rejtojeno_1
23 feledhetetlen idézet Rejtő Jenőtől
113 éve született a magyar humor zsenije.
Forrás: Mr. Foster kalandozásai Budapesten - szmo.hu
2018. március 29.


"Imádom Rejtő Jenő műveit, különös humorát, szójátékait, nyelvi leleményeit. Úgy gondolom, hogy a legméltóbban akkor tudok megemlékezni a száztizenegy éve született zseniről, ha a kedvenc idézeteimből választok ki néhányat. Így is sokat ki kellett hagynom közülük" - írja a Mr. Foster kalandozásai Budapesten blog szerzője, aki Rejtő Jenő 111. születésnapja alkalmából egy szenzációs összeállítást rakott össze.

Az 1905. március 29-én született és 1943. január elsején elhunyt író művészetté emelte a ponyvát, a lektűrt. Fiatalon Berlinbe utazott, hogy ott csináljon karriert, de nem sikerült színészként állást kapnia. Dolgozott Franciaországban, végigcsavarogta fél Európát, Észak-Afrikában is járt. "Megyek Párizsba, ahol még egyszer sem haldokoltam" című művében ír a nyomorgással, kudarcokkal teli évekről. Kóborlásai közben visszajött Budapestre, újra útnak indult és Karinthy Frigyes hívására érkezett ismét haza.

r1

Kabaréjeleneteket írt Nádasi Lászlóval és önállóan is, az 1930-as évek közepétől pedig egymás után jelentek meg regényei: a Csontbrigád, a Menni vagy meghalni, az Elveszett cirkáló, A fehér folt és a többi klasszikus. Három legnépszerűbb könyve pedig 1940-ben jelent meg: A tizennégy karátos autó, A Piszkos Fred a kapitány és A három testőr Afrikában.

Rejtő Jenő halála, majd a háború után csak a feketepiacon lehetett hozzájutni könyveihez, gyakorlatilag aranyáron. 1956 után kezdték újra kiadni műveit; többen is próbálkoztak azzal, hogy képregényként jelenítsék meg a regényeket, de közülük egyedül Korcsmáros Pálnak sikerült igazán eltalálni a figurákat és átültetni a poénokat. Ezért választottam ismét az ő grafikáit illusztrációként. A halhatatlan rajzoló unokájával, Korcsmáros Gáborral tavaly szeptemberben beszélgettem. A képregényeket a Képes Kiadó adta ki újra, felújított, színes változatban.

Korcsmáros Pál Budapesten született, 1916. május 22-én. A kereskedelmi iskola elvégzése után műszaki rajzoló, majd törvényszéki tudósító lett. 1944-ben a nyilas terror alatt Képes Gézával együtt hamis iratokat készített az üldözött zsidóknak. A második világháború után több lap munkatársa is volt. Első képregénye Vörösmarty Mihály életéről szólt, 1955-ben jelent meg.

1957-ben alapította többedmagával a Füles című hetilapot – először ebben jelentek meg halhatatlan Rejtő Jenő-képregényei (az eredeti szöveget Cs. Horváth Tibor dolgozta át). Korcsmáros Pál népszerűsége töretlen maradt, egészen 1968-ig, amikor erősen megromlott a látása. A sikeres operációt követően egy ideig még tudott dolgozni, ám már koránt sem a régi intenzitással. 1975. május 24-én hunyt el. Magyarországon sokak számára máig az egyetlen hiteles Rejtő illusztrátor.

Piszkos Fred, a kapitány:

1. "- Uram! A késemért jöttem!

- Hol hagyta?

- Valami matrózban.

- Milyen kés volt?

- Acél. Keskeny penge, kissé hajlott. Nem látta?

- Várjunk... Csak lassan, kérem... Milyen volt a nyele?

- Kagyló.

- Hány részből?

- Egy darabból készült.

- Akkor nincs baj. Megvan a kés!

- Hol?

- A hátamban.

- Köszönöm...

- Kérem... A csapos mesélte, hogy milyen szép kés van bennem. Egy darab húszcentis kagylóritkaság.

- Forduljon meg, kérem, hogy kivegyem...

- Kitartás! A kocsmáros azt mondta, hogy amíg nem hoz orvost, hagyjam bent a kést, mert különben elvérzek. A kocsmáros ért ehhez, mert itt már öltek orvost is. Régi étterem."

2. "Egyik kezével evett, a másikkal a lorgnont tartotta, és a korsónak támasztott könyvet olvasta, ami figyelemre méltó teljesítmény, ha tekintetbe vesszük, hogy Fülig Jimmynek kitűnő szeme volt, viszont a lorgnon üvege erősen nagyított."

r2

3. "- Az ön környezetében mit mondanak például, ha valaki olyasmit tesz, ami nem tetszik.

