hirdetés
szarazsag-india.png

Falvak százait telepítették ki, a betegek és öregek hátramaradtak – soha nem látott szárazság sújtja Indiát

Van, ahol a vécé lehúzását és a tusolást sem engedhetik meg maguknak az emberek, mert akkor nem jut ivóvíz.
The Guardian - szmo.hu
2019. június 12.


hirdetés

Szabályos humanitárius katasztrófa fenyegeti a világ egyik legnépesebb országát, az 1,4 milliárd lakosú Indiát a The Guardian beszámolója szerint. Az országban a május és a június a legmelegebb hónap, de az eddig soha nem tapasztalt méretű aszály már január óta tart.

A fővárosban, Delhiben a júniusi csúcshőmérséklet 48 celsius fok volt, de Churu városában 50,8 fokot mértek, ezzel a település hivatalosan is a Föld legforróbb, lakott pontjává vált.

Néhány száz kilométerrel délebbre, ahol már többnyire csak kistelepülések és falvak vannak, katasztrofálissá vált a helyzet.

Családok ezreit kellett kitelepíteni a vízhiány miatt, falvak százai ürültek ki szinte teljesen. Csak az öregeket és a betegeket hagyták hátra, hogy a csekélyke, megmaradt vízből és élelmiszerből fenntartsák magukat. Hogy velük mi lesz, az egyelőre megjósolhatatlan.

Karnataka és Maharashtra tartományokban közel 8 millió gazdálkodó küzd az aszállyal. A földek hónapok óta nem kaptak vizet, a kukorica, a szója, a pamut és a lime termesztése gyakorlatilag leállt, minden elszáradt. A baromfi- és egyéb háztáji állatállomány nagy része szomjan pusztult.

Az adatok szerint az elmúlt öt évben 4700 farmer lett öngyilkos az aszály és a kilátástalanság miatt, ebből csaknem ezren ebben az évben.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
sea-1835620_1280.jpg

Ártatlan lányt gyanúsított meg a teknősgyilkossággal egy hírportál, a Facebook-profilját is közzétették

Az ózdi lány rengeteg fenyegető és gyűlölködő levelet kapott, végül Vujity Tvrtko vette védelmébe
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 15.Miután a rendőrség elfogta pénteken azt az ózdi nőt, akit azzal gyanúsítanak, hogy a fővárosi állatkertben egy kővel agyonütött egy teknőst, az egyik szélsőséges magyar portál közzétette egy vétlen lány adatlapját, tévesen megvádolva őt azzal, hogy ő tette a szörnyűséget - szúrta ki az Index.

Az oldal üzemeltetői a "leszarjuk a személyiségi jogait, ő a teknős gyilkosa" felirattal posztolták a nő adatlapját, ám mire rájöttek, hogy összekeverték valakivel, már késő volt. Az ártatlan lány profilját elárasztották a fenyegető és zaklató üzenetek, ezt követően közölte, hogy feljelentést tesz a portál ellen.

Az említett cikket azóta eltávolították, és elnézést kértek, de ezt is azzal a megjegyzéssel tették, hogy "elhisszük neki egyelőre".

Vujity Tvrtko ennek kapcsán arra kérte az embereket, hogy - bár valóban nagyon felháborító, ami a budapesti állatkertben történt - , legyenek mértékletesek, és a bűnös előállítását bízzák a hatóságokra. Tvrtko itt megemlítette a szerencsétlenül járt ózdi lány esetét is:

Azért is kell a mértéktartás, mert egy szélsőséges internetes portál fényképpel és adatokkal közzétette egy teljesen vétlen, ártatlan hölgy adatlapját, teljen nevét és fényképét; az ügyben érintőlegesen sem érintett lány és családja pedig folyamatosan kapta a létező legdurvább fenyegetéseket!!!"

- fejtette ki.


KÖVESS MINKET:hirdetés
rain-84648_1280.jpg

Riasztást adott ki az OMSZ: zivatar és jégeső is bezavarhat a kánikulába

Mutatjuk, az ország mely részein van rá esély.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 15.Szombat délután keleten (főként a Tiszántúlon és a Tisza vonalához közelebbi tájakon) egy-egy zivatar kialakulása valószínű, melyhez viharos (60-80 km/h) szél, jégeső társulhat. Este, késő este az északnyugati határvidéken van esély zivatarra - írja a met.hu.

Vasárnap a déli óráktól az országban többfelé várható zivatar.

A zivatarokhoz helyenként felhőszakadás (rövid idő alatt 20-50 mm csapadék), jégeső (akár 2 cm-t meghaladó átmérővel), illetve 60-70, egy-egy helyen 80-100 km/h-s szélrohamok társulhatnak. Heves zivatarok kiemeltebb eséllyel a középső országrészben, az Alföldön fordulnak elő a délutáni, kora esti órákban, de kialakulásukhoz máshol is elégségesek a feltételek.

A napi középhőmérséklet szombaton az ország nagyobb részén még meghaladja a 26, 27 fokot, de vasárnapra már mérséklődik a nappali felmelegedés. A középhőmérséklet északnyugaton már 25 fok alatt, keleten, északkeleten ugyanakkor még 27 fok körül valószínű.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
monorvonat.jpg

Megállt a monori vonat a semmi közepén, 40 embernek kellett visszagyalogolnia a sínek mentén

A MÁV diszpécsere szerint a szerelvényt kiállították a forgalomból, de az utasok azt mondják, erről nekik nem szóltak.
Illusztráció: Wikipédia - szmo.hu
2019. június 15.Pénteken hivatalosan 17.38-kor indult volna Monorra a 2786-os vonat, azonban már az első percektől kezdve probléma állt fel a járattal, írja az Index.

Bár a kijelző szerint 10 perc késéssel indult, valójában 18.20-kor mozdult meg a jármű. Ám itt közel sem ért véget a sokk: a vonat egy kilométerrel arrébb megállt, az utasok pedig se a kalauzzal, se a vonat vezetőjével nem tudtak beszélni.

Az utasok ekkor már hosszú ideje ültek a forróságban, tájékoztatás nélkül, majd mikor felhívták az információt, közölték velük, hogy nem tartózkodhatnak a járaton. Az indoklás az volt, hogy "ilyen vonat nincs, és kiállították a forgalomból."

Bár a diszpécser megígérte, hogy küld hozzájuk egy biztonsági őrt, aki segít az állomásra való visszajutásban, végül elindultak gyalog a sínek mellett.

Levélben – az Indexhez hasonlóan – mi is rákérdeztünk az ügyre a MÁV-nál, amint válaszolnak, megjelentetjük azt is.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
water-turtle-3986922_1280.jpg

Több év börtönt is kaphat a budapesti teknősgyilkos

A vádat súlyosbítja, hogy védett fajról van szó.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 15.Akár három év börtönbüntetést is kaphat az a nő, aki a minap egy kockakővel úgy megvert egy görög teknőst, hogy páncélja kettétört, szervei szabaddá váltak, és végül el kellett altatni. Az állat még órákon át szenvedett, mire megtalálták, a nő ellen pedig hajtóvadászat indult.

Végül pénteken Ózdon előállították állatkínzás vétségének gyanújával, és mivel különösen nagy szenvedést okozott az állatnak, 3 év börtönre ítélhetik

– írja a Blikk. A vádat súlyosbítja, hogy védett fajról van szó, és elpusztítása természetkárosítást jelent, amiért ugyancsak 3 év letöltendő járhat.

Bár az állatkert mindig is szerette volna közelebb hozni az embereket és az állatokat egymáshoz, a tragikus eset után fontolóra vették, hogy változtatnak a teknőskifutón, és magasabb kerítést építenek. Az intézmény szóvívője hozzátette: ilyen esetre a '90-es évek eleje óta nem volt példa, amikor egy vemhes hódot ütöttek agyon.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x