hirdetés
farkas-bertalan-magyar-urhajos.jpg

Farkas Bertalan: „Már ebben az évtizedben repülhet újabb magyar az űrbe”

Az első magyar űrhajós, aki kijutott, optimista, és szeretné megérni az eseményt. Űrrepülésének 40. évfordulóján Szujó Zoltán beszélgetett vele.
Szegedi Éva, Fotó: képernyőkép A csillagok útján című portréfilmből - szmo.hu
2020. május 28.


hirdetés

1980. május 26-án, magyar idő szerint este 8 órakor indult el Farkas Bertalan Valerij Kubaszovval a világűrbe, hogy azután május 28-án sikeresen összekapcsolódjanak a Szoljut űrállomással, majd június elején visszatérjenek a Földre.

Kereken negyven évvel ezelőtt ezelőtt jutott ki először magyar űrhajós a világűrbe.

Farkas Bertalannal Szujó Zoltán televíziós újságíró beszélgetett a HungaroControl Facebook-oldalán, élőben.

„Hiszel a sorsban?” - kérdezte a beszélgetés során Szujó Zoltán. „Vagy maga a sors irányít bennünket, vagy valami irányítja a sorsunkat” - válaszolta Farkas Bertalan. „Nem tudom megmondani, de kell, hogy valamilyen törvényszerűségek szerint éljünk, a véletlenben nem hiszek, ami velünk történik, az valaminek a következménye, akár jó, akár rossz.”

hirdetés

Annak idején hét embert képeztek ki Kecskeméten arra, hogy alkalmassá váljon a Szovjetunió által indított Interkozmosz program keretében az űrutazásra. A hét emberből már a szovjet űrbizottság választott ki négy további jelöltet: Magyari Bélát, Buczkó Imrét, Elek Lászlót és Farkas Bertalant. Azután a négyből ketten maradtak: Magyari Béla és Farkas Bertalan, akiknek a felkészülése a Szovjetunióban zajlott.

Utólag nehéz rekonstruálni, miért esett Kubaszovra és Farkasra a választás, de arra napra, amikor közölték a döntést, Farkas Bertalan máig emlékszik. 1978. december 18-án, Csillagvárosba érkezett Satarov altábornagy Moszkvából, és akkor mondák el, ki repülhet a világűrbe.

„Na, azt nem volt könnyű lenyelni sem a Bélának, sem nekem. Neki azért, mert dublőr maradt, de ugyanúgy fel kellett készülnie, bennem meg ott volt a felelősségérzet, hogy olyasmit kaptam, amire az életben nem gondoltam volna, és a küldetés végrehajtása után vissza kell jönnöm épségben.”

A világűrben a feladat legfontosabb része az volt, hogy azokat a ballisztikai paramétereket, amelyeket kaptak lentről, a Földről, fedélzeti mérnökként Farkas Bertalannak kellett kontrollálnia, neki kellett a fedélzeti rendszert pontosítani, beállítani, a rendszert nem volt szabad kiengedni az optimális működési sávból. Ehhez azért nagy összhangra volt szükség a parancsnokkal, Valerij Kubaszovval, mert azért ő irányította az űrhajót, azzal a feltétellel, hogy minden egyes tevékenységet Farkas Bertalan is kontrolláljon. Hihetetlenül nagy volt a bizalmuk egymás iránt, egymás nélkül semmit nem csináltak.

Jól kiegészítette egymást Valerij Kubaszov és Farkas Bertalan személyisége. Előbbi szerette jobban átgondolni a megoldást mérnökként, utóbbi pedig vadászpilótaként az azonnali megoldásra törekedett.

„Miután visszatértünk a Földre, megöleltük egymást, és Kubaszov azt mondta: Veled még egyszer, bármikor elmennék az űrbe.”

Valerij Kubaszovnak ez volt a harmadik repülése. Tapasztalt űrhajós volt, részt vett a legendás űrtalálkozón 1975-ben az amerikaiakkal, a Szojuz-Apollo programban, már szinte sztárnak számított Farkas Bertalan szemében

Milyen volt az indulás a földről? Farkas Bertalan azt mondta, a start pillanatáig megszűnt a rádióadás, csak zene szólt.

„És az a 9 perc 20 másodperc emelkedési idő, amíg eljutottunk 240 kilométerig, a világűrig, nekem örökkévalóságnak tűnt. Bármelyik másodpercben történhetett volna valami.

A súlytalanságot pedig csak szimulálni lehetett a Földön, vadászrepülőn, de az csak 25 másodpercig tartott.

A valódi súlytalanság csodálatos érzés, leírhatatlan. Kinyújtod a kezed, és mintha nem is a tiéd volna.”

Farkas Bertalan elmesélte, milyen különleges „műszere" volt az űrhajón. „A kislányom piros-fehér-zöldbe öltözött babáját vittem magammal. Előtte egy 30 centi hosszú gumiszalagra felfűztem, és ott volt a két ülésbetét között. Amikor startoltunk, a terhelés miatt a gumiszalag megnyúlt, majd amikor megérkeztünk a súlytalanságba és az űrben repültünk, a gumiszalag visszanyerte a hosszát, de a baba lebegett. Megfogtam, elengedtem, és megint ott lebegett. Na, mondom, itt a súlytalanság. Mondta is Valerij, milyen jó műszert hoztál.”

A tévémaci is ott volt vele, ez sem legenda. És még mesét is kreált hozzá esti meseként a magyar gyerekeknek, hogy hogyan érzi magát a tévémaci a súlytalanság állapotában.

Arra a kérdésre, hogyan teltek a világűrben a napok, Farkas Bertalan azt válaszolta, hogy fent nincsen hétköznap. Minden nap egybefolyt. „8 óra munka, 8 óra szórakozásnak nevezett munka, és a 8 órás alvásból elloptam 3-3,5 órát. Csak lebegtem az ablak mögött, és gyönyörködtem a látványban. A kozmikus éjszakában gyönyörűen ragyognak a csillagok, a kozmikus nappal alatt pedig szépen látszik a Föld.

Az alvás hálózsákban történt, gumiszíjjal szíjazták ki magukat, és a tárgyak rögzítése is fontos volt, mert ha kint maradt egy fényképezőgép vagy fogó, az nekirepül az embernek és erre felébred.”

Arról is beszélt, hogy belé nevelték a kiképzés során, hogy az űrrepülés nem játék, a kockázatokat emiatt megpróbálták a minimálisra csökkenteni és „többszörösen túlbiztosítani a rendszereket”, amelyeknek a működésén az űrhajósok élete múlik. Mert a kockázat még mindig benne van a dologban, még akkor is, ha minimális.

„Az űrrepülés, ahogy beszállsz a repülőbe, addig, hogy visszatérsz és Földet érsz, rizikó. Minden egyes visszatérés egy születésnap.”

Farkas Bertalant visszatérésekor hatalmas ovációval fogadták Magyarországon, és máig érzi a tiszteletet, szeretet.

„Merem állítani, hogy a második magyar űrhajóst, aki majd kijut, azt is ugyanilyen tisztelettel és szeretettel fogadják, mint engem annak idején.”

Szerinte jó úton haladunk afelé, hogy legyen második magyar űrhajós.

„Feltételeztem, hogy én űrhajósként még egyszer a világűrbe nem fogok kijutni, de szeretném megérni, hogy a második magyar űrhajós, akár fiú, akár lány lesz, repüljön. Szeretnék a kiválogatásban, a felkészítésben és a repülés alatt mosolyogva gondolatban velük együtt lenni, és amikor visszajönnek, pezsgőt bontani, megölelni őket.

A magyar űrprogram tudatában én azt mondanám, már ebben az évtizedben repülhet újabb magyar az űrbe.

A kiválogatásban a legfontosabb szempontok közé tartozik a rátermettség, az elkötelezettség, fontos a tudományos háttér, a fizikai felkészültség, az emocionális háttér. Ne féljen egyedül, ne féljen a sok-sok megpróbáltatástól. Szerintem itthon lesz miből meríteni.”

