hirdetés

FELFEDEZŐ

Az életükért küzdenek a tízes ikrek, akiket egyszerre hozhatott világra egy dél-afrikai nő

A hírt egyelőre nem erősítették meg, de a család azt állítja, az anya valóban tíz gyereket szült. Ha igaz, ez világrekordot jelent.
Illusztráció: PxHere - szmo.hu
2021. június 11.


Link másolása

hirdetés

Mint megírtuk, néhány napja érkezett a hír arról, hogy egy 37 éves dél-afrikai nő tízes ikreknek adott életet Pretoriában. A történelmi szülés hírét még csak a boldog anyuka jelentette be, közlése szerint hét fia és három lánya született.

Az egyik helyi lapnak nyilatkozó éppen munkanélküli édesapa pedig elmesélte, hogy

a szülés előtt egy ideig még úgy tudták, hogy a nő csak hat gyerekkel terhes. Csak egy későbbi vizsgálat során derült ki, hogy valójában nyolc csecsemő érkezésére számíthat, majd további két újabb babát fedeztek fel a nő testében.

A helyi hatóságok a tizes ikrek születésének hírére megvizsgálták, valóban történt-e ilyesmi Pretoriában, de Gauteng tartomány állami és magánkórházaiban sem találtak erre vonatkozó orvosi jelentést. A Gauteng tartományi Szociális Fejlesztési Minisztérium pedig azt közölte, hogy felkutatták az érintett családot, és a hír megerősítése esetén bejelentést fognak tenni - írja az Independent.

A rokonok azonban válltig állítják, hogy Gosiame Thamara Sithole valóban tíz babának adott életet egyszerre. Az egyik családtag a helyi Times Live-nak nyilatkozva azt mondta, hogy

hirdetés
a tízes ikrek a terhesség 29. hetében születtek meg, és jelenleg inkubátorban küzdenek az életükért, édesanyjuk pedig jól van, de még gyenge.

A gyerekek nagynénje szerint most mindenki a babákra kíváncsi a róluk szóló hír miatt, de a család dolga megvédeni őket és az anyjukat is.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
FELFEDEZŐ

Mostantól még egyszerűbb lesz a Balaton környékén közlekedni

Az elmúlt időszak infrastruktúra-fejlesztéseinek köszönhetően több meghatározó útvonalat is felújítottak a Balaton körül, hogy a szezon indulására még kényelmesebben, egyszerűbben közlekedhessünk.

Link másolása

hirdetés

A Balaton minden évben fix pontja a hazai nyárnak. Legyen szó hosszú családi nyaralásról, fesztiválról, aktív pihenésről vagy éppen csak egy hétvégi kiruccanásról, a nyári szezonban minden hétvégén több ezren vágnak neki a magyar tengernek. Van, aki autóval, vonattal vagy éppen azzal a céllal, hogy egy ponton kerékpárra pattanva fedezze fel a vidéket.

Nekik jó hír most, hogy rengeteg jelentős fejlesztés zajlik jelenleg is a Balaton közlekedési infrastruktúrájában, amelyben meghatározó szerepet töltött be a NIF Zrt. beruházásai révén, hogy mindenkit új élményekhez juttathassanak a Balaton körül. Számos beruházásnak most érett be a gyümölcse, és vehetjük birtokba az újításokat, de számos új projekt is indul hamarosan, amelyek már a tervezés alatt állnak.

A vasúti közlekedés komfortos és környezetbarát módja az utazásnak, amely a jelentős fejlesztéseknek köszönhetően még kényelmesebb lett: az északi és déli part is kiszámítható vasúti menetrenddel, csökkenő menetidővel közelíthető meg. Ennek keretében a Dél-Balatonnál korszerűsítették a Lepsény-Szántód-Kőröshegy, a Szántód-Kőröshegy-Balatonszentgyörgy és a Kaposvár-Fonyód szakaszokat, valamint elkezdték előkészíteni a dél-balatoni vasútállomások rekonstrukcióját is.

