hirdetés
chart-840331_1920.jpg

Fekete nap az amerikai tőzsdén: gazdasági visszaeséstől tartanak a piacok

Egyetlen nap alatt 800 pontot zuhant az amerikai tőzsdeindex, a német és a kínai adatok egyformán aggasztóak.
Címlapkép: Pixabay illusztráció - szmo.hu
2019. augusztus 15.


hirdetés

Miközben a magyar pénzügyminiszter arról beszélt, hogy a magyar növekedési adatok a legjobbak az unióban, a német adatokról ezt már egyáltalán nem lehet elmondani. A német gazdaság a júniussal záruló negyedévben visszaesett. Márpedig Németország Európa motorja, és a német visszaesés hosszabb távon a magyar gazdaságnak is nagyon rossz hír.

De ez csak egy azon dolgok közül, amelyek aggasztják a világ befektetőit.

A német növekedési kilátásokat erősen befolyásolja az amerikai-kínai vámháború alakulása, ami még ennél is jobban kihat magára Kínára. Szerdán onnan is nyugtalanító adatok érkeztek, a kínai ipari termelés a vártnál is jobban lassult, júliusra 4,8%-ra csökkent, ami 2002 óta a legalacsonyabb szint.

hirdetés

A New York Times szerint egyre több jel utal arra, hogy a világ két legnagyobb gazdasága, az amerikai és a kínai közti konfliktus máris súlyos károkat okozott a világgazdaságnak. Donald Trump kedden hiába hátrált ki a korábban szeptember elsejére ígért újabb vámtarifák bevezetéséből, ami például a laptopokat és a mobilokat drágította volna meg, épp a karácsonyi csúcsszezon előtt. A visszakozás csak egyetlen napra nyugtatta meg a piacokat. Míg kedden 1,5%-os emelkedéssel reagált az amerikai tőzsde, szerdán minden a visszájára fordult.

Az összes részvény mélyrepülésbe kezdett.

Estek az energiaipari részvények, és a kereskedelmi háborúnak különösen kitett technológiai részvények is. Az Amazon több mint 3%-ot, az Apple és a Microsoft több mint 2,5%-ot zuhant. Az S&P 500 2,93%-os, a Nasdaq pedig 3,02%-os mínuszban zárta a napot.

A befektetők ilyenkor rendszerint biztonságosabb megoldások felé fordulnak, és például államkötvényeket vásárolnak. A kötvények árai most el is indultak felfelé, miközben a hozamok csökkeni kezdtek.

A piac ennél is riasztóbbnak értékelt egy 2007/2008 óta nem látott jelenséget: a 10 éves államkötvények hozama a 2 éves államkövényhozamok alá került az Egyesült Államokban. Vagyis több pénzt kap, aki rövidebb időre fekteti be a pénzét. Ezt fordított vagy inverz hozamgörbének hívják, és rendszerint recessziót, vagyis gazdasági visszaesést jelez előre.

Legutóbb nem is csak visszaesés, hanem gazdasági világválság jött.

Most azonban az amerikai jegybank, a Fed korábbi elnöke, Janet Yellen igyekezett megnyugtatni a piacokat. Szerinte az inverz hozamgörbe ezúttal nem jelzi egyértelműen a helyzetet, és az amerikai gazdaság még mindig elég erős ahhoz, hogy elkerülje a recessziót.

A helyzeten mindenesetre nem sokat segítenek Trump kirohanásai a Fed jelenlegi vezetője ellen. Szerda este ugyanis a tőzsdei zuhanást látva az amerikai elnök arról tweetelt, hogy a Fed az USA igazi problémája, és túl sokat késlekednek a kamatvágásokkal. Szerinte az inverz hozamgörbe is a jegybankelnök hibája, de úgy zárta posztját, "győzni fogunk!"

Az biztos, hogy egyre több jel utal a világgazdaság lassulására, miközben a jegybanki alapkamatok szinte mindenhol túl alacsony szinten vannak ahhoz, hogy a jegybankok kamatcsökkentésekkel érdemben segíteni tudják a gazdaságok újabb felfűtését. Mindeközben rengeteg a politikai bizonytalanság, ott van például az amerikai-kínai viszony, a Brexit, Irán vagy épp Hong Kong.

A befektetők, cégvezetők egyre kevésbé hisznek abban, hogy a világ politikusai képesek lesznek hatékonyan kezelni ezeket a konfliktusokat, vagyis egyre inkább eltűnik a bizalom, ami pedig nélkülözhetetlen lenne a növekedéshez.

Egy gazdasági visszaesés nagyon rosszul jönne az épp újraválasztási kampányára készülő Trumpnak, olyan problémákat okozva, amiket aligha lehet néhány tweettel megoldani, de keresztülhúzhatná a magyar kormány növekedési elképzeléseit is, olyan kihívások elé állítva az Orbán-kabinetet, amilyenekkel eddig még nem kellett szembenéznie.


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
1_3500.jpg

„Rettegett, hogy az átlaga 4,5 alá esik, saját magát hajszolta” - megszólalt a késelő diák rokona

A Blikknek a rokon azt mondta, soha nem gondolták volna, hogy a 17 éves fiú ennyire képes bedühödni.
Fotó: police.hu - szmo.hu
2019. december 07.


hirdetés

Mi is beszámoltunk arról, hogy az egyik diák késsel többször is megszúrta az egyik tanárát a győri Jedlik Ányos középiskolában.

A rendőrség akkor azt közölte, hogy elfogták a bűncselekmény feltételezett elkövetőjét, a sértettet pedig a mentők kórházba vitték.

Az iskola igazgatója is nyilatkozott az esetről, most pedig a késelést elkövető fiú egyik rokona beszélt a történtekről.

hirdetés

"Teljesen ledöbbentünk, azt mindig tudtuk, hogy fontos számára, hogy jól teljesítsen.

Ám azt soha nem gondoltuk volna, hogy ennyire képes bedühödni.

A szüleinek soha nem kellett őt noszogatni azért, hogy tanuljon, ő maga választotta, saját magát hajszolta" – mondta a Blikknek névtelenséget kérve a fiú egyik rokona.

A lapnak azt is elmondta, hogy

a fiú rettegett, hogy tanulmányi átlaga 4,5 alá esik, és akkor a délutánjait tanulószobán kell töltenie.

A Blikk információi szerint a 17 éves fiú átlagos, normális családban nőtt fel egy Veszprém megyei kisvárosban. Általános iskolában is jó tanuló volt, a reál tantárgyakon kívül a zene érdekelte, a kedvenc hangszere a trombita volt. Középiskolába Győrbe került, ahol kollégiumban lakott.

A Bors megkereste a tanárnőt, aki elmondta a lapnak, hogy jól van, de még nem tud nyilatkozni.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
cimlap.png

Több kollégistának is elmondta a győri diák, hogy késelni fog, de azt hitték, viccel

Az RTL Híradónak az egyik kollégista nyilatkozott. Szerinte a fiú mindent előre eltervezhetett.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 06.


hirdetés

"Én úgy tudom, hogy előre kitervelt volt,

több embernek is mondta, de viccnek vették és nem vették komolyan a gyereket, egyáltalán.

Úgy gondolták, hogy ez csak egy jó poén, de végül tragédia lett belőle." - mondta az RTL Híradónak egy kollégista a Jedlik Ányos Szakközépiskolában történt támadásról.

hirdetés

Az iskola 17 éves diákjai többször is megszúrta tanárnőjét az osztálytársai szeme láttára. A diákok szerint a fiú egy rossz jegy és az osztályfőnöke tanítási módszerei miatt támadhatott. "Csak az utolsó csepp volt neki a pohárban, hogy hármast kapott." - mondta egyikük.

Ez az első órán történt. Három órával később pedig már utalásokat is tett arra, mire készül.

"Azt mondogatta óra előtt, hogy nem kell tanulni, meg, hogy meg van a biztos terve és, hogy ne nagyon készüljenek, mert, hogy ő majd elintézi."

Az RTL Híradónak nyilatkozó szakember azt mondta: személyiségzavara lehet a fiúnak. "A szúrás után beült nyugodtan abba a tanári székbe. Én úgy tudom elképzelni, hogy most a börtönben ül és nézi a plafont és várja, hogy na gyerekek mit csináltok ti velem? Én úgy érzem, hogy ennek a hátterében szociális probléma van, hogy nem érdekli pontosan mi is történt. Ő megtette azt, amit akart."

A támadó a társai szerint jó tanuló. Mindenki csendesnek és visszahúzódónak ismeri, aki a kollégiumi életben sem volt aktív. A tanárnőt a hátán és a karján sebesítette meg.

Az RTL úgy tujda, az asszony már jobban van és nemsokára hazamehet a kórházból.

Az iskola fenntartója, a Győri Szakképzési Centrum azt közölte: hogy a történtek miatt ma minden évfolyamnak osztályfőnöki órával kezdődött a tanítás. Abban az osztályban, ahol a késelés történt egész nap pszichológus beszélget a diákokkal. A késelő letartóztatásáról holnap dönthet a bíróság.