A teljes beszélgetést itt láthatjátok:hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
pecsi-ovoda-kiurult.jpg

Annyi gyerek és dolgozó került karanténba, hogy szinte teljesen kiürült egy pécsi óvoda

Hétfőn derült ki, hogy az intézmény egyik alkalmazottja koronavírusos, kedden már csak 25 gyereket vittek be a szülők a 108-ból.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 21.


hirdetés

108 gyerekből csak 25-öt vittek egy pécsi óvodába a szülők kedden, miután hétfőn kiderült, hogy az egyik dolgozó koronavírusos - számolt be róla az ATV Híradó.

Miután a fertőzött dolgozó tesztje pozitív lett, később másik három munkatársnál is jelentkeztek a betegségre jellemző tünetek.

A 12 óvónőből végül 11 került karanténba, rajtuk kívül pedig az óvodaegység és az óvodaközpont további két-két óvónőjét és egy 21 fős óvodai csoportot is megfigyelés alá helyeztek

- tájékoztatta az ATV-t a pécsi önkormányzat sajtókapcsolati tanácsadója, Barabás Béla.

A kontaktkutatás után szinte teljesen kiürült az intézmény, kedden már csak 25 gyereket vittek be a szülők, mert többségük jobbnak látta, ha a gyereküket nem engedik közösségbe.

hirdetés

Az oktatási hivatal végül a hét további napjaira szünetet rendelt el, így az óvodásoknak az őszi szünet végéig nem kell bemenni az intézménybe.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
koronavirus-korhaz-illusztracio-rtl-hirado.jpg

48 halott – ma van a koronavírus eddigi legfeketébb napja Magyarországon

Két napon belül kétszer dőlt meg a negatív rekord.
Címkép: RTL Híradó - szmo.hu
2020. október 21.


hirdetés

1423 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 50 180 főre nőtt Magyarországon a járvány kezdete óta beazonosított fertőzöttek száma - közölték a koronavirus.gov.hu oldalon szerda reggel.

Elhunyt 48 többségében idős, krónikus beteg - ez pedig sajnos új rekord, mivel ilyen sok koronavírus-fertőzött még nem halt meg 24 órán belül Magyarországon. Ez a szomorú rekord már többször is megdőlt mostanában, az eddigi csúcs éppen a kedden bejelentett 38 beteg halála volt.

Az elhunytak száma a 48 új halálos áldozattal 1259 főre emelkedett, 14 905-en pedig már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 34 016 fő.

Az aktív fertőzöttek 30%-a, az elhunytak 39%-a, a gyógyultak 30%-a budapesti. 2023 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 201-en vannak lélegeztetőgépen.

hirdetés

A koronavírus-járványról tájékoztató kormányzati honlapon emlékeztetnek rá, hogy a járvány második hulláma zajlik Magyarországon. A kormány célja, hogy az ország működőképességét megtartsuk, és ne hagyjuk, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat. Ehhez azonban az általános óvintézkedések betartására van szükség.

Egész Európában dinamikusan terjed a vírus, ezért a határellenőrzés és a beutazási korlátozás továbbra is érvényben van. Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos keddi tájékoztatóján arra kérte az embereket, hogy kerüljék a tömegrendezvényeket.

Továbbra is kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. 23 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni.

Azt kérik, a közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.

Mint írják, kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérik, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenni a fertőzések elkerüléséért. Ha egy szociális intézményben vagy bárhol más közösségben gócpont alakul ki, akkor a járványügyi bevetési egység megteszi a szükséges intézkedéseket.

Az iskolákban és óvodákban kötelező a testhőmérséklet-mérés annak érdekében, hogy kiszűrjék a lázas gyermekeket és pedagógusokat, és ezzel is védjük az óvodák és iskolák zavartalan működését. Az operatív zörzs jelenleg 64 óvodában és 31 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 176 osztálynál és 17 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet a koronavírus-megbetegedések miatt.