Az északi partnál a Szabadbattyán-Tapolca-Keszthely vonalon kiépítették a villamosüzemet, de előkészítették a Balatonfüred-Tapolca-Keszthely és a Tapolca-Ukk szakaszok villamosítását is, illetve előkészítették a Szabadbattyán-Balatonfüred szakasz kiépítését is. Emellett itt is előkészítették az Észak-Balaton vasútállomások rekonstrukcióját, ezekkel várhatóan 2022-2023-ban készülnek el.

A vasúti fejlesztések hossza összesen közel 300 km-t tesz ki.

hirdetés

Aki mégis autóval indulna útnak, az is gyorsabb és zökkenőmentesebb utazásra számíthat. Az elmúlt időszakban a 67. sz. főút Látrány elkerülő szakaszt fejlesztették a Kaposvárra igyekvőknek, elkezdték megépíteni a Várpalota és a Veszprém déli elkerülő utat. Továbbá Zalaegerszeg felé megépítették az M76 autóút Keszthely-Fenékpuszta-Balatonszentgyörgy-M7 szakaszt, valamint Keszthelyen a 71. sz. főút 73162 j. út Rezi úti körforgalmi csomópont segíti a közlekedést. Az útfejlesztések hossza összesen 31,7 km.

Természetesen a biciklisekre is gondoltak a fejlesztések során, hiszen a Balaton körüli 205 km hosszú út Magyarország legszebb kerékpáros útvonala. A Balatoni Bringakörön 68,1 km újult meg mostanáig: sűrűn lakott utcákon keresztül vezető kerékpárutakat újították fel, felfestették a kerékpárosjelzéseket, és eligazodást segítő táblákat helyeztek ki, így korszerűbb úton, kényelmesebben, új élményekkel gazdagodva lehet biciklizni a Balaton körül. 33 km pedig jelenleg is kivitelezés alatt áll, 99,5 km-en pedig jelenleg is tervezési és előkészítési munkák zajlanak. Ennek köszönhetően a már jól ismert Balatoni Bringakör most még kerékpárosbarátabbá vált.

A fejlesztésekről bővebben itt olvashattok.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés

Letépte a vendég szemhéját egy amerikai kozmetikus csivavája

Kelsey az eset után 7 órát várakozott a kórházban, hogy megműtsék, ezután azt mondták neki: mondjon le a szemhéjáról, mert még soha nem láttak ilyen esetet. Végül egy másik kórházba szállították, ahol mégis sikerült visszavarrni.
Fotó: kelseysalmon/TikTok - szmo.hu
2021. június 13.


Link másolása

hirdetés

Születésnapja előtt csináltatott volna műszempillát egy amerikai nő, a kezelést azonban horrorbaleset szakította félbe: a kozmetikus csivavája váratlanul letépte a vendég szemhéját - írja a Daily Mail.

A 23 éves Kelsey Salmon a kutyát simogatta, miközben a szakember felhelyezte neki a műszempillát. Az állat hirtelen, minden ok nélkül ugrott neki és tépte le a szemhéját a pillákkal együtt.

Az atlantai nő eredetileg Hawaii-on ünnepelt volna, ám ehelyett a kórházban töltötte a születésnapját, ahol visszavarrták a bőrdarabot. Ezután 10 napra leragasztották a szemét, a teljes gyógyulás pedig akár egy évbe is beletelhet.

“A kozmetikus lakásán történt. Ez volt az első alkalom, hogy találkoztam vele. Amikor nekikezdett a munkának, berohant a csivavája és felugrott mellém az ágyra. Én simogattam, egy darabig minden oké volt” - meséli.

@kelseysalmon

Screw the haters. Thank you to everyone who is being kind and understanding of my situation!

hirdetés
♬ original sound - kelsey salmon ?

A katasztrofális eset akkor történt, amikor a nő pillája már elkészült, és felülni próbált a székből.