VIDEÓ: az RTL riportja


KÖVESS MINKET:


hirdetés
fb.png

Megabírság: 1,2 milliárd Ft-ra büntette a Facebookot a magyar állam

Ez az eddigi legnagyobb összegű, fogyasztóvédelmi ügyben kiszabott bírság a versenyhivatal történetében.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 06.


hirdetés

A hivatal pénteki tájékoztatása szerint a GVH megállapította, hogy a Facebook Ireland Ltd. jogsértést követett el, amikor ingyenesként hirdette szolgáltatását nyitóoldalán és súgóközpontjában. A fogyasztóknak ugyan valóban nem kellett díjat fizetniük a szolgáltatás igénybevételéért, de felhasználói aktivitásukkal és adataikkal üzleti hasznot hajtottak a vállalkozásnak és így fizettek a szolgáltatásért - fejtette ki a versenyhivatal.

A Facebook üzleti modelljének lényege, hogy az oldalon megosztott tartalmakkal magához vonzza a fogyasztókat, akiknek érdeklődéséről, viselkedéséről, vásárlási szokásairól részletes adatokat gyűjt. Az adatok birtokában célzott reklámozási lehetőséget értékesít üzleti ügyfeleinek, a reklámokat pedig a posztok között elhelyezve juttatja el a fogyasztókhoz.

A GVH álláspontja szerint a regisztrációs oldalon megjelenített "ingyenes és bárki csatlakozhat", "ingyenes és az is marad" üzenetek elterelik a fogyasztó figyelmét az általa vállalt ellentételezésről, azaz adatainak átadásáról, terjedelméről és ezek következményeiről.

hirdetés

A megtévesztőnek talált állítások a nyitóoldalon 2010 januárjától 2019. augusztus 12-ig, a súgóközpontban 2019. október 23-ig voltak láthatók.

A GVH úgy ítélte meg, hogy az ingyenesség üzenete zavart kelthet a fogyasztókban mind a használattal járó felelősség, mind a szerződéses kötelezettségek tekintetében, mert kockázatmentességet, kötelezettség nélküliséget sugall, miközben több szintű, ráadásul a kezelt és a felhasznált adatok összetettsége miatt nem is egészen átlátható felhasználói elköteleződés áll mögötte.

A közlemény szerint számos fogyasztó nincs tisztában az általa átadott adatok kiterjedésével vagy értékével, és jellemzően az online platformok általános szerződési feltételeit sem olvassa.

A versenyhatóság hangsúlyozta: rövidebb és hosszabb távon is káros az ügyleti döntésekre, és így egyes gazdasági reálfolyamatokra nézve is, ha a fogyasztók azt hiszik, hogy egy szolgáltatást ellentételezés nélkül, kockázatmentesen használhatnak.

A hatóság a bírság meghatározásakor a Facebook Ireland Ltd. magyarországi hirdetési bevételének csak egy részéből indult ki, és figyelemmel volt arra is, hogy a vállalkozás a versenyfelügyeleti eljárás során globálisan módosította a vizsgált nyitóoldali, ingyenességre vonatkozó szlogenjeit, továbbá a súgóközpont kifogásolt tartalmát.

A közleményben a GVH megjegyezte, hogy az Egyesült Államokban és Európában is születtek hasonló döntések.

Idén áprilisban az Európai Bizottság és tagállami fogyasztóvédelmi hatóságok nyomására a Facebook frissítette felhasználási feltételeit és szolgáltatásait. Az új feltételekből egyértelműen kiderül, hogy a vállalat miként használja fel a közösségi oldalra bejelentkezők adatait profilalkotási tevékenységek és a vállalat finanszírozását szolgáló célzott hirdetések megjelenítéséhez.


KÖVESS MINKET:


hirdetés
onos-eso-figyelmeztetes.jpg

Vigyázzatok: itt az ónos eső és a köd, több megyére is figyelmeztetést adtak ki

Csúszóssá, jegessé válhatnak a járdák és az utak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 07.


hirdetés

Győr-Moson-Sopron és Vas megyére is elsőfokú figyelmeztetést adott ki szombatra az Országos Meteorológiai Szolgálat a várható ónos eső miatt.

"Ezeken a területeken csúszóssá, jegessé válhatnak a járdák, utak, emiatt gyalogosan és közúton is közlekedjünk rendkívül óvatosan és körültekintően"

- írja az Időkép.

hirdetés

Több másik megyében a tartós köd veszélye miatt van érvényben figyelmeztetés.

Pénteken Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest megyében vált jegessé az útburkolat a hajnali ónos eső, a jégpáncél miatt veszélyessé válik a közlekedés.


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!