- Szó nélkül fejbe ütik az illetőt. Ez határozott rosszallást jelent.

4. "Rájöttem, hogy uralkodni nem is nehéz, csak trónhoz jusson az ember ebbe a tolongásba. Mer az egész világ olyan mint egy nagy tolongás: hol elől van az ember, hol hátul."

5. "HOTEL HALL A

NÉGY BÖLCS SINTÉRHEZ

ÖT ÓRAI PÁLINKA

TÁNC! ELŐÉTELEK! BEJÁRAT!

HIDEG-MELEG

IDŐBEN NYITVA!"

6."CSAK

A RUHATÁRBAN ELHELYEZETT

TÁRGYAKÉRT

NEM

VÁLLAL FELELŐSSÉGET

AZ IGAZGATÓSÁG"

7."FIGYELEM!!

A KLUB HELYISÉGÉBE

LŐFEGYVERT, ÓLMOSBOTOT, KÉST,

BOXERT VAGY BÁRMILYEN

GYILKOLÁSRA ALKALMAS SZERSZÁMOT

BEHOZNI

AJÁNLATOS!!

FEGYVER NÉLKÜL BELÉPNI TILOS

ÉS ÉLETVESZÉLYES!! AZ EBBŐL

EREDŐ BALESETEKÉRT MINDEN

FELELŐSSÉGET ELHÁRÍT

AZ IGAZGATÓSÁG"

r4

Piszkos Fred közbelép

8. "A halottal véletlenül találkozott a hálószobájában, abból az alkalomból, hogy felfigyelt e néhai úr hortyogására, és amint benézett az ágy alá, ott látta a megboldogultat békében nyugodni, harsány álomba merülten."

9. "A művelt emberiségnek üzenem: Mindenütt jó, de legjobb a Horchman-pneu és tömlő, ugyanott elsőrangú golyóscsapágy!"

10. "Az ideám mindenesetre elsőrendű! Világhírű leszek. Az egyetlen mód arra, hogy valaki munka nélkül jólétben élhessen, és ne kritizálják.

11. "Nem az első eset, hogy a tudomány hosszú és fárasztó vargabetűvel egy távoli évszázadban találta meg azt a kis igazságot, amit a nagyképűség és a kapzsiság meghamisított iránytűje nélkül a szomszédos évtizedből könnyen kivehetett volna, mintha csak a szekrényében tartaná."

Az ellopott futár

12. "A szerelem sötét verem. Különösen, ha letakarják és ráülnek."

13. "Maga jobban tenné, ha elmenne csomagot hordani, nagy, erős ember, hogy sülne ki a szeme, csak lopja a napot, meg ki tudja, mi mindent."

14. "Minden valótlan tény felismerése egy lépéssel közelebb visz a való tényálláshoz."

15. "Ez a kölyök itt bajt csinál - vélte az asszony, aki harmadik gyermekéig kígyótestű csoda volt, de aztán már nem tehette többé."

r6

A szőke ciklon

16. "A sors olyan, mint egy részeges szabász: mikor belevág a szövetbe, még nem lehet tudni: felöltő lesz-e belőle vagy nadrág."

17. "- Feltűnő ismertetőjele nincsen?

- Nagyon erős alkoholillatot lehelt rám.

- Sajnos, ez errefelé egyáltalában nem feltűnő."

18. "Íme, ha a gondviselés akarja, még egy neszesszer is elsül."

19. "Az életünk olyan, mint egy nyári ruha mellénye: rövid és céltalan."

Vesztegzár a Grand Hotelben

20. "-Tudod te, mi az a reklám? Az emberek szeretnek örülni. Én festő vagyok.

-Értem. Ez a reklám.

-Nem. A reklám az, ha bebeszéljük előre az embereknek hogy valaminek örülni fognak."

21. "Hogy állunk az alibijével?

- A micsodámmal?

- Az alibijével! Van alibije?

A terménykereskedő rémülten hebegett.

- A feleségem csomagolt... Úgyhogy nem tudom, hozott-e... ilyesmit..."

- És ha... fizetést ajánlanék, hogy dolgozzon?

- Engem nem lehet megvesztegetni."

Az előretolt helyőrség

22. - Mit tehet ilyen helyzetben egy költő?

- De minek kellett úgy szájon vágni, hogy fejest repüljön az oázis másik végébe?

Troppauer elfogódottan morzsolgatta az ujjait.

- Istenem... Költő vagyok. Mit csináljak?

A tizennégy karátos autó

r9

2015-ben képregény-adaptációból nyílt kiállítással emlékeztek a 110 éve született író zsenire a Pannon Egyetemen. Korcsmáros Pál elképesztően találó, digitálisan felújított rajzaival elevenedtek meg újra Rejtő Jenő figurái. A megnyitóról videó készült:


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x