ibolya fagyi
Fagyi ibolyából?
Szerintetek lehet fagyit készíteni ibolyából? Mármint úgy, hogy szó szerint a virágot használjuk hozzá. Nos, annak idején ez volt az egyik legnépszerűbb királynénk, Sissi kedvenc csemegéje.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2011. április 02.Szerintetek lehet fagyit készíteni ibolyából? Mármint úgy, hogy szó szerint a virágot használjuk hozzá. Nos, annak idején ez volt az egyik legnépszerűbb királynénk, Sissy kedvenc csemegéje. Nagy kísérletbe fogtunk, hogy rekonstruáljuk, milyen is lehetett.

Gerlachfalvy Réka írása a Gasztro Réka blogon

Ferenc József feleségének, Erzsébetnek az ízlése nagyon kilógott az akkori szokások közül. Sissy nemcsak a sok fogást nem ette végig, és nem ücsörgött az asztalnál órákon át, de rettentően vigyázott az alakjára. Sokat sportolt, kiváló lovas volt. Rengeteg mendemonda kapcsolódik szokásaihoz, igazándiból senki nem fejtette meg a titkait.

A nagy önuralommal rendelkező Sissi korántsem volt sivár személyiség. Voltak szenvedélyei, melyekhez nagyon ragaszkodott. Ilyen volt az ibolya is.

Az ibolya iránti rajongása mindenben megmutatkozott: ibolyaszínű volt a gödöllői szobájának a fala, ibolyából készült kozmetikumokat használt, parfümje is ibolyából készült. Feltételezem, hogy ameddig nem öltözött feketébe, ruhatárának is lényeges alkotóeleme volt az ibolyaszín.

Kedvenc édessége is a lila virágból készült, erről nem tudott lemondani. Az alapreceptben víz szerepelt, ezt aztán továbbfejlesztették. Ma már pezsgős változata is kapható az osztrák cukrászdákban.

Magyarországon még nem találkoztam vele - természetesen ez nem azt jelenti, hogy itt nem kapható - annak ellenére, hogy Gödöllőn is sokszor került a királyné asztalára a jeges desszert.

Az ibolya beszerzése városban nem egyszerű, ugyanakkor érdemes kísérletezni vele. Többféle édesség alapja lehet. A Gödöllői királyi szakácskönyv receptjét vettem alapul. A vizet tejre cseréltem, tejszínnel vagy sűrített tejjel is jó lehet, nem beszélve a pezsgőről.

Az elkészítés folyamatától eltértem, az eredetileg feltüntetett technika nem volt reális számomra. Az ibolyás kozmetikumok valóban nagyon kellemesek, azt is kipróbáltam, hogy teljes legyen az összkép.

Hozzávalók 2 személyre:

nagy marék ibolya, 12 dkg cukor, 1 dl tej

Elkészítése:

Az ibolyát alaposan megmossuk, szárazra töröljük. A virágokat leszedjük és mozsárban összetörjük. Elkezdjük melegíteni a tejet és beletesszük a cukrot. Nem kell túlságosan forralni. A lényeg, hogy a tej meleg legyen és elolvadjon benne a cukor. A virágot összekeverjük a cukros tejsziruppal, botmixerrel átkeverjük. (Ha elég ügyesen össze tudjuk törni a virágot, akkor ez elhagyható.) Hidegtűrő műanyag dobozba tesszük, megvárjuk, amíg kihűl és lefagyasztjuk. Egy éjszakán át pihentetjük.

Szerintetek finom lehet a virág fagyi? :)


KÖVESS MINKET:

Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x