hirdetés
chart-840331_1920.jpg

Fekete nap az amerikai tőzsdén: gazdasági visszaeséstől tartanak a piacok

Egyetlen nap alatt 800 pontot zuhant az amerikai tőzsdeindex, a német és a kínai adatok egyformán aggasztóak.
Címlapkép: Pixabay illusztráció - szmo.hu
2019. augusztus 15.


hirdetés

Miközben a magyar pénzügyminiszter arról beszélt, hogy a magyar növekedési adatok a legjobbak az unióban, a német adatokról ezt már egyáltalán nem lehet elmondani. A német gazdaság a júniussal záruló negyedévben visszaesett. Márpedig Németország Európa motorja, és a német visszaesés hosszabb távon a magyar gazdaságnak is nagyon rossz hír.

De ez csak egy azon dolgok közül, amelyek aggasztják a világ befektetőit.

A német növekedési kilátásokat erősen befolyásolja az amerikai-kínai vámháború alakulása, ami még ennél is jobban kihat magára Kínára. Szerdán onnan is nyugtalanító adatok érkeztek, a kínai ipari termelés a vártnál is jobban lassult, júliusra 4,8%-ra csökkent, ami 2002 óta a legalacsonyabb szint.

A New York Times szerint egyre több jel utal arra, hogy a világ két legnagyobb gazdasága, az amerikai és a kínai közti konfliktus máris súlyos károkat okozott a világgazdaságnak. Donald Trump kedden hiába hátrált ki a korábban szeptember elsejére ígért újabb vámtarifák bevezetéséből, ami például a laptopokat és a mobilokat drágította volna meg, épp a karácsonyi csúcsszezon előtt. A visszakozás csak egyetlen napra nyugtatta meg a piacokat. Míg kedden 1,5%-os emelkedéssel reagált az amerikai tőzsde, szerdán minden a visszájára fordult.

Az összes részvény mélyrepülésbe kezdett.

Estek az energiaipari részvények, és a kereskedelmi háborúnak különösen kitett technológiai részvények is. Az Amazon több mint 3%-ot, az Apple és a Microsoft több mint 2,5%-ot zuhant. Az S&P 500 2,93%-os, a Nasdaq pedig 3,02%-os mínuszban zárta a napot.

A befektetők ilyenkor rendszerint biztonságosabb megoldások felé fordulnak, és például államkötvényeket vásárolnak. A kötvények árai most el is indultak felfelé, miközben a hozamok csökkeni kezdtek.

A piac ennél is riasztóbbnak értékelt egy 2007/2008 óta nem látott jelenséget: a 10 éves államkötvények hozama a 2 éves államkövényhozamok alá került az Egyesült Államokban. Vagyis több pénzt kap, aki rövidebb időre fekteti be a pénzét. Ezt fordított vagy inverz hozamgörbének hívják, és rendszerint recessziót, vagyis gazdasági visszaesést jelez előre.

Legutóbb nem is csak visszaesés, hanem gazdasági világválság jött.

Most azonban az amerikai jegybank, a Fed korábbi elnöke, Janet Yellen igyekezett megnyugtatni a piacokat. Szerinte az inverz hozamgörbe ezúttal nem jelzi egyértelműen a helyzetet, és az amerikai gazdaság még mindig elég erős ahhoz, hogy elkerülje a recessziót.

A helyzeten mindenesetre nem sokat segítenek Trump kirohanásai a Fed jelenlegi vezetője ellen. Szerda este ugyanis a tőzsdei zuhanást látva az amerikai elnök arról tweetelt, hogy a Fed az USA igazi problémája, és túl sokat késlekednek a kamatvágásokkal. Szerinte az inverz hozamgörbe is a jegybankelnök hibája, de úgy zárta posztját, "győzni fogunk!"

Az biztos, hogy egyre több jel utal a világgazdaság lassulására, miközben a jegybanki alapkamatok szinte mindenhol túl alacsony szinten vannak ahhoz, hogy a jegybankok kamatcsökkentésekkel érdemben segíteni tudják a gazdaságok újabb felfűtését. Mindeközben rengeteg a politikai bizonytalanság, ott van például az amerikai-kínai viszony, a Brexit, Irán vagy épp Hong Kong.

A befektetők, cégvezetők egyre kevésbé hisznek abban, hogy a világ politikusai képesek lesznek hatékonyan kezelni ezeket a konfliktusokat, vagyis egyre inkább eltűnik a bizalom, ami pedig nélkülözhetetlen lenne a növekedéshez.

Egy gazdasági visszaesés nagyon rosszul jönne az épp újraválasztási kampányára készülő Trumpnak, olyan problémákat okozva, amiket aligha lehet néhány tweettel megoldani, de keresztülhúzhatná a magyar kormány növekedési elképzeléseit is, olyan kihívások elé állítva az Orbán-kabinetet, amilyenekkel eddig még nem kellett szembenéznie.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
jegeso-pusztitas-borsod-katasztrofavedelem-2.jpg

Fotókon a borsodi jégeső pusztítása

Kedden lecsapott a vihar a megyére, több helyen dió nagyságú jég esett, ami főként cserepeket sodort le és tetőket rongált meg.
Fotó: Dojcsák Dávid tűzoltó százados, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - szmo.hu
2019. augusztus 14.Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy kedden egy hidegfront éri el az országot, amely kisöpri a kánikulát.

A záporok, zivatarok mellett arra is figyelmeztettek, hogy

viharos szél tör be az országba és felhőszakadásra is lehet számítani.

Amikor Borsod-Abaúj-Zemplén megyére lecsapott a vihar,

több helyen dió nagyságú jégdarabok potyogtak az égből.

Volt, ahol pusztító erejűvé vált a jégeső. A vihar okozta károkról több tucat bejelentés érkezett a Borsod megyei katasztrófavédelemhez. A legtöbb esetben Szin, Szőlősardó és Szögliget térségéből kérték a tűzoltók segítségét.

Elsősorban tetőket rongált meg az ítéletidő. A pusztításról Dojcsák Dávid tűzoltó százados, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársa készített fotókat.

A képekhez és a folytatáshoz kérjük, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
mzgasserult-parkolo-bevasarlo-kocsi-bosszu.jpg

Bevásárlókocsit tettek egy autóra, mert mozgássérült helyen parkoltak vele

Így akarták megleckéztetni a sofőrt. A fotót egy Facebook-oldalon tették közzé.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 14.Nem mindennapi akcióval hívta fel a figyelmet valaki arra, hogy

nem lenne szabad mozgássérült parkolóban hagynia az autóját annak, aki nem fogyatékossággal élő.

Mint arról kedd esti adásában az RTL Híradó beszámolt,

bevásárlókocsit állítottak egy autó motorháztetőjére, amiért tulajdonosa mozgássérült helyre parkolt.

Az akcióról fotó készült, egy budapesti autós Facebook-oldalon osztották meg először. A bejegyzést egy nap alatt több mint ezren látták, és többen hozzászólást is írtak. Volt, aki egyetértett vele, más túlkapásnak tartotta.

A KRESZ szerint csak a mozgásában korlátozott személy vagy az őt szállító személy parkolhat mozgássérült helyre. Ha valaki igazolvány nélkül parkol ilyen helyen, a rendőrök 50 ezer forintra büntethetik.

A mozgássérült parkolóhelyek szabadon hagyásáért minden évben több figyelemfelhívó kampányt szervez a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége. Ennek ellenére rendszeresen fordul elő, hogy valaki nem veszi figyelembe, hogy a mozgássérült helyre ki parkolhat. Sőt, arról is évente több fotó készül, hogy valaki egyszerre több mozgássérült helyet is elfoglal azzal, ahogyan leparkol.

VIDEÓ: Az RTL Klub beszámolója az akcióról:


KÖVESS MINKET:
hirdetés
sziami-ikrek-szetvalasztasa.jpg

Életveszélyes állapotban van az egyik szétválasztott sziámi iker

A magyar orvoscsapat által szétválasztott hároméves kislányok egyike speciális vírusos lázzal küzd, így kritikus az állapota. Másikuk viszont már egész mondatokban beszél, mosolyog és eszik is.Változott a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvoscsapata által szétválasztott hároméves kislányok állapota.

Közleményükben azt írják:

"Rabeyánál pozitív fejleményekről számolhatunk be, Rukaya viszont speciális vírusos lázzal küzd, így állapota kritikus".

Mi is beszámoltunk róla, hogy sikeresen szétválasztották a magyar orvosok a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikreket.

A végső szétválasztó műtétről, vagyis az agyak és a koponyák szétválasztását jelentő, több mint 30 órás beavatkozásról fotók is készültek.

Az augusztus 1-jén és 2-án végzett maratoni műtétről akkor az alapítvány a közleményében azt írta, hogy az ikrek állapota stabil, de szövődmények lehetségesek.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
karcagi-rendorseg-1000x594.jpg

Lemondott a karcagi rendőrkapitány, aki azt kérte, ne büntessék meg a kórház dolgozóit

Teleki Zoltán a beosztottjainak azt mondta korábban, hogy a kórházi dolgozókat azért ne büntessék meg, mert akkor nem lehet elintézni a rendőrök soron kívüli ellátását.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 14.Korábban az Index nyomán mi is beszámoltunk arról a hangfelvételről, amelyen a karcagi rendőrkapitány „differenciált intézkedésről” beszélt kollégáinak. Eszerint például nem jó ötlet megbüntetni a karcagi Kátai Gábor Kórház főigazgatóját, amiért a mozgássérültek számára fenntartott helyen parkolt, mivel ő szokta elintézni, hogy az állomány tagjainak ne kelljen kivárniuk a hosszú várólistát.

A felvételt később az RTL Híradó tette közzé, ezen hallható, amint

a rendőrkapitány azt mondja egy beosztottjának, a kórházi dolgozókat ne büntessék, mert akkor nem lehet elintézni a rendőrök soron kívüli ellátását.

A rendőrség honlapján most arról számoltak be, hogy rendőrkapitány lemondott.

Teleki Zoltán rendőr alezredes, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Karcagi Rendőrkapitányság vezetője augusztus 15-ei hatállyal lemondott kapitányságvezetői beosztásáról. A lemondást a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője elfogadta

- írják a közleményben, amiből az is kiderül, hogy ki veszi át a botrányba keveredett rendőrkapitány helyét.

Dr. Urbán Zoltán László rendőr dandártábornok, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője augusztus 16-ai hatállyal a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Karcagi Rendőrkapitányság kapitányságvezetői feladatainak ellátásával dr. Karsai Lajos rendőr őrnagyot, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-Irányítási Központ osztályvezetőjét bízza meg.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x