hirdetés

FELFEDEZŐ

34 mézeskalács karácsonyfadíszt evett meg egy kutya, majdnem belehalt

Marley esete intő példa minden állattartó számára. Figyeljetek oda kedvenceitekre az ünnepekkor!

Link másolása

hirdetés

Kis híján meghalt egy falánk kutya, miután 34 mézeskalácsból készült karácsonyfadíszt evett meg az angliai Dorset városában.

Mivel a labrador ezután nagyon rosszul lett, gazdája rögtön állatorvoshoz vitte őt. Ott kiderült, hogy életmentő műtétre van szüksége a Marley nevű ebnek, amely során eltávolították belőle azokat a szalagokat, amikkel a mézeskalácsdíszeket díszítette a gazdája. Ezek ugyanis olyan elzáródást okozhatnak, amibe a kutya bele is halhatott volna.

Az orvosok végül a háromórás, kockázatos műtét végén 34 darab díszszalagot találtak, amiből kikövetkeztették, hogy Marley 34 darab mézeskalácsot habzsolhatott be. Egy másik operációval több csontot is eltávolítottak a gyomrából, amiket korábban nyelt le, de nem tudta megemészteni.

Gazdája, Rachael Bulmer elmondta, hogy a hétéves házi kedvenc már nem először evett olyat, amit nem kellett volna, de eddig nem volt gond belőle. Most azért férhetett hozzá a mézeskalácshoz, mert a 37 éves nő a konyhapulton hagyta őket kis csomagokban, mert ajándékba szánta őket.

A műtétet követően még nem sok esélyt láttak az orvosok arra, hogy Marley felépül, de végül túlélte a kritikus órákat, négy nap megfigyelés után pedig hazamehetett, és egyre jobban van.

hirdetés

"Már arra készültünk, hogy el kell búcsúznunk tőle, de ő harcolt, és valahogy túlélte a műtétet. Ő a mi csodakutyánk. Ez a legjobb karácsonyi ajándék, amit valaha kaphattam"

- mesélte boldogan Rachael.

Nagy köszönetet mondott a PDSA állatkórháznak, akiknek köszönhetően szeretett kedvence már jól van és vele karácsonyozhat. Az életmentő műtét és a kezelés több mint 2000 fontba (770 ezer forint) került, amit az állatkórház teljes egészében közösségi adományokból finanszírozott.

A Marleyt is kezelő orvos, Aoife Clancy az eset kapcsán minden állattartó figyelmét felhívta arra, hogy nagyon ügyeljenek kedvenceikre az ünnepekkor, nehogy olyasmit egyenek meg, amitől akár meg is halhatnak. A számukra mérgező ünnepi ételek (torták, sütemények és olyan finomságok, amikben például csokoládé, hagyma, szőlő, makadámdió van) és a karácsonyi dekoráció jelenti a legnagyobb veszélyt, ezért ezeket jobb, ha nem tesszük az állatok közelébe.

Ha mégis megtörténne a baj, vegyük észre a gyanús jeleket: ha a kedvencünk hány, hasmenése van, nagyon sokat iszik, reszket és nyugtalat, jobb minél előbb felkeresni egy állatorvost. De ha rajtakapjuk őket azon, hogy olyat esznek, amit nem szabadna, nem érdemes megvárni a tüneteket, azonnal kérjünk orvosi segítséget.

Forrás: Daily Mail, címkép: PDSA


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
FELFEDEZŐ

Kim Dzsongunnak elege lett, hogy utánozzák: mostantól senki nem viselhet bőrkabátot rajta kívül

Akin mégis meglátnak egy ilyen ruhadarabot, attól elkobozzák.

Link másolása

hirdetés

A Portfolio és a Radio Asia cikkei is megerősítik, hogy Kim Dzsongun észak-koreai vezető megtiltotta az országban a bőrkabát viselését, miután már nem tudta elviselni, hogy mások lekoppintják a stílusát – írja a Telex. A lapok értesülései szerint mostanra már nekiálltak az illegális ruhadarabok elkobzásának is.

Mostantól tehát a hatóságok jogosan léphetnek fel a bőrkabátot viselők ellen, mivel azok tiszteletlenséget tanúsítanak Kim Dzsongunnal szemben.

Az egész ügy hátterében az állhat, hogy a bőrkabátok egyre népszerűbbé kezdtek válni az országban 2019 óta, amikor is Kim Dzsongun ilyesmit viselt egy televíziós adásban.

Ezeket a Kínából importált valódi bőrből készült kabátokat akkor még csak a vagyonos emberek engedhették meg maguknak, ám miután helyben beindult az olcsóbb műbőr darabok gyártása és árusítása, új lendületett kapott ez a stílus.

Most azokra csap le az észak-koreai „divatrendőrség”, akik ilyet viselnek az utcán, sőt, az eladóktól is elvehetik őket. Megelőzésképp pedig felszólították a lakosságot, hogy ne viseljenek ilyen stílusú – hosszított, elegánsabb – bőrkabátot.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
FELFEDEZŐ

A tálibok elől Olaszországba menekítették a híres zöldszemű címlaplányt

Sharbat Gula szúrós szemű portréja a National Geographic 1985 júniusi számának címlapján jelent meg.

Link másolása

hirdetés

Sikeresen elhagyta Afganisztánt a National Geographic híres, zöldszemű címlaplánya, írja az olasz kormány csütörtöki közleménye alapján a The Guardian. Sharbat Gula a tálib hatalomátvételt követően fordult segítségért az olasz miniszterelnökhöz, a világhírű nő kimenekítését Mario Draghi hivatala szervezte meg.

Gula arcát még 1985-ben ismerte meg a világ, miután egy évvel korábban Steve McCurry egy pakisztáni menekülttáborban fotózta le az akkor 12 éves, szúrós tekintetű afgán lányt.

Az Afgán Lány néven ismert fotóval megjelenő magazin a National Geographic történetének talán legismertebb címlapja lett. Gula és a fotós 2002-ben találkozott újra.

A zöldszemű nő 2014-ben Pakisztánban bujkált, miután a hatóságok elrendelték a kitoloncolását, amiért hamis személyi igazolványt vásárolt magának. Gulát ezt követően Kabulba szállították, ahol az afgán elnök fogadást adott a tiszteletére az elnöki palotában, majd egy új lakást is kapott az államfőtől.

Olaszország egyike volt azon európai országoknak, mely több száz afgánt menekített ki augusztusban az országból, miután az amerikai hadsereg távozását követően a tálibok átvették az uralmat Afganisztánban.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
FELFEDEZŐ

Egy 29 éves nő 50 nap alatt keresztülszelte az Amazonas feltérképezetlen vadonját

Az expedíciót azért indították, hogy felhívják a figyelmet a vadonok védelmének a fontosságára. Az úton, amelyen négy, helyi törzsekből származó őslakos is elkísérte, kígyókkal, jaguárokkal és más veszélyekkel is szembenéztek.

Link másolása

hirdetés

A brit Lucy Shepherd az első ember, aki átszelte a Föld egyik utolsó feltérképezetlen vadonját az Amazonasban, írja a Vigour Times.

A 407 km-es túra a guyanai Kanuku-hegységen keresztül vezetett keletről nyugatra, mintegy ötven napba telt a 29 éves nőnek, míg elérte a brazil határt. Útján négy, helyi törzsekből származó őslakos kísérte.

Elmondása szerint 17 napon át olyan "nevetségesen sűrű" erdővel és mocsárral kellett szembenézniük, hogy óránként csak néhány métert tudtak haladni, és nem látták a napfényt sem.

"Nagyon sok ijesztő pillanatunk volt" - mondta a túra teljesítése után. "Az első, ami eszembe jut, a mérges kígyókkal való találkozásunk. Minden egyes nap körülvettek minket. Több ezer kígyó mellett mentünk el." - tette hozzá. Üldözték őket jaguárok, és egyszer fára kellett mászniuk, hogy megmeneküljenek egy 500 fős vaddisznó-csorda elől.

Az expedíciót azért indították, hogy felhívják a figyelmet a vadonok védelmének a fontosságára.

Fotó: Northfoto/Lucy Shepherd/SWNS
Fotó: Northfoto/Lucy Shepherd/SWNS
Fotó: Northfoto/Lucy Shepherd/SWNS

Lucy elmondta, az út alatt magát is jobban megismerte. "Már korábban is részt vettem ilyen extrém expedíciókban, de ez most más volt. Nagy vállalkozás volt, amikor elhatároztam, hogy egyáltalán belevágok. Senki sem gondolta, hogy ez lehetséges, vagy hogy egyáltalán visszajövünk, ráadásul nem csak egy szerepem volt, én voltam az expedíció vezetője, a navigátor és a filmes is. Büszke vagyok arra, hogy mindvégig megőriztem a hidegvéremet és a mosolyomat - még akkor is, amikor szuperbrutálisra fordult a helyzet."

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
FELFEDEZŐ

Drágábbra jön ki ugyanaz a bevásárlás a magyar dm-ben, mint az osztrákban vagy a németben

A rekordmagas, 27 százalékos áfa felelős ezért a leginkább.

Link másolása

hirdetés

A G7 gazdasági portál virtuális bevásárlást tartott, így derült ki, hogy a magyar dm-ben többe kerül megvenni ugyanazokat a termékeket, mint a németben vagy az osztrákban.

Alapvető higiéniás termékeket dobtak a kosárba, például sampont, vécépapírt, fogkrémet, tampont és betétet.

A végösszeg a magyar dm-ben 4356 forint lett, az osztrákban 4258 forintnak megfelelő euró, a németben pedig 3684 forintnak megfelelő euró.

„Ha feltételezzük, hogy Ausztriában és Németországban tavaly óta lényegében nem nőtt az átlagos mediánkereset (ez nem átlag, hanem az a középen lévő érték, amelytől felfelé és lefelé is ugyanannyi érték található), Magyarországon viszont 8 százalékkal magasabb a mediánbér, mint egy éve, akkor azt kapjuk, hogy a magyar vásárló havi bérének 2,07 százalékát viszi el ez a bevásárlás, az osztrák és a német vevő terhelése azonban csak 0,52 százalékos” – olvasható a G7 cikkében.

Tehát nem elég, hogy Magyarországon többe kerül ezeket a dolgokat megvenni, a fizetéshez viszonyítva is "fájdalmasabb" kifizetni ezt az összeget.

A lap felhívja rá a figyelmet, hogy a fizetésbeli különbségen túl ott van az áfa is. A magyar kosár áfatartalma ugyanis 926 forint, míg Ausztriában minden termékre 20 százalék adó rakódik, leszámítva a tampont és a betétet, ezekre csak 10 százalék, így az osztrák kosárnak az áfatartalma csak 666 forint. Németországban még alacsonyabb az áfa(19 százalék), betétre és tamponra csak 7 százalék, így a német bevásárlás áfatartalma 543 forint.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: