hirdetés
gyerök-1000x667.jpg

„Félelmetes belegondolni a gyerekeink kilátásaiba” – miben befolyásolja a klímaváltozás a gyerekvállalást?

A klímakatasztrófa sok szorongást kelt sokak életének egyik legfontosabb döntésében, a gyerekvállalásban is.
Fotó: Unsplash - szmo.hu
2019. október 01.


hirdetés

Az Egyesült Államokban továbbra is a szocioökonómai tényezők a felelősek elsősorban a folyamatosan csökkenő gyermekvállalási kedvet nézve, ám egyre több kutatás mutat afelé, hogy ebben a klímaváltozás is közrejátszik, írja BBC.

Brandalyn Bickner és Chase Morgan Malawi-ban ismerkedtek meg, ahol mindketten a Peace Corps-nál dolgoztak, ami egy amerikai kezdeményezés, ahol önkéntesek fejlődő országokban tötenek el néhány évet; erősítve a két ország kapcsolatát.

Brandalyn azt mesélte a BBC-nek, hogy egészen a középiskola végéig 13 gyereket szeretett volna, ami először az egyetem alatt mérséklődött négy-öt gyerekre, de malawi-i útja során nullára apadt.

"Négy év malawi-i tartózkodás után elég mély ismeretekkel gazdagodtam a klímaváltozás hatásairól, egy főként önfenntartó gazdálkodásból élő földművesekből álló országra."- mondja Bickner. Elmondása szerint egy idő után lelkiismeret-furdalása lett, amikor arra gondolt, hogy milyen szén-intenzív életet is élnek Amerikában. "Támogatni szeretném az ezen segítő politikai irányelveket, de meg akartam nézni, hogy mit tudok tenni az ügyért egyénileg."

Összehasonlításképpen egy amerikai gyerek (!) ökológiai lábnyoma több, mint 58 tonna, egy Malawiban élő társáé csupán 0,1.

"Mindketten saját magunktól jutottunk erre az elhatározásra. - mondja Morgan, aki egyetértett felesége elhatározásával.

"Csökkenteni szerettem volna a saját ökológiai lábnyomomat és környezeti terhelésemet, amennyire csak tudtam".

Két, egy év eltéréssel megjelent, különböző korcsoportokat (18-29 és 20-45) vizsgáló kutatás is arra jutott, hogy az amerikaiak körülbelül egyharmada érzi úgy, hogy figyelembe kell venni a klímaváltozást gyerekvállaláskor, illetve és befolyásolta őket a kevesebb gyerek vállalásában a klímakatasztrófa.

Lapozz a véleményekért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
brexit-boris-johnson-nagy-trukkje-ket-levelet-irt.jpg

Boris Johnson nagy trükkje: két levelet írt, az egyikben a Brexit halasztását kérte, a másikban az ellenkezőjét

A halasztás kezdeményezését az Európai Tanácsnak egyhangú döntéssel kell elbírálnia.
MTI - szmo.hu
2019. október 20.Boris Johnson formálisan kezdeményezte szombat éjjel az uniós állam- és kormányfők alkotta Európai Tanácsnak küldött levelében a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) halasztását.

Egy másik levélben ugyanakkor közölte a testülettel, hogy károsnak tartaná a kérés teljesítését.

Boris Johnsont törvény kötelezte a jelenleg október 31-én esedékes Brexit halasztásának kezdeményezésére, miután a brit parlament szombatig nem fogadta el a Brexit feltételrendszeréről e héten kötött megállapodást, és nem járult hozzá a megállapodás nélküli kilépéshez sem.

Johnson az Európai Tanács elnökének, Donald Tusknak címzett első levelet, amely a halasztást kezdeményezi, nem írta alá.

A szombaton éjjel nyilvánosságra hozott első levélben az áll, hogy a brit parlament elfogadott egy törvényt, amelynek előírásai kötelezik Őfelsége kormányát az október 31-i kilépési határidő meghosszabbításának kezdeményezésére.

Johnson levele szerint a brit kormány javasolja, hogy a hosszabbítás lejárati időpontja 2020. január 31-én, brit idő szerint 23 óra - közép-európai időszámítás szerint aznap éjfél - legyen.

A levélben szerepel ugyanakkor az is, hogy ha a felek ennél hamarabb ratifikálni tudják a Brexit-megállapodást, a brit kormány a halasztási időszak korábbi befejezését fogja javasolni.

Ezen a levélen nem szerepel Boris Johnson aláírása, de még neve sem, csak annyi, hogy a levelet "Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának miniszterelnöke" küldte.

Johnson az első levélhez mellékelt egy jóval terjedelmesebb másodikat is, amelyet aláírt, és amelyben közli: személyes meggyőződése és kormányának álláspontja szerint a Brexit további halasztása károsan hatna az Egyesült Királyság és EU-partnerei érdekeire, valamint a kétoldalú viszonyrendszerre.

Ebben a levélben Johnson kifejezi sajnálkozását amiatt, hogy a többi uniós vezetőnek még több időt és energiát kell áldoznia egy olyan ügyre, amelyről ő azt remélte, hogy a héten - a Brexit feltételeit rögzítő megállapodás megkötésével - megoldódott.

A brit miniszterelnök elismeri, hogy ebben a helyzetben szükség lehet egy újabb EU-csúcs összehívására.

Johnson közli a második levélben, hogy kormánya folytatja erőfeszítéseit a Brexit-megállapodás ratifikálása érdekében, és a jövő hét elején beterjeszti az ehhez szükséges törvénytervezetet.

Boris Johnson hangsúlyozza: bízik abban, hogy október 31-ig a ratifikációs folyamat végére lehet jutni.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x

hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!