“A kutya ekkor már a padlón ült. Lenéztem rá, ő meg visszabámult rám. Azután egyszercsak rámugrott, arcon harapott és letépte a szemhéjamat. Olyan gyorsan történt, hogy elhúzódni sem volt időm”

- mondja Kelsey, akinek a szemhéja a padlón hevert és mindent vér borított.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
FELFEDEZŐ

Naponta ötvenszer hányt és 48 kilót fogyott a terhessége alatt, mégis megszülte a babáját egy angol nő

Infúzión keresztül táplálták, mégsem mondott le a kisfiáról, akiért nagyon hálás.

Link másolása

hirdetés

Testsúlyának több mint felét veszítette el az az anyuka, aki naponta több mint ötvenszer hányt a terhessége alatt - írja a Daily Mail.

A brightoni Michelle Stevens második terhessége során lépett fel a hyperemesis gravidarum nevű rendellenesség, ami rendkívül súlyos reggeli rosszuléteket és émelygést okoz. Érdekesség, hogy Katalin hercegné is ezzel az állapottal küzdött mindhárom terhessége során, ám nála nem járt ilyen súlyos következményekkel.

Az immár kétgyermekes nő kilenc hónapon keresztül alig tudott enni vagy inni, és számtalanszor kórházba is került: korábbi, 109 kilós súlyáról mindössze 48 kilóra fogyott.

“A hányinger volt az első jele a várandósságomnak. Már négy hét után jelentkezett, és egyre rosszabb lett. Olyan súlyosak voltak a rosszulléteim, hogy többször is megfontoltam a baba elvetetését” - meséli az édesanya, akinek kisfia, Ollie azóta már egy éves.

A nő már a terhesség ötödik hetében a sürgősségin kötött ki, olyan gyengének és dehidratáltnak érezte magát. Ezután több hónapon át infúzióval juttattak tápanyagokat a szervezetébe az orrán keresztül.

hirdetés
“Az orvosok szerint az enyém volt az egyik legrosszabb eset, amit valaha láttak. Alig vettem észre a fogyásomat, olyan beteg voltam. Minden nap zokogtam. Sötét idők voltak”

- emlékszik vissza Michelle, aki végül férjére és a többi gyermekére gondolva nem vetette el a babát.

Ollie végül császármetszéssel született meg 2020 júniusában, és egyből az intenzívre került, mivel a tüdeje összeomlott a traumatikus terhesség hatására. Szerencsére tíz nap elteltével felépült, így hazaengedték.

Az anyuka még ma is gyomorproblémákkal küzd, egyáltalán nem képes hízni és fájdalmat érez evés közben. Jelenleg dietetikusával közösen keresik a megoldást. Számára mégis az a lényeg, hogy Ollie világra jöhetett:

“Imádjuk őt, és nagyon hálásak vagyunk érte, ez a legfontosabb” - mondta.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
FELFEDEZŐ
A Rovatból
hirdetés

Meghalt az indiai férfi, akinek 38 felesége, 89 gyermeke és 36 unokája volt

Ziona Chana valószínűleg a világ legnagyobb családját tudhatta magáénak, bár erről semmilyen hivatalos feljegyzés nem született.

Link másolása

hirdetés

76 éves korában elhunyt Ziona Chana, az az indiai férfi, aki a "világ legnagyobb családját" tudhatta magáénak - írja a BBC.

A férfinek 38 felesége, 89 gyermeke és 36 unokája volt. Más források szerint azonban még ennél is nagyobb a család, ugyanis arról is írnak, hogy a férfinek 39 felesége, 94 gyermeke és 33 unokája és egy dédunokája lehetett.

Így övé lehetett a világ legnagyobb családja, ugyanakkor erről semmilyen hivatalos feljegyzés nem született.

Orvosai szerint Ziona Chana cukorbeteg volt és magas vérnyomástól szenvedett. Az állapota gyorsan romlott, vasárnap este kórházba szállították, de már nem tudták megmenteni az életét.

Halálának hírét az ország északkeleti részén fekvő Mizoram állam elöljárója, Zoramthanga is megerősítette, a Twitteren búcsúzott a 76 éves férfitől.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: