be a brit Times - szúrta ki a 444.hu.

Anthony Haines, hulladékgazdálkodásból meggazdagodott 51 éves üzletember 2018 óta nem él együtt feleségével, de láthatóan igen nehezen dolgozza fel a nő hiányát. 2019-ben egyszer már el is ítélték, mert egy konyhakéssel rátámadott a volt feleségre és annak új élettársára, ráadásul ekkor már távolságtartási végzés volt érvényben ellene egy korábbi akciója miatt.

Haines most betört volt neje dél-walesi lakásába, amit üresen talált, és törni-zúzni kezdett. A biztonsági kamerák egy ideig rögzítették az esetet, ám a férfi lekapcsolta az áramot a telken – ezzel okozta a legkomolyabb kárt.

Ugyanis nemcsak a lakás áramellátása szűnt meg, de a házban található és a kerti akváriumé is. Utóbbiban egy 10 ezer fontos, azaz nagyjából 4 millió forintos ponty lelte halálát.

A férfi ezután még széthasogatott egy, a feleségét és annak barátját ábrázoló, vászonra kasírozott fotót, majd kést állított egy vágódeszkába és a konyhaszekrénybe, aztán a hálószobában talált tárgyakat az ágyra dobálta, majd távozott.

A 444.hu szerint a hal magas ára nem véletlen: valószínűleg koi pontyról lehetett szó, ami egy tenyésztett, drága halfajta. A világ dokumentáltan legdrágább koiját, egy S Legend névre hallgató kilencéves nőstényt egy tajvani gyűjtő 2018-ban 575 millió forintért vásárolta meg Japánban, Hirosimában egy árverésen. S Legend végképp nem aranyhalméretű háziállat: a megvásárlásakor egyes források szerint 99, mások szerint 101 centis volt a testhossza - írja a lap.

hirdetés

Magyar nyelvi szempontból nem utolsó ironikus fordulata a sztorinak, hogy az egyébként ijesztő és felháborító esemény Wales Pontymister nevű településén történt.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
FELFEDEZŐ

Borostyán őrizte meg a 99 millió évvel ezelőtt élő és utódait óvó pókot

Egy már kihalt pókcsalád egy nőstény példánya utódaival esett csapdába egy fáról lecsöppenő gyanta miatt.

Link másolása

hirdetés

A kihalt Lagonomegopidák családjába tartozó, fosszilizálódott kifejlett példányra egy burmai borostyánban bukkantak. A lelet elemzése a Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences folyóiratban jelent meg kedden.

A tanulmány szerzője, Paul Selden, a Kansasi Egyetem emeritus professzorának leírása szerint a borostyánban "egy nőstény Lagonomegopida pók látható, amely egy tojászsákot szorongat, melyben a kikelés előtt álló tojások vannak"

- idézte a CNN online kiadása.

A borostyán más részén egy csoport apró, éppen kikelt pókfióka látható. Ez arra utal, hogy a nőstény pók védte utódait, miután kikeltek, együtt maradtak, és anyjuk vigyázott rájuk. Ezt igazolják az ugyanebből a borostyándarabból származó póklábdarabok is. A kutatók CT-szkenneléssel vizsgálták meg a pókmaradványokat, így tudták azonosítani.

A Lagonomegopidákat arról lehet megkülönböztetni, hogy a fejük elülső részén egy nagy szempár található. Más ismert fosszíliákból kiderült, hogy a szemükben fényvisszaverő réteg volt, hasonlóan más éjszakai élőlényekhez. Ezek a mára kihalt pókok hasonlítanak a mai ugrópókokra, de nem állnak rokonságban.

hirdetés

A pókok ismertek az anyai gondoskodásról, de ennek megkövesedett példái rendkívül ritkák. "Gondoltuk, hogy a pókok már a kezdetektől fogva rendelkeztek anyai ösztönökkel, ennek ellenére nagyon szép, hogy erre most tényleges fizikai bizonyítékunk van a százmillió évvel ezelőtti fosszilis leletből" - mondta Selden.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: