hirdetés
dna-1903875_1280.jpg

Feléledhetnek a DNS-ünkbe rég eltemetett vírusok, és komoly betegségeket okozhatnak

Az ősi vírusoknak a legújabb kutatások szerint olyan betegségekhez lehet közük, mint a skizofrénia, az 1-es típusú cukorbetegség, az SM és az ALS.
Fotó: Pixabay - szmo.hu
2020. március 07.


hirdetés

A vírusok többsége csupán átutazó szervezetünkben. De bizonyos vírusok megtelepedhetnek a DNS-ünkben -írja a New Scientist legújabb cikkében. A tudósok azt már régóta tudták, hogy a retrovírusok bemásolják a génkészletüket a megfertőzött sejtek DNS-ébe. A kérdés csak az volt, hogy a vírusos DNS vajon öröklődik-e, és ha igen, hány nemzedéken keresztül?

A teljes emberi géntérkép elkészültével kiderült, hogy a retrovírusok 500 millió évvel ezelőtti kifejlődésük óta megszámlálhatatlan alkalommal telepedtek meg hordozóik DNS-ében, és ma az emberi genom 8%-át az ősi vírusanyag alkotja.

Az évezredek során ezeknek többsége élettelenné vált, de van néhány kivétel. Az emberekben két olyan retrovírus-családot is azonosítottak, amelyek bizonyos körülmények között felélednek, és kis vírusprotein-darabokat kezdenek termelni, amelyek működésbe hozhatják az immunrendszert.

Nemrég arra is rájöttek, hogy ez a folyamat okozhat több, viszonylag gyakori betegséget is.

Az első bizonyítékokat szklerózis multiplexben szenvedő (SM) betegek szolgáltatták. 1989-ben Hervé Perron, a lyoni egyetem kutatója fedezett fel egy ismeretlen retrovírust egy SM-beteg agyszövetében. A további kísérletek azt mutatták, hogy a vírus forrása maga az emberi genom volt.

hirdetés

Perron munkájából indult ki Antonina Dolei, a sassari egyetem virológusa, aki találomra kiválasztott embereknél kereste a HERV-W-nek elnevezett retrovírus nyomát, és legnagyobb döbbenetére a teszteltek 12,5%-ánál meg is találta. Még érdekesebb, hogy a 39 SM-betege mindegyikében jelen volt a vírus.

Dolei később arra is rájött, hogy a páciensek vérében talált vírusmennyiségből lehet következtetni a betegség stádiumára és súlyosságára. Sőt, az SM-gyógyszerekre való reagálás és a tünetek enyhülése egybeesett a vérben található retrovírus-proteinek és agy-gerincvelői folyadék csökkenő szintjével. Ez azt sugallta, hogy a HERV-W-nek is lehet szerepe a betegségben.

2005-ben már a skizofréniával is összefüggésbe hozták a HERV-W-t. Håkan Karlsson, a stockholmi Karolinska intézet kutatója egy polnak nevezett retrovírus-protein nyomait fedezte fel minden harmadik olyan embernek az agy-gerincvelői folyadékában, akiknél a közelmúltban diagnosztizálták a tudathasadást.

A forrás, úgy tűnt, ezúttal is a betegek DNS-e volt.

Avindra Nath a baltimore-i John Hopkins immunológiai klinikán ALS-tüneteknél jutott hasonló eredményre. Ez a betegség a szándékos mozgást irányító idegsejtek fokozatos elhalásával jár. Olyan hírességek is ebben a betegségben szenvedtek, mint Stephen Hawking asztrofizikus, vagy Mao Ce-tung kínai elnök.

Nath professzor megvizsgálta 28 elhunyt beteg agyszövetét, és mindegyikben megtalálta a HERV-K retrovírus RNS-ét.

Ekkorra világossá vált, hogy a retrovírusnak valamilyen szerepe lehet az ALS-ben, az SM-ben és a skizofréniában, de azt még nem lehetett tudni, hogy közvetlenül is hozzájárul-e az idegsejtek károsodásához.

Patrick Küry, a düsseldorfi Heinrich Heine egyetem neurológusa végül SM-ben meghalt páciensek agyszöveteiből kimutatta, hogy a HERV-W ENV nevű proteinjei aktiválják az agyalapú immunsejteket, a mikrogliákat, amelyek nemcsak közvetlenül károsítják a neuronokat, hanem javításukkal is beavatkoznak. „Most, hogy azonosítottunk egy proteint, gondolkodhatunk azon, hogy miképp semlegesítsük egy antitesttel” – jelentette ki Küry, aki tavaly tette közzé kutatása eredményeit.

A tudósok szerint attól nem kell tartani, hogy a betegek másokat is megfertőzni képes, teljesértékű vírusokat termelnek. Rájuk viszont nagyon is veszélyt jelenthetnek az ősi vírus-maradványok. A fő problémát a test rájuk adott válasza jelenti. Az újraéledt vírusok ugyanis arra ösztönzik az immunrendszert, hogy megtámadja és elpusztítsa a közeli szöveteket.

A szaporodó bizonyítékok ellenére a New Scientist szerint még mindig sok a kérdőjel a retrovírusok szerepével kapcsolatban. Még nem tudjuk, hogy az SM, ALS és skizofrénia-esetek milyen mértékben kapcsolódnak az ősi vírusok aktivizálódásához. Létezésük ugyanis nem zár ki más potenciális okokat.

Arra is választ kell találni, hogy a HERV-W miért csak egyes embereknél ébred fel és okoz bajokat? Minden ember DNS-ében léteznek ezek a vírus-fosszíliák, de csak kevesen lesznek SM- és ALS-betegek vagy skizofrének. A többiek miként hordozhatják az ősi vírusmaradványokat anélkül, hogy megbetegítenének őket? 

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
koronavirus-fertozes-teszteles-antitest-bezzegh-patay.jpg

„Ezek az emberek a megmentőink” – a vírussal szemben tartósan védettek húzzák majd ki társadalmunkat a bénultságból

Két magyar orvos írt a most folyó, főként magánfinanszírozással zajló kutatásról. „Minél többünkről derül ki, hogy IgG pozitív, annál hamarabb fogunk gazdaságilag is magunkhoz térni” – írják.
Forrás: Dr. Bezzegh Attila - Dr. Patay Gábor; Fotó: Illusztráció/Pixabay - szmo.hu
2020. április 02.


hirdetés

Izgalmas tanulmányt tett közzé a (T)Egyél az életedért Facebook-csoportban Dr. Bezzegh Attila, az orvosi laboratóriumi diagnosztika és mikrobiológia szakorvosa és Dr. Patay Gábor orvos.

Ebben arról írnak, miért lényeges a koronavírus fertőzésen már átesettek tesztelése.

A tanulmányban leírják, hogy a koronavírus fertőzés állapotát fontos és járványügyi szempontból nélkülözhetetlen laboratóriumi vizsgálatokkal nyomon követni, igazolni. Két módon lehet bizonyítani a fertőzés:

- a vírus kimutatható a szervezet hámsejtjeiben (ez a vírus örökítő anyagának, az RNS-nek nevezett vírus nukleinsav kimutatásának a segítségével történik)

- vagy a szervezet által a vírus ellen termelt védekező molekulák, antitestek kimutatásának segítségével.

hirdetés

"A vírus nukleinsav-alapú kimutatása polimeráz láncreakcióval (Polymerase Chain Reaction, PCR) igen költséges, eszköz és munkaigényes vizsgálat, ugyanakkor nagy mértékben függ a tökéletesen kivitelezett mintavételtől – ami a legnagyobb igyekezet ellenére is nem ritkán sikertelen (a mintavétel során megtörténik a garat- és orrnyálkahártya hámsejtek levétele, azonban mégsem kerül bele olyan sejt, amelyből a vírus kimutatható volna), így a vizsgálatok 20-30%-ban úgynevezett álnegatív eredményt adnak: tehát a vírus ott van, csak nem sikerül kimutatnunk" - írják.

A PCR vizsgálat árának töredékéért elvégezhető a vírus elleni védekezés eredményeként a szervezetünkben megjelenő koronavírus elleni antitestek kimutatása (SARS-Cov-2 elleni IgM és IgG).

"Ezeket az antitesteket – más fertőzéses folyamatokhoz hasonlóan – az immunrendszer sejtjei a vírus szervezetbe kerülését követően kezdik el termelni. Először a fertőzést követő 5-8. napon az IgM tipusú antitest válik kimutathatóvá (valójában már korábban beindul a termelés, de a módszereink csak egy bizonyos mennyiség felett képesek észrevenni, ezért csak az 5. nap után lesz pozitív). A 14-21 napok között pedig az IgG tipusú antitest is megjelenik.

Egy ábrán a folyamat időbeli lefutását ábrázolják:

A tünetek kialakulását követő negyedik hét végére az IgM szint lecsökken, kimutathatatlanná válik, onnantól csak az emelkedett IgG szint deríthető fel, az viszont hónapokon át.

"A vizsgálatokat az elmúlt napokban nagy számban megkezdtük Magyarországon is. A tesztet vérből kell elvégezni, jelenleg a szokásos laboratórium vérvétel során (könyökhajlati vénából) levett vérminta a kiindulási alap, ebből végzi el a labor az antitest-kimutatást.

Az elmúlt időszakban több tucat, a laboratóriumi reagens-ellátóknál eladásra kínált tesztet vizsgáltunk be és találtunk köztük több olyat, amely nagy érzékenységgel és megbízhatóan képes az antitesteket meghatározni. Laboratóriumunk a törvényi szabályozásnak megfelelően kizárólag olyan teszttel dolgozik, amely rendelkezik a CE-IVD minősítéssel, tehát az Európai Unió országaiban a betegellátás területén felhasználhatóak az ezzel kapott eredmények.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
koronavirus-kina-gyanu-halottak.jpg

Egy apró ragtapasz hozhat áttörést a koronavírus elleni harcban

Az egereken elvégzett tesztek alapján működhet a pittsburghi kutatók ötlete.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 03.


hirdetés

Egy ujjnyi ragtapaszra felvitt oltóanyag győzheti le a koronavírust a legfrissebb remények szerint. A Pittsburghi Egyetem kutatói a tapaszba 400 mikroméretű, cukrokból és fehérjéből készült tüskét építenek, ezek segítségével kerülhet az oltóanyag a szervezetbe, írja a New York Post.

A szakemberek azért döntöttek a szokatlan megoldás mellett, mert ez gyorsabban és könnyebben elterjeszthető, mint egy hagyományos vakcina, ráadásul egészségügyi szakember sem kell az alkalmazásához.

Az első tesztek mindenesetre biztatóak, ugyanis a módszer az egerekben beindította az antitest termelést, így pedig a rágcsálóknál kialakult az immunitás.

A kutatók most az embereken végrehajtott tesztekre készülnek, ehhez gyorsított eljárásban kérvényeztek engedélyt. Reményeik szerint akár már a következő hónapokban kipróbálhatják a ragtapaszokat embereken is.

A pittsburghieken kívül is rengeteg orvoscsoport dolgozik a vakcina kifejlesztésén. A többségük azonban inkább úgy számol, hogy egy év alatt lehet megtalálni a koronavírus hatásos ellenszerét.

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
koronavirus2-1.jpg

Már nyolc mutációja van a koronavírusnak világszerte

Ezek nem veszélyesebbek az eredeti vírusnál, viszont a kutatóknak fontos információkkal szolgálhatnak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. március 31.


hirdetés

Mint a többi vírus, az új koronavírus is mutálódik, már nyolc törzse van világszerte - írja az MTI.

Több amerikai szakember is megállapította, hogy a koronavírus genetikailag változik, és egyre több új törzse jelenik meg.

Ezek a mutációk számos információval szolgálnak a kutatóknak, de szerencsére nem veszélyesebbek az eredeti vírusnál

- mondta Trevor Bedford, akinek a Nextstrain.org nevű honlapjára szerte a világból küldenek mintákat a szakemberek, így lehet követni, hogyan változik a vírus genomja.

"A kutatók azóta vizsgálják az új koronavírus genomjait, hogy az először terjedt át állatról emberre a közép-kínai Vuhan egyik vadállatpiacán múlt év őszén. A kérdésre, hogy genetikailag változik-e, a válasz egyértelmű igen"

hirdetés

- mondta Marc Liptsitsch, a Harvard Egyetem epidemiológusa.

Mint mondta, az a kérdés, hogy a mutáció során keletkezik-e olyan változás, ami például befolyásolja a vírus fertőzőképességét.

"A megfigyelt mutációs ráta – havonta két mutáció megjelenése – teljesen normális a többi vírushoz hasonlóan. Az influenzának és a náthának hasonló mutációs rátái lehetnek, sőt influenza esetében akár egy kicsit gyorsabb is lehet új mutáció megjelenése"

– magyarázta Bedford.

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
vervizsgalat.jpg

50 ráktípust mutathat ki egy egyszerű vérvizsgálat

A betegek között a daganatok több mint 50 fajtája – köztük bél-, tüdő- és petefészekrák – fordult elő. A minták 96 százalékában volt pontos a vérvizsgálat eredménye.
MTI, fotó: Pixabay - szmo.hu
2020. április 01.


hirdetés

A rák több mint 50 típusát mutathatja ki egy egyszerű vérvizsgálat, gyakran az első jelek vagy tünetek megjelenése előtt egy új kutatás szerint.

Az Annals of Oncology című tudományos folyóiratban közzétett tanulmány szerzői a daganatból a vérbe jutó DNS kémiai változásai után kutattak - számolt be róla a BBC hírportálja.

Az amerikai Dana Farber Rákkutató Intézet, a Harvard Orvostudományi Egyetem, a brit Francis Crick Institute és a University College London kutatói több mint 4000 mintát vizsgáltak meg, amely rákos és nem rákos páciensektől származott.

A betegek között a daganatok több mint 50 fajtája - köztük bél-, tüdő- és petefészekrák - fordult elő. A minták 96 százalékában volt pontos a vérvizsgálat eredménye.

"A módszernek minden tulajdonsága megvan ahhoz, hogy nagy tömegben, sokféle daganat kimutatásához használni lehessen. Egyelőre korlátozott számban klinikai tesztekben veszik igénybe. Rutinszerű használata előtt a mienkhez hasonló tanulmányok eredményeit kellene látni, hogy többet tudjunk meg a hatékonyságáról" - mondta el Geoff Oxnard, a kutatás egyik vezetője.

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!