A kormány az egészségügyi védekezés fenntartása mellett, további gazdaságvédelmi és családvédelmi intézkedéseken is dolgozik - olvasható a honlapon.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
meghalt-dr-adorjan-gusztav-koronavirus-szabolcs-szatmar-bereg-megyei-korhaz-foigazgatoja.jpg

Meghalt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kórház koronavírussal kezelt főigazgatója

A Szon.hu információi szerint dr. Adorján Gusztávot a fővárosban kezelték.


hirdetés

Elhunyt dr. Adorján Gusztáv, a Szabolcs Szatmár Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója. Erről az intézmény közösségi oldalán számoltak be - szúrta ki a Szon.hu.

"Elhunyt intézményünk főigazgatója, dr. Adorján Gusztáv. Döbbenet, csend és fájdalom..."

- fogalmaznak a posztban.

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

hirdetés

A Szon.hu azt is hozzáteszi,

dr. Adorján Gusztáv koronavírusos volt, a fővárosban kezelték.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
oltas-vakcina-pixabay.jpg

Sokkal nagyobb az érdeklődés az influenzaoltás ellen, mint eddig bármikor, ezért hiány lehet az oltóanyagból

A Népszava szerint ingyen nem fog mindenkinek jutni az oltóanyagból, mert abból ugyanannyi áll rendelkezésre most is, mint máskor, viszont idén sokkal többen akarják beadatni maguknak.
Címkép: illusztráció (neelam279/Pixabay) - szmo.hu
2020. október 21.


hirdetés

Nagyon megugrott az érdeklődés az ingyenes influenza elleni védőoltás iránt: két és fél, háromszor annyian kerestek rá a Google-ben múlt héten mint a tavalyi szezon csúcsán - írja a Népszava.

A keresési adatok alapján akkor nőtt meg nagyon az érdeklődés az oltás iránt, amikor Orbán Viktor szeptember 11-én először beszélt arról, hogy idén mindenki térítésmentesen megkaphatja.

A lap szerint azonban ingyen nem fog mindenkinek jutni az oltóanyagból, mert abból ugyanannyi van most is, mint máskor, viszont idén sokkal többen akarják beadatni maguknak.

A kormány 23 éve minden évben 1,3 millió adag influenza elleni vakcinát gyárt le itthon. Tavaly ennek az 50-75 százaléka fogyott el. 2009-ben volt igazán kapós, amikor 2,3 millió embert beoltottak a madárinfluenza ellen is, azelőtt és azóta azonban nem volt akkora az érdeklődés az influenza-vakcina iránt.

hirdetés

Ha valóban ilyen sokan szeretnék majd beadatni maguknak a védőoltást, a Népszava szerint

hiány lehet a hazai gyártású alapvakcinából, sőt az a 100 ezer adag Vaxigrip Tetra vakcina is kevésnek bizonyulhat, amit a kormány most közvetlenül a gyártótól vásárolt meg.

Utóbbi receptre és pénzért volt kapható eddig a gyógyszertárakban. Abban különbözik a hazai gyártású 3Fluart vakcinától, hogy a 6 hónap és 3 év közötti kisgyerekeket is be lehet oltatni vele, és ezt a bőrt alá is lehet szúrni (a 3Fluartot csak izomba).

A kormány most eltüntette a patikákból a Vaxigripet, az állam részéről lefoglalt 100 ezer adag oltóanyag azonban biztosan nem lesz elég a több mint 200 ezer három év alatti gyereknek

- mutat rá a lap.

Több háziorvos is megerősítette számukra, hogy

sokkal nagyobb az érdeklődés az influenzaoltás ellen, mint bármikor korábban,

de pontos adatot nem tudnak mondani, mert az ingyenes vakcinát csak a napokban kapták meg a praxisok.

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) elnöke azt nyilatkozta, egyelőre nem tudja, hogyan fogják elosztani a patikákból kivont oltóanyagot, mert erről semmilyen információt nem kaptak.

A Népszava megkérdezte a a Nemzeti Népegészségügyi Központot és az operatív törzset is arról, hogy összesen mennyi oltóanyagot tudnak a lakosság rendelkezésére bocsátani, és hogy ha várható volt, hogy nagyobb lesz az igény a vakcina, akkor miért nem rendeltek többet, de eddig még nem kaptak választ.

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!