hirdetés
lackfi-1000x667.jpg

Farkasok, befektetők, influenszerek és egyéb állatfajták – beszélgetés Lackfi Jánossal, nemcsak irodalomról

Ő a magyar irodalom örökmozgója. Ír, előad, tanít, és közben szinte mindenre figyel, ami körülötte történik. Ebből született legújabb könyve.
szöveg:Göbölyös N. László - fotók: Molnár Mihály - szmo.hu
2019. június 02.


hirdetés

-A Margó Irodalmi Fesztiválon mutatod be Minden napra egy sztori című kötetedet, amelynek darabjai a Facebookon jelentek meg, és jelennek meg a mai napig. Hogyan született meg ez az ötlet?

- Villódzó, sokféle hangulatú könyvet szerettem volna létrehozni, mert sokan szeretnek minden napra újabb kis sztorit kapni. Olvasó medvéről, melyet elüt a vonat. Medvehagymát evő szentekről. Farkasokról és befektetőkről. Banánnal etetett kutyákról. Balerinákról, akiket összegyűr az élet. Nagyapákról, akik megnyerik az összes világháborút.

Ebben a könyvben megszólal házmester, influenszer, asszír bölcs, maláj halász, kiskölök, pingvinügyi államtitkár, Angliában élő magyar szakács, iraki menekült, nőhiányos munkanélküli, gyakorló pszichopata.

Akad anekdota, színes emlék, tanmese, abszurd egyperces, álhír, UFO-híradás, mini-szatíra, néprajzi gyűjtés, szocio-riport, miegymás.

Egy szlovén fotós kiállítását láttam valamikor Lendván, ő feltette magában, hogy egy évig minden áldott nap posztol egy képet az internetre. Akkoriban még nem dokumentálta mindenki fotókkal, hol jár, mit eszik, mit csinál éppen. Nagyon igényes volt a pasas, tömör, miniatűr remekműveket akart létrehozni. Volt ott tájkép, makrofotó, utcai jelenet, csendélet, akt, építészeti részlet, a lehető legtöbbféle stílusban, szűrővel, módszerrel megformálva. Ez lebegett előttem, mikor 2017 nyarán elindítottam a kihívást. Igyekeztem minél többféle stílusban, minél töményebb "falatkákat" legyártani nap nap után.

-Azon alkotók közé tartozol, akit bármi és bárki képes megihletni, és mindenben meglátod a dolog szépségét vagy fonákságát. Elárulnál valamit e „sztorik” írói módszeréből?

- Nagy volt a terhelés, háromszáz napig minden áldott nap kitenni egy sztorit, lehetőleg radikálisan más stílusban, mint az előző. Viszont a kihívás erőt is adott, izgalmas volt kitalálni, aznap miből csiholok, kerekítek prózát. Volt, hogy az internet dobott elém olyan bulvároldalt, miszerint hihetetlen, hogy milyen állatféleségek másztak ki egy albán nő testnyílásaiból! Vagy bepottyant fényképen egy óceániai hal, melyet valaki kitetovált. De volt, hogy az utcasarkon megláttam egy vattával bedugaszolt fülű pasast, és az ő történetét gyúrta, egésszé. Vagy egy anekdota, rövidhír, emlék ötlött fel bennem.

Egyik ismerősöm olyan, mint Dagobert bácsi, összegek pörögnek a szemében, egy potyapogácsáért képes kiállításmegnyitóra menni, olcsó joghurtért meg a város másik végére, pedig nem él rosszul.

Egy másik ismerős kockázatkezelő, sehogysem talál párt, és a nőkre is úgy néz, hogy rögtön látja a kockázatokat és mellékhatásokat. Ennyiből már indul is a sztorivonat!

-Megemlítenél a könyvből olyan történetet, amelynek alapélménye különösen megmaradt Benned?

- Jó pár történetnek már a kiinduló magva is varázslatos. Például Spanyolországban, egy hivatalban ki akartak tüntetni valakit, mert már húsz éve kifogástalanul végezte a munkáját, és ekkor jöttek rá, hogy az illető jó ideje nem jár be, filozófusok műveit olvasta otthon, a melót helyette elvégezte egy számítógépes program. Olaszországban egy vidéki drukker felment a fővárosba a csapata idegenbeli meccsére, eltévedt a stadionból kiözönlő tömegben, és soha többé nem látták a falujában. Azt meg az interneten írta nekem egy Németországban élő honfitárs, hogy itthoni kicsi házában két döglött baglyot talált, alighanem a kéményen melegedtek, beleszédültek, a lakásban meg ijedtükben összetörték a berendezést és magukat is. Tele a világ efféle apróbb-nagyobb döbbenetekkel.

-Nem Te vagy az egyetlen, aki a közösségi médiát is felhasználod írói-költői műveid közzétételére. Számodra ez írásaid hatásának előzetes felmérése, szélesebb közönség megcélzása vagy mindkettő?

- Az irodalom híd embertől emberig. Ha leírják, ha nem. Ha megmarad kocsmai sztorizásnak, ha kötetbe kerül. Ugyanezt a hatást interneten is ki tudja fejteni. A Facebook-oldalam afféle virtuális kispad, amilyenre régen kiültek az öregek a ház előtt.

Mindenki hozzászól egy íráshoz, folytatja, vitatkozik, emlékezik, szellemeskedik, érzelmeskedik. És a szöveg életre kel.

Nemrég kikerült egy sztori egy török költővel való találkozásomról. Volt, aki azt jegyezte mellé, hogy olvasni élvezet. Volt, aki a basic english-társalgást utánozta egy kommentben. Volt, aki a költők iránti háláját fejezte ki. Volt, aki írt egy karcolatot egy indiai bölcsről. Páran elmerengtek, vajon egy mai török és egy mai magyar ősei hogy állhattak valaha szemben egymással, ellenségként, szerelmesként. A legmenőbb, hogy valaki befotózott egy sörösdoboz anyagába karcolt portrét kedvenc török írómról. Persze van a Facebook-oldalnak marketing-értéke, a hatvanhétezer lájkoló közül sokan megveszik a könyveket, mert megszeretik a pasast, aki minden nap kínál nekik irodalmi mazsolákat buszútra, kávé mellé, orvosi váróterembe.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
men-in-black-foto.jpg

Bukott a Men in Black a mozikban, de nem érdekli a nézőket Samuel L. Jackson új filmje sem

A Tessa Thompson és Chris Hemsworth főszereplésével forgatott új filmtől ugyan nem várták azt, hogy ugyanolyan magasságba röpítse a jegyeladásokat, mint a Will Smithszel és Tommy Lee Jonesszal forgatott előző mozik, de még így is alulteljesített.
MTI - szmo.hu
2019. június 17.Elmaradt a várakozásoktól a legendás Sötét zsaruk filmek újabb részének fogadtatása, A Men in Black - Sötét zsaruk a Föld körül című amerikai akció-vígjátékra csupán 28,5 millió dollárért váltottak jegyek az észak-amerikai mozikban bemutatója hétvégéjén.

Ez nagyjából fele annak, amit a sorozat korábbi részei hoztak bemutató-hétvégén a Variety című filmes honlap szerint.

A Tessa Thompson és Chris Hemsworth főszereplésével forgatott új filmtől ugyan nem várták azt, hogy ugyanolyan magasságba röpítse a jegyeladásokat, mint a Will Smithszel és Tommy Lee Jonesszal forgatott előző mozik, de elemzők úgy becsülték, hogy 30 millió dollár fölött fog nyitni Észak-Amerikában.

Készítői most abban remélik, hogy a nemzetközi piacokon sikeres lesz a Sony társfinanszírozásában 110 millió dolláros költségvetésből készült film.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
hernadi-judit.jpg

Hernádi Judit: Ott vannak a szülői minták az emberben, hiába küzdünk ellenük

Rövid időn belül színházban és filmen is olyan anyaszerep jutott a színésznőnek, amelyben szoros, de konfliktusokkal teli viszony fűzi a lányához. Erről kérdeztük.
szöveg:Göbölyös N. László - fotók: Kis-Kádi Judit - szmo.hu
2019. június 15.A Becéző szavak próbái közben találkoztunk a Jurányi Produkciós Inkubátorházban a művésznővel, aki a darabban Aurorát alakítja. A Larry McMurtry regényéből készült filmben annak idején Shirley MacLaine játszotta ezt a szerepet.

-Nem is annyira az a lényeges Aurorában, hogy ő milyen, hanem az, hogy milyen a kapcsolata a lányával – mondja Hernádi Judit - Elszakíthatatlan kapocs van közöttük, úgy tűnik, mintha a lány egészen másmilyen lenne, mint az anya, de végül kiderül, hogy ez nem így van. Ott vannak a lenyomatok, a szülői minták az emberben, hiába küzdünk ellenük.

Aurora, akárcsak a lánya, roppant őszinte ember, ha önzőnek nem is mondanám, leginkább csak saját magából fogalmaz meg mindent.

-A rendező Kocsis Gergely azt nyilatkozta még mielőtt hozzányúlt a darabhoz, „hallotta a hangokat megszólalni”, tehát tudta előre, hogy kikre osztja a szerepeket.

-Amikor ezt a könyvet elolvastam, nem voltam még harminc éves. De arra gondoltam, hogy majd eljátszhatom ezt a szerepet, ha megérem azt a kort. Bár nem volt szerepálmom, ezt azonnal leszűrtem ebből a könyvélményből. Lehet, hogy Gergő ezt érezte meg.

-Önnek is van egy lánya, a szintén művészi pályát választó Tarján Zsófia.

-A próbák során eszembe jut természetesen a mi kapcsolatunk is Zsófival. Persze nem egészen ugyanez, de azért sok a hasonlóság. Például abban, hogy elszakíthatatlanok vagyunk egymástól, az is lehet, hogy már „függők” vagyunk.

-Egy anya honnan tudja azt, hogy mikor kell beavatkoznia gyereke életébe és érzi-e, hogy mikor van esetleg terhükre?

-Ez egy súlyos kérdés, mert ennek a határát folyamatosan felül kell bírálni. Méghozzá attól a pillanattól kezdve, hogy megszületik egy gyerek. Akkor a szülei fennhatósága alá tartozik, rájuk kell figyelnie minden szempontból. A szülő és az ő gondoskodása határozza meg egy gyerek útját.

Aztán, ahogyan kezd önállósodni, mindig újra és újra át kell gondolni, hogy hol húzzuk meg ezt a határt.

És ez sosem múlik el, mert amikor felnőttnek mondható egy gyerek, akkor is gyerek marad egy anya számára, aki sajnálatos módon mindig bele akar szólni. Ebben a darabban is Aurora próbál állandóan beleszólni a lánya életébe, de ez nem mindig sikerül neki. Ugyanakkor ez egy oda-vissza kapocs, mert a lány is beavatkozik az anyja életébe.

-Érdekes jelenség, hogy mostanában egyre több olyan darabot állítanak színpadra, ami filmként vált ismertté. Ön is játszott ilyeneket – Mindent Éváról, A félelem megeszi a lelket – és ősszel bemutatják a Mi történt Baby Jane-nelt, amelyben ismét találkozik Bette Davis örökségével.

-Ez valószínűleg azért van, mert szinte mindenből csináltak már filmet. Sőt, számos filmet újraforgatnak, újra fogalmazzák ugyanazt a történetet. Ez nagyon nehéz, mert a filmek apró jelenetek egymásutánjai, de a színpadon nem a történet elmesélésén, hanem az érzelmi fejlődésen van a hangsúly.

-Nemrég fejeződött be Grosan Cristina A legjobb dolgokon bőgni kell című filmjének forgatása, amelyben Ön a főszereplő Rainier-Micsinyei Nóra édesanyját játssza.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
cimlap-1-1000x563.jpg

Sötét zsaruk a Föld körül: merőben más, csak nem úgy, ahogy akarták

Remek felütés, kreatív casting és mégis halálosan unalmas megvalósítás írja le legjobban az új Sötét zsarukat. Fölösleges volt, köszönjük, többet nem kérnénk!
B.M. - szmo.hu
2019. június 14.Úgy látszik, 2019 nyara a gyenge „soft reboot”-okról lesz emlékezetes. A Godzilla előző része is finoman próbált hozzányúlni a 2014-es feldolgozáshoz: más főszereplőkkel, csak a mellékszereplők maradtak a régiek, illetve a sztori sem kapcsolódik szorosan az előző filmhez, több év telik el azóta. Ez történt a Men in Black-széria legújabb epizódjával is.

Az első Sötét zsaruk 1997 egyik legkreatívabb sci-fi-vígjátéka volt. A két főszereplő ismert név volt a szakmában, már a közös forgatás előtt is, de igazán ez a film repítette őket az "A listás" sztárság csúcsára. Sajnos a folytatások beleestek a szokásos csapdába: újra leforgatták az eredetit kisebb változtatásokkal, bár a harmadik rész valamennyire mentette a mundér becsületét a borzasztó második után. Ezután pihentették a sorozatot, egészen 2019-ig, azzal a nagy csavarral, hogy ezúttal megpróbálnak elszakadni az eredetitől és egy, a korábbiaktól merőben eltérő mozit forgatnak.

Ez sikerült is, csak sajnos nem úgy, ahogy a készítők gondolták. A sztori szerint Molly (Tessa Thompson) kiskorában látott egy idegent és azt is, ahogy a Sötét zsaruk megpróbálták eltüntetni a nyomait. Mindezt a lány megússza ép elmével és eldönti, az életét az idegenek kutatásának fogja szentelni és megpróbál beállni a Men in Black kötelékébe - bár fogalma sincs, hogy hol keresse őket és kik ők. 20 év alatt sikerül elérnie a célját: sok kutatás után beléphet a fekete öltönyösökhöz. Az első bevetésén Londonba küldik, ahol megkapja társául az elismert, de látszólag lecsúszott H ügynököt (Chris Hemsworth). Innentől egy kesze-kusza összeesküvés veszi kezdetét, ahol főhőseink nem tudják, ki áll igazán mellettük.

A forgatókönyv innen teljes mértékben követi a „Buddy Cop” filmek minden kliséjét, meglepően humortalanul.

Annyiban más a két ügynök kapcsolata, mint anno Will Smithé és Tommy Lee Jonesé, hogy Tessa Thomson a mindentudó, mindenhez értő, talpraesett ügynököt játssza és a társa, aki már elvileg évek óta a bizniszben van, a kétbalkezes, vicces karakter, aki nem találja a helyét az ügynökségnél. Tehát felcserélték az első film szerepeit. Ezzel még nem is lenne baj, a két színész nagyon jól működik együtt a vásznon, mondjuk ez köszönhető annak is, hogy ez immáron a harmadik közös filmjük. Az igazi probléma inkább a szkript.

A forgatókönyv annyira klisés és kiszámítható, hogy a „nagy” csavar előre kitalálható. Aki már egy picit is tapasztaltabb filmrajongó, az első 20 percben rájöhet, merre megy a sztori. Annyira próbálnak egy karakterre rátolni minden gyanút, hogy egyértelmű, hogy egy másik, teljesen ártatlan szereplő lesz a tettes. A modern forgatókönyvírás minden várható eszközét beleépítették a Sötét zsaruk aktuális részébe. Van itt minden: egy tárgy, amit meg kell találni/védeni („mcgaffin”), tégla az ügynökségben, irányított figyelemelterelések („red herring”) - az ügynökség is vadászik hőseinkre, nem csak az ellenség, vagyis van minden, ami szem-szájnak ingere.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
bittnersweet_barmerre.jpg

Görbe tükröt mutat az Insta-generációnak a BittnerSweet új klipje

A Bármerre című dalhoz a budapesti Szelfimúzeumban forgattak videót.
Fotó: Schiller Kata - szmo.hu
2019. június 15.A gitárpopban utazó BittnerSweet együttes ezúttal a közösségi médiában felvett maszkokra lő a Bármerre című számhoz készült videóban. Ciki maszkot viselni, fake profilkép mögé bújni? Vagy ez csak önfeledt játék? Mindenesetre a fiúk kimaxolják a szórakozást, miközben mindent elárasztanak a tőlük megszokott keserédes életszeretettel. Bittner Dániel frontember cukorkamedencében ugrálva mutat görbe tükröt az Insta-generációnak.

A BittnerSweet az énekes-dalszerző Bittner Dániel köré szerveződött. A korábbi Ki Mit Tube döntős előadónak színészként is játszótér a színpad. Zenésztársai, Horváth Gábor basszeros, Martinkó Tamás gitáros és Székely Balázs dobos tökéletes partnerek, nemcsak a zenében, de a játékban is. A Németh Máté (Neminem) által jegyzett videoklip forgatása egy fergeteges party, ahol mindenki jól érzi magát. Még Dani is, aki így fogalmazott a forgatással kapcsolatban: “Legszívesebben mindennap ezt csinálnám.”

Rózsaszín flamingók, sárga banánfüzérek, szivárványok, unikornisok… A klip eléggé színes. Durrognak a szelfik, miközben az együttes az útkeresésről és a mai világ felszínességéről énekel. Űrhajósok, rokokó táncoslány, szuperhősök, sellők vagy épp a sith nagyúr - a maszkok készen állnak egy tökéletes profilképhez.

Lehet, hogy épp általuk formálódik meg a kattintó valódi énje? Milyen kényelmes és vidám dolog a közösségi média jótékony kulisszái között a szuperhőst adni, színesnek lenni, még akkor is, ha a valóság egészen más.

A BittnerSweet szerint nem érdemes túlstresszelni az egészet. Előbb-utóbb úgyis megismerjük magunkat, és remélhetőleg nem kell nagyot csalódnunk. Egy biztos: a BittnerSweet új klipjében senki nem csalódik majd. Minden instásnak kötelező. Sőt. Mindenkinek